Opublikowano wtorek o 16:251 dzień 14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):Pewnie dlatego, że to prawda. @MarekCol używa po prostu języka faktów.Przecież nie macie nawet najmocniejszych kart na rynku. :/ Na tych 5090 to da się w ogóle grać?
Opublikowano wtorek o 16:291 dzień 3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):Na tych 5090 to da się w ogóle grać?Warcraft 2 Remastered działa :)
Opublikowano wtorek o 22:031 dzień 8 godzin temu, Ludwes napisał(a):Myślisz, że jakbym zamiast tego RX 9060 XT wziął jednak tę 9070, to musiałbym koniecznie wziąć coś lepszego niż ten 5 7600? Ten 9600x albo Ryzen 7 7700 byłby dużo lepszy czy różnica w 1440 nie byłaby aż tak znacząca?9600x styknie. 9070xt widzę ostatnio na promkach za 2999. Możesz wziąć mocniejszy zasilacz i po prostu wymienić cpu/gpu w przyszłości. No i polecam złożyć samemu bo to fajna sprawa i wcale nie jest trudne, tylko cała niedziela z głowy
Opublikowano wczoraj o 06:57 1 dzień Super, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. 19 godzin temu, Artur_K napisał(a):Pomocy ;).Minęło dobre 25 lat od czasy gdy kupowałem PC z przeznaczeniem do gier. Później były tylko "biurowe" laptopy, a do dziś gram na konsoli.No ale syn 13l, ostatecznie jakiegoś pc potrzebuje, czy to do lekcji czy do pogrania w CS z kumplami, czy w co tam się teraz gra online .Jeżeli chodzi o gry ma to być uzupełnienie konsoli, nie celujemy w granie w 4k (monitor mały, full hd). Gry po prostu mają w miarę płynnie działać.Nie wiem czy takie porównanie ma sens, ale to jak gry wyglądają na bazowej ps5 podpiętej do starego tv FHD w zupełności nas satysfakcjonuje.Uważam, że budżet na poziomie 4000 (bez monitora) musi wystarczyć, kupimy w kawałkach, niech młody sam sobie złoży, będzie trochę satysfakcji.Ilość dostępnych podzespołów a do tego niektóre ceny mnie przytłoczyły, ostatecznie wybrałem coś takiego:https://www.x-kom.pl/lista/4g5taulzgCzy taki zestaw ma ręce i nogi? Czy zasilacz i chłodzenie są wystarczające? Czy pamięć jest wystarczająca? Jak by ktoś chciał poświęcić chwilę to będę wdzięczny.Ja nie pomogę za bardzo, bo sam się średnio orientuję, ale zwróciłem uwagę na kartę graficzną - dlaczego nie RX 9060 XT zamiast 7700 XT? Ta pierwsza jest, z tego co widzę, odrobinę szybsza, ma więcej vramu, lepiej sobie radzi z ray tracingiem, pobiera mniej prądu, ma fsr 4 i jest tańsza.
Opublikowano wczoraj o 08:06 1 dzień Godzinę temu, Ludwes napisał(a):Super, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Ja nie pomogę za bardzo, bo sam się średnio orientuję, ale zwróciłem uwagę na kartę graficzną - dlaczego nie RX 9060 XT zamiast 7700 XT? Ta pierwsza jest, z tego co widzę, odrobinę szybsza, ma więcej vramu, lepiej sobie radzi z ray tracingiem, pobiera mniej prądu, ma fsr 4 i jest tańsza.W sumie racja, pewnie dlatego, że jak robili zestawy na czerwiec to jeszcze tej karty nie było. 7700xt jest 4% wydajniejsze wg techpowerup ale bardziej się opłaca teraz wziąć 9060xt faktycznie. Edytowane wczoraj o 08:08 1 dzień przez Chewie
Opublikowano wczoraj o 09:24 1 dzień 49 minut temu, Chewie napisał(a):W sumie racja, pewnie dlatego, że jak robili zestawy na czerwiec to jeszcze tej karty nie było.Przysiadłem na spokojnie i zwróciłem uwagę na ten AM5 o którym wspominałeś, jak pisałem na początku ogrom wyboru przytłacza starsze, nowsze generacje wszystko dostępne itd.Dołożyłem grafikę o której pisaliście, widzę że na amazonie jestem ją w stanie kupić teraz za 1680 zł! No i procesor, chyba trochę słabszy od pierwotnego ryzena 7 5700? Ale nowszy i tańszy. Do tego dojdzie szybsza pamieć ddr5. No i finalnie zmieszczę się w 3900zł kupując w różnych sklepach.Płyta: Gigabyte B650 GAMING X AX V2Procesor: AMD Ryzen 5 8400FGrafika: Radeon RX 9060 XT 16GBCzy warto dobierać dodatkowe chłodzenie a procesor wziąć OEM, czy brać boxa a podstawowe chłodzenie wystarczy?
Opublikowano wczoraj o 09:37 1 dzień Ten proc jest słaby, weź 7500f. Ja bym na twoim miejscu skopiował zestaw z pure pc, który podlinkowałem i podmienił tylko kartę.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. W dniu 11.06.2025 o 11:37, Chewie napisał(a):Ten proc jest słaby, weź 7500f.Poszukałem i na sferis mogę go kupić za 570 zł, to kilka dyszek więcej niż 8400, a wyniki faktycznie lepsze. Ponownie dzięki. Jeszcze jedno pytanie, co do grafiki mieszcząc się w budżecie chcę wybrać najtańszą opcję, czy jest różnica którego producenta wybiorę? Nawet tu przy tych samych parametrach (chipset, pamięć) ceny się rozjeżdżają.Karta graf. SAPPHIRE PULSE RX 9060 XT GAMING 16GB – już za 1 739,90 zł | wysyłka w 24hKarta graf. PowerColor Reaper RX9060XT 16G-A – już za 1 673,90 zł | wysyłka w 24hGigabyte Radeon RX 9060 XT GAMING 16GB OC | Karta graficzna | cena, raty - sklep Komputronik.pl 1799zł
Opublikowano 46 minut temu46 min 2 hours ago, Artur_K said:Poszukałem i na sferis mogę go kupić za 570 zł, to kilka dyszek więcej niż 8400, a wyniki faktycznie lepsze. Ponownie dzięki.Jeszcze jedno pytanie, co do grafiki mieszcząc się w budżecie chcę wybrać najtańszą opcję, czy jest różnica którego producenta wybiorę? Nawet tu przy tych samych parametrach (chipset, pamięć) ceny się rozjeżdżają.Karta graf. SAPPHIRE PULSE RX 9060 XT GAMING 16GB – już za 1 739,90 zł | wysyłka w 24hKarta graf. PowerColor Reaper RX9060XT 16G-A – już za 1 673,90 zł | wysyłka w 24hGigabyte Radeon RX 9060 XT GAMING 16GB OC | Karta graficzna | cena, raty - sklep Komputronik.pl 1799złKwestia wykonania, najlepiej poczytać opinie albo sprawdź poszczególne modele na YouTube.