Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

1V9MFNq.png

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 361,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał:

no a czy było inaczej? Xbox One X to obiektywnie najlepszy kawałek konsolowego hardware'u na rynku (mocny, cichy, świetnie wykonany) i wygląda na to że z następnym xboxem będzie tak samo.

Jeśli chodzi o konsole i ich wykonanie to od jakiegoś czasu Microsoft > Sony. 

i jak dobrze sie sprzedaje :obama:

Opublikowano

Koncertów Zenka też słucha więcej ludzi niż koncertów w filharmonii :dunno:

Opublikowano
4 minuty temu, Shen napisał:

i jak dobrze sie sprzedaje :obama:

co się dla ciebie bardziej liczy, to czy konsola jest dobra czy to czy się dobrze sprzedaje? 

Opublikowano
Teraz, ASX napisał:

co się dla ciebie bardziej liczy, to czy konsola jest dobra czy to czy się dobrze sprzedaje? 

to czy są na nią gry

Opublikowano

Na razie póki co tylko tak skomentuję to prawie godzinne pyerdolenie Cernego:

FlimsyInfiniteFinwhale-max-1mb.gif

Edytowane przez Czezare

Opublikowano

Trochę mi szkoda, że ps5 będzie takie słabe bo przez to, że mają taki gówniany sprzęt pociągną multiplatformy w dół .

Opublikowano

Klap: Nie, panie nie chce mi sie bo jestem tak zdenerwowany że po prostu mnie rozsadza i nie mogę powstrzymywać emocji, ale takie kur.wa zagrania jak my prezentujemy to sie nie mieśći w pale, żeby kur.wa..i ta generacja nam się nie należy po tym co dzisiaj tutaj było. I brawa dla Xboxa

Dziennikarz : Xbox zasłużenie wygra generację?

Klap: Zasłużenie proszę pana, bo my nie umiemy robić konsol, zasłużenie, nam się nie należy drugie miejsce, my jesteśmy beznadziejni kur.wa i tylko tyle mam do powiedzenia. 

Dziękuję bardzo 

Opublikowano

No czyli jedyna sluszna opcja na nastepna generacje to mocny Pc Steam, Epic i game pass ;) A Sony trzeba podziekowac po 22 latach :)

Opublikowano

japończyk: Mark co robisz w środę o 17:00?

Mark: generalnie nic ciekawego, będziemy obmyślać wygląd konsoli i czy obudowa może być różowa

japończyk: słuchaj musisz wyjść i tam pogadać o niczym przed kamerą. Tylko się nie wygadaj, że nic nie mamy

Mark: Muszę? Przypomniało mi się , że mam dentystę.

japończyk: koniecznie

Edytowane przez da$io

Opublikowano

Dla przypomnienia najlepszy reveal trailer :banderas: Power your dreams

Edytowane przez 20inchDT

Opublikowano

W skrócie i tak was ps5 grami za(pipi)ie. Po co Xbox jak to samo można mieć w kompie za kilka tysięcy? Ps5 dla exow, pc dla terafankow a dla ludzi z fantazją extra switch.

Nie ważne co by się nie działo co by Sony nie pokazało i tak Xbox (pipi). Można zamykać cw

Opublikowano

MS potwierdził - 26 listopada premiera ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, blantman napisał:

Po co Xbox jak to samo można mieć w kompie za kilka tysięcy

Tak jakby sam sobie odpowiedziałeś. Kilka tysi to samo GPU kosztuje.

Opublikowano

No i bardzo dobrze, wreszcie będzie ciekawie w CW;) 

Opublikowano

Sprawa chyba jasna ? kto ma 10 jest biedniejszy od tego co ma 12 ? czy jak to liczyć?

Opublikowano
48 minut temu, blantman napisał:

W skrócie i tak was ps5 grami za(pipi)ie. Po co Xbox jak to samo można mieć w kompie za kilka tysięcy? Ps5 dla exow, pc dla terafankow a dla ludzi z fantazją extra switch.

Nie ważne co by się nie działo co by Sony nie pokazało i tak Xbox (pipi). Można zamykać cw

Niby czym to PS4 wygrało generację? Bloodbornem?  No, bo chyba nie ojszczanym U4, którym gardzi sam Figaro?

Zdaję sobie sprawę, że TLOU2 może być sztosem, GoW i SM to fajne gierki, ale dla mnie to ciut za mało, żeby mówić o jakiejś dominacji. 

Edytowane przez chris85

Opublikowano

Za jakiś czas MS zapowiada słabszą wersję Xboksa, a Sony kilka dni później PS5 Pro, wierzę.

Dobra, nierealne, ale co to by się działo, taki potencjał xd

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
45 minut temu, Mecenas napisał:

Sprawa chyba jasna ? kto ma 10 jest biedniejszy od tego co ma 12 ? czy jak to liczyć?

Obawiam się, że jednak różnica będzie większa niż 10TF vs 12TF. CU to pogrupowane "bloki" które zawierają więc stuffu niż tylko same shadery/procesory strumieniowe z których są liczone terafanki - np TMU. Dodatkowo do tych bloków jest dołączona proporcjonalna ilość ROP. Nie wiem na ile customowe chipy będą siedzieć w nadchodzących konsolach, ale zgaduje że z ilością CU powiązana będzie także ilość jednostek odpowiadających za Ray Tracing (wewnątrz/zewnątrz CU). Widać to na np diagramie dla GPU z architektury RDNA 1 gen(bez RT, chip po lewej, po prawej jest chip NV):

2019-07-17-image.png

i samo CU:
2019-07-31-image-2.png

Oznacza to w skrócie tyle, że różnica w wydajności pomiędzy PS5(36CU i wyższe zegary) a XSX(52CU i normalne zegary) może być większa(na korzyść XSX), niż wynika to z porównania ilości teraflopów, zwłaszcza w Ray Traycingu(ale 100% pewności będzie dopiero po ogłoszeniu dokładniej architektury obydwu GPU, trzeba pamiętać, że są to jednak customowe rozwiązania robione na zamówienie). Przy takim scenariuszu Sony będzie musiało dosyć szybko pomysleć o wprowadzeniu na rynek PS5 Pro.

Pomijam już fakt, że te 10TF w przypadku PS5 jest chu.jem na na wodzie pisane - wygląda to lepiej na papierze, ale z tego co pokazali wynika, że częstotliwość GPU oraz CPU nie jest stała, więc raczej wydajność jednego będzie obcinana kosztem drugiego, lub będzie tylko chwilowa z powodu throttlingu. Ta cała specyfikacja ogólnie wygląda jak dokoksowana w naprędce w ostatniej chwili poprzez wyżyłowanie zegarów GPU, co może doprowadzić do zwiększenia szans na niestabilność pracy z powodu przegrzewania i wymaga lepszej "jakości" chipów, które są w stanie pracować z tak wysoką częstotliwością.

To tyle z nerdowego gdybania :P Pewności i tak nie ma, dopóki MS/SONY/AMD nie zaprezentują więcej szczegółów a finalnie i tak wszystko będzie kręcić się wokół  konkretnych gier.

Edytowane przez jar3czek

Opublikowano

Ciekawa analiza

Mało jest osób na forum ktore pisza tak rzeczowo ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.