Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Chewie napisał(a):

Jest podobna gra w tym typie Smalland, kupiłem na steamie. Grał ktoś?

Mam kupione 4 sztuki, plan żeby zagrać po grounded. Szkoda że nie ma polskiego, nawet napisów. Parę osób przebąkiwało na forum steam żeby dodali ale no mało nas.

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 38,8 tys.
  • Wyświetleń 3,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano
10 godzin temu, Czokosz napisał(a):

John Gonzalez będący głównym scenarzystą przy Fallout New Vegas wrócił w zeszłym roku do studia do pracy nad nieogłoszoną grą. Wrócił też Tim Cain ze starej ekipy, jest też Josh Saywer (ostatnie co zrobił to Pentiment, ale mówił u siebie na kanale yt, że chętnie zrobiłby Pillarsy 3 albo nowego Fallouta) także te powroty dziadków do studia coś zwiastują.

Muszą coś zrobić w tym uniwersum, bo serial się dobrze przyjął, a F76 + stare odsłony w cenie paczki chipsów to za mało. Bethesda się teraz będzie pierdolić z nową odsłoną TES przez kilka lat, więc może MS coś zaserwuje do czasu premiery Fallouta 5 w drugiej połowie 2030.

Technologię mają niezależną od dziadowskich silników Bethesdy, pewnie też nie będą musieli zapieprzać z robieniem nowego ewentualnego Fallouta jak przy NV - jakkolwiek gry współczesnego Obsidianu przestały niestety mnie obchodzić, tak powrót do nuklearnego uniwersum we wzmiankowanym powyżej składzie sprawiłby, że czekałbym jak głupi.

Opublikowano
  • Autor

Pewnie będzie to kontrowersyjne, ale kilka miesięcy temu ogrywałem Fallout New Vegas oraz Avowed i Outer Worlds 2 i zaskoczyłem się jak podobne są te gry. Gameplayowo wiadomo w nowsze gry gra się przyjemniej, New Vegas wygrywa z kolei tym że to po prostu Fallout, to samo w sobie sprawie że automatycznie świat jest bardziej interesujący niż Żyjące Ziemie czy jakkolwiek nazywał się ten świat w Outer Worlds 2, którego nazwy już zapomniałem. Ale pod względem tego jak skonstruowane są questy, jakie oferują możliwości i jakie dylematy stawiają przed bohaterem, są do siebie bardzo podobne, o wiele bardziej niż można posłuchać na jutubie czy innych miejscach Internetu.

Jeśli Obsidian zrobi znowu Fallouta to myślę że ludzie pewnie byliby zdziwieni jak bardzo przypominałby on New Vegas.

Ogólnie trochę nie rozumiem kultu w jaki obrósł New Vegas. Wydaje mi się że powstał on chyba trochę w kontrze do Fallouta 3 i innych gier Bethesdy, które zawsze niedomagały jeśli chodzi o kreację świata i prezentowały świat w czarno-białych barwach. New Vegas to w końcu to samo gameplayowe drewno co Fallout 3, ale świat jest o wiele bardziej szary, motywacje bardziej realistyczne, dylematy trudniejsze, a przez to świat wydaje się bardziej realny i żyjący. Ale nie powiedziałbym że to jakaś nieosiągalna czy nadzwyczajna jakość w rpgach

Opublikowano
55 minut temu, ASX napisał(a):

Pewnie będzie to kontrowersyjne

biorąc pod uwagę autora postu, nie, nie bardzo.

Opublikowano

No nie dziwne skoro robi je jedno studio.

Znam firmę gdzie po 2013 r wszystkie studia robią gry i wszystkie wyglądają tak samo

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Figaro napisał(a):

biorąc pod uwagę autora postu, nie, nie bardzo.

jak widać jednak trochę kontrowersyjna, skoro taka zwykła opinia od osoby która grała i skończyła te 3 gry wywołała jednak kilka komentarzy i reakcji ;)

Opublikowano
11 godzin temu, ASX napisał(a):

Pewnie będzie to kontrowersyjne, ale kilka miesięcy temu ogrywałem Fallout New Vegas oraz Avowed i Outer Worlds 2 i zaskoczyłem się jak podobne są te gry. Gameplayowo wiadomo w nowsze gry gra się przyjemniej, New Vegas wygrywa z kolei tym że to po prostu Fallout, to samo w sobie sprawie że automatycznie świat jest bardziej interesujący niż Żyjące Ziemie czy jakkolwiek nazywał się ten świat w Outer Worlds 2, którego nazwy już zapomniałem. Ale pod względem tego jak skonstruowane są questy, jakie oferują możliwości i jakie dylematy stawiają przed bohaterem, są do siebie bardzo podobne, o wiele bardziej niż można posłuchać na jutubie czy innych miejscach Internetu.

Jeśli Obsidian zrobi znowu Fallouta to myślę że ludzie pewnie byliby zdziwieni jak bardzo przypominałby on New Vegas.

Ogólnie trochę nie rozumiem kultu w jaki obrósł New Vegas. Wydaje mi się że powstał on chyba trochę w kontrze do Fallouta 3 i innych gier Bethesdy, które zawsze niedomagały jeśli chodzi o kreację świata i prezentowały świat w czarno-białych barwach. New Vegas to w końcu to samo gameplayowe drewno co Fallout 3, ale świat jest o wiele bardziej szary, motywacje bardziej realistyczne, dylematy trudniejsze, a przez to świat wydaje się bardziej realny i żyjący. Ale nie powiedziałbym że to jakaś nieosiągalna czy nadzwyczajna jakość w rpgach

Pod względem rozgrywki może tak, ale pod względem fabuły to jest podobne tylko na pierwszy rzut. Niby w każdym z tych tytułów są dylematy moralne, decydowanie z kim się trzymać, a komu zajść za skórę, możliwość zakończenia zadań na różne sposoby (Avowed jest chyba najbardziej ograniczone pod tym względem, ale też jakąś tam minimalną swobodę oferuje) są postaci o różnych motywacjach itd.

Największa siłą w New Vegas jest to jak napisane są postaci i jak napisane są dialogi. Odpalasz takie Disco Elysium, Kingdom Come, Wiedźmina, Mass Effecta, Fallout New Vegas i ci nie przeszkadzają ściany tekstu. Odpalasz Outer Worlds albo Avowed i szybko masz dość tego nudnego pieprzenia o niczym. Co mi z tego, że mam wybór kogo oszczędzić, a kogo zabić, co mi z tego, że są jakieś zwaśnione frakcję i mogę wybrać za kim się opowiedzieć, skoro wszystkie postaci mam głęboko w dupie, bo nie budzą we mnie jakichkolwiek emocji? To nie jest tak jak piszesz, że New Vegas wygrywa z Avowed głównie tym, że to po prostu Fallout. New Vegas wygrywa tym, że scenarzyści znali się na swoim fachu i mieli na tyle dobry warsztat, że trzecioplanowa postać zapada ci w pamięć, a pierwszoplanowa z Avowed jest do zapomnienia zaraz po napisach końcowych. W Avowed masz gówniane zadania rodem z mmo, a w New Vegas masz dobrze poprowadzony wątek główny i dużo ciekawych, krótszych historii poza nim, które fajnie jest poznać eksplorując ten świat i wykonując zadania poboczne.

To jest ogromna różnica między NV, a tymi współczesnymi tworami od Obsidianów albo Falloutami od Bethesdy. Nie wystarczy postapo świat, cierpiący ludzie, zwaśnione frakcje, wybór komu pomóc, a kogo poświęcić. Najważniejsza w tym wszystkim jest umiejętności scenarzystów do takiego konstruowania postaci, że chce się z nimi obcować i do takiego konstruowania dialogów, że brzmią naturalnie, zabawnie, potrafią wywołać jakieś emocje, a nie są taką suchą, jałową papką, która szybko zaczyna nużyć. Tym się różnią prawdziwi scenarzyści od wyrobników.

Opublikowano
  • Autor

No tak, nie zamierzam nawet dyskutować pod względem scenariusza i napisanych postaci New Vegas na pewno jest o klasę lepsze.

Chociaż w obu grach masz tak naprawde zadania rodem z MMO, jak i te zapadające w pamięć. Pewnie dla większosci więcej tych drugich będzie w New Vegas, ale IMO różnica nie jest aż tak duża.

Opublikowano

Dla mnie w Avowed nie było takich zadań. Może nie dotarłem do tego momentu (miałem 40 godzin gry jak porzuciłem podczas zwiedzania trzeciej mapy) jedynie mi się podobały ładne lokacje do odwiedzenia podczas wykonywania niektórych z nich.

Inna sprawa, że MS mógłby zaryzykować i dać Obsidianom zrobić Fallouta. Część ludzi ze starej ekipy jest i jak ich by zaangażować to mogłoby się z tego urodzić coś lepszego od ich poprzednich produkcji.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

Walić te slopy od bethesdy czy obsydianu.

Jak ktoś chce ambitnej produkcji w tym stylu to przecież będzie Clockwork Revolution od samego Briana Fargo twórcy oryginalnego Fallouta.

Opublikowano

Chuj go tam wie.

Wastelandy to nawet fajne gry, ale też żadne bengery. Chyba że większy budżet od ms zdziała cuda i Clockwork dowiezie coś więcej. Zresztą nawet jak się okaże, że to taka gierka 6-7/10 to i go zakupię za pełną cenę bo to exclusive.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

W tym tygodniu będą tu nudy.

Internet dzięki valvovi przestał jeździć po Xboxie.

Opublikowano

Tu tak, ale na ppe ms kolejny raz zamyka Compulsion i Ninja Theory

Opublikowano

W końcu Asia ich zamknie żeby ppe się odjebało.

Opublikowano
  • Autor

Najbardziej wiarygodne w tej plotce jest to że piszę że zamyka studio Asobo od Microsoft Flight Simulatora, które nawet nie należy do MS, więc jak mogą je zamknąć? xd

Opublikowano

Najgorsze są plotki, że Arkane jest bezpieczne i dalej tworzy Blade. Czyli znając życie mogą zostać zamknięci jako pierwsi.

Opublikowano

A piszą coś że Sony zwolni 400 osób z bungie i prawdopodobnie przez to w PlayStation pracę straci dużo więcej osób niż w Xboxie?

Insider Gaming
No image preview

Bungie Set To Lose Roughly 400 Staff In Summer Layoffs, I...

According to claims online, Bungie are set to lose roughly 50% of its staff, which would equate to around 400 employees.

Opublikowano

A piszą coś że Sony zwolni 400 osób z bungie i prawdopodobnie przez to w PlayStation pracę straci dużo więcej osób niż w Xboxie?

Akurat jedyna osoba ktora interesuje ten temat na forum ogranicza sie do microsoftu i ubisoftu