Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Dziś niewiele wskazuje żeby jakieś większe migracje w kierunku Xboxa były.

Ale jeśli powiedzmy PS6 nie bedzie się sprzedawać tak jak Ps5, jeśli stwierdza że mimo wszystko baza klientów się kurczy z generacji na generację to wtedy kto wie. I tutaj akurat Homelander ma rację że excel pokaże.

Jednak to musiałoby się kilka czynników złożyć, patrząc na wiele badań i "wykresów Asaxa" hehe to one się dzieją tylko dość powoli

Z wykresów sprzedaży może tego nie widać, chociaż już PS5 ciężko będzie powtórzyć sprzedaż PS4. Ale Sony juz dotyka stagnacja na rynku konsol, mają dużą stabilna baze 120-130 milionów użytkowników, na swoich konsolach, ale baza ta od dłuższego czasu już nie rośnie specjalnie.

Wiedzą że jeżeli chcą docierać do większej liczby użytkowników ze swoimi grami to muszą wyjsc z nimi poza swoją platformę. Bo baza ludzi sklonna do zakupu konsoli jest ograniczona i nie znajdzie się nagle 20 czy 30 milionów nowych klientów.

To jest powód dla którego zdecydowali się wydawać gry na PC, a ostatnio również na xboxa

• Odpowiedzi 34,5 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
7 minutes ago, ASX said:

To jest powód dla którego zdecydowali się wydawać gry na PC, a ostatnio również na xboxa

Z tego co kojarzę to Sony zaczęło wydawać gry na PC w 1997 roku. A potem regularnie wydają od 2015.

Skąd czerpiesz informacje, że ciężko będzie powtórzyć sprzedaż PS4?

Opublikowano
21 minut temu, ASX napisał(a):

Z wykresów sprzedaży może tego nie widać, chociaż już PS5 ciężko będzie powtórzyć sprzedaż PS4. Ale Sony juz dotyka stagnacja na rynku konsol, mają dużą stabilna baze 120-130 milionów użytkowników, na swoich konsolach, ale baza ta od dłuższego czasu już nie rośnie specjalnie.

Ja bym poczekał jednak na premiere gta 6, sporo tych casuali z ps4 przejdzie na nowy model specjalnie dla tej gry, plus Rockstar dalej nie wierzy w PC, więc troche pecetowców też kupi ps5 specjalnie dla tej gry

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Homelander napisał(a):

.

Skąd czerpiesz informacje, że ciężko będzie powtórzyć sprzedaż PS4?

Z analiz Ampere m.in:

unnamed-(2)_sCgsaoX.jpg

5 minut temu, wojtas011 napisał(a):

Ja bym poczekał jednak na premiere gta 6, sporo tych casuali z ps4 przejdzie na nowy model specjalnie dla tej gry, plus Rockstar dalej nie wierzy w PC, więc troche pecetowców też kupi ps5 specjalnie dla tej gry

No zgadza się, premiera GTA w 2026 to chyba jedna z ostatnich nadziei, że jeszcze trochę rozkręci się ta sprzedaż konsol, które już teraz wyhamowuje.

Opublikowano

Niecałe 2 miliony straty PS5 do PS4 w analogicznym okresie, ponad 70 milionów sprzedanych sztuk i to bez największej bomby, czyli GTA. No i z podwyżką ceny, gdzie PS4 miało już na koncie obniżkę. I na tej podstawie twierdzisz, że Sony nie powtórzy sukcesu sprzedażowego PS4 oraz, że sprzedaż konsol wyhamowuje. Wow. ASX i jego daleeeeeeeeeeeko idące wnioski. Ale spoko, baw się :)

Opublikowano
  • Autor

Nie twierdzę, napisałem tylko że będzie im ciężko i nie jestem w tym jedyny

Opublikowano
4 minutes ago, ASX said:

Nie twierdzę, napisałem tylko że będzie im ciężko i nie jestem w tym jedyny

Ale co oznacza, że będzie im ciężko. W jakims sensie będzie im ciężko?

Opublikowano

Ps5 przegoni ps4 na spokojnie. Sony z żadną ps6 spieszyć się nie będzie. Dodatkowo jak wyżej GTA 6 zrobi swoje.

Leśnie dziadki juz po internetach piszą, że gta juz nie ma tej magii, no ale to leśne dziadki. Gta zmiecie wszystko z planszy. Dla ps5 do będzie mega boost

Opublikowano
3 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Ps5 przegoni ps4 na spokojnie. Sony z żadną ps6 spieszyć się nie będzie. Dodatkowo jak wyżej GTA 6 zrobi swoje.

Leśnie dziadki juz po internetach piszą, że gta juz nie ma tej magii, no ale to leśne dziadki. Gta zmiecie wszystko z planszy. Dla ps5 do będzie mega boost

No raczej nie. Jeżeli teraz PS5 laguje za PS4 i to pomimo tego, że XS również schodzi gorzej od One, to oznacza, że gracze powoli zaczynają odpływać od tych sprzętów albo na rzecz Nintendo albo PC.

Opublikowano
10 minutes ago, SnoD said:

No raczej nie. Jeżeli teraz PS5 laguje za PS4 i to pomimo tego, że XS również schodzi gorzej od One, to oznacza, że gracze powoli zaczynają odpływać od tych sprzętów albo na rzecz Nintendo albo PC.

Nie bierzesz pod uwagę faktu, ASX oczywiście też nie, że miliony graczy siedzi nadal na PS4 gdzie ma wszystko co potrzeba. Sony nie zrobiło nic żeby tych graczy przekonać do PS5. Dopiero GTA ma szansę i odczepienie kroplówki pt. Call of Duty na zeszłą generację. Więc absolutnie nie zgadzam się, że rynek się kurczy, a gracze odpływają. Przeciwnie. Jest zadziwiające, że pomimo braku argumentów tak naprawdę PS5 sprzedaje się tak rewelacyjnie

Opublikowano
  • Autor
26 minut temu, Homelander napisał(a):

Ale co oznacza, że będzie im ciężko. W jakims sensie będzie im ciężko?

W takim sensie że nawet ich własne prognozy sprzedaży, które i tak są optymistyczne, zakladają że dystans wzgledem PS4 będzie się zwiększać. Bo w analogicznym okresie PS4 sprzedało się w 17,8 milionach, a prognoza dla PS5 wynosi aktualnie 15 milionów na ten rok fiskalny.

Simulation Daily
No image preview

Sony Aims To Sell 15 Million PS5 Units This Year, but Is...

Sony CEO Hiroki Totoki and CFO Lin Tao talked about the state of the PlayStation business and the strategy and targets going forward.

https://sonyinteractive.com/en/our-company/business-data-sales/

Jasne mozna mieć nadzieję, że GTA jeszcze odwróci ten trend, ale zobaczymy.

Ja rozumiem, że założyłeś sobie za cel kwestionować wszystko co napisze, ale może same prognozy Sony cię przekonają że ciężko będzie wyprzedzić PS4. Wychodzi na to że masz więcej wiary w sprzedaż PS5 niż samo Sony.

Opublikowano

3 nowe strony, może xbox znowu na siebie atomówy spuścił

...

...

ehh, to tylko easy boy znowu się kłóci

1gmsrc.jpg

Opublikowano
35 minutes ago, ASX said:

W takim sensie że nawet ich własne prognozy sprzedaży, które i tak są optymistyczne, zakladają że dystans wzgledem PS4 będzie się zwiększać. Bo w analogicznym okresie PS4 sprzedało się w 17,8 milionach, a prognoza dla PS5 wynosi aktualnie 15 milionów na ten rok fiskalny.

Simulation Daily
No image preview

Sony Aims To Sell 15 Million PS5 Units This Year, but Is...

Sony CEO Hiroki Totoki and CFO Lin Tao talked about the state of the PlayStation business and the strategy and targets going forward.

https://sonyinteractive.com/en/our-company/business-data-sales/

Jasne mozna mieć nadzieję, że GTA jeszcze odwróci ten trend, ale zobaczymy.

Ja rozumiem, że założyłeś sobie za cel kwestionować wszystko co napisze, ale może same prognozy Sony cię przekonają że ciężko będzie wyprzedzić PS4.

Ta sprzedaż to i tak taka zabawa dla nas, szczerze mówiąc, ale można się bawić. Zobaczymy jak będzie. PS4 było w zupełnie innym miejscu niż jest teraz PS5. W sensie w analogicznym okresie. W czerwcu Sony ogłosiło, że aktywnych użytkowników PSN jest 124 miliony, co pokrywa się z tym co pisałeś o bazie 120-130 milionów. Według o tego obrazka:

IMG_4947.jpeg

dzieli się to na, mniej więcej, 65/35? Coś koło tego. Co daje jakieś 40 miliony aktywnych użytkowników PS4. Ci ludzie w końcu się przesiądą. I jasne, nie będzie to 1 do 1 na PS5,

ale jednak. Sama ta baza jest ogromna i daje spore nadzieje na to, że jednak PS5 się sprzeda w takiej liczbie jak PS4 koniec końców. I, pewnie ku Twojemu zdziwieniu, zgadzam się z Twoimi stwierdzeniami, że ludzie kupują Playstation z przyzwyczajenia. Bo samo Sony robi bardzo wielkie nic żeby wybierać akurat ich konsolę. A z punktu widzenia casuala taki Xbox Series S jest nieskończenie bardziej sensowym wyborem niż Playstation 5. Zabawna sytuacja.

Opublikowano

6 godzin temu, Homelander napisał(a):

Tak jest. Już za chwilę. Już za moment. Gry singlowe Playstation na Xboxie już czają się na horyzoncie. Tylko ich wyglądać

IMG_4940.gif

Wszystko moze sie wydarzyc dzis. Nikt kiedys bys nie uwierzyl, ze Gears of War wyjdzie na PlayStation. Jeszcze wczesniej nikt by nie uwierzyl, ze Sony swoje flagowe gry wyda na PC Jesli Excel pokaze, ze to przyniesie zysk, Sony sie nie zawaha. Rownie dobrze Sony moze stwierdzic, ze Xbox nie jest juz zagrozeniem i po prostu wydac cos na tego Xboksa. Ja wiem, ze to tylko moje gdybania, ale przyszlosc pokaze i ten post bedzie sie cytowac. Podkreslam - moje gdybania, zebym zaraz zrodla nie musial wklejac tu. Teraz kazdy post w tym temacie musi byc oparty na wykresach i oficjalnym zrodle.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
  • Autor

Ja ogólnie się z tym zgadzam, to prawda że dziesiątki milionów użytkowników wciąż siedzi na Xboxach One i PS4. Jedyna różnica polega na tym, że myślę, podobnie jak ta analiza Ampere, że sporo z nich zostanie jeszcze długie lata na tych starych konsolach i w ogóle się nie przesiądzie. Bo gry crossgenowe wciąż mają wsparcie, a nawet cały czas wychodzą nowe gry na PS4 i Xboxa One.

Ale to w sumie jest bez różnicy, bo póki kupują oni gry, oplacają abonamentu i mikrotransakcje, to Sony i MS nie robi wiekszej różnicy że korzystają ze starych konsol, bo mogą zarabiać na nich tyle samo, co na tych którzy grają na PS5, XSX czy XSS. Dlatego porównywanie samej sprzedaży konsol, mówi coraz mniej.

To jest powód też dlaczego Xbox mimo że XSX i XSS spezedają się gorzej niż w analogicznym okresie Xbox One, chwalił się rekordową liczbą aktywnych użytkowników konsol

Opublikowano

Sony nic nie musi, maja studia, mają IP i mogą z nimi robić co chce. To że MS zrobił jak zrobił nie znaczy że to ma być jakiś standard.

Ale jest inna rzecz która mnie zastanawia, a nawet śmieszy trochę ;)

Mianowicie jak tak się czyta to gdyby Sony zaczęło powolutku coś portować to co? Sprzedacie swoje konsole? Nie rozumiem, bez exów sprzęt staje się bezużyteczny?

Jak się czasem zaczytuje to wyłania się obraz jakby PlayStation bez exów było gorsze od Xboxa czy komputera ;)

Opublikowano
Twórca Arkane krytykuje Game Pas...
No image preview

Twórca Arkane krytykuje Game Pass: „To model nie do utrzy...

Raphael Colantonio twierdzi, że usługa Microsoftu szkodzi branży i jest utrzymywana „dzięki nieskończonym pieniądzom".