Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Just now, Paolo de Vesir said:AAA od topowego studia w branży.O ile to nie skasują.15 minutes ago, Rozi said:Czyli wydawanie gier w Game Passie i nie jest tak samo dochodowe jak kupowanie ich w pełnej cenie? Niemożliwe, przecież miało wyjść inaczej.Gamepass powinien kosztować max 50 zł i oferować gry Indie, starocie, czasem nowsze AA. Największe hity AAA powinny być sprzedawane cyfrowo i fizycznie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):Ten abonament dalej będzie opłacalny, wystarczy okradać MS (a powieka by mi nawet nie drgnęła) - przy obecnych cenach można mieć 3 miesiące XGP za jakieś 150zł i ograć kilka gier. Wciąż opłacalny deal - wystarczy jebać MS na kwit i znów będzie dobrze. :)edit: dla osób mając problemy z liczbami, podam na przykładzie:Mam 3 miesiące abonamentu, cena ok. 150zł, kończę średnio 1-2 gry miesięcznie, zależnie od wielkości i gdybym wziął abonament na najbliższe 3 miesiące ograłbym zapewne:Warcraft III Reforged - retail 130zł/kluczykownia 75złNinja Gaiden 4 - retail 299złThe Outer Worlds 2 - retail 270złKeeper - 79zł (szacunkowo)Mniej więcej 780zł za retail, lekko ponad 700zł z kluczykiem. Abonament nawet za pełną cenę nie kosztowałby nawet połowy tego. Okradając MS kosztuje znacznie mniej. Oferta typu no brainer.Slabe te argumenty - z 1 strony podajesz ceny retail gier, a przyrownujesz do cen abonamentu z kluczyków...No to w ten sposob też mogę napisać ze Battlefield 6 i Borderlands 4 w sklepach kosztuja srednio 500-600 zł, ale kupując je na aukcjach zapłaciłem łącznie 200 za obydwie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 1 minutę temu, easye napisał(a):Slabe te argumenty - z 1 strony podajesz ceny retail gier, a przyrownujesz do cen abonamentu z kluczyków...No to w ten sposob też mogę napisać ze Battlefield 6 i Borderlands 4 w sklepach kosztuja srednio 500-600 zł, ale kupując je na aukcjach zapłaciłem łącznie 200 za obydwie.Na końcu napisałem, że nawet za pełną cenę abonamentu to wciąż opłacalny deal.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. No ok, rozumiem, dla kogos kto tak jak Ty konczy 3 gry w miesiacu moze tak, ale tak samo jak abonament mozna kupic na lowcach gier za 1/3 ceny tak samo gry na PC, nawet na premiere...
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Teraz, easye napisał(a):No ok, rozumiem, dla kogos kto tak jak Ty konczy 3 gry w miesiacu moze tak, ale tak samo jak abonament mozna kupic na lowcach gier za 1/3 ceny tak samo gry na PC, nawet na premiere...Ja bym te gry ograł na przestrzeni 2-3 miesięcy, kończąc 1-2 miesięcznie. Mówiąc prościej za cenę jednej gry w retailu skończyłbym w tym czasie 4.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor 10 minut temu, Czoperrr napisał(a):Gamepass powinien kosztować max 50 zł i oferować gry Indie, starocie, czasem nowsze AA. Największe hity AAA powinny być sprzedawane cyfrowo i fizycznie.Brzmi jak Game Passa standard / premium z tą różnicą że jest 5 zł droższy
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 13 minutes ago, ASX said:Brzmi jak Game Passa standard / premium z tą różnicą że jest 5 zł droższyChodzi mi o to co byłoby lepsze też dla Microsoftu bo widać że biedacy dużo stracili na CoD w abonamencie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor 3 minuty temu, Rozi napisał(a):To który, Standard, czy Premium?To jest to samo, standard zmienia w listopadzie nazwę na premium. Cena zostaje bez zmian, dodali tylko więcej gier i możliwość streamowania55 zł miesiecznie
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. może asx i paolo nie bronią wprost decyzji microsoftu, ale na pewno uprawiają miękką racjonalizację. a to „nadal najlepsza oferta”, a to „najwyższy pakiet jak w kablówce dla najbardziej zainteresowanych”, no błagam was, po co tak robić?co do gpu i procedury wydawniczej, to zgadzam się z @Donatello1991. premiery day 1 są jak kij z marchewką na osłów - rzekomo „najlepszy rok”, a i tak wartościowe produkcje debiutujące w abonamencie można policzyć na palcach obu rąk. clair obscur, doom, oblivion, blue prince, silksong, cała reszta? albo przeciętne remastery (ninja gaiden 2, thps, gearsy), albo gnioty/średniaki (south of midnight, avowed, wuchang, atomfall, sniper elite), albo gry, które praktycznie nikogo (większość katalogu). wyszło, że jednak jedna dłoń wystarczy, ups. niby w jaki sposób tak biedna oferta miałaby zapewnić microsoftowi sto milionów subskrybentów? kto normalny będzie płacił ponad bombę miesięcznie za możliwość grania w „hity” pokroju avowed? plus jest śmieciarą bez day 1, ale tak szczerze, jeżeli mam do wyboru śmieciarę bez day 1 za 350 zł (za tyle można kupić wariant premium w promce kilka razy w roku), a śmieciarę z day 1 za 1400 zł, to wybieram tę pierwszą opcję. nic dziwnego, że plus miażdży gpu pod względem liczby użytkowników, jest to po prostu na ten moment lepsza oferta, hehnajwiększym plusem podwyżki jest aktywizacja działu xbox na forum. uwielbiam ten moment, kiedy microsoft odwala jakiś czas, jest weekend i posty lecą minuta po minucie <3
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 17 minut temu, shoegaze napisał(a):może asx i paolo nie bronią wprost decyzji microsoftu, ale na pewno uprawiają miękką racjonalizację. a to „nadal najlepsza oferta”, a to „najwyższy pakiet jak w kablówce dla najbardziej zainteresowanych”, no błagam was, po co tak robić?Dlaczego mam kłamać, że jest inaczej? Jeśli zbierze się kilka gier które ogram w miesiąc to za 115zł jest to super oferta, a dlaczego nie miałbym korzystać z jakiś promocji czy sztuczek aby w tej cenie mieć np. 2-3 miesiące abo? Na tym forum z jakiegoś powodu powszechne jest robienie zakupów na dwóch, kupowanie pudeł na granicy opłacalności dla sklepu aby zaoszczędzić parę złotych (co jest wielką zaletą pudełek!) czy kupowanie w kluczykowaniach, ale z ostracyzmem spotyka się branie abo taniej, bo PRZECIEŻ CENA TO 115ZŁ ZA MIESIĄC I MUSISZ PŁACIĆ PEŁNĄ CENĘ.Jeszcze raz podkreślę, nie ma ustawy która nakazuje opłacać abonament miesiąc w miesiąc, niezależnie czy się z tego korzysta czy nie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Autor Plusa można porównywać jedynie z tańszym tierem GP czyli tym standard/premium. Podobnie jak on oferuje on kilkaset starszysch gier i kosztuje podobne pieniądze.Plus ma więcej użytkowników bo Sony ma wiekszą bazę, ale liczba ich subskrybentów od lat stała praktycznie w miejscu do tego stopnia że kilka lat temu przestali chwalić się liczbami
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 1 minutę temu, ASX napisał(a):Plus ma więcej użytkowników bo Sony ma wiekszą bazę, ale liczba ich subskrybentów od lat stała praktycznie w miejscu do tego stopnia że kilka lat temu przestali chwalić się liczbamiCzyli stagnacja, ale lepsze to niż odpływ graczy jak teraz w game passie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. No a co ma pisać czy @Paolo de Vesir czy @ASX ? Jebanywdupeskurwialymicrosoftblablabla? Podnieśli cenę usługi, której są właścicielami. Mają do tego pełne prawo. Wiadomo, chujnia, ale no takie życie. Przestało ci się opłacać, bo nie grasz wystarczająco dużo? No to skasuj. W czym problem? Bo przyzwyczaiłeś się do taniego grania w abonamencie? No to się kurwa czas odzwyczaić. Jedyne co w tym całym zamieszaniu jest prawdziwą kutasiarnią ze strony MS to zwyczajne pobieranie większej kasy o 50% od abonentów ot tak. Etycznie byłby gdyby zakończyli wszystkie subskrypcje kiedy one tam się kończą, a klienci mogliby sobie odnowić za podwyżoną cenę. No ale wtedy odpływ mógłby być gigantyczny
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. No to chyba FH6 day one na PS5? Chyba, ze jeszcze MS myśli o ostatnim przemarszu Entów i wydanie nowej konsoli w 2026 w pakiecie FH6, fable i Girsy.Można w ogole liczyć na nową klasyczną konsole od MS?
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 2 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):No to chyba FH6 day one na PS5?Czasowy ex konsolowy (w ogóle jak to brzmi xD)Forza Horizon 6 – wersja na PS5 pojawi się po premierze
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Choćby Microsoft podał daty, ceny i pokazał zdjęcia ze specyfikacją to i tak im nie uwierzę
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Autor 7 minut temu, Homelander napisał(a):No a co ma pisać czy @Paolo de Vesir czy @ASX ?Ja nie płaciłem od dłuższego czasu za ultimate, bo nie gram online. Do tej pory miałem konsolowego GP za 43 zł miesiecznie z grami na premiere. Jeśli kiedyś mi się skończy, lub siłą mnie przerzucą na inny tier, to na pewno nie zamiezemiampłacić 115 zł za GPU. Dla mnie to za drogo w stosunku do tego ile gram.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Najlepsze komentarz w necie bez tych wysrywów- koleś napisał wprost że ma w dupie pudełka, cyfrowe wersję kupuję i dla niego nadal ten abonament jest sztos. Zapłaci 1400zł ogra co chce i wszystko ma w totalnej pompce.Dla takich ludzi jest ten abo. A mam wrażenie że najwięcej płaczą mirki co kupili kiedyś za 50zł 2 lata, nie będą teraz płacić, bo ogrywają 4 gry w skali roku.Jak jeździsz autem do pracy 15km dziennie, to nie kupujesz sportowego auta z ceramicznymi hamulcami.... To ten level mniej więcej.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Z mojej strony ten abo jest nadal opłacalny czy to na xboxie czy pc ( chociaz i tak wolę kupić gre ). Problem w tym, ze to nie ostatnie podwyżki czy tez zmiany.Zresztą ludzie co chwilę anulują gp i odnawiają a tu akurat większość poniosły emocje przy okazji tej informacji o podwyższ kach, a po przekalkulowaniu i tak dalej taniej niż gra w pełnej cenie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Wątpię ze w ogole byl jakiś znaczący odpływ użytkowników gp.Mimo wyjebania sie stronki z anulowaniem
Opublikowano 46 minut temu46 min 30 minut temu, Donatello1991 napisał(a):Można w ogole liczyć na nową klasyczną konsole od MS?Trudno powiedzieć, wszyscy się nastawili na PC ale nawet ludzie będący bliżej Xboxa nie wiedzą zbytnio jak te tiery konsolowe, osobno PC mają się do tej wizji otwartej platformy o której się mówi
Opublikowano 42 minuty temu42 min Można się było spodziewać, że tak to się skończy. Jedyne co mnie zaskoczyło to aż tak gwałtowny wzrost ceny. Widocznie Microsoft stwierdził, że po co ma być jebany co kilka miesięcy za małe podwyżki gamepassa, jak można podnieść cenę raz a porządnie, wytrzymać krytykę i potem przez kilka lat mieć spokój. Wydaje się, że i tak prawdziwa kasa czeka na Microsoft przy wydawaniu gier na PS5 i PC, game pass będzie tylko dodatkiem.
Opublikowano 41 minut temu41 min Autor W przyszłym roku nie będzie już tiera PCtowego, zostanie Essential, Premium i Ultimate.Więc tu wszystko układa się w całość, jeden abonament w 3 różnych tierach, pozwalający grać na konsoli, PC i w chmurze.
Opublikowano 40 minut temu40 min 1 minutę temu, Pix napisał(a):można podnieść cenę raz a porządnie, wytrzymać krytykę i potem przez kilka lat mieć spokój.Serio wierzysz, że to jedyna podwyżka w perspektywie kilku lat? Śmiem wątpić, nie dalej jak za rok będzie kolejna - róbcie skriny.