Skocz do zawartości

A Plague Tale: Requiem

Featured Replies

Opublikowano

Może i nie wpłynie na to na sprzedaż. Ale krytyka też im nie zaszkodzi. 

I na pewno to lepsza postawa niż milczenie i postawa w stylu "tak już musi być", bo to już na pewno nic nie pomoże. 

Takie Halo przez lata było krytykowane za 30 FPS, mimo iż sprzedawało się w milionach i dopiero przy piątej części twórcy się ugięli i mimo naprawdę słabej konsoli zrobili 60 klatek. Więc to nie jest tak że krytyka nigdy nic nie daje. 

• Odpowiedzi 984
  • Wyświetleń 75,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• grafika jest piekna (zwlaszcza "z daleka", z bliska juz mniej ale i tak), klimat sie wylewa z ekranu, gameplay to w sumie poki co to samo co w jedynce, jade teraz 3 chapter i jak na razie jest troche

• Podobny poziom co HFW, ale tam mamy otwarty świat i 60 fps  więc nawet nie ma co porównywać, bo wtedy szczury przegrywają. No ja nie za bardzo słyszę muzykę w grze, bo słuchawek nie mam do xboxa,

• Dokładnie tak, choć ja oceniam przeskok z 7 na 9/10 - idealnej noty nie dam, ale kuźwa dawno tak gra nie wciągnęła mnie swoją historią, świetnie napisanymi, wiarygodnymi relacjami międzyludzkimi i ogó

Opublikowano

Krytyka jak najbardziej musi być, szczególnie jeśli gra prezentuje poziom graficzny poprzedniej generacji.

Opublikowano
  • Autor

Mieliście nożyk do otwarcia skrzynki w rozdziale 4? Zastanawiam się czy pominąłem czy zużyłem jeden na początku gry na żołnierza i dlatego. 

Opublikowano

Mozesz niesc tylko jednen noz, wiec to nie przez to. Na najnizszym poziomie trudnosci jest ich chyba wiecej.

Opublikowano
  • Autor

Można potem więcej jest upgrade. No miałem jeden otwarłem w 3 rozdziale to wychodzi na to że w dokach pominąłem. 

Opublikowano

Jak ktoś jest na początku rozgrywki to taki tip: w 9 rozdziale eksplorujcie ile się da. Można zdobyć bardzo dużo części do upgrade'u i bodajże 5 albo 6 narzędzi.

Opublikowano

Ja staram się ekplorować każdy kąt i zajrzeć w każdy zakamarek.

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to do tego że gra próbuje budować klimat zaszczucia, ale tak naprawdę w ogóle tego nie czuć, bo szczury obiekt i żywioł który powinien budzić grozę, są bardzo przewidywalne, a przez to bardzo proste do uniknięcia, przez co w ogóle nie wywołują strachu. Pod tym względem zombie a szczególnie klikacze z takiego TLoU działały o wiele lepiej. 

Opublikowano

Gdy Hugo odpala swoje szczuromoce w przypływie złości to zawsze mam tak:

cover4.jpg

Niektóre rozdziały to totalna jazda bez trzymanki.

Opublikowano

Gierka ładnie robi, od 3go rozdziału przyspiesza, z rana myślalem kiedy zacznę znowu grać tą lolitą i przyjaciółmi. 

Opublikowano
  • Autor

Całkiem nieźle są poukrywane niektóre rzeczy, a wydawało mi się że dokładnie przeszukuję lokację. W 1 znajdźki były wręcz po drodze z tego co pamiętam. 

Opublikowano

Skończyłem dzisiaj pierwsze przejscie gry i chyba zacznę NG+ bo calaczek kusi mocno a kilka rzeczy przegapiłem przy pierwszym podejściu. Bardzo dobra gra mocne 9/10 gdyby nie kilka głupot typu upuszczanie pochodni przy przechodzeniu przez metrowy murek to bym dał 10/10 ale i tak mocny kandydat do 2 miejsca w rankingu goty Eldenek boży poza zasiegiem jednak.

Co sie odpierdziela w końcówce to :banderas:

Czekam mocno na trzecia część bo zakończenie daje do zrozumienia że skaza jeszcze ostatniego słowa nie powiedziała.

Opublikowano

I koniec tej przygody...

Ol8GpoI.png

Ostatnie etapy i samo zakończenie znacznie lepsze od tego z Innocence. Wyładowane emocjami, wzięło mnie z zaskoczenia. Nie wierzę, że

Spoiler

Kazali mi zabić Hugo :(:(:)

Piękna to gra. Jak dla mnie chyba zaraz po Elden Ring najlepsza w tym roku.

Edytowane przez Bigby

Opublikowano

Z racji tego, że jedynka bardzo mi się podobała to ta część obowiązkowo z gamepassa wleciała. Jestem w 3 rozdziale i jest w sumie to czego się spodziewałem.

ciekawostka na drugi dzień jak pierwszy raz odpaliłem grę w bloku pojawiło się info o trunkach na szczury :yao: bez pochodni do piwnicy nie schodzę 

Opublikowano

U mnie dopiero dwa chaptery pękły, bo praca, a wieczorami ziomek kusi na PUBG, ale jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jedynkę pamiętam, jako dużo mniej skomplikowaną i ogólnie mniejszą w skali (aż sobie ściągnąłem z półki i sprawdzę ten darmowy upgrade), a tutaj naprawdę czuć rozmach plus to niesamowite przywiązanie do detali.
I taka pierdoła, ale jak zawsze śmiałem się z tych ficzerów DualSense, tak tutaj, gdy idę Amicią skąpanym w rzęsistym deszczu rynkiem to czuję każde tapnięcie w swoich dłoniach - oczywiście, że żaden to gamechanger, ale zdecydowanie pomaga w budowaniu immersji (podobnie jak oddechy naszych bohaterów - chyba pierwszy raz w jakiejkolwiek grze słyszę, że moja bohaterka oddycha).

18400caaa2156-screenshotUrl.thumb.jpg.67a2a28a5ec4490d875537aeab3dc28b.jpg

Opublikowano

Czyli mamy pierwszą kupioną kopie na forum. Gratulacje dla Wrednego :hi:

Opublikowano
16 hours ago, ASX said:

Ja staram się ekplorować każdy kąt i zajrzeć w każdy zakamarek.

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to do tego że gra próbuje budować klimat zaszczucia, ale tak naprawdę w ogóle tego nie czuć, bo szczury obiekt i żywioł który powinien budzić grozę, są bardzo przewidywalne, a przez to bardzo proste do uniknięcia, przez co w ogóle nie wywołują strachu. Pod tym względem zombie a szczególnie klikacze z takiego TLoU działały o wiele lepiej. 

Bardziej stresujący są ludzcy przeciwnicy bo mają całkiem ok AI i sokoli wzrok

Opublikowano

no to prawda, w dodatku w przeciwieństwie do wielu innych gier nie zapominają po 30 sekundach że ich kompan umarł i bardzo długo zachowują czujność przeszukując okolice, trochę mnie to zaskoczyło

Opublikowano

Gra jest oskryptowana jak call of duty, także trzeba by więcej pieniędzy, żeby zrobili sytuację gdzie szczury by nas faktycznie ścigały i mogły dopasc ( nie mam na myśli sekcji fabularnych ). Tak to zero zagrożenia. 

Opublikowano
7 godzin temu, Wredny napisał:

U mnie dopiero dwa chaptery pękły, bo praca, a wieczorami ziomek kusi na PUBG, ale jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Jedynkę pamiętam, jako dużo mniej skomplikowaną i ogólnie mniejszą w skali (aż sobie ściągnąłem z półki i sprawdzę ten darmowy upgrade), a tutaj naprawdę czuć rozmach plus to niesamowite przywiązanie do detali.
I taka pierdoła, ale jak zawsze śmiałem się z tych ficzerów DualSense, tak tutaj, gdy idę Amicią skąpanym w rzęsistym deszczu rynkiem to czuję każde tapnięcie w swoich dłoniach - oczywiście, że żaden to gamechanger, ale zdecydowanie pomaga w budowaniu immersji (podobnie jak oddechy naszych bohaterów - chyba pierwszy raz w jakiejkolwiek grze słyszę, że moja bohaterka oddycha).

18400caaa2156-screenshotUrl.thumb.jpg.67a2a28a5ec4490d875537aeab3dc28b.jpg

Na 5 technicznie dobrze Ci chodzi, jaki framerate ?

2 godziny temu, balon napisał:

Czyli mamy pierwszą kupioną kopie na forum. Gratulacje dla Wrednego :hi:

Jak dobrze mu chodzi to tez wezme zaraz :lapka:

Opublikowano

masz tyle analiz na yt w tym od digital foundry, a pytasz sie o osobiste odczucia wrednego?

Opublikowano

No wiesz... gosc wydal swoje pieniadze na gre. Nie dostal jej za darmo do analizy i pogrania. Wydaje mi sie ze jego ocena bedzie wiarygodna i szczera. Jak uwazacie ?

Opublikowano

just :mevek:things

anyway

w końcu miałem czas pograć chwilkę wczoraj

jak widoczki są piękne, tak na razie czekam aż się rozkręci, tak tak wiem mocny początek itp ;)

parę screenów

Spoiler

A_Plague_Tale__Requiem_-_Windows_22.10.2

długo się musiałem bawić z ustawieniami na PC pod mojego rtx3060, imo trochę coś jest zwalone z optymalizacją