Jump to content

Pentiment

Recommended Posts

7 minut temu, 20inchDT napisał:

No i super. Miał być 2d rpg w stylu disco elysium i będzie. Nie spodziewałem się tylko takiego artstyle. Dobrze, że premiera jeszcze w 2022.

Jakiś czas po tym jak Jez leaknął Pentiment, to wrzucił również grafikę ze stylem w jakim będzie utrzymana oprawa, więc dla mnie akurat zero zaskoczenia. Jak łyknę Disco i mi podpasuje, to pewnie sprawdzę i Pentiment.

Nie do końca spodziewałem się tej grafiki, choć ostatnie doniesienia mówiły, że gra artystycznie może celować w coś w stylu fresku.

Spodziewałem się natomiast forumowej reakcji typu - "ale gówno". Tutaj zaledwie ułamek osób gra w rpgi takie jak Disco Elysium, The Life and Suffering of Sir Brante, Pathfindery itd, gdzie narracja i rolplejowa immersja jest najważniejszym aspektem. 

Gra robiona jest przez mały, jeśli się nie mylę 12 osobowy zespół. Wiem że Josh Sawyer od dawna chciał się zająć takim historycznym projektem, a bez zabezpieczenia finansowego ze strony MS raczej nie mógłby sobie na spokojnie tego klepać przez ostatnie 2-3 lata. Dla mnie day one, pewnie nawet na Steamie.

Cytat

In Pentiment, you play Andreas Maler, a journeyman artist working in the bygone scriptorium of Kiersau Abbey during a time of great social unrest. While finishing his masterpiece, Andreas inadvertently becomes entangled in a series of murders that take place over 25 years. Peasants, thieves, craftsmen, monks, nuns, nobles, and even saints must be investigated and interrogated to expose the truth.

It will be up to players to decide Andreas's choices, from his educational background and lifestyle to how he investigates the murders. One day he may be digging up a dead monk in the abbey cemetery, the next might be spent eavesdropping on peasant gossip at the ladies' spinning bee. Every decision and accusation he makes carries consequences that will impact the tightly-knit Alpine community for generations to come.

news-pentiment-0002.jpg

news-pentiment-0007.jpg

news-pentiment-0003.jpg

4 minuty temu, Bigby napisał:

Spodziewałem się natomiast forumowej reakcji typu - "ale gówno". Tutaj zaledwie ułamek osób gra w rpgi takie jak Disco Elysium, The Life and Suffering of Sir Brante, Pathfindery itd, gdzie narracja i rolplejowa immersja jest najważniejszym aspektem.

To było wiadomo, bo z asx pisaliśmy już dawno co to będzie jak koneserzy zobaczą xD Smutne, ale trzeba pamiętać w jakim miejscu jesteśmy.

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • 2 weeks later...

Gra nie zrobiła na mnie wrażenia podczas pokazu, ale z czasem zaczął do mnie przemawiać ten klimat i pewnie sprawdzę. To chyba będzie idealny tytuł na zimowe wieczory z piwkiem. I dobrze, że takie gry są mocno promowane, może to skusi kilku hardcore only AAA gamers i fanów pif paf do wyjścia spod kamienia i sprawdzenia czegoś innego, zamiast pierdolić, że nima w co grać 

• Upvote 3