Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gothic Remake

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Tę z rudy wypaśną, co trzyma w skrzyni? Czy tę, którą ma na sobie podczas naszego pierwszego spotkania?
Bo tę pierwszą to można zajumać nawet w pierwszym rozdziale - jeśli chodzi o staty to najlepsza w całej grze chyba, tylko z wyglądu mi się nie podoba, jakaś taka zbyt odpustowa - wolałbym właśnie to, co ma na sobie.

• Odpowiedzi 442
  • Wyświetleń 36,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Widzieliście te recenzje na steam?

• Nie grałem nigdy w oryginał, bo w tych czasach zero kompa, tylko plejak, ale jaka ta gra jest zajebista. Po ograniu w ostatnich latach gier typu DA Veliguard czy Avowed to jest takie odkupienie. Srogo

• GSPdibbler
    GSPdibbler

A ja bawię się świetnie, nie ma tu infantylności finala, jest brutalna rzeczywistość kolonii karnej. Nie ma choojowych losowych walk, i wymaga ona cierpliwości i szkolenia, a nie wciskania jednego prz

Opublikowano
Godzinę temu, tjery napisał(a):

Heh, wracając do tego i że mechanicznie nie trzeba, pewnie wiele to nie zdradza, bo to sam początek, ale na wszelki wypadek dam w spoiler

Ja im nie zapłaciłem za ochronę, a tego typa co mnie chciał pobić szybko wyjaśniłem mieczykiem, bo nie jest zbyt silny. Co innego tych dwóch typów na moście. Też im nie zapłaciłem, tylko uciekłem szybko przez most jak przed kanerami w liceum, ale za drugim razem już nie jest tak wesoło i już z daleko strzelają z łuku. A nie da się im nastukać, bo moje ataki nic nie robią. Szedłem tam z Mordragiem do nowego obozu, i co się namęczyłem, żeby ich jakoś ominąć, a jednocześnie, żeby ten typ za mną pobiegł to moje.

Opublikowano
  • Autor

Wpierdolenie Bullitowi i skrojenie go ze wszystkiego to musi być jeden z bardziej satysfakcjonujących motywów w gierkach ever.
Nawet nie wiecie, jak się ucieszyłem z tego spotkania, bo wiedziałem, że wreszcie jestem na tyle silny, by móc użyć opcji dialogowej o uciszeniu jego grubej mordy banderas
Tutaj już po wszystkim, najlepsi kumple D

19ee1a249b10-screenshotUrl.png

Opublikowano
39 minut temu, Wredny napisał(a):

Tę z rudy wypaśną, co trzyma w skrzyni? Czy tę, którą ma na sobie podczas naszego pierwszego spotkania?
Bo tę pierwszą to można zajumać nawet w pierwszym rozdziale - jeśli chodzi o staty to najlepsza w całej grze chyba, tylko z wyglądu mi się nie podoba, jakaś taka zbyt odpustowa - wolałbym właśnie to, co ma na sobie.

Ta ze skrzyni

Opublikowano
  • Autor

Podczas pierwszego spotkania z Gomezem można ukraść mu kluczyk do pokoju i skrzyni, jak wstanie i wraca na tron - przez chwilę jest odwrócony plecami.
Ale tak jak pisałem - zbyt to odpustowe dla mnie, wygląda z jakiegoś World of Warcraft - ja lubię bardziej przyziemne, wiedźmińskie klimaty.

Opublikowano
8 godzin temu, Wredny napisał(a):

Wpierdolenie Bullitowi i skrojenie go ze wszystkiego to musi być jeden z bardziej satysfakcjonujących motywów w gierkach ever.
Nawet nie wiecie, jak się ucieszyłem z tego spotkania, bo wiedziałem, że wreszcie jestem na tyle silny, by móc użyć opcji dialogowej o uciszeniu jego grubej mordy banderas
Tutaj już po wszystkim, najlepsi kumple D

19ee1a249b10-screenshotUrl.png

Jego można uciszyć na zawsze :> nawet jest z tym zadanie.

Opublikowano

Robiłem tę misję z zasadzką. Trochę musiałem wczytywać, ale w końcu ubiłem wszystkich typów i wziąłem ich fanty. Podbiłem sobie też siłę i mogę używać bułatu, który zabrałem Lewusowi po obiciu mu mordy. Teraz jestem w stanie tą maczugą walczyć z powodzeniem z typami z areny. Pokonałem pierwszych dwóch. vegeta_smile

Opublikowano

Nie omijajcie questa Świątynia Innosa, to chyba sidequest i nie było tej lokacji w OG, spokojnie najlepsza w grze.

Opublikowano

Warto podszkolić się w skórowaniu i tym podobnym? Idzie na tym zarobić czy to strata punktów i bryłek?

Opublikowano

Tak na pierwszy rzut oka to strata punktów i przede wszystkim rudy, jednak jak masz na zbyciu trochę kasy i kilka punktów to jednak tych potworów trochę się ubija. Jak tylko znajdziesz na to wszytko kupca z pełną sakiewką to koniec końców coś zarobisz. Ja dopiero wczoraj wieczorem sobie wbiłem te umiejętności i póki co nie sprzedawałem nic, ale jak to mówią grosz do grosza...

Nieco wcześniej znalazłem skórę cieniostwora w skrzyni i pamiętam że cena sprzedaży to było chyba 31 grudek rudy, fortuny na tym raczej nie zbije, ale jak się uzbiera więcej to inwestycja w naukę się zwróci, a możliwe że w dalszych etapach gry niektóre składniki będą potrzebne. Więc pewnie w ostatecznym rozrachunku jednak sam się zdecydowałem choć na początku gry byłem sceptycznie nastawiony no ale perspektywa po wbiciu kilku poziomów i zdobycia nieco środków się zmieniła.

Dziś plądrowałem ruiny w górach gdzie czeka Lester i jest tam skrzynka do której nie mogę się dostać i trochę się zafiksowałem na jej punkcie, internety podpowiadają użycie zwoju przemiany w krwiopijcę, ale takowego na razie nie posiadam, chyba będzie jeszcze wycieczka po obozach i może znajdę kogoś kto to cudo sprzedaje.

Edytowane przez Dalhi

Opublikowano

No ja właśnie odkryłem, że te zwoje są dosyć fajne i można się się przemieniać w różne stworki, więc się tego nauczyłem i widzę, że taniej jest pisać swoje, ale do stworzenia każdego potrzea paru pierdół, które np. można dostać z ubitych stworków. Jak chcesz się przemienić w wilka to potrzeba futra, kłów itd. Żeby je zdobyć trzeba mieć te skilla skórowania, więc się ich nauczyłem. Trochę pierdół już sprzedałem, więc kiedyś się to tam zwróci. Podoba mi się ten bajer. Widzę, że też istnieją amulety i pierścienie. Idę sobie kupić taki od zręczności, bo mam fajny łuk i kuszę, które potrzebuję dużego skilla, a szkoda mi na to punktów. Już sporo wydałem na siłę.

Opublikowano
5 godzin temu, Dalhi napisał(a):

Dziś plądrowałem ruiny w górach gdzie czeka Lester i jest tam skrzynka do której nie mogę się dostać i trochę się zafiksowałem na jej punkcie, internety podpowiadają użycie zwoju przemiany w krwiopijcę, ale takowego na razie nie posiadam, chyba będzie jeszcze wycieczka po obozach i może znajdę kogoś kto to cudo sprzedaje.

Nie wiem czy w obozie na bagnie jeden handlarz nie będzie mieć tego do sprzedania. Można też znaleźć w kilku miejscach ale nie powiem gdzie dokładnie. Też w oczy rzuciła mi się ta skrzynka i po nią wracałem. Aby tam dolecieć polecam wejść znacznie wyżej niż poziom tego mostu, bo po przemianie działa jednak grawitacja i ściąga krwiopijcę w dół.

2 godziny temu, Butt napisał(a):

No ja właśnie odkryłem, że te zwoje są dosyć fajne i można się się przemieniać w różne stworki, więc się tego nauczyłem i widzę, że taniej jest pisać swoje, ale do stworzenia każdego potrzea paru pierdół, które np. można dostać z ubitych stworków. Jak chcesz się przemienić w wilka to potrzeba futra, kłów itd. Żeby je zdobyć trzeba mieć te skilla skórowania, więc się ich nauczyłem. Trochę pierdół już sprzedałem, więc kiedyś się to tam zwróci. Podoba mi się ten bajer. Widzę, że też istnieją amulety i pierścienie. Idę sobie kupić taki od zręczności, bo mam fajny łuk i kuszę, które potrzebuję dużego skilla, a szkoda mi na to punktów. Już sporo wydałem na siłę.

Dla mnie nauka oprawiania zwierzyny, to zawsze podstawa w gothicu, bo zawsze można było w ten sposób szybko się dorobić. Wcześniej pisałem, że opanowałem umiejętnosci przed podróżą na bagna i częściowo się zwróciło. W remaku jest nowy system handlowania i inaczej te ceny się kształtują niż w oryginale ale warto opanować te umiejętnosci.

Opublikowano
  • Autor

Jak zajumałem Błachowiczowi książkę o ścierwojadach i później Cavalorn mnie z niej odpytał to z nowo nabytą umiejętnością zbierania czaszek od razu pobiegłem obszukiwać wcześniej ubite stworki, których nie nadgryzł jeszcze ząb rozkładu i to jest mega fajny bajer, że póki zwłoki są w miarę świeże to działa to retroaktywnie.
Inna sprawa, że Drax tak hajpował te skille, że może i drogo, ale zaraz się zwróci, a póki co to straszne drobniaki z tego wpadają.
Chyba, że jest gdzieś jakiś miłośnik zbierania tych "trofeów", który płaci za to lepiej niż inni i jeszcze go nie odkryłemphilosoraptor

Opublikowano

Nie warto w to iść - przetestowałem trzy obozy i jedyny motyw do wykorzystania to może jakaś alchemia/swoje, ale tak to jebać - szkoda kasy.

Opublikowano

Wydaje mi się, że ekonomia względem oryginału jest zmieniona. I teraz ogólnie cokolwiek opłaca się sprzedawać zgodnie z profilem kupującego tak trofea do Wilka, magiczne do magów, bronie do kowali itp.

Opublikowano

Zgadza się co do ekonomii, ale nawet jak np. pójdziesz do Wilka sprzedawać rzeczy ze skorowania etc. to kokosów i tak nie będzie - sprzedasz 3 sztuki i wartość się zmniejsza. Żeby odzyskać to wszytsko co trzeba włożyć w te skille to trzeba byłoby pewnie równowartość całej mapy X2 sprzedać.

Reszta jak sprzedaż broni do Kowala, zwoje magom etc. Jest dobrze zrobiona.

Opublikowano

Te Cieniostwory Wielkie i Mroźne to ładnie biją, imo bez magii to ciężko.

Opublikowano

Ja dzisiaj natrafiłem na śmiesznego Buga. Otóż Stone, trafił do więzienia w 4 rozdziale. Uwolniłem go i odprowadziłem do obozu bractwa w nagrodę ulepszył mi pancerz na ten z pyskiem cieniostwora. Jakież było dzisiaj moje zdziwienie kiedy szedłem do niego w razem z magiczna zbroja w celu ulepszenia a ten jak się okazało w 6 rozdziale wrócił do celi i nie da się tam z nim gadać.