Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 6 godzin temu, Dalhi napisał(a):Mnie z biedy wyciągnął... rozbój, w końcu to kolonia karna. W pierwszej kolejności wpindol dostali naciągacze przy moście na drodze do nowego obozu. Następnie Lewus, menda która chciała mnie zmusić do noszenia wody zbieraczom. Spuściłem im łomot, zabrałem ich rzeczy i sprzedałem.Kolejny krok to było wyczyszczenie obozu goblinów po drodze do bagiennych świrów, jest za mostem na prawo kawałek za starym obozem przy niewielkim kanionie. Ich broń jest cenna, ale na początku trzeba ich wyciągać po jednym.Początek jest trudny, ale z czasem i zdobywanym doświadczeniem gra staje się łatwiejsza, zwłaszcza że dość mocno można ukepszać zbroję.Łowiectwem sobie gitary nie zawracam, choć już znalazłem dwie części bestiariusza i teochę jeden z łowców mnie podszkolił w pozyskiwaniu tego i owego. Generalnie gra wymaga cierpliwości.@Schranz1985 To prawda gra chwilami wygląda jak gówno rozmazane, ale to chyba wina tego jak UE radzi sobie z AA, pewnie też wina deweloperów bo chyba tego nie ogarniają. Sam musiałem pomęczyć się z uruchomieniem optiscalera żeby odpalić fsr4 bo te natywne rozwiązania i fsr3 są zwyczajnie słabe.Podejrzewam że z nowszym dlss gra wygląda inaczej, ale mam kartę amd więc to nie dla mnie. Dopiero fsr4 trochę ratuje sytuację, generalnie gra wygląda ok, ale trzeba wyłączyć rozmydlacze albo używać najnowszym wersji i wspomagać się zewnętrznym oprogramowaniem. Konsole tej opcji nie dają, a do tego z tego co czytam to wersje ps5/xsx są w słabszym stanie od PC.Na linuxie miałem problem żeby odpalić fsr4, ale chwilę pogrzebałem w opcjach gooverlay i działa i wygląda znośniej. UE5 to gówno rozmazane.Nie chce mi sie siadać do kompa na weekendzie, pewnie jutro zacznę grać, ale nie wystarczy podmienić dll w tej grze, trzeba Optiscaler, jak w starych grach? Męczące, że w 2026 dalej trzeba grzebać w takich rzeczach...Co do gry to z demka też pamiętam, że pada się od byle czego, z OG pamiętam mało, bo mi nie podeszła.Walka wymaga też teraz trochę skilla, a nie tylko staroszkolnej meta progresji, generalnie Ci co przeszli, a znają OG są zachwyceni. No i są poziomy trudności, w OG nie było, hard się ciągle skaluje z wieloma rzeczami, a ten zwykły to po prostu na początku jest trudny, a kończymy jako Bogowie.Ten film widziałem, zakładka difficulty
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 19 godzin temu, Ukukuki napisał(a):Jedyne co to jak zginę i wczytuję grę to nie widzę od razu całego obrazu tylko wszystko wczytuje się stopniowo, łącznie z nocą xdOriginal gothic experience :D Pamiętam takie dogrywanie jak grałem w 2 część lata temu na PC. @Schranz1985 początek jest ciężki do przełknięcia jak ktoś nigdy nie miał styczności z oryginałem albo wszedł w grę z marszu po czymś nowszym bardziej user freiendly. Sam trochę się odzwyczaiłem od tych mechanik i archaizmów jednak im dalej w las tym lepiej się z gierką czuję. Łatają grę na bieżąco i jest coraz lepiej - dźwięk nie znika, nie wywala już tak często, nie sypie się i save działają. Graficznie jest bardzo dobrze na ps5, to w sumie stary gothic w nowych szatach. Jak przymkniesz oczy na pewne mankamenty, to potem gra się odwdzięczy ;) ciężko się oderwać i już zaczynam czekać na 2 część. Wcześniej pisałem, że nie kupię na premierę ale jak będzie działać tak jak teraz działa, to chyba się skuszę. 8 godzin temu, DarkStar napisał(a):Powiedzcie mi, skąd ja mam wziąć bryłki (bez cheatów)? Wszystko byłoby spoko, system z nauczycielami też jest dla mnie ok. Ale mnie na nic nie stać. Mam w tej chwili chyba 9 bryłek, a potrzebuję minimum 100, żeby popchnąć dalej jednego z questów. Z żadnym zadaniem nie mogę ruszyć dalej, bo wszędzie mi potrzebna kasa. Nie bardzo mam nawet co sprzedać, chyba jedynie jakieś kwiatki. Oczywiście gdzie nie pójdę to mnie zabija pojedynczy zwierz — wilk, ścierwojad, czasem krwiopijca. Chyba tylko kretoszczury i młode ścierwojady są dla mnie odpowiednimi przeciwnikami. Przeczytałem też, że przeciwnicy się nie respawnują, więc bezpowrotnie traci się możliwość zabrania z nich trofeów, które można sprzedać, ale mnie nie stać na naukę łowiectwa.Polecam znaleźć łuk, a od tego maga ognia na początku poprosić o runę ognia jako nagrodę za wykonanie jakiegoś zadanka. Bardzo to ułatwia grę. Ja do tej pory głównie strzelam z łuku (potem obiłem komuś mordę i mam jeszcze kuszę) albo uderzam strzałą ognia z dystansu. Miecz mam fajny co zadaje 40 obrażeń jednak mało z niego korzystam, bo stwory nie zdążą do mnie dojść. Dodatkowo polecam opanować zdolności związane z polowaniem, bo teraz co zabiję to mam fanty na sprzedaż. Ja to ogarnąłem jeszcze przed wyruszeniem do Obozu na bagnie, bo tam po drodze dużo fantów udało się zebrać, a potem je opierdzielić. Poza tym eksploracja mapy - zabijanie golbinów albo innych stworków. Teraz zastanawiam się nad kowalstwem aby sprawić sobie lepszy sprzęt (i na wyrobach można też zarobić) jednak póki co mam dobry. Kowalstwo później chyba też się przydawało do zrobienia lepszej zbroi ale tego już nie pamietam czy to nie czasem w 2 części bardziej miało sens. Ogólnie jak już poznałeś mniej więcej mechaniki, a nadal jest zbyt trudno to warto rozważyć grę od nowa. Jeżeli chodzi o odradzanie się potworów, to zawsze w każdym nowym rozdziale coś się odradzało tego więcej. Teraz w toku rozdziału też widzę, że coś się odradza ale raczej jakieś pojedyncze sztuki albo jak chyba gra do zadań czegoś potrzebuje to odrodzi.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ogólnie zawsze trzeba zgadzać się na eskortę na początku, darmowe doświadczenie. Jak już pójdzie się do obozu to polecam iść na plaże i pływać od wraku do wraku. Wpadnie trochę fantów, no i nie ignoruj zwojów telekinezy :)
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ja wjechałem w gierkę po returnalu więc po prostu oczy krwawią jak ta gra wygląda w ruchu.Dodatkowo podobno na oledach jeszcze bardziej takie szarpane gierki kłują w oczy( vrr nic nie pomaga)Nie wywala tak czesto?A to ciekawe bo ja mam z 5h I 3 razy freeze i wywalenie do menu konsoli z błędem. Tu większość z tego co czytam gra na pc więc jestem pewien ze tam jest lepiej. Na ps5 to jest obraz nędzy i rozpaczy.Serio nie mialem dużych wymagań, nabiłem 100h w elexie.Te pacze to też trochę pic na wodę, 60fps to pewnie tylko w menu, do tego często koszmarna kamera gdzieś we wnętrzach, plus standardowo zrabany hdr.Gra sama w sobie spoko ale stan techniczny to żart, ja odradzam kupowania tej gry na ten moment na PS.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 55 minut temu, Ukukuki napisał(a):Ogólnie zawsze trzeba zgadzać się na eskortę na początku, darmowe doświadczenie. Jak już pójdzie się do obozu to polecam iść na plaże i pływać od wraku do wraku. Wpadnie trochę fantów, no i nie ignoruj zwojów telekinezy :)W tej części jak straż zabije potwora do też dostaje się exp? Szczerze mówiąc nie widziałem tego, a ze dwa razy ktoś zabił za mnie i nic nie wyskoczyło.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Teraz, XM. napisał(a):W tej części jak straż zabije potwora do też dostaje się exp? Szczerze mówiąc nie widziałem tego, a ze dwa razy ktoś zabił za mnie i nic nie wyskoczyło.Nie, lurkowanie stworów nic nie daje oprócz zasobów. Jak ktoś proponuje, że cię gdzieś zaprowadzi to idź. Wtedy wpada exp, można też strzałami zwabiać stwory jak gość na ciebie czeka. 31 minut temu, Schranz1985 napisał(a):A to ciekawe bo ja mam z 5h I 3 razy freeze i wywalenie do menu konsoli z błędem.Ja już mam ponad 10h na PC i zero błędów. Ale na premierę podobno się sypało.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. A to miło wiedziec - ja wszędzie chodziłem sam bo bałem się, że npc ukradnie mi exp xd
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Dzisiaj pograłem kilka godzin na PS5 Pro i teraz po tych łatkach gra się o dziwo przyjemnie. Nie wywala do menu i ten lock na 60fps (oczywiście są tam jakieś spadki i szarpnięcia) w porównaniu do tych 30 na premierę to niebo, a ziemia. A i problemów ze znikającym dzwiękiem też 0. Ja z początku żałowałem zakupu ale teraz będąc w 4 rozdziale wkręciłem się nieźle. Gothica wcześniej znałem widząc tylko go jak kuzyn w niego grał, bo ja to zawsze byłem konsolowy. U mnie pierwszy większy hajs to było napuszczenie orków na 2 strażników pilnujących wejścia na ich teren. Miecze i kusze nawet sporo warte jak na sam początek.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Nie chce mi sie siadać do kompa na weekendzie, pewnie jutro zacznę grać, ale nie wystarczy podmienić dll w tej grze, trzeba Optiscaler, jak w starych grach? Męczące, że w 2026 dalej trzeba grzebać w takich rzeczach...Nvidia teraz to zajebiście rozwiązała, w Nvidia App ustawiasz sobie globalnie (możesz też indywidualnie do każdej gry dostosować), że ma samo podmieniać na najnowszy dll niezależnie od tego jaki jest w grze, świetne to jest, do tego działa online np. w BF6, gdzie wcześniej jak sam podmieniałeś to anticheat wykrywał i się nie dało. Nie trzeba już sprawdzać jaki dll jest, podmieniać, potem sprawdzać czy nie ma czasem nowszego, wszystko ładnie samo w tle chodzi.8 godzin temu, Dalhi napisał(a):Podejrzewam że z nowszym dlss gra wygląda inaczej, ale mam kartę amd więc to nie dla mnie. Dopiero fsr4 trochę ratuje sytuację, generalnie gra wygląda ok, ale trzeba wyłączyć rozmydlacze albo używać najnowszym wersji i wspomagać się zewnętrznym oprogramowaniem. Konsole tej opcji nie dają, a do tego z tego co czytam to wersje ps5/xsx są w słabszym stanie od PC.Na linuxie miałem problem żeby odpalić fsr4, ale chwilę pogrzebałem w opcjach gooverlay i działa i wygląda znośniej. UE5 to gówno rozmazane.Jo, DLSS 4.5 daje tu radę, ten nowy tryb wydajności w 4.5 to jest wymiatacz totalny. Od razu tylko zmniejszcie do 0 w opcjach to wbudowane wyostrzanie z UE, bo wygląda to ohydnie. Jak z FSR nie jest zbyt ostro to i tak lepiej to na 0 i włączyć sobie wyostrzanie w Reshade.