Jump to content

Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune and Dunan Unification Wars

Shen

Recommended Posts

Posted

Mi tam tła wyglądają lepiej w oryginale. Ale przemalowane arty na plus, bo niektóre były paskudne. Gdybym ograł to te 20 lat temu, a nie 2 lata temu, to bym się jarał dość mocno. Tak to bardzo fajnie, że wychodzi, ale bez ogromnych emocji.

• Upvote 1
Posted

Dla mnie tła wyglądają bardzo dobrze, areny 3d podczas walk słabo, a sprite'y to niestety to samo co było na PS1 i będzie się gryzło z tłami tak samo jak w Legend of Mana. Jak nic nie skopią to na 100% kiedyś ogram bo w jedynkę nie grałem.

Posted
7 minut temu, Szwed napisał:

Mi tam tła wyglądają lepiej w oryginale. Ale przemalowane arty na plus, bo niektóre były paskudne. Gdybym ograł to te 20 lat temu, a nie 2 lata temu, to bym się jarał dość mocno. Tak to bardzo fajnie, że wychodzi, ale bez ogromnych emocji.

u mnie też 0 jaranka. Niech mnie obudzą jak wyjdzie 3 i 5, a dwojke mogę sobie odpalić na psp

Posted
2 minuty temu, 20inchDT napisał:

u mnie też 0 jaranka. Niech mnie obudzą jak wyjdzie 3 i 5, a dwojke mogę sobie odpalić na psp

3 i 5 jak i reszta gier z ps2 fatalnie się zestarzały. Tu mam mieszane uczucia screen z walki co wrzucił bzduras totalnie na niekorzyść remasterow za to ogólnie dwójka i tła faktycznie fajnie wygląda bo jedynkę trochę straszy w hd:

image0.thumb.jpg.a925e9affe8204566586bdb2acba8984.jpg

Posted

Ja chce przede wszystkim dwójke a ta wygląda naprawdę dobrze. Trójke mamna PS3 i serio to jest bardzo cieżka sprawa dziś. Piątki nie ograłem jeszcze więc bardzo liczę, że jak to się sprzeda to trylogia z PS2 będzie wygładzona i wypuszczona w formie gówno remastera.

Posted

Nie grałem nigdy, więc dla mnie to nowy produkt. Jeżeli jakość podobna jak FF VI pixel, to biorę na premierę, czy I i II są powiązane fabularnie ,czy jak w Finalach tylko dzielą uniwersum? 

Posted
14 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Nie grałem nigdy, więc dla mnie to nowy produkt. Jeżeli jakość podobna jak FF VI pixel, to biorę na premierę, czy I i II są powiązane fabularnie ,czy jak w Finalach tylko dzielą uniwersum? 

Sa powiązane, w jedynce pojawia się sporo postaci które później wracają. Niektóre mają swoje wątki które naprawde warto znać. Polecam mocno zapoznać się z jedynką mimo, że całosciowo nie jest to poziom dwójki.

• Upvote 1
Posted
10 minut temu, devilbot napisał:

Zrobiłem małe porównanko. O kurde ktoś zapomniał o teksturach i kolorach:

FcwiUrvacAEH2_L.jpeg.a970f9ffddcec079606e98425552283e.jpeg

FcwiKucaUAEOxcr.jpeg.d02d7f603569865ed881333a1bf116f5.jpeg

Nie jestem akurat przekonany czy porównanie dotyczy tego samego fragmentu gry i lokacji. Oba Suikodeny miały chwilami kiepskie otoczenie w trakcie walk. Ten "zremastrowany" screen walki może równie dobrze dotyczyć zupełnie innej lokacji.

Na przykład jednej z tych. 

Ale fakt, ta akurat arena walki prezentuje się kiepsko.

facd6633e9798ef90a8b.thumb.jpg.5beabcbec5e83eddbfd3913085033408.jpg

suikoden-psx-10_big.jpg.cac60b9e0e1c1f9d77858180221dab66.jpg

Posted

Nie grałem nigdy, ale dużo dobrego słyszałem o Suikodenach. Zastanawiam się czy dla nowych osób dziś będzie to w miarę grywalne, bo wiadomo jak ktoś grał lata temu patrzy raczej przez okulary nostalgii. Boje się że archaizmy z ery PS1 będą odrzucać. Pewnie sprawdzę, za dużo razy widziałem Suikodena II w topkach najlepszych jRPGów, żeby przejść obojętnie obok klasyka. 

Posted

Grywalne dzisiaj, jrpg 2d starzeje się wolniej. Jedynka bardziej archaiczna ale obie mają dobrze napisane dialogi i nie ma takiego bełkotu jak np współcześnie w jrpg np w personach, nowych grach SE itp

Posted

Największy plus tych gier to zbieranie pokemonów tj. ludzików, a tak szczerze to walka ssie kule w kazdej czesci. Pomimo że lubię te gry to żadna topka, ludzie maja na nosie różowe okulary.

Posted

Czemu walka ssie kule? Bo jest klasyczna bez udziwnień? W DQ od 40 lat jest atak, czary i item i ludzie się świetnie bawią.

IMO gorzej jak twórcy przekombinują i zrobią taki system jak w xeno 3 gdzie jest 1000 niepotrzebnych nieintuicyjnych opcji.

• Upvote 3
Posted

Dokładnie, w Xeno najebane mechanik, które i tak są zbedne, bo kazda walke mozna wygrac na auto nie klikajac zadnego przycisku. Na co to komu?