Opublikowano wczoraj o 11:20 1 dzień 29 minut temu, easye napisał(a):Indyki też nadrabiam w Game Passie, albo na Steamie, bo te same gry co na Nintendo kosztuja 80 zł, na PC kosztują 8...Dokładnie tak, często jakiś indyk latał po 5 zł albo był rozdawany na epicu, tymczasem zniczowcy wrzucali do zakupów growych te same gry kupione za 180 zł. Ja w sumie nic do tego nie mam, fajnie wspierać twórców ale ja lubię oszczędzać na gierkach, szczególnie że w większość pewnie zagram za x lat albo nigdy przez mój backlog. Mam już dość miotania się i jutro przejadę się do sklepu, tylko nie wiem czy w takim rtv / media expert dostanę to od ręki bez zamawiania
Opublikowano wczoraj o 11:42 1 dzień 28 minut temu, Homelander napisał(a):A czemu w chmurze, a nie natywnie? Nie mam nic złego na myśli, po prostu pytamA gram np. w Jusant - walking symulator o wspinaczce - mega relaksująca gra i w życiu bym nie pomyślał, ze gram w wersje chmurową.Gra działa bez laga, żadnych artefaktów w 60 fpsach, no i dysk już cały zapchałem xD zaraz będe szukał karty ^^ - polecacie jakąś?
Opublikowano wczoraj o 11:51 1 dzień 7 minutes ago, easye said:A gram np. w Jusant - walking symulator o wspinaczce - mega relaksująca gra i w życiu bym nie pomyślał, ze gram w wersje chmurową.Gra działa bez laga, żadnych artefaktów w 60 fpsach, no i dysk już cały zapchałem xDzaraz będe szukał karty ^^ - polecacie jakąś?Tam chyba tylko te co do Switcha 2 pasują, co nie? Ja bym nie kupował wcale. Po prostu opanuj fomo, pokasuj gry i tyle. We wszystko na raz i tak nie grasz
Opublikowano wczoraj o 11:56 1 dzień Skąd ty takie teorie bierzesz że karty ze Switcha 2 chodzą xDJest specyfikacja, wystarczy zajrzeć. Zwykle SD, polecam niezmiennie od lat Samsungi. Sandisk ma nawet jakąś kartę licencjonowaną ale nie patrz na to. Xbox.comROG Xbox Ally X i ROG Xbox Ally | XboxCiesz się płynną rozgrywką na komputerze PC będąc w podróży dzięki przenośnym konsolom do gier ROG Xbox Ally X i ROG Xbox Ally. Włącz konsolę Xbox i korzystaj z trybu pełnoekranowego zoptymalizowanego
Opublikowano wczoraj o 12:04 1 dzień 6 minutes ago, NemoKOF said:Skąd ty takie teorie bierzesz że karty ze Switcha 2 chodzą xDJest specyfikacja, wystarczy zajrzeć. Zwykle SD, polecam niezmiennie od lat Samsungi. Sandisk ma nawet jakąś kartę licencjonowaną ale nie patrz na to.Xbox.comROG Xbox Ally X i ROG Xbox Ally | XboxCiesz się płynną rozgrywką na komputerze PC będąc w podróży dzięki przenośnym konsolom do gier ROG Xbox Ally X i ROG Xbox Ally. Włącz konsolę Xbox i korzystaj z trybu pełnoekranowego zoptymalizowanegoW jakiejś recenzji słyszałem to. Mogłem się mylić, albo przesłyszeć. Stąd napisałem "chyba".
Opublikowano wczoraj o 12:18 1 dzień 1 minute ago, Bzduras said:A mogłeś napisać "podobno"Takie rzeczy to tylko w ninja edit
Opublikowano wczoraj o 12:37 1 dzień microSD SDXC - 180 Mb/s, nie za małe ta prędkość odczytu? Policzyłem, że już zainstalowałem 50gier na urządzeniu, to chyba jednak wystarczy póki co xD
Opublikowano wczoraj o 13:04 1 dzień 1 hour ago, easye said:A gram np. w Jusant - walking symulator o wspinaczce - mega relaksująca gra i w życiu bym nie pomyślał, ze gram w wersje chmurową.Gra działa bez laga, żadnych artefaktów w 60 fpsach, no i dysk już cały zapchałem xDzaraz będe szukał karty ^^ - polecacie jakąś?No ale chmurowo można też odpalić gry z Gamepass na Steam Decku. 1 hour ago, Chewie said:Dokładnie tak, często jakiś indyk latał po 5 zł albo był rozdawany na epicu, tymczasem zniczowcy wrzucali do zakupów growych te same gry kupione za 180 zł. Ja w sumie nic do tego nie mam, fajnie wspierać twórców ale ja lubię oszczędzać na gierkach, szczególnie że w większość pewnie zagram za x lat albo nigdy przez mój backlog.Mam już dość miotania się i jutro przejadę się do sklepu, tylko nie wiem czy w takim rtv / media expert dostanę to od ręki bez zamawianiaTo są ludzie, których gry na PC i darmówki nie interesują, zbierają gry w pudełku więc trzeba przepłacać.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Dobra, po tygodniu użytkowania chyba czas na małe podsumowanie.Jeśli chodzi o sam hardware to mało co tu można zarzucić. Rzeczywiście dzięki tym uchwytom prosto z pada od xboxa gra się na tym bardzo wygodnie. Dodatkowo przy bezpośredniu porównaniu ze Switchem 2 i SteamDeckiem ROG jest najlżejszy, nie jest to duża różnica ale przy dłuższym graniu jednak ma znaczenie. Samo wykonanie sprzętu też jest bardzo dobre. W zasadzie jedyne co mogę mu zarzucić to ekran. Ramki są zdecydowanie za duże. W tej cenie to tu powinien być OLED z mniejszymi ramkami. Telewizory być może mnie rozpieściły, no ale nie pasuje mi widok ekranu loadingu, ktory jest bardziej grafitowy aniżeli czarny. Pod względem mocy myślę że wypada on dobrze. Być może wypada słabiej w porównaniu z laptopem za podobną cenę, ale nie o to chodzi w tym sprzęcie. Dzięki FSR i różnego rodzaju frame genom jestem w stanie grać w Space Marine 2, BF6 czy Ninja Gaiden 4 w 60-100 fps na low/czasem medium co uważam za super sprawę jak na kieszonsolkę. Natomiast co do software... No naprawdę nie przypuszczałem że będzie tak słabo. Już pomijam ten pierwszy onboarding który pyta mnie o Teams albo Outlooka, co pozostawia niesmak, ale w sumie robi się to tylko raz więc wyjebane. Natomiast to jak aplikacja Xboxa chodzi to często nieporozumienie. Poaktualizowałem wszystkie aplikacje i sterowniki i dalej ta xboxowa nakładka nie chodzi tak responsywnie jak chociażby na PC. Kiedy ma się bezpośrednie porównanie z aplikacja Steama w trybie big picture która przecież jest zainstalowana od razu na tym sprzecie to w ogóle widać jak to nędznie chodzi. Generalnie te 80-90% czasu nie ma żadnych opóźnien, ale własnie te pozostałe 10-20% aplikacja xboxa traci jakakolwiek responsywność i to mega frustruje. Trzeba ją restartować, natomiast Steam nigdy nie mial takiej sytuacji, to samo aplikacja roga. Ten wspolny launcher to no spoko że jest, ale jak to zostało zrobione to to jest bare minimum, bo nawet te ikonki ze Steama potrafią być rozciągniete i wyglądają fatalnie np. Helldivers 2. Pseudo quick resume dziala srednio. Wiele razy grajać w grę z aplikacji Xboxa po parukrotnym właczaniu/wyłączaniu po prostu wywalała się do do desktopu. Wiele razy pojawiają się jakieś głupie windowsowe komunikaty, czasem się pojawi kursor myszy, przy uruchamianiu Space Marine Master Crafted Edition za każdym razem chce mi zainstalować jakiś pakiet przez co uruchamianie gry trwa chyba minutę. Najgorsza sytuacja jaką zauważyłem to wtedy jak podładowałem Roga na maxa któregoś dnia, po czym przy odłączeniu kabla gałki nadal się świeciły. Nie chciał się Rog odpalić po parukrotnym wciśnięciu przycisku, więc przytrzymałem go dłużej po czym rog zrobił hard reset. Dostałem komunikat że windows się naprawia, po czym zrestartował się jeszcze raz i ukazał mi się ekran BitLockera xDAbsolutne fatalne doświadczenie z windowsem i xboxem, przez rok posiadania peceta nie widziałem na windowsie tylu kwiatków ile tutaj podczas tygodnia użytkowania. Czuję się jak jakiś beta albo nawet alfa tester oprogramowania, Microsoft zrobił jakąś minimalną pracę w postaci xboxowej nakładki na windowsa i właśnie ten aspekt w tym sprzęcie działa najgorzej, bo sam główny interfejs Asusa działa bez zarzutu i nigdy nie spowodował u mnie problemów. Nie oczekiwałem jakiegoś streamlined experience jak na konsoli, ale w sumie to moim zdaniem jeśli MS chce mieć jakiegokolwiek szanse ze SteamOs i skoro planuje nową generację xboxów (jakakolwiek ona będzie) to po prostu musi zrobić coś dedykowanego pod te sprzęty, a nie Windowsa ze średnio działającym layerem. Być może niektórzy lubiący tę wolność windowsa się nie zgodzą ze mną. Z mojej strony leci zwrot tego sprzętu. Gdybym 10 lat temu coś takiego dostał, kiedy dużo jeździłem po delegacjach i nocowałem w hotelach to byłbym wniebowzięty i pomimo tych wad software zatrzymał dla siebie. Ale na moje warunki, gdzie w zasadzie gram w domu i wolę to robić na dużym ekranie to nie widzę potrzeby mieć kolejny sprzęt z niedogotowanym systemem, a mobilne granie to wystarczy dla mnie mnie Ipad + nakładka z gamepadem i aplikacja Xbox Clouda, która z miesiąca na miesiąc działa coraz lepiej.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 3 minuty temu, MaZZeo napisał(a):Już pomijam ten pierwszy onboarding który pyta mnie o Teams albo Outlooka, co pozostawia niesmakGdyby moja nowa zabawka do gier za 4,5 koła 3800 zł zapytała mnie o Teamsa i Outlooka to umarłbym wewnęrznie jako gracz, a potem rzucił się z balkonu.Nie rozumiem dlaczego ludzie sobie to robią. Gratuluję decyzji o zwrocie.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Po pierwsze nie za 4,5 koła, a po drugie to nie jest unikalny feature roga bo każdy handheld działający na Windowsie tak wygląda. No to jest pecet z wszystkimi jego wadami i zaletami.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. z tym bitlockerem to niezle, przecież chyba nie jest włączony?Fakt, że tu oprogramowanie działa gorzej niż na PC - też miałem raz tak, że po sleep konsola była cała gorąca i nie mogłem jej włączyć. Ewidentnie tam nadal coś nie współgra ze sterownikami i oprogramowaniem Asus ; / Mam też trochę odmienne zdanie o oprogramowaniu AMD - FSR, Frame Generatorach i tych innych usprawneiniach w opcjach - dla mnie większość tych opcji nie działa poprawnie - no chyba, ze piszesz o tych bezpośrednio w grach, wtedy pewnie jest okej, ale też bez szału - ot 10 -fpsów wiecej, no nie jest to poziom Nvidii.Sprawdzałem NG na tym Handheldzie i mi też szkoda grac w tego typu gry na 7 calach, wole na Oledowym duzym erkanie w 200 fpsach ^^
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Teraz, easye napisał(a):z tym bitlockerem to niezle, przecież chyba nie jest włączony?Bodajże włączenie czy tam wyłączenie Secure Boot potrafi taki obrazek wywalić.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 3 minuty temu, easye napisał(a):z tym bitlockerem to niezle, przecież chyba nie jest włączony?Nie mam bladego pojęcia, jedyne co zrobiłem na poziomie Windowsa to zainstalowałem wszystkie aktualizacje i podpiąłem się do wifi, a z aplikacji roga zainstalowałem sterowniki. Ja sam nawet nie wiedziałem o takiej funkcji, a jeśli to ma coś wspólnego z secure boot, no to od paru miesięcy mam to włączone na swoim pececie bo Battlefield 6 beta tego wymagała i też takiej sytuacji nie uświadczyłem.7 minut temu, easye napisał(a):Mam też trochę odmienne zdanie o oprogramowaniu AMD - FSR, Frame Generatorach i tych innych usprawneiniach w opcjach - dla mnie większość tych opcji nie działa poprawnie - no chyba, ze piszesz o tych bezpośrednio w grach, wtedy pewnie jest okej, ale też bez szału - ot 10 -fpsów wiecej, no nie jest to poziom Nvidii.No mam na myśli opcje w grze, w takim Space Marine 2 zamiast 45fps mam 60-70fps co znacząco wpływa na komfort.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Dla mnie to od dawna jest absurd, że MS najlepiej wychodzi top sprzęt jak Xbox One X czy XsX, a z OS zawsze są do tyłu gdzie są twórcami Windowsa, więc powinno być na odwrót :p
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. No ja dzisiaj skocze po jakieś nakładki na gałki.Mogliby w Comand Center dodać przycisk do wyłączania ekranu dotykowego podczas grania.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 42 minuty temu, Bzduras napisał(a):Bodajże włączenie czy tam wyłączenie Secure Boot potrafi taki obrazek wywalić.nawet na pewno. A Bitlocker od 11 jest w wersji Home (Core) więc jak najbardziej jest dostępny i zapewne włączony. W Win10 był od wersji Pro.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 2 hours ago, MaZZeo said:Po pierwsze nie za 4,5 koła, a po drugie to nie jest unikalny feature roga bo każdy handheld działający na Windowsie tak wygląda. No to jest pecet z wszystkimi jego wadami i zaletami.Dzięki za obszerną opinię. Chociaż nie rozumiem za bardzo po co brałeś ten sprzęt niezbyt go potrzebując, tylko na testy?
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Dokładnie tak. Teraz już wiem lepiej czego oczekuje od tego typu handheldu.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 hours ago, MaZZeo said:Dobra, po tygodniu użytkowania chyba czas na małe podsumowanie.Jeśli chodzi o sam hardware to mało co tu można zarzucić. Rzeczywiście dzięki tym uchwytom prosto z pada od xboxa gra się na tym bardzo wygodnie. Dodatkowo przy bezpośredniu porównaniu ze Switchem 2 i SteamDeckiem ROG jest najlżejszy, nie jest to duża różnica ale przy dłuższym graniu jednak ma znaczenie. Samo wykonanie sprzętu też jest bardzo dobre. W zasadzie jedyne co mogę mu zarzucić to ekran. Ramki są zdecydowanie za duże. W tej cenie to tu powinien być OLED z mniejszymi ramkami. Telewizory być może mnie rozpieściły, no ale nie pasuje mi widok ekranu loadingu, ktory jest bardziej grafitowy aniżeli czarny. Pod względem mocy myślę że wypada on dobrze. Być może wypada słabiej w porównaniu z laptopem za podobną cenę, ale nie o to chodzi w tym sprzęcie. Dzięki FSR i różnego rodzaju frame genom jestem w stanie grać w Space Marine 2, BF6 czy Ninja Gaiden 4 w 60-100 fps na low/czasem medium co uważam za super sprawę jak na kieszonsolkę. Natomiast co do software... No naprawdę nie przypuszczałem że będzie tak słabo. Już pomijam ten pierwszy onboarding który pyta mnie o Teams albo Outlooka, co pozostawia niesmak, ale w sumie robi się to tylko raz więc wyjebane. Natomiast to jak aplikacja Xboxa chodzi to często nieporozumienie. Poaktualizowałem wszystkie aplikacje i sterowniki i dalej ta xboxowa nakładka nie chodzi tak responsywnie jak chociażby na PC. Kiedy ma się bezpośrednie porównanie z aplikacja Steama w trybie big picture która przecież jest zainstalowana od razu na tym sprzecie to w ogóle widać jak to nędznie chodzi. Generalnie te 80-90% czasu nie ma żadnych opóźnien, ale własnie te pozostałe 10-20% aplikacja xboxa traci jakakolwiek responsywność i to mega frustruje. Trzeba ją restartować, natomiast Steam nigdy nie mial takiej sytuacji, to samo aplikacja roga. Ten wspolny launcher to no spoko że jest, ale jak to zostało zrobione to to jest bare minimum, bo nawet te ikonki ze Steama potrafią być rozciągniete i wyglądają fatalnie np. Helldivers 2. Pseudo quick resume dziala srednio. Wiele razy grajać w grę z aplikacji Xboxa po parukrotnym właczaniu/wyłączaniu po prostu wywalała się do do desktopu. Wiele razy pojawiają się jakieś głupie windowsowe komunikaty, czasem się pojawi kursor myszy, przy uruchamianiu Space Marine Master Crafted Edition za każdym razem chce mi zainstalować jakiś pakiet przez co uruchamianie gry trwa chyba minutę. Najgorsza sytuacja jaką zauważyłem to wtedy jak podładowałem Roga na maxa któregoś dnia, po czym przy odłączeniu kabla gałki nadal się świeciły. Nie chciał się Rog odpalić po parukrotnym wciśnięciu przycisku, więc przytrzymałem go dłużej po czym rog zrobił hard reset. Dostałem komunikat że windows się naprawia, po czym zrestartował się jeszcze raz i ukazał mi się ekran BitLockera xDAbsolutne fatalne doświadczenie z windowsem i xboxem, przez rok posiadania peceta nie widziałem na windowsie tylu kwiatków ile tutaj podczas tygodnia użytkowania. Czuję się jak jakiś beta albo nawet alfa tester oprogramowania, Microsoft zrobił jakąś minimalną pracę w postaci xboxowej nakładki na windowsa i właśnie ten aspekt w tym sprzęcie działa najgorzej, bo sam główny interfejs Asusa działa bez zarzutu i nigdy nie spowodował u mnie problemów. Nie oczekiwałem jakiegoś streamlined experience jak na konsoli, ale w sumie to moim zdaniem jeśli MS chce mieć jakiegokolwiek szanse ze SteamOs i skoro planuje nową generację xboxów (jakakolwiek ona będzie) to po prostu musi zrobić coś dedykowanego pod te sprzęty, a nie Windowsa ze średnio działającym layerem. Być może niektórzy lubiący tę wolność windowsa się nie zgodzą ze mną. Z mojej strony leci zwrot tego sprzętu. Gdybym 10 lat temu coś takiego dostał, kiedy dużo jeździłem po delegacjach i nocowałem w hotelach to byłbym wniebowzięty i pomimo tych wad software zatrzymał dla siebie. Ale na moje warunki, gdzie w zasadzie gram w domu i wolę to robić na dużym ekranie to nie widzę potrzeby mieć kolejny sprzęt z niedogotowanym systemem, a mobilne granie to wystarczy dla mnie mnie Ipad + nakładka z gamepadem i aplikacja Xbox Clouda, która z miesiąca na miesiąc działa coraz lepiej.Według specyfikacji jest cięższy o gram od Steam Decka i sporo cięższy od Switcha 2.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Whaaat, dosłownie miałem bezpośrednie porównanie i miałem odczucie że jest lżejszy xD ale nie sprawdzałem konkretnie wagi w gramach
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. To kwestia formy, środka ciężkości, sposobu trzymania, itd. Może dawać takie subiektywne odczucie IMO.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 23 minutes ago, MaZZeo said:Dokładnie tak. Teraz już wiem lepiej czego oczekuje od tego typu handheldu.Chce Ci się to samo z tym mocniejszym czarnym Legionem S?
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Myślę że prędzej poczekam na Steamdecka 2. Ogólnie chciałbym mocny handheld który obsłuży zarówno gry z xboxa jak i steama ale bez tej patologii windowsowej którą doświadczyłem. Czy się doczekam czegoś takiego to zobaczymy.