Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Zaskoczyło mnie to, że utrzymali cenę poprzedniego urządzenia (a nawet mówisz, że taniej?) i nie przebili pułapu 4K. Jednakże w międzyczasie mi hype opadł. :) Chciałbym, żeby na tych HH dało się grać w znośnej jakości w nowe gry AAA, żeby wyglądały jak SW Outlaws na Switchu 2 (a ten jeszcze ma śmieszny pobór mocy, na poziomie zaledwie kilku W z tego co kojarzę?). A tak to kupię kolejnego "mocarza" za prawie 4 koła i nadal będę patrzył na rozmazaną srakę i grzebał w ustawieniach. Jakieś obrzydzenie czuję do Rogala po tym jak ostatnio ukończyłem na nim South of Midnight. :P

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 97,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Krzysztof93
    Krzysztof93

Odpalanie takich gier na tych małych komputerkach na siłę byle tylko nie roztopiły się w dłoniach to jest zwyrolstwo i powinno być karane. Nie chcę patrzeć na takie rzeczy, obrzydza mnie to i obrzydza

• W końcu ktoś pokazał coś więcej jak wygląda ten nowy system

• 600-700 euro za granie na 7 calach? Beka Ja wybieram rozwiązania jak logitech g cloud gdzie człowiek płaci 200-300 euro i ma tez dobrą jakość przez clouda czy remote play. SD dobry sprzęt ale nawet on

Opublikowano

Premierowy x kosztował 3999zl i długo trzymał cenę. Jakiś rok żeby coś tam opadło i była promocja w marketach gdzie był za 3599/3699. Ale trwało to prawie rok.

Podejrzewam że styknałby Białas do nadrobienia starszych gier. Ale nie lubię białego sprzętu, więc dołożę do X. Dysk, procek, czarna obudowa.

Opublikowano
11 minut temu, DarkStar napisał(a):

Zaskoczyło mnie to, że utrzymali cenę poprzedniego urządzenia (a nawet mówisz, że taniej?) i nie przebili pułapu 4K. Jednakże w międzyczasie mi hype opadł. :) Chciałbym, żeby na tych HH dało się grać w znośnej jakości w nowe gry AAA, żeby wyglądały jak SW Outlaws na Switchu 2 (a ten jeszcze ma śmieszny pobór mocy, na poziomie zaledwie kilku W z tego co kojarzę?). A tak to kupię kolejnego "mocarza" za prawie 4 koła i nadal będę patrzył na rozmazaną srakę i grzebał w ustawieniach. Jakieś obrzydzenie czuję do Rogala po tym jak ostatnio ukończyłem na nim South of Midnight. :P

A coś było nie tak? South of Midnight wygląda i chodzi bardzo dobrze na Rogalu.

Opublikowano
12 minut temu, DarkStar napisał(a):

Chciałbym, żeby na tych HH dało się grać w znośnej jakości w nowe gry AAA, żeby wyglądały jak SW Outlaws na Switchu 2 (a ten jeszcze ma śmieszny pobór mocy, na poziomie zaledwie kilku W z tego co kojarzę?). A tak to kupię kolejnego "mocarza" za prawie 4 koła i nadal będę patrzył na rozmazaną srakę i grzebał w ustawieniach.

Ale co tak źle wyglądają gry?

Na necie jak się ogląda to grają w Spidermany czy God of Wary w ponad 50 klatkach i nawet przez YouTube wygląda to spoko.

Opublikowano
22 minuty temu, iluck85 napisał(a):

Powiedziałbym, że to zasługa bardzo mocnego złotego względem dolara, ale ceny w dolarach jeszcze nie ustalili, natomiast w przeliczeniu z euro tyle właśnie wychodzi (×/- 50 zł).

Opublikowano
9 minut temu, SnoD napisał(a):

A coś było nie tak? South of Midnight wygląda i chodzi bardzo dobrze na Rogalu.

Właściwie to nie, gra mi się za bardzo nie podobała, a że grałem na Rogalu i grzebałem w ustawieniach (przetestowałem też Optiscaler po raz pierwszy), to mi obrzydziła Rogala. :P Nieważne.

Opublikowano

Nie wiem czy ms coś dołożył i czy za pół roku coś nie obniża? Tutaj jest połączenie Asusa z MS. Wtedy Asus sam był panem swojego sprzętu. A tutaj nie ma pojęcia jak to wygląda? Dali w nazwie Xbox i przycisk?

Może ceny obniżyli bo Zara etui Asusa pokażą za 200zl i będzie 4k za komplet. Kit wie, ale mimo wszystko zaskoczony jestem obniżka o 200zl. Liczyłem na 4199 czy jakieś 4399.

Opublikowano

Są już jakieś testy wydajności wogóle? Porównanie z Legion Go S czy Lego2?

Opublikowano
14 minut temu, DarkStar napisał(a):

Właściwie to nie, gra mi się za bardzo nie podobała, a że grałem na Rogalu i grzebałem w ustawieniach (przetestowałem też Optiscaler po raz pierwszy), to mi obrzydziła Rogala. :P Nieważne.

Ale tam akurat nawet nie ma co grzebać w ustawieniach bo na domyślnych i w 900p gra lata 40-50 fps :)

Opublikowano
27 minut temu, SnoD napisał(a):

Ale tam akurat nawet nie ma co grzebać w ustawieniach bo na domyślnych i w 900p gra lata 40-50 fps :)

Ale ja chcę 1080p na wysokich i 40+ klatek! Właśnie o to się rozbija, że te sprzęty nie wyrabiają, w szczególności z UE5 (akurat South of Midnight to UE4). Straciłem hype na ROG Xbox Ally, bo go kupię i będzie działać praktycznie tak samo jak mój Z1E. Może NPU coś pomoże, ale wolę poczekać na recenzje. Czuję, że nie dostałbym znaczącego upgrade'u, a trzeba wywalić więcej kasy niż na PS5 Pro.

Opublikowano

No trzeba zdać sobie sprawę że za cenę 3700 można kupić pleja i przenosniaka dobrego na olx :)

Opublikowano
Godzinę temu, drozdu7 napisał(a):

Ale co tak źle wyglądają gry?

Na necie jak się ogląda to grają w Spidermany czy God of Wary w ponad 50 klatkach i nawet przez YouTube wygląda to spoko.

To jak gry wyglądają to zależy od tego jak sobie je dobierzesz bo sam próbowałem wynieść możliwości Z1E i zamęczyć go instalując Stalkera 2 na premierę i wtedy to naprawdę może wyglądać okropnie kekw ale ogólnie to większość gier śmiga elegancko i wygląda bardzo dobrze.

20 minut temu, DarkStar napisał(a):

Ale ja chcę 1080p na wysokich i 40+ klatek! Właśnie o to się rozbija, że te sprzęty nie wyrabiają, w szczególności z UE5 (akurat South of Midnight to UE4). Straciłem hype na ROG Xbox Ally

prawdopodobnie tobie chodzi o to samo co mi w przypadku nowego sprzętu, chcesz po prostu zobaczyć znaczący skok ale tego się nie spodziewam i nadal zostaję na moim białym klasyku.

Opublikowano

A mnie najbardziej interesuje chwyt. Jak to leży w rękach.

Opublikowano
2 godziny temu, DarkStar napisał(a):

Ale ja chcę 1080p na wysokich i 40+ klatek! Właśnie o to się rozbija, że te sprzęty nie wyrabiają, w szczególności z UE5 (akurat South of Midnight to UE4). Straciłem hype na ROG Xbox Ally, bo go kupię i będzie działać praktycznie tak samo jak mój Z1E. Może NPU coś pomoże, ale wolę poczekać na recenzje. Czuję, że nie dostałbym znaczącego upgrade'u, a trzeba wywalić więcej kasy niż na PS5 Pro.

Trzeba się pogodzić z faktem, że przy bardziej wymagających grach trzeba zjechać z rozdzielczością, bo różnica między 1080p a 800p to 2x więcej pikseli do wyrenderowania.

Opublikowano
2 hours ago, DarkStar said:

Dokładnie. Dlatego nie interesuję się zupełnie dopóki nie nastąpi kolejny krok. Cyberpunk na ultra z path tracingiem w 60 klatkach? Coś takiego. Jak mam za kilkaset dolców przesiąść się z presetu Steam Deck na preset Medium to pierdole taki interes

Opublikowano

Kurde wydaje mi się że jednak z takiego Steam Decka to przeskok jednak by był.

Opublikowano
40 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Kurde wydaje mi się że jednak z takiego Steam Decka to przeskok jednak by był.

Jest na pewno, tylko to co pisałem wyżej, deck ma do ogarnięcia natywnie 1 mln pikseli, a rogal ze swoim fhd już 2x tyle, więc mimo wyższego TDP, granie w natywnej nie przynosi aż takiego przeskoku. Ja się wycwaniłem i na Legionie GO gram na 800p, bo akurat to równo połowa natywnej wyświetlacza i gry wyglądają zadziwiająco dobrze w połączeniu z techniką skalowania zwaną integer scaling. Finalnie nawet w bardziej wymagających grach mogę sobie pozwolić na co najmniej stabilne 40 fps, gdzie deck może mieć kłopoty z osiągnięciem 30, a już przeskok z 15W na 18W daje te kilka klatek różnicy. W zapasie jest jeszcze prawie drugie tyle W, bo aż do 30W (tak naprawdę to najbardziej się opłaca jechać na 25W, bo później przyrost wydajności w stosunku do zużycia energii, nie jest już opłacalny).

Reasumując, jestem tak zadowolony ze swojego LeGO, że nawet nie myślę o zmianie na cokolwiek mocniejszego. Legion GO 2 ma natywną 1920x1200 i już myk z integer scaling nie przejdzie, bo wtedy by trzeba odpalać natywnie gry w 960x600, a to by już mogło słabo wyglądać na prawie 9" wyświetlaczu.

Opublikowano

Kurczę może 2600 przeboleję za tego białego, czarnego na pewno nie będę brał bo znając życie odpalę to raz na miesiąc więc zastanawiam się czy to mi w ogóle potrzebne. Może na wyjazdy na działkę się sprawdzi i nie będę musiał zabierać mojego series s. No nie wiem. Żeby jeszcze natywnie działały gierki z xboxa...

13 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Panie, gierki na UE5 ledwo zipią nawet na kompach za grube tysiące a ty chcesz grać na handheldzie. Kupując taki sprzęt liczę się z tym, że to głównie będzie do gierek 2d typu hollow night czy balatro albo jakieś bardziej zoptymalizowane gry 3D. Gdybyśmy nie żyli w czasach gdzie twórcy mówią "mamy w dupie optymalizacje, odpalcie sobie upscaler" to by zupełnie inaczej to wyglądało.

Opublikowano

Bez przesady, można mieć jakieś oczekiwania co do gier 3D, skoro na Switchu 2 kosztującym 75% ceny tego białego można ogrywać Cyberpunka czy Star Warsy.

Opublikowano

PC Master Race, nie? Jak źle chodzi to twoja wina bo za mało dałeś za komputer biedaku.

Opublikowano

Nie było tytułu, który byłby niegrywalny na z1extreme. Obecnie gram w cronosa na hejtowanym ue5 i działa bardzo ładnie, więc określanie tych hh jako sprzęty do indyków jest dla nich krzywdzące.

Opublikowano
8 minut temu, Atherius napisał(a):

Nie było tytułu, który byłby niegrywalny na z1extreme.

To zależy od tolerancji :) Ta "grywalność" jest pojęciem względnym. Np Monster Hunter Wilds wygląda mi na niegrywalnego na każdym handheldzie, włącznie z Legionem.

Ja rozumiem, że te sprzęty mają swoje ograniczenia, tylko nie mam ochoty płacić 3800-5000 zł za coś, co nawet nie zbliża się wydajnością do mojej PS5 Pro, która z napędem kosztowała mniej. Dlatego póki co zmieniłem zdanie i nie kupuję tego nowego Rogala.

Opublikowano

Kompletnie bezsensu porównanie.

Ps5 Pro nie weźmiesz ze sobą poza próg własnego domu- i na tym można skończyć dalsze porównania.

Opublikowano

Dokładnie, płacisz za mobilność, podobnie z lapsami, najczęściej taniej da się złożyć lepszą stacjonarkę w podobnej cenie.

Opublikowano

Ja gram na handheldach głównie w domu 😅

Na podróż parę razy do roku nie dam 4000 zł, to wolę już tego Switcha 2 kupić za połowę tej ceny i nie szukać gniazdka w pociągu. 😉 Albo swojego Steam Decka wziąć i indyki.

No nic, chciałem brać ROG Xbox Ally na premierę, ale mi przeszło. Za drogo, zbyt mała różnica w stosunku do mojego Z1E.

Edytowane przez DarkStar