Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boomer Horror - hidden gemy & niszowe horrory

Featured Replies

• Odpowiedzi 472
  • Wyświetleń 45,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Niby widziałem 3 zakończenia w "No I am not Human" ale nie chce pisać we właśnie ukończyłem bo ciężko powiedzieć na tym etapie że skończyłem te gre mimo że napisy końcowe odhaczone no ale gierka na ty

• Nie skończyłem sobie Echoes of the Living, ale chce wam o niej napisać bo lepszego klona residencika to chyba jeszcze nie było. Na starcie musze zaznaczyć że ta gra niestety wyszła narazie w early a

• Conscript     Ależ siadło, niczym dorodne dupsko wysokokalorycznej Dominiki Gwit na ledwo utrzymującej ten ciężar kanapie w studiu Dzień dobry TVN  Pograłem dopiero dwie godzinki,

Opublikowano

Dead of Darkness wygląda wptyczekę. W Dementium też muszę w końcu zagrać.

Opublikowano

Ja polecam Lamentum, niedawno splatynowałem. Bardzo przyjemny horrorek w stylu Residenta/SH podany w formie 2d przypominającej trochę styl z Darkest Dungeon.

Nic wybitnego, ale bardzo solidna pozycja i nie kosztuje dużo.

Opublikowano

Jeśli nie było to ze swojej strony mocno polecam, szczególnie pod Decka.

obraz.png

obraz.png

Edytowane przez Amer

Opublikowano

To ja dodam od nich jeszcze "Feed me Billy" i "Night of the Nun" D

Opublikowano

Dziś dają za fryla na epicu, słyszałem że spoko, ale nawet nie wiem czy można to podpiąć pod horrorową gerke wujaszek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Było? Ja odkryłem dopiero kilka dni temu i kompletnie mnie wessało. Czuć w tym pierwszego Silenta i inne stare straszaki. Polecam moooocno. Z tego co wiem gra wydana jest na wszelkich możliwych konsolach (na Switchu także).

Opublikowano

Wleciało demko na steam, gra inspirowana Parasite Eve, osobnego tematu się chyba nie opłaca zakładać

No image preview

Parasite Mutant na Steam

Parasite Mutant is a survival horror RPG that uses Active Time Chain system. Players play as Psionic Agent Nova who is on a mission to investigate a mysterious abandoned island city, eventually leadin
Opublikowano

Podoba mi się, że nawet główną bohaterkę i w zasadzie tytuł też zerżnęli. Będzie grane obama

Opublikowano

Moze jeszcze im się Square dobierze do dupy, jak tym od klona Front Mission.

Opublikowano

SE zamiast jebać do upadłego te remaki Dragon Questów spięłoby dupę i samo zrobiłoby nowe PE. Albo chociaż remake. Ba, nawet z remastera masa osób by się ucieszyła. Ale pewnie im się nie opłaca reggie

Opublikowano
9 godzin temu, Josh napisał(a):

SE zamiast jebać do upadłego te remaki Dragon Questów spięłoby dupę i samo zrobiłoby nowe PE. Albo chociaż remake. Ba, nawet z remastera masa osób by się ucieszyła. Ale pewnie im się nie opłaca reggie

To jedno, a dwa, że zawsze jest szansa - nie wiem, nie weryfikowałem - że jest jakiś syf z prawami autorskimi, bo jakby nie patrzeć PE bazuje, dosyć luźno, ale jednak, na dosyć popularnej w Japonii książce, która poza grami dostawała też filmowe i mangowe wersje.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Nie skończyłem sobie Echoes of the Living, ale chce wam o niej napisać bo lepszego klona residencika to chyba jeszcze nie było.

Na starcie musze zaznaczyć że ta gra niestety wyszła narazie w early accessie i z bólem serca musze napisać że czasami to widać i w sumie jest jedynym powodem dla którego narazie sobie odpuszczam granie i nie chodzi tutaj o jakiś tragiczny stan techniczny bo gra śmiga aż miło czego nie mogłem powiedzieć o demie w które grałem kilka miesięcy temu, ale twórcy dosłownie kilka godzin przed premierą rozwalili system sejwów xD byłem pewny że go załatali, ale okazuje się że po wyjściu z pewnej lokacji już nie działa i gra od tego momentu opiera sie na systemie checkpointów.

No i tutaj po 10h i kilku minutach myślenia co z tym fantem zrobić odpuściłem sobie dalszą gre bo jednak w survival horrorze i to jeszcze takim który wprost mówi że chce być jak stare residenty to jest dla mnie zbyt duża wada. Druga sprawa jest taka że w ea dostajemy tylko jedną kampanie. Grałem 10h i końca nie widać więc nawet teraz to 100zł za te gre w tym stanie jest imo w porządku tylko ja mam zawsze problem z wracaniem do gier po kilku miesiącach żeby sprawdzać nową zawartość (dlatego gry zasługi to nie moja bajka) więc mimo wszystko cierpliwie zaczekam aż gra będzie skończona na tip top i wtedy wskocze ponownie. Z takich czysto technicznych głupot to gra ma bardzo mało problemów poza tymi sejwami bo jedyne co bardziej wkurzało to dźwięki zombiaków są słabo zsynchronizowane i jęczą nawet jak już stracą głowe albo jesteśmy w innym pomieszczeniu.

Sporo marudzenia, ale nie moge zatajać dla forumowicza takich rzeczy beksa Reszta gry? s159

Graficznie i klimatem gra mocno kojarzy mi się z re1/0 zmieszane z oryginalnym re3.

Jest sporo strzelania, błądzenia po lokacjach (nawet nie zdawałem sobie sprawy jak ta mapa z re2r z zaznaczaniem przedmiotów i drzwi mnie rozleniwiła) no i zagadki typu korzystające z naszego mózgu więc TO NIE SĄ PRZELEWKI. Jak sie biega po tym mieście to człowiek ma w głowie że właśnie tak wyglądałby prawdziwy rimejk re3 a nie ta abominacja z 2020, jest klimat starego raccoon chociaż tutaj w europejskim miasteczku, muzyka też mocno podbija wrażenia, może nie jest to coś czego będziemy słuchać po skończeniu gry, ale daje rade. To co nie daje rady to ryje bohaterów i voice acting xD Chciałem pisać że ryje jak z ps2, ale jak sięgam pamięcią to żadna gra w którą grałem na ps2 nie miała tak złych mord, voice acting to samo, każdy brzmi jak losowy gość zgarnięty z ulicy a głównemu bohaterowi podkłada głos jutuber xD (inkribbon jak ktoś ogląda residentowe rzeczy to może kojarzy gościa) no jest komicznie, ale widać że gdzieś musieli iść na ustępstwa. Przypominam że gre robią 2 osoby i dalej jestem pod wrażeniem że w tych czasach można stworzyć taką grę w duecie a capcom nie może oddelegować 3 japońskich studenciaków żeby zrobili remastery trylogii reggie

Namawiać do zakupu już teraz nie będę, ale jak ktoś jest majętnym zagrajmerem i chce wesprzeć PASJONTAÓW już teraz to warto bo nie mam wątpliwości że ostatecznie to dowiozą, ja sobie grzecznie poczekam i to chyba nawet na konsolowy port i wtedy ogram od początku do końca.

20251226202544_1.jpg20251226202911_1.jpg20251228182938_1.jpg20260103200721_1.jpg20260104125138_1.jpg

Opublikowano

Takie posty to ja szanuje, dodana gierka do listy.

Opublikowano
5 godzin temu, Pupcio napisał(a):

Nie skończyłem sobie Echoes of the Living, ale chce wam o niej napisać bo lepszego klona residencika to chyba jeszcze nie było

Mocne stwierdzenie biorąc pod uwagę niedawną premierę Tormented Souls 2 obama

Będzie grane, ale to najpierw niech wyjdzie na konsolach w pełnej wersji.

Opublikowano

No ale tu już tak czysto zombiakowo, tam mimo wszystko są inne klimaty. Tutaj nawet są PAJONKI

Opublikowano

Pupcio niestety nie ukończył Tormented Souls, dlatego uważajcie na polecajki takiego "fana" survival horrorów ;)

Opublikowano

No nie wiem... klimat sie zgadza, kamera tez, sa pajaczki i rowniez sa roslinki na stacji lapka

Mimo wszystko dzieki za wstawke good

38 minut temu, Pupcio napisał(a):

No ale tu już tak czysto zombiakowo, tam mimo wszystko są inne klimaty. Tutaj nawet są PAJONKI

Opublikowano
12 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Pupcio niestety nie ukończył Tormented Souls, dlatego uważajcie na polecajki takiego "fana" survival horrorów ;)

A wiecie czego jeszcze nie skończył jako fan horrorów? cool Pupcio pewnie dobrze gada o tym residentoklonie, ale trzeba mega uważać na takich gości bo jego opinie są jak rozmowa o całkach bez znajomości ułamków

Opublikowano

Tormented souls jest zbyt straszny i są jakieś dziady na wózkach a nie zombiaki, ja lubie gry o zombie i przecież nigdy nie złorzeczyłem na te gry