Opublikowano czwartek o 06:033 dni Autor W dniu 5.07.2025 o 22:58, Daffy napisał(a):Ciekawa analiza SD vs S2 przenośnieWychodzi na to że sd osiąga praktycznie zawsze lepsze wyniki fps przy miejscami nawet lepszej grafie niż na S2.Ciekawostką jest fakt że sd przenośnie pobiera nawet 20watt, gdzie S2 ograniczony jest do 8watt. Jeśli ręcznie zmusimy SD do poboru takiej samej ilości energii to już S2 gniecie SD ale wiadomo że nikt by tak handhelda Valve nie ustawil za wyjątkiem ciekawostki do testów.NVIDIA zatem stworzyła procka który przy tak niskim poborze energii jest mega bardzo wydajny jednak ograniczony pobór energii i zablokowane zegary w trybie przenośnym robią to co robią...Sd vs S2 na tv z odblokowanymi zegarami I pełną mocą układu NVIDII to znowu nokaut na SDAle ty jesteś odklejony i masz krótką pamięć albo pamiętasz to co chcesz pamiętać.O limitach mocy pierwszy tu pisałeś jak tylko się o tym dowiedziałeś a teraz obracasz kota ogonem jak ktoś o tym wspomina.
Opublikowano czwartek o 06:123 dni Autor 7 godzin temu, Daffy napisał(a):znienawidzone przez siebie handheldyJestem fanem handheldów. Oryginalnego SD miałem jako jeden z pierwszych na tym forum, na pewno pierwszy od ciebie. To, że jestem obiektywny i widzę wady obu stron jak smużenie OLEDa w SD nie sprawia, że nagle ich nienawidzę.
Opublikowano czwartek o 06:213 dni 7 minut temu, GearsUp napisał(a):jestem obiektywnyXD Trochę jakby napisać, że Tomasz Lis jest obiektywnym komentatorem politycznym.
Opublikowano czwartek o 06:273 dni Autor 2 minuty temu, Bzduras napisał(a):XD Trochę jakby napisać, że Tomasz Lis jest obiektywnym komentatorem politycznym.Trochę jak Daffy i jimmy komentujący w tym temacie a potem wspominający o tym obiektywiźmie, to już mem się stał w moich oczach i tak właśnie miało to wybrzmieć.
Opublikowano czwartek o 06:273 dni 5 minutes ago, Bzduras said:XD Trochę jakby napisać, że Tomasz Lis jest obiektywnym komentatorem politycznym.W swojej własnej głowie Gerapa zapewne jest obiektywny i szczerze w to wierzy. Tak jak Paolo czy ASX lolbtw. uprzedzam pytanie: ja absolutnie obiektywny nie jestem
Opublikowano czwartek o 06:313 dni Nikt tutaj nie jest obiektywny, a na pewno nie GearsUp. Co do Switcha 2 to myślałem że tym sprzętem dogonią resztę stawki co zapewni im wsparcie third party na poziomie PS czy Xboxa.Mieli ku temu możliwości i technologie. Zdecydowali się być jednak wierni swojej filozofii, celowo ucieli mocno zegary w trybie przenośnym mimo że konsola ma znacznie większe możliwoci, co już teraz odbija się na problemach z optymalizacją, a jest ryzyko że w następnych latach będzie jeszcze gorzej.
Opublikowano czwartek o 06:323 dni Just now, Paolo de Vesir said:Tylko Xbox.No kurwa, przynajmniej masz dystans do samego siebie :) Kudos
Opublikowano czwartek o 06:353 dni No ja myślałem, że kolejną i ostatnią już konsolą jaką zakupię będzie Switch 2 bo to tradycyjny sprzęt z grami na cartridgach a potem wyskoczyli z Gej Cardami i hype opadł. Jeśli tego nie zmienią to Switcha nie kupię (tak czy siak czekałbym na rewizję bo nie mam ciśnienia na konsolę bez gier).
Opublikowano czwartek o 06:413 dni Autor 4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):No ja myślałem, że kolejną i ostatnią już konsolą jaką zakupię będzie Switch 2 bo to tradycyjny sprzęt z grami na cartridgach a potem wyskoczyli z Gej Cardami i hype opadł. Jeśli tego nie zmienią to Switcha nie kupię (tak czy siak czekałbym na rewizję bo nie mam ciśnienia na konsolę bez gier).Czyli zamierzałeś iść w porty starych gierek na Switchu 2 i dlatego go nie kupiłeś? Przypominam, że gry Nintendo wychodzą dalej w całości na kartach
Opublikowano czwartek o 06:453 dni @GearsUp no pisałem o poborze i co to zmienia w kontekście tego jak multiplatformy klatkują na S2? Jako konsument mam wywalone ile to prądu bierze, liczy się to jak gierka działa i wygladaBtw super że masz wtyki i gabena bo steam decka V1 brałem w pre-orderze i dostałem w pierwszym rzucie dostaw więc jak miałeś go wcześniej to chyba leciałeś do USA prosto na jacht grubego
Opublikowano czwartek o 06:463 dni 3 minutes ago, GearsUp said:Czyli zamierzałeś iść w porty starych gierek na Switchu 2 i dlatego go nie kupiłeś? Przypominam, że gry Nintendo wychodzą dalej w całości na kartachNo jeśli jedyną konsolą jaką miałbym jeszcze kupić to pewnie też jakieś multiplatformy też bym zmuszony był zakupić. Zobaczymy co czas pokaże, najwyżej kupię za parę lat z zestawem gier od Nintendo jak już będzie ich znaczna liczba a ja poczuję głód.
Opublikowano czwartek o 06:483 dni No stanęli w takim rozkroku, z jednej strony pogoń za wsparciem third party, wymusiła zastosowanie szybszych, a w konsekwencji drogich nośników, co spowodowało upowszechnienie się key-cardów, bo mało komu opłaca się umieszczać całą grę na drogim kartridżu.Z drugiej strony chcieli zachować konsolowy feeling stąd to cięcie zegarów w trybie przenośnym, dzięki któremu Switch 2 jest taki cichy.Więc ostatecznie nie mają tak naprawdę ani rybki ani akwarium. Być może to nie będzie mieć większego znaczenia, być może DLSS stanie się niedługo standardem w każdej grze co pomoże w optymalizacji, a kartridże może kiedyś stanieją i znów większośc gier będzie wychodzić w całości na kartach, kto wie.
Opublikowano czwartek o 06:503 dni Autor 2 minuty temu, Daffy napisał(a):@GearsUp no pisałem o poborze i co to zmienia w kontekście tego jak multiplatformy klatkują na S2? Jako konsument mam wywalone ile to prądu bierze, liczy się to jak gierka działa i wygladaBtw super że masz wtyki i gabena bo steam decka V1 brałem w pre-orderze i dostałem w pierwszym rzucie dostaw więc jak miałeś go wcześniej to chyba leciałeś do USA prosto na jacht grubegoWysyłali z Holandii według numerów zamówień z tego co pamiętam w pierwszych minutach steam padał i nie każdy zamówił w tym samym czasie jak wystartowały pre-ordery, zresztą wszystko jest w historii forumka w odpowiednich tematach o SD i zakupach growych
Opublikowano czwartek o 06:523 dni No to fakt, zwracam honor, jesteś obiektywny bo pomimo tego że oboje preorderowalismy sd to istnieje szansa ze swojego dostałeś tydzień lub dwa tygodnie wcześniejWracając do tematu obroną switcha2 i jego mocy widzę że teraz jest przeliczanie terafankow na 1watt poboru. Co z tego że okazuje się że gierki chodzą fatalnie skoro w przeliczeniu na 1watt z tych 7 co pobiera przenośnie mamy być może najmocniejszy system przenośny w historii
Opublikowano czwartek o 06:583 dni Autor W dniu 3.01.2023 o 13:10, Daffy napisał(a):a sobie postanowiłem napisać posta podsumowującego moją 7 miesięczną styczność z deckiemCzyli wychodzi na to, że dostałeś w maju a ja miałem swojego już w kwietniu
Opublikowano czwartek o 07:123 dni Autor 12 minut temu, Daffy napisał(a):Wracając do tematu obroną switcha2 i jego mocy widzę że teraz jestTo nie jest żadna obrona tylko fakty - Digital Foundry to analizowało i wynika z tego, że Switch 2 pobiera tyle mocy ile pobiera w trybie handheld. To, że ty prowadzisz swoją wojenkę i coś jest dla ciebie albo atakiem albo obroną to inna sprawa.
Opublikowano czwartek o 07:143 dni Czyli grając w Elden Ringa na S2 w 20 klatkach przez 2h na baterii mogę sam siebie poklepać po ramieniu z westchnieniem ulgi "8W, ale zajebiście"No to już wolę jednak zagrać na Steam Decku w 40 klatkach przez 2h na baterii i pobierać tyle mocy ile trzeba
Opublikowano czwartek o 07:173 dni Fakty są takie że multiplatformy chodzą tragicznie i wali mnie to że to leci na 7watt, 15watt czy 30watt. Do dziś nie wiem ile PSP, Vita czy każdy inny starszy handheld brał prądu bo liczy się to jak gierki działają i nic ponadto dla konsumenta.
Opublikowano czwartek o 07:203 dni Autor 1 minutę temu, Homelander napisał(a):Czyli grając w Elden Ringa na S2 w 20 klatkach przez 2h na baterii mogę sam siebie poklepać po ramieniu z westchnieniem ulgi "8W, ale zajebiście"No to już wolę jednak zagrać na Steam Decku w 40 klatkach przez 2h na baterii i pobierać tyle mocy ile trzebaTak. Możesz też wrzucić Switcha do docka i grać ze zwiększoną mocą. Trzeba też pamiętać o tym, że na SD grasz w 800p przenośnie a na S2 w 1080p.
Opublikowano czwartek o 07:223 dni 1 minute ago, GearsUp said:Tak. Możesz też wrzucić Switcha do docka i grać ze zwiększoną mocą. Trzeba też pamiętać o tym, że na SD grasz w 800p przenośnie a na S2 w 1080p.Na telewizorze to ja mogę pograć na Playstation 5 w 4K, a nie na Steam Decku czy Switchu. Szanujmy się
Opublikowano czwartek o 07:233 dni Jak dla mnie mogliby w takim zrobić tryb na baterii oraz bardziej zaawansowany tryb przy podłączeniu do gniazdka. Wiele osób i tak gra przenośnie w domu albo nawet w podróży ma dostęp do gniazdka np. w pociągu.
Opublikowano czwartek o 07:333 dni Autor 1 minutę temu, Homelander napisał(a):Na telewizorze to ja mogę pograć na Playstation 5 w 4K, a nie na Steam Decku czy Switchu. Szanujmy sięPo co na PS5 jak możesz od razu na wypasionym kompie? Można wydać 4 koła na PS5 Pro z napędem a można i 2 koła na S2, a można też 20k na kompa.Jednak żaden z tych sprzętów nie zapewni prawdziwej hybrydowości oprócz S2.
Opublikowano czwartek o 07:333 dni Mnie osobiście trochę to zaskoczyło, że Nintendo jako wydawca poszło mocno w stronę Game Key Cardów, utrudniając przez wyższy koszt umieszczanie pełnych wersji gier na kartridżach. Z jednej strony i tak unikałem jak ognia edycji "Internet Access Required" na poprzedniku, z drugiej - może to sprawi, że będę jeszcze więcej zwracał uwagę, których wydawców i producentów gier olewać? Myślałem o zakupie Cronosa nawet, jednak to, że mamy tylko klucz na kartridżu mnie kompletnie odrzuciło i Blooberzy hajsu ode mnie nie dostaną. CDPR to co innego, CP2077 już dumnie stoi na półce. Sądzę, że Graczy myślących podobnie jest więcej. Dałem temu też ujście w ostatniej ankiecie. Za to odnosząc się do Waszych komentarzy odnośnie portu ER - winę za to nie ponosi Nintendo, tylko brak zaangażowania dewelopera. Pewnie kliknął jeden japoniec z drugim COMPILE TO NINTENDO SWITCH 2 i cyk, pora na sake. A to, jak fantastycznie nowe Nintendo sobie radzi z grami widzieliśmy po właśnie CP2077 czy zobaczymy w porcie Indiany. A przypominam, że to słaby handheld Manty za 2 klocki.