Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

To są wyniki sprzedaży do końca 3. kwartału, do końca września.

Trudno chyba mówić o "zwalnianiu" przy tak krótkim okresie, bo to chyba jasne, że najwięcej chętnych będzie na premierę produktu, niż w dowolnym późniejszym randomowym tygodniu/miesiącu. Powiedzmy tyle, że sprzedaż Switcha 2 jest dużo wyższa w mierzonych regionach, niż pierwszego Switcha w danym czasie po premierze.

W raporcie kwartalnym, Nintendo prognozuje obecnie aż 19 mln sprzedanych sztuk konsoli w ciągu roku. Przypomnijmy, że przed premierą zakładali 15 mln sztuk; zaznaczmy, że było to zawsze raczej pytanie o możliwości produkcyjne, niż zainteresowanie klientów. (Za to pierwszy Switch ma obniżone prognozy i sprzedaje się nieco mniej, niż firma oczekiwała).

Widać nadal też, że Nintendo to firma dwóch krajów. USA i Japonia odpowiadają za ok. połowę wszystkich Switchów, może więcej (Japonia i "Ameryki" to łącznie 60%). Mniej niż 25% rynku Switcha to Europa, i niecałe 20% to reszta świata.

• Odpowiedzi 7,4 tys.
  • Wyświetleń 419 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• ogqozo
    ogqozo

Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

Kilka ciekawostek z raportu:

• Nintendo oczywiście notuje wyższy przychód, niż przed premierą Switcha 2, ale wskaźnik zysku brutto jest znacznie niższy, około 36%. Innymi słowy - przypomnienie, że sprzedać to jedna rzecz, a sprzedać z wysoką różnicą to inna. Prawdziwe klepanie kapuchy jest na rzeczach, które się taniej robi, a drogo sprzedaje (głównie gierki). W tym momencie główny przychód Nintendo to sama konsola Switch 2, co nie jest specjalnie zyskowne samo w sobie. Ogólnie firmie daleko do strat, mają świetne wyniki właściwie na każdym polu, tylko mówię że procent zysku do wydatków jest znacznie mniejszy. Nie na tym się klepie kapuchę.

• Udział sprzedaży softu cyfrowego jest nieco NIŻSZY, niż rok temu, w postaci 54%. (Mówimy o udziale cyfrówek w sprzedaży w walucie, nie ile pojedynczych sztuk softu się sprzedaje - wiadomo, że niektóre cyfrówki są znacznie tańsze niż typowy hit pudełkowy i sztukowo jest ich więcej)

• Sprzedaż gierek na Switcha 1 nie spadła na razie drastycznie. Nadal 75% gierek sprzedanych przez Nintendo było na pierwszego Switcha. Sumarycznie oznacza to wyższą sprzedaż softu, niż rok temu. Niewiele wyższą, ale mówimy nadal o złotych czasach Nintendo w kwestii tego, ile kupuje się gier

• Zestaw Switch 2 + Mario Kart World sprzedał konkretnie 8,1 miliona na te 10,3 mln konsol. Wychodzi na to, że zdecydowana większość ludzi, która nie kupiła zestawu, i tak kupiła Mario Karta lol. Mandatory fun.

Opublikowano

Nowa apka od Nintendo

image.png

Opublikowano

Dla polaka nawet nie dali złotówek

Opublikowano

Super apka, otwiera przeglądarkę żeby dokończyć zakup na eshopie xD

Opublikowano
40 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):

mają jakieś zastosowanie stare joy cony z switch-a 1?

Do Ring Fita tylko joy-cony z jedynki pasują, Labo tak samo i może jeszcze ze dwie gimmickowe gierki ich wymagają.

Opublikowano
3 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Do Ring Fita tylko joy-cony z jedynki pasują, Labo tak samo i może jeszcze ze dwie gimmickowe gierki ich wymagają.

Ale można je używać też do gier z switcha 1 w wstecznej? Mam 2 pary więc jedną bym zostawił.

Opublikowano

Możesz je nawet używać do gier z S2 które nie wymagają specyficznych dla nowych joy-conów ficzerów typu myszka, musisz tylko ogarnąć sobie gripa do ładowania ich albo jakąś stację ładującą.

Opublikowano
1 minutę temu, Bzduras napisał(a):

Możesz je nawet używać do gier z S2 które nie wymagają specyficznych dla nowych joy-conów ficzerów typu myszka, musisz tylko ogarnąć sobie gripa do ładowania ich albo jakąś stację ładującą.

A jak kwestia pro controllera? Orientujesz się czy jest sens wymiany bo z tego co czytam jedynie zostanie odjęta funkcja uruchomienia konsoli z poziomu pada.

Opublikowano

Tutaj nie pomogę, nie miałem ani pierwszego ani drugiego. Gram sobie padem od Xboxa przez przejściówkę.

Opublikowano

jak duzo grasz na tv to moze warto, ponoć jeszcze lepszy niz pro z S1 a ten jest już dla mnie topką kontrolerów, ale krzyżak z tego co czytałem dalej łapie przypadkowe skosy podczas klikania kierunku. Switcha używam głównie przenośnie wiec zostawiłem na razie stary pro controller, czekam na jakies promo, kiedyś wymienię.

Opublikowano

Może kogoś to zdziwi, ale ja od razu wziąłem pro jedynkę wraz ze Switchem 2. Cena znacznie niższa, a przecież to prawie to samo. Wziąłem nówkę z Ultimy, zapłaciłem dwie stówki.

Opublikowano
1 godzinę temu, SpacierShark123 napisał(a):

Orientujesz się czy jest sens wymiany bo z tego co czytam jedynie zostanie odjęta funkcja uruchomienia konsoli z poziomu pada.

jak s1 tak włączałeś padem to przy s2 będzie wkurzać że nie działa

Opublikowano

Nintendo nie przestaje zaskakiwać ) W tej nowej apcje dorzucili jeszcze porządny Activity Log, gdzie widać ile czasu spędziliśmy z grą konkretnego dnia. Mają dane z zawsze, np, widzę ile czasu spędziłem z Zeldą przy premierze Switcha 1. Chyba da się też dodać WiiU i 3DSa.

Opublikowano

Beka bo kiedyś źle zrobiłem migracje konta przy przejściu na oleda i zniknął mi cały czas spędzony przy gierkach z okresu S1v1 z active log , a teraz widzę w apce że jednak Nintendo to pamięta i potrafi zsumować xdddd

Opublikowano

Haha rzeczywiście, tylko dlaczego to jest w jakiejś apce sklepowej, a w tej głównej takie ochłapy pokazujące bzdury reggie

Opublikowano

Inny look w priorytety Nintendo - w stwierdzeniu do akcjonariuszy, Furukawa opisuje też "3 główne obszary inwestycji" dla Nintendo na najbliższy czas:

• "wzmocnienie developerki gier". Oznacza to zakup studiów (jako filii Nintendo - w tym momencie N ma kilka filii robiących gry, głównie Monolith, Retro, Cube czyli twórcy m.in. Mario Party, i kilka mniejszych które głównie pomagają przy większych projektach czy montują innowacje), poprawę wyposażenia i budowę drugiego biura głównej centralnej developerki.

• "budowanie wartości majątków software'owych w środowiskach nie-growych". Czyli dodatkowe filmy będą zwiększały wartość danych serii gier, i pewnie nie tylko filmy

• "utrzymanie i rozwinięcie relacji z klientem". Więcej kontaktu firmy z klientem, głównie poprzez konto Nintendo. Nie wiem, w co tu inwestować, no ale różne ciekawe programy są możliwe

Opublikowano

Nintendo zaoralo wymiane punktow za zakupy digital to jak oni chca rozwinac relacje ktora teraz praktycznie nie istnieje. Z firmy pro gamer stala sie takim samym corpo jak reszta.