Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano
3 minuty temu, jimmy napisał(a):

No i za to brawo, ale coś mało tych gier. Myślałem, że dużo więcej exów dostanie takie mini boosty.

Imo będzie z czasem wiecej...pytanie czy jako free update czy już płatny update xddd

• Odpowiedzi 4,2 tys.
  • Wyświetleń 215,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• ogqozo
    ogqozo

Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

• Nowobogackim Polakom nie przeszkadzają gierki za $90, a na discordzie i reddicie ludzie z bogatszych krajów narzekają, że nie dadzą tyle za gierke dla dzieci. Po premierze Astro Bota mase wpisów widzi

Opublikowano
  • Autor

Dobrze, że nie popełniają błędu $ony i od razu jest wsparcie 1440p

nintendo-direct-nintendo-switch-2-422025

Opublikowano

A jest jakaś gra od Nintendo prócz Metroid4 co ma wsparcie do 4k?

Patche do botw/totk, Kirby S2 edition, Mario party S2 edition, Mk world mają potwiedzone 1440p

Opublikowano
  • Autor

Trzeba czekać na analizy tych darmowych patchy o ile w danej grze wzrośnie rozdziałka

Opublikowano
Nintendo Life
No image preview

Nintendo Has "No Plans" To Use Game-Key Cards For First-P...

Key to success

Opublikowano
  • Autor

Mnie trochę zmartwił ten zapis w tych darmowych updatach:

Visuals: Optimized for the Nintendo Switch 2 display

To raczej oznacza, że reszta gier nie będzie działała z automatu w trybie zadokowanym żeby to 1080p wjechało bez skalowania

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-mo27q2-27-2560x1440px-240hz-0-03-ms-gtg

chyba dobry monitor do ogrywania tych Zeld

Opublikowano
1 godzinę temu, GearsUp napisał(a):

Mnie trochę zmartwił ten zapis w tych darmowych updatach:

Visuals: Optimized for the Nintendo Switch 2 display

To raczej oznacza, że reszta gier nie będzie działała z automatu w trybie zadokowanym żeby to 1080p wjechało bez skalowania

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-gigabyte-mo27q2-27-2560x1440px-240hz-0-03-ms-gtg

chyba dobry monitor do ogrywania tych Zeld

Dokładnie, jednoznaczne to jest dla mnie że rozdzielczość z grach bez updatu zostanie z s1. Wielka szkoda bo liczyłem że gierki z s1 przenośnie na S2 będą odpalać się w trybie dock s1

Opublikowano

Przecież DLSS trzeba w grze zaimplementować, dać dane wektorowe i napisać plugin więc to było już od dawna wiadome. Jedyne czym można sobie skalować obraz bez żadnej łatki jest FSR1 (mówię o popularnych upscalerach, bo są jeszcze inne metody ale mało kto je w ogóle kojarzy, a jeszcze mniej ludzi je implementuje gdziekolwiek), więc ten, no.

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Bzduras napisał(a):

Przecież DLSS trzeba w grze zaimplementować, dać dane wektorowe i napisać plugin więc to było już od dawna wiadome. Jedyne czym można sobie skalować obraz bez żadnej łatki jest FSR1 (mówię o popularnych upscalerach, bo są jeszcze inne metody ale mało kto je w ogóle kojarzy, a jeszcze mniej ludzi je implementuje gdziekolwiek), więc ten, no.

Chodzi o to, że Switch ma 2 tryby i można było zapisać to tak żeby gry z trybu dock odpalały się na handheldzie żeby natywna rozdziałka została bez potrzeby skalowania, wydaje się, że do tego nie potrzebne by były żadne upscalery tylko jakiś zapis w kodzie urządzenia. Widocznie nie było to takie proste albo inne powody zadecydowały. Może też wleci coś takiego później w trakcie życia S2. Teraz i tak mają sporo roboty, dużo gier nadal nie jest kompatybilna

Opublikowano

A to tego nadal nie wiadomo, te darmowe patche mogą przecież podbijać rozdziałkę do 1440p/4K w docku i 1080p w handheld. Może emulowane gierki będą wymuszane w trybie zadokowanym nawet przenośnie, tu nintendo milczy.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Dostałem właśnie maila który mnie prawie przekonał do zakupu. Only on Nintendo Switch 2! Co za niesamowita japońska technologia.

Screenshot_20250516_201026_Gmail.jpg

Opublikowano
25 minut temu, UberAdi napisał(a):

Dostałem właśnie maila który mnie prawie przekonał do zakupu. Only on Nintendo Switch 2! Co za niesamowita japońska technologia.

Screenshot_20250516_201026_Gmail.jpg

Jako jedyny system z dlss z czatem w 5fps więc mają pełną rację co nie @GearsUp

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Daffy napisał(a):

Jako jedyny system z dlss z czatem w 5fps więc mają pełną rację co nie @GearsUp

A jaki inny OS albo UI systemowe umożliwia 4 osobową rozgrywkę z twarzami + podglądem rozgrywki? Only on Nintendo Switch 2, mają rację

Opublikowano

Ta cena to legit? 🤣

Hit
No image preview

Pokémon Legends Z-A (Nintendo Switch 2) Nintendo Switch 2...

Independent UK online retailer. Discover great deals on video games, accessories, and entertainment products. Brought to you by the trusted team behind dvd.co.uk and base.com, we offer incredible p...
Opublikowano
19 minut temu, Hanza71 napisał(a):

Ta cena to legit? 🤣

Hit
No image preview

Pokémon Legends Z-A (Nintendo Switch 2) Nintendo Switch 2...

Independent UK online retailer. Discover great deals on video games, accessories, and entertainment products. Brought to you by the trusted team behind dvd.co.uk and base.com, we offer incredible p...

A jaki inny OS albo UI systemowe umożliwia 4 osobową rozgrywkę z twarzami + podglądem rozgrywki? Only on Nintendo Switch 2, mają rację

Opublikowano

Furukawa potwierdził akcjonariuszom, że Nintendo planuje powtórzyć wynik sprzedażowy Switcha - i do końca marca sprzedać 15 milionów sztuk.

Jeśli chodzi o software, planem jest 45 milionów, nie wliczając Mario Karta w bundle'u. Po jego uwzględnieniu, liczba ma lekko przebić 52 mln gier sprzedanych w analogicznym okresie pierwszego Switcha 1. Ta liczba zawiera gry w "edycji Switch 2", chociaż nie jestem w sumie pewien, czy sam update już się wlicza jako "software sales", czy tylko cała gra kupiona od początku.

Nintendo zakłada, że w tym samym czasie sprzeda się wielokrotnie więcej gier na pierwszego Switcha. Podkreśla, że na Switcha 1 wyjdą nadal nowe gry (Pokemony, drugie Pokemony, Metroid, Tomodachi Life i Rhythm Heaven). Oczekuje też prawie 5 mln sprzedanych sztuk Switcha 1 do końca marca.

W zakończonym roku fiskalnym, wszystkie modele konsoli i gry zaliczyły spadek w okolicach 20%-30%. Firma zaliczyła jednak oczywiście nadal ogromny wskaźnik zysku brutto, na poziomie 700 miliardów jenów (ponad 60% przychodu). W nadchodzącym roku fiskalnym, firma oczekuje niższego zysku, ponieważ Switch 2 oznacza najpierw sprzedaż sprzętu, raczej niż gier - a zysk ze sprzętu jest niższy. Warto zauważyć, że padły słowa "niższy zysk", a więc Nintendo oficjalnie zarabia na sprzedanej sztuce konsoli. Ale mało.

Udział sprzedaży cyfrowej wzrósł najwięcej od paru lat - z 50,2% do 53,5%.

Produkcja ma nie być problemem, bo firma jeszcze przed pozytywnymi reakcjami z eventów zwiększyła moce produkcyjne. Zainteresowanie konsolą wzrosło i na razie przerosło oczekiwania, ale firma zakłada, że będzie w stanie wyprodukować tyle sztuk.

Cła w USA również nie są na razie uważane za barierę do osiągnięcia takiego wyniku.

Ograniczeniem rynkowym ma być głównie dość wysoka cena jak na konsolę Nintendo. By to osłodzić, Nintedo ma zachęcać przez bundle z grą i wsteczną kompatybilność. Warto podkreślić, że wsteczna kompatybilność oznacza również możliwość dzielenia się posiadanymi grami ze starym Switchem lokalnie (Game Share) oraz udostępnianie wirtualnych gier członkom rodziny. Nintendo mocno zdaje się podkreślać ewentualnym klientom, że gdy rodzina kupi Switcha 2, to stary się "nie zmarnuje", są korzyści posiadania dwóch.

Jako drugie wyzwanie, Furukawa określił "zachowanie pędu od startu do okresu świątecznego". Firma stara się być gotowa, by zainteresowanie konsolą nie spadało w miarę czasu.

Co do cen gier, prezes stwierdził: "ustalając ceny gier, bierzemy pod uwagę koszty produkcji, wrażenia klientów, znacząco inne kursy walut niż przy premierze Switcha 1, warunki rynkowe w każdym regionie, a w przypadku gier znaczenie mają też większe koszty z racji większego rozmiaru plików oraz dłuższe okresy produkcyjne". Miłośnicy dramy o rozmiary kartridża mogą to rozumieć jak uważają.

250509e.pdf

Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 10:53, Alpha Trion napisał(a):

Nintendo potrafi zrobić bardzo wypasiony sprzęt graficznie, przecież Nintendo 64 miażdzyło rozpikselowane gry z playstation

Być może nie pamiętasz bo to dawne czasy ale to Nintendo 64 było synonimem rozmazanych tekstur. Co z tego, że miało więcej mocy jak pamięci na to koszmarnie mało. Była różnica w grafice ale nie aż taka jak możesz sobie wyobrażać. Na przestrzeni lat tylko Gamecube można określić wypasionym graficznie sprzętem, reszta, zdecydowanie nie.

Opublikowano

No nie do końca, SNES również był najmocniejszy ze swojej generacji nie licząc NEO GEO AES z grami za kilkaset dolarów.

N64 to potwór ale dławiony przez kartridż i śmiesznie mały bufor na tekstury. Jednak wtedy w czasach raczkującego 3D każdy z wielkich producentów popełnił błąd konstrukcyjno projektowy w swojej konsoli.

Pierwszą w pełni udaną konstrukcyjnie i projektowo konsolą z grafiką 3D był DC.

Opublikowano

Proponuję przeczytać Wojny Konsolowe. Jest też film już. Jest tam kawałek dotyczący tego jak chip GPU znalazł się w Playstation i jak potoczyła się historia z chipem do n64. Mocno człowiek powątpiewa w jakieś super planowanie w konsolowiu yao

Opublikowano

Jak ktoś ma wątpliwości co do różnic w mocy pomiędzy N64 a PSX to polecam zagrać w takiego Shadow Mana na obu konsolach. Gdyby nie błąd z wyborem cartridge zamiast napędu CD to dzisiaj PlayStation nie miałoby pozycji na rynku, którą ma obecnie.

Opublikowano

Shadow Man na PS1 to kaszana zrobiona na szybko bez żadnego postaranka, bez sensu takie porównanie tym bardziej że na PS1 był Soul Reaver czy TRy które wyglądały o wiele lepiej od SM na N64.