Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano
50 minut temu, Snake_Plissken napisał(a):

Zrobił ktoś zawody łucznicze w pierwszym mieście? Bot tak przewiduje gdzie będą tarcze, że max jaki zrobiłem to 8/10 XD

Eksploracja w też grze to coś wspaniałego! banderas

Za drugim razem poszło )

Tyle narzekań, a jak nie pamiętam gry od bardzo dawna, która tak mi siedzi w głowie i tylko czekam aż będę mógł pograć. Każda noc zarwana(

Jestem na początku 3 charteru, biegam po mapie, zbieram i ulepszam bronie no gra się wybornie. Oczywiście jest w pizdu minusów i mankamentów które denerwują, dodatkowo od wczoraj zaczęło mi ceashować gierkę jak wejdę na mapę (

No ale dla mnie gra obecnie jest wspaniała.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 78,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
Godzinę temu, Plackus napisał(a):

A ktoś się orientuje czemu w ekwipunku niektóre przedmioty w tym jakiś fajny kapturek mam wyszarzony i nie mogę go użyć/założyć

Byłem w lesie Poronin bo miałem request Bounty na zbiega ale co się tam nawkurwialem...jakieś leśne dzieci mnie usypialy za każdym razem jak tam chodziłem i olałem Bounty na później.Ide teraz w main quest. Zacznę zaraz chapter 3 i obóz

Edit. Doczytałem że niektóre itemy są przeznaczone dla innych postaci stąd block

Tam trzeba wykonać pewien quest poboczny żeby mieć dostęp do tego obszaru w lesie, inaczej będą usypiać.

Opublikowano

4 chapter zaczynam kurde ta muzyka w grze uspokaja niby proste czynności się robi ale chce się grać ciekawe kiedy gra zacznie męczyć

Opublikowano
10 minut temu, Qbon napisał(a):

Tam trzeba wykonać pewien quest poboczny żeby mieć dostęp do tego obszaru w lesie, inaczej będą usypiać.

Yup, wczoraj to zrobiłem, ale co się nawk#rwiałem, próbując opuścić leśny obszar to moje - całe szczęście to przyspieszanie przy każdej następnej cut-scence działało coraz lepiej. Obszedłem ten teren zajebiście szerokim łukiem, ale mega żałowałem, że nie można przyjebać gówniakom w tej grzeD

Opublikowano

13 godzin temu, Qbon napisał(a):

Tak, muzyka cudowna podczas loadingu.

Nie zdziwiłbym się gdyby muzyka w grze była zrobiona przez AI :) ciekawe ile rzeczy w grze jest zrobione przez AI a gracze o tym nie wiedzą.

Opublikowano

Niezle najebane we łbach tu niektórzy mają reggie

Ten sam kompozytor robił soundtrack co do black desert ponad 10 lat temu.

Opublikowano

Ta gra to ai slop. Każde ubranie, każdy obraz, wzór na tarczy czy herbie wysrał generator ai.

Opublikowano
4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To jak tam już kupiliście swoje kopie, czy mama dalej nie pozwala xD? Popularność gry na takim Steam rośnie zamiast maleć, wiec widać liczba refundów ujemną w stosunku do nowych nabywców hahaha, zupełnie odwrotnie jak z Dogmą 2.

Rozumiem, nie można mieć negatywnej opinii o grze bo krychu co zaczął gaming od bg3 i shen proporcjonalna łydka pilnują.

Oczywiście że kupiłem na szczęście po 4h na cywilizowanej platformie ze standardami mogłem to zwrócić:

1000007252-01.jpeg

I nie przez ai chociaż to mnie zniesmaczyło strasznie. Sam wygenerował bym te obrazy lepiej albo chociaż spojrzał na nie przed wrzuceniem do gry ale w sumie po co gracze mają wycięty płat mózgu odpowiedzialny za estetykę i sztukę co widać w tym temacie.

Zwróciłem bo w to nie da się grać. Nie mogę po robocie siąść do gry i walczyć ze sterowaniem jak chce porozmawiać z npc czy zrobić cokolwiek innego. Chce usiąść i grać a nie stosować chwyty na flet na padzie.

Wszystko w tej grze jest męką.

Dwa rodzaje skoku z czego jeden precision jumping gdzie kursorem wskazujemy gdzie postać ma skoczyć co to kurwa jest. Po co wymyślać na nowo standardy.

Ekwipunek, menusy no kurwa nie.

Przecież są na konsole gry np typu survival z masa opcji i sterowanie jest super.

Wiem że tam pod spodem jest fajna gra w łażenie, bicie i zbieranie skarbów.

Sama walka też jest nie najgorsza.

No ale jak sami twórcy przyznali że naprawią sterowanie to chyba coś jest nie tak.

Ale nie naprawią szybko o ile w ogóle, cały szkielet tego gówna leży.

Jak ktoś się zastanawia czy kupić i zagrać polecam poczekać, gra będzie coraz lepsza na bank będą łatać. Jeżeli chcecie spędzić w niej setki godzin to chyba lepiej się nie męczyć.

Opublikowano
2 minuty temu, devilbot napisał(a):

Rozumiem, nie można mieć negatywnej opinii o grze bo krychu co zaczął gaming od bg3 i shen proporcjonalna łydka pilnują.

Oczywiście że kupiłem na szczęście po 4h na cywilizowanej platformie ze standardami mogłem to zwrócić:

1000007252-01.jpeg

I nie przez ai chociaż to mnie zniesmaczyło strasznie. Sam wygenerował bym te obrazy lepiej albo chociaż spojrzał na nie przed wrzuceniem do gry ale w sumie po co gracze mają wycięty płat mózgu odpowiedzialny za estetykę i sztukę co widać w tym temacie.

Zwróciłem bo w to nie da się grać. Nie mogę po robocie siąść do gry i walczyć ze sterowaniem jak chce porozmawiać z npc czy zrobić cokolwiek innego. Chce usiąść i grać a nie stosować chwyty na flet na padzie.

Wszystko w tej grze jest męką.

Dwa rodzaje skoku z czego jeden precision jumping gdzie kursorem wskazujemy gdzie postać ma skoczyć co to kurwa jest. Po co wymyślać na nowo standardy.

Ekwipunek, menusy no kurwa nie.

Przecież są na konsole gry np typu survival z masa opcji i sterowanie jest super.

Wiem że tam pod spodem jest fajna gra w łażenie, bicie i zbieranie skarbów.

Sama walka też jest nie najgorsza.

No ale jak sami twórcy przyznali że naprawią sterowanie to chyba coś jest nie tak.

Ale nie naprawią szybko o ile w ogóle, cały szkielet tego gówna leży.

Jak ktoś się zastanawia czy kupić i zagrać polecam poczekać, gra będzie coraz lepsza na bank będą łatać. Jeżeli chcecie spędzić w niej setki godzin to chyba lepiej się nie męczyć.

Wszystko to legitne problemy, ale to sterowanie akurat jest do ogarnięcia, mam ledwie może 12 godzin ograne, a spokojnie już palce pamiętają co robić od razu po włączeniu konsoli.

Nie wiem co tam chcą zmienić, pewnie głównie chodzi o button remap.

Opublikowano

Narzekania na sterowanie mocno przesadzone, z wyjątkiem podnoszenia przedmiotów, jak masz najebane obok siebie pełno śmieci, to powodzenia w podświetleniu tego co chcesz. Myszką to pewnie nie jest problem ale na padzie katorga.

Opublikowano
1 godzinę temu, Faranell napisał(a):

Za drugim razem poszło )

Tyle narzekań, a jak nie pamiętam gry od bardzo dawna, która tak mi siedzi w głowie i tylko czekam aż będę mógł pograć. Każda noc zarwana(

Jestem na początku 3 charteru, biegam po mapie, zbieram i ulepszam bronie no gra się wybornie. Oczywiście jest w pizdu minusów i mankamentów które denerwują, dodatkowo od wczoraj zaczęło mi ceashować gierkę jak wejdę na mapę (

No ale dla mnie gra obecnie jest wspaniała.

Też mi zaczęło mapę wywalać, trochę to wkurza oby szybko naprawili. Dodatkowo widzę że timer ile jesteśmy w grze na PS5 coś jest zbudowany bo pokazuje niby 5h jak mam już chyba koło 18.

Opublikowano
  • Autor

Od bardzo dawna, można powiedzieć od Blades of Fire żadna gra nie wciągnęła mnie tak jak Crimson Desert. Jej wady zostały w zasadzie już wymienione. Skomplikowane sterowanie jest dla mnie póki co chyba najbardziej irytujące. W samej walce może nie, ale np konia z rzędem kto samodzielnie i bezproblemowo rozwiąże zagadkę w Otchłani Aksjomatu uporawszy się ze sterowaniem tamże. Prawie godzinę tam ślęczałem. Reszta sterowania może być, choć jako dziecko CoD-a wolałbym sprint po naciśnięciu L3 zamiast podwójne X, no ale taki już urok tej gry. W zasadzie jeśli chodzi o wady to miałbym tyle do powiedzenia. Że gra nie wykłada kawy na ławę wszystkich swoich meandrów? Dla mnie to zaleta. Twórcy nie traktują graczy jak imbecyli, ot co. Demon`s Souls czy Dark Souls też było takie proste i oczywiste? Nie! Moim zdaniem CD wykłada swoje zasady w sposób delikatny i stonowany, ale wystarczający. Ty graczu jesteś od tego, aby to samemu poznać, rozkminić i stosować. Pomaga to też stworzyć społeczność wokół gry. Chodzi o wszelkiego rodzaju podpowiedzi, porady itp...Sądzę, że twórcom właśnie o to chodziło tworząc tego potwornego MOLOCHA.

Szpila na moim PS5 dla niezamożnych prezentuje się biorąc pod uwagę ograniczone już możliwości tej konsoli nad wyraz dobrze. Ja jestem bardzo zadowolony. Póki co żadnych crashy i poważnych bugów nie uświadczyłem.

Gra wsysa niczym potężne trzęsawisko. Czy ją ukończę? Się zobaczy. Być może później mnie znuży lub odbiję się od któregoś z obowiązkowych bossów. Na razie ani myślę przestać grać, wręcz jestem wielce wkurwiony, że jutro muszę iść do roboty. Nawet firmowy padel z kumplami po pracy nie będzie mi sprawiał zwyczajowej wielkiej przyjemności...

Opublikowano
22 minuty temu, devilbot napisał(a):

Po co oni 2 skoki robili? Rozumiem, że tylko po to,że sterowanie postacią jest tak zjebane, że zwykłym skokiem nigdy byś nie trafił?

W czwartek znowu mają być promki na Discordzie po 100 zł na PC, chyba sprawdzę, szkoda tylko, że Rozi przestał HYPOWAĆ.

Opublikowano
5 minut temu, easye napisał(a):

Po co oni 2 skoki robili? Rozumiem, że tylko po to,że sterowanie postacią jest tak zjebane, że zwykłym skokiem nigdy byś nie trafił?

W czwartek znowu mają być promki na Discordzie po 100 zł na PC, chyba sprawdzę, szkoda tylko, że Rozi przestał HYPOWAĆ.

Nie, po prostu chcieli ułatwić skakanie w Abyss, bo tam rzeczywiscie to z L1 jest przydatne, to takie skakanie do celu.

14 minut temu, TuPaz napisał(a):

Też mi zaczęło mapę wywalać, trochę to wkurza oby szybko naprawili. Dodatkowo widzę że timer ile jesteśmy w grze na PS5 coś jest zbudowany bo pokazuje niby 5h jak mam już chyba koło 18.

Timer w konsoli, to jest problem serwerów Sony, czasami tak się dzieje randomowo w grach i licznik po prostu nie bije.

Opublikowano

Jak się trzyma gałkę do tyłu i wciska kilkukrotnie X to koń elegancko dęba staje jak w zorro. Dopiero to wyczaiłem całkiem przypadkiem.

Opublikowano

Chyba wolałem jak kazali wam czekać do godziny 23 na premierę i hejtowaliście grę patrząc na słabe recenzje. Przynajmniej odczuwałem spokój. Bo teraz to mam ochotę kupić cyfrówkę za trzy stówy i sobie już dzisiaj włączyć na PS5.

Mam pytanie — te przedmioty, które były dodawane do preordera, a teraz są w edycji Deluxe, to są przydatne? Czy to coś więcej niż kosmetyka i czy to coś co wystarczy na dłużej niż dwie godziny gry?

Opublikowano
15 minut temu, Patapon napisał(a):

Jak się trzyma gałkę do tyłu i wciska kilkukrotnie X to koń elegancko dęba staje jak w zorro. Dopiero to wyczaiłem całkiem przypadkiem.

Ja odkryłem jak szybko mięso grillować, wywalasz wszystko co masz na ziemię, i mieczem przypalasz i w 5 sekund wszystko ugrillowane 😅

Opublikowano
33 minuty temu, Czezare napisał(a):

Reszta sterowania może być, choć jako dziecko CoD-a wolałbym sprint po naciśnięciu L3 zamiast podwójne X, no ale taki już urok tej gry.

Ja nienawidze bieganie pod analogiem, akurat sprint po podwójnym klepnięciu X to coś co lubię.

Opublikowano

5 minut temu, Faranell napisał(a):

Ja odkryłem jak szybko mięso grillować, wywalasz wszystko co masz na ziemię, i mieczem przypalasz i w 5 sekund wszystko ugrillowane 😅

Wrzucałem wyżej hinta na to z Insta filmik. Dużo szybciej to idzie dzieki temu :).

6 minut temu, DarkStar napisał(a):

Chyba wolałem jak kazali wam czekać do godziny 23 na premierę i hejtowaliście grę patrząc na słabe recenzje. Przynajmniej odczuwałem spokój. Bo teraz to mam ochotę kupić cyfrówkę za trzy stówy i sobie już dzisiaj włączyć na PS5.

Mam pytanie — te przedmioty, które były dodawane do preordera, a teraz są w edycji Deluxe, to są przydatne? Czy to coś więcej niż kosmetyka i czy to coś co wystarczy na dłużej niż dwie godziny gry?

Zbroja jest BARDZO przydatna, pierwsze kilkanaście godzin prawdopodobnie będziesz w niej biegał.

Opublikowano

Kończę weekendową sesję na 21h - doszedłem do Diabła, który złożył mnie kilka razy chociaż było blisko - trzeba troszkę zainwestować w sprzęt i dobić kilka punktów do statystyk. Ogólnie walka świetna.

Jako osoba szanująca bardzo swój czas, i grająca selektywnie, nie żałuję ostatecznie ani minuty. Szanuję też Forumek i nigdy nie zniżyłbym się do poziomu wprowadzania użytkowników w błąd w imię "wyższych ideałów" - ja nie muszę umierać na tej górze bo nie mam w tym żadnego interesu. Jeśli gra okaże się gównem po kolejnych kilkunastu godzinach nie omieszkam o tym poinformować ale póki co należy oddać devom szacunek za stworzenie naprawdę dobrej gry w cudownie wykreowanym świecie. Nie wiem jeszcze do końca jak to się udało ale jakimś cudem to wszystko na razie klika. Zassało konkretnie i nie mogę się już doczekać powrotu.

screenshot_2026-03-22_024233.png

Opublikowano
11 minut temu, Gregorius napisał(a):

Kończę weekendową sesję na 21h - doszedłem do Diabła, który złożył mnie kilka razy chociaż było blisko - trzeba troszkę zainwestować w sprzęt i dobić kilka punktów do statystyk. Ogólnie walka świetna.

Jako osoba szanująca bardzo swój czas, i grająca selektywnie, nie żałuję ostatecznie ani minuty. Szanuję też Forumek i nigdy nie zniżyłbym się do poziomu wprowadzania użytkowników w błąd w imię "wyższych ideałów" - ja nie muszę umierać na tej górze bo nie mam w tym żadnego interesu. Jeśli gra okaże się gównem po kolejnych kilkunastu godzinach nie omieszkam o tym poinformować ale póki co należy oddać devom szacunek za stworzenie naprawdę dobrej gry w cudownie wykreowanym świecie. Nie wiem jeszcze do końca jak to się udało ale jakimś cudem to wszystko na razie klika. Zassało konkretnie i nie mogę się już doczekać powrotu.

screenshot_2026-03-22_024233.png

Super. Z ciekawości ile masz slotów w ekwipunku po takim czasie?

Opublikowano
  • Autor
44 minuty temu, DarkStar napisał(a):

A czemu nie kupisz gry w pudełku? Na Alledrogo nówkę można nabyć już poniżej 250 zydli. Odkąd przestałem dzielić konta, a tym samym gier z kumplem cyfrówki zwyczajnie przestały się opłacać.

40 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Wrzucałem wyżej hinta na to z Insta filmik. Dużo szybciej to idzie dzieki temu :).

Zbroja jest BARDZO przydatna, pierwsze kilkanaście godzin prawdopodobnie będziesz w niej biegał.

A jak tę zbroję odebrać? Ona znajduje się w edycji Day One Edition?