Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Pewnie, że warto, bo za każde wykonane poboczne rozwijamy postać, a o to tutaj chodzi.
Jasne, są żenujące fetch-questy, jak na gierkę z MMO origins przystało, ale dopóki są za to wymierne korzyści to nie będę narzekał - tu i tak gra się dla eksploracji, a tę najlepiej uskutecznia się, będąc dopakowanym.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 79,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

Podobno grubi protestowali, ze fatshaming

Zrzut ekranu 2026-03-26 214550.png

Opublikowano

U mnie początek, czyli najlepszy etap w każdej tego typu grze; przynieś drewno za 5 strzał. Wyczyść komin. Złap na dachu kota.

Poznawanie świata, ogromnego świata, mnóstwo mechanik, ale w większości dobrze się sprawdzajacych. Nawet ten hejtowany skok zaznaczany kursorem, no ma potencjał w pewnych miejscówkach.

Czuć tu kalkę wielu, wielu innych gier, w większości mocarnych tytułów. Jak kopiować, to wiadomo lapka

Szykuje się bardzo dużo godzin eksploracji i walki, na razie ugryzłem zaledwie kawałeczek tortu bo II akt kończę, ale fakt, że odstawiłem Snowrunnera mówi sam za siebie.

20260326_214937.png

Opublikowano

Takie ujęcie ;)

Opublikowano

No ja wczoraj też pograłem i nie powiem, mocno intrygująca gra!

Czuje, że mogę być w tej drugiej grupie, która wsiąknie odkrywając świat. Graficznie na PC z RT i Global Ilumination wygląda naprawdę nieźle, do tego ma wsparcie dla DLSS 4,5, więc na luzaku można grać nawet z FG x3, bez odczucia input laga.

Świat jest rzeczywiście ogromny, pełen detali i interaktywny.

Aktywności od zajebania - lepsze - gorsze, dla mnie najważniejsze, że nie są generowane losowo jak w każdym MMO!

Podoba mi się projekt broni, ekwipunku, pancerzy, do tego rozwój postaci i walka jest w miare widowiskowa, więc jeżeli ktoś lubi szukać, usprawniać postać, odkrywać ciągle nowe rzeczy to może wsiąknąć na setki godzin.

Najbardziej bałem się sterowania, a póki co nie jest aż tak straszne i nie do ogarnięcia jak sobie to obrazowałem oglądając te wszystkie recenzje.

Opublikowano

Ja zamówiłem po czytaniu forum. Miałem czekać na obniżki, dejw obniżył na xboxa. Ale wziąłem na PS5. Czeka w paczkomaciebanderas

Opublikowano

Ja na razie jestem jeszcze w rozdziale drugim - eksploruję, odkrywam, ścigam bandytów i zbieram surowce do ulepszenia sprzętu D Wczoraj wpadłem do kamieniołomu i trafiłem na Kopatrona - no nie powiem, wytarł parę razy mną podłogę mocno obama

Opublikowano

W sumie już nieaktualne, bo dobili do 85

Zrzut ekranu 2026-03-27 092745.png

Opublikowano
17 minut temu, Snake_Plissken napisał(a):

Wczoraj wpadłem do kamieniołomu i trafiłem na Kopatrona - no nie powiem, wytarł parę razy mną podłogę mocno obama

Wczoraj trafiłem na video, które podpowiada, by w momencie, gdy Big Daddy wbija swoje wiertła w glebę, użyć błysku miecza (R1+L1), wtedy boss obrywa piorunem, a my możemy go parę razy bezkarnie dziabnąć.
W ogóle ciągle zapominam o tej mechanice, a podobno często się przydaje w starciach.

Opublikowano
3 minuty temu, Wredny napisał(a):

Wczoraj trafiłem na video, które podpowiada, by w momencie, gdy Big Daddy wbija swoje wiertła w glebę, użyć błysku miecza (R1+L1), wtedy boss obrywa piorunem, a my możemy go parę razy bezkarnie dziabnąć.
W ogóle ciągle zapominam o tej mechanice, a podobno często się przydaje w starciach.

Ha, też sobie o niej z dupy przypomniałem jak zacząłem skille odblokowywać - ale nie wpadłem na to, że może mieć takie znaczenie w walce z nim xD

Opublikowano
47 minut temu, iluck85 napisał(a):

Ja zamówiłem po czytaniu forum. Miałem czekać na obniżki, dejw obniżył na xboxa. Ale wziąłem na PS5. Czeka w paczkomacie

Myślę, że podjąłeś słuszną decyzję. Dostaliśmy nietuzinkową grę bez raka współczesnej branży, czyli mikrotranskacji, z masą mechanik, niesamowitym światem do odkrywania i deweloperem, który pracuje "dookoła zegara", aby ulepszyć swój produkt, o czym świadczy wzrost ocen od graczy na różnych platformach w przeciągu ostatniego tygodnia.

Sam miałem czekać na obniżki, bo wiedziałem, że teraz i tak nie mam czasu, aby zagrać w tego kolosa, ale doszedłem do wniosku, że niecodziennie dostaje się takie tytuły, więc postanowiłem kupić swoją kopię za pełną cenę, aby deweloper dostał uczciwie kasę, a ja tym samym doceniłem, że to co zrobili podoba mi się.

Opublikowano

Dziwne, bo gra mi się właśnie zainstalowała na PS5 i nic nie pobierało. Tylko okienko kopiowania z płyty było. Jakieś 86GB a wersja gry 1.000.151. W aktualizacjach nic nie ma.

Zrównoważony tryb na facie będzie git, czy dać jakość?

Opublikowano

Na xbo balanced spoko idzie, ale tak się zająłem grą, że nie przełączałem na inne opcje )

Na pewno hdr on.

Opublikowano
11 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Dziwne, bo gra mi się właśnie zainstalowała na PS5 i nic nie pobierało. Tylko okienko kopiowania z płyty było. Jakieś 86GB a wersja gry 1.000.151. W aktualizacjach nic nie ma.

Zrównoważony tryb na facie będzie git, czy dać jakość?

Zrównoważony jest jak najbardziej OK - porównaj sobie oba tryby ewentualnie )

Opublikowano
48 minut temu, Wredny napisał(a):

Warto combo odblokować do tego z heavy attack.

Opublikowano

me7pbMf.jpeg

Mam nabite nieco ponad 34 godziny w Crimson Desert — jestem aktualnie w IV akcie i bawię się świetnie.yahoo

Gra podobała mi się już na zwiastunach i nie zawiodła mnie. Początek jest całkiem dobry, ale tytuł zyskuje z każdą kolejną godziną, którą z nim spędzamy. Byle tylko ogrom zawartości nie przytłoczył gracza w pierwszych godzinach — wtedy szybko poczuje się jak w domu.

To, jak rozgrywka wygląda powiedzmy po czwartej godzinie, a po kolejnych kilkunastu (o późniejszym etapie nie wspominając) — to niebo a ziemia.

Powiem Wam, że w CD gra mi się trochę jak w Skyrim/Fallout/Odyssey: fabuła (swoją drogą nic specjalnego) schodzi na dalszy plan, a głównym bohaterem spektaklu jest piękno eksploracji tego świata. A jest co zwiedzać — gwarantuję.wio

ER7v1v4.jpeg

L6wUwX8.jpeg

Graficznie jest znakomicie. Rzecz jasna produkcja Pearl Abyss nie robi aż tak piorunującego wrażenia jak REquiem, ale skala jest zupełnie inna — i to ona imponuje. Ogromny, wypchany aktywnościami świat, który żyje.

Kilkukrotnie sprawdzałem wszystkie trzy tryby (wydajność, balans, jakość) i rekomenduję postawić na płynność. Gram na PS5 Pro i w tym trybie całość wygląda bardzo dobrze, momentami wręcz niesamowicie — niewiele gorzej od pozostałych opcji, a jednak 60 klatek to jest to, co powinno gracza interesować w 2026 roku. Choć zdarzają się spadki — słynny kanion.sleep

AJsvk1r.jpeg

A to, jakie przygoda w Pywel oferuje możliwości, to głowa mała.shok Przykładowo ostatnio chciałem sprawdzić, co się stanie, gdy spróbuję przyciągnąć jabłko z drzewa za pomocą jednej z umiejętności. Kliff naciągnął pień, a drzewo wystrzeliło go niczym z procy. Początkowo sądziłem, że to błąd, ale nie — da się w ten sposób, że tak powiem, przemierzać spore kawałki terenu.D

Osobiście wystawiłbym mocne 8/10, mające szansę stać się pełnoprawnym 9/10. Znakomicie się bawię.touche

HHzmDut.jpeg

snm1Aqp.jpeg

b3wYq43.jpeg

PS Jak mam coś podpowiedzieć, to koniecznie rozwijajcie umiejętność „dźgnięcie”. W grze jest od groma wodospadów, a dzięki wspomnianemu pchnięciu możemy przebić się przez strumień wody. Jeżeli dostrzeżecie stertę ustawionych pionowo kamieni, oznacza to, że za wodospadem są skarby.

Tak zdobyłem tego skurczybyka — Krzyżowca z Lords of the Fallen czy innego Saurona.drag

Legendarny miecz strzelający pociskami, to też świetna opcja. starwars

Dodatkowo przy opcji: podwójny skok + skok dłoni mocy (mamy już pięć skoków w pionie), możemy użyć dźgnięcia w powietrzu kilkukrotnie i żadne skały nie są już problemem.touche

xcqX41d.jpeg

Ach, i przypominam, że w kole zmiany postaci nie tylko możemy zmieniać bohatera (przydatne np. do szybkiej sprzedaży), ale też… przywołać go, by nam towarzyszył i walczył u naszego boku — dostępna jest kooperacja do trzech osób, więc jeśli ktoś ma problem z bossami, warto spróbować.good2

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano

Człowiek przyzwyczajony z Zeldy, że trzeba staminę obserwować, a tutaj zapomina się o drugim sterowaniu xD. Chociaż to wygląda bardziej na exploit jednak.

Lol to też dobre

Opublikowano
56 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Lol to też dobre

O kuźwa! Zajebiste - muszę tak zrobić, bo na padzie już z drugim typem nie ma szans.

Opublikowano

Oby nie :)

Opublikowano

Jak ja uwielbiam wodę w grach, jak oni to zrobili z tymi rwącymi rzekami, opad szczeny.

Opublikowano

Jak tu się rozwija obóz? Trzeba z kimś zagadać? Mam pełno przedmiotów z ikonką obozu i nie wiem co z tym robić. Gram na prosiaku i pytanie czy na pc też tak się tuż przed postacią kwiatki pojawiają? Gra fajna ale jakość tekstur to jest tragedia

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Sylvan Wielki napisał(a):

Graficznie jest znakomicie. Rzecz jasna produkcja Pearl Abyss nie robi aż tak piorunującego wrażenia jak REquiem, ale skala jest zupełnie inna — i to ona imponuje. Ogromny, wypchany aktywnościami świat, który żyje.

Na mnie na zwykłym PS5 Crimson Desert robi dużo bardziej "piorunujące wrażenie" niż REquiem - właśnie przez tę skalę, żyjący świat i to, jak mimo tego ogromu, developer potrafił zapełnić go szczegółami godnymi liniowej/korytarzowej gierki.
REquiem na podstawowym PS5 jest po prostu dobrze wyglądającą grą, ale nic wybitnego, zwłaszcza jak się gra w performance - tutaj co prawda w performance też szału nie ma, bo obraz jest rozmazany, ale całe szczęście gierka jest na tyle powolna, że odpalenie któregoś z lepszych graficznie trybów nie przeszkadza tak mocno, a wtedy jest już pięknie (minus ghosting przy obracaniu kamerą).

3 minuty temu, Tomek P. napisał(a):

Gram na prosiaku i pytanie czy na pc też tak się tuż przed postacią kwiatki pojawiają? Gra fajna ale jakość tekstur to jest tragedia

Kwiatki i owszem - jakby dopiero wyrastały, ale to pierdoła. Co do tekstur to chyba tylko jak w trybie foto zaryjesz kamerą w ziemię bo tak to nie widzę powodów do narzekań i całościowo jest to jedna z najładniejszych gier jakie w życiu widziałem.