Opublikowano 29 maja29 maj Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Czerwcowy numer dostępny od 5 czerwca (czwartek)Prenumerata wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)Patronite wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron) Roger: Numer PSX Extreme, który trzymacie w rękach, miał premierę 5 czerwca, dokładnie w dzień premiery konsoli Nintendo Switch 2. Niestety współczesny rynek rządzi się swoimi prawami, a jednym z tych praw są duże premierowe łatki. I takie właśnie dostały pierwsze gry na Switcha 2, więc zrecenzujemy je w następnych numerze. Na szczęście mieliśmy okazję przetestować solidnie zarówno samą konsolę, jak i ograć Mario Kart World – lektura idealna na premierę nowego systemu Nintendo.Switch 2 nie był jedynym tematem, jaki rozgrzewał fanów gier w ostatnich tygodniach. W końcu poznaliśmy datę premiery GTA 6, a my z tej okazji zbieramy nie tylko wszystkie informacje o najnowszej części serii, ale serwujemy również Temat Numeru skupiony na historii marki. Bez obaw – to nie jest, drogi czytelniku, kolejna wyliczanka. Tym razem poczytacie, jak Rockstar tworzył bohaterów i jak nadawał im osobowość. Kulisy powstawania tak pierwszych protagonistów z klasycznego GTA, jak i tak ikonicznych postaci jak Tommy Vercetti, CJ, Trevor czy Nico Belic, to prawdziwa skarbnica wiedzy i smaczków, często ukrywanych przez lata przez Rockstara. A jeśli gangsterki dalej będzie Wam mało, to w numerze znajdziecie też obszerną zapowiedź najnowszej Mafii, która zadebiutuje już latem.Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie. Poczytacie, skąd w grach wzięła się szybka podróż i jak twórcy potrafią kreatywnie z niej korzystać, będzie też o fikcyjnych językach tworzonych na potrzeby filmów i gier (i wcale nie zaczęło się od Tolkiena), fascynującej ewolucji dźwięku w kolejnych konsolach PlayStation, wersjach reżyserskich kultowych filmów, które czasem kompletnie zmieniały zakończenia i odbiór pierwotnych, kinowych wersji, czy zaginionych perełkach z automatów, nigdy niewydanych na konsolach (są tu takie marki jak Castlevania, Silent Hill czy Terminator), które teraz możecie odpalić w zaciszu domowym. Jak? O tym wszystkim w dziale publicystyki.W Retro też nie zwalniamy tempa. Z pewnością zainteresuje Was artykuł o pewnej perełce z pierwszego PlayStation, która do złudzenia przypominała serial „Miasteczko Twin Peaks”. Będzie też o tym, jak pierwsza część serii Deus Ex przepowiedziała przyszłość i wydarzenia, których jesteśmy obecnie świadkami, a także pokręcona historia gry Koudelka, na którą wydano ciężarówki pieniędzy, wypełniając cztery płyty CD spakowane w pudełku z logo pierwszego PlayStation. Dla fanów jeszcze głębszego retro przygotowaliśmy też wywiad z ojcem polskiego gamedevu – Rolandem Pantołą – twórcą takich gier jak A.D. 2044 czy Schizm.Nie zapomnieliśmy oczywiście o dziale recenzji, gdzie czeka na Was ponad 30 produkcji, w tym takie tytuły jak Elden Ring: Nightreign, Doom: The Dark Ages, F1 25 czy remaster The Elder Scrolls IV: Oblivion. Niezmiennie, jak co miesiąc, życzymy miłej lektury! zamów numer w sklepie PSX Extremezamów numer na Allegro TEMATY NUMERUTestujemy Nintendo Switch 2GTA VI – migawka zajawekGTA – tłocznia charakterów CO NOWEGOPatriot P400 V4 – test HARDKORSkąd się biorą wersje reżyserskie?Sztuczne języki w tekstach kulturySzybka podróż30 lat ewolucji dźwięku na PlayStationPapugowanie automatów RETRORetrocenzja – PrimalRoland Pantoła – wywiadDeus Ex – prorok cyfrowego wiekuKoudelka nieposkromionaTwin Peaks z Szaraka FELIETONYFabularna tawerna [Zax]Savepoint [Michał Walkiewicz]Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]Na piechotę [Piechota]Od gracza dla graczy [Mazzi]Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKICo nowegoOhayo NipponDobre, bo polskieHyde ParkHeadshotMyszaq lubiRegion FilmowyComix ZoneBardzo Ambitny Kącik AnimePrenumerataGraczpospolitaGłos LuduPatroniteListy GRYCO NOWEGOAces of ThunderHyrule Warriors: Age of ImprisonmentMafia: The Old CountryStar Wars Zero CompanyPLAYTESTMario Kart World RECENZJEAge of Empires II: Definitive EditionBartender HustleBlades of FireCaptain BloodCopycatDays Gone RemasteredDeliver at All CostsDoom: The Dark AgesElden Ring: NightreignEmpyrealF1 25Fantasy Life i: The Girl Who Steals TimeHot Rod MayhemKing Arthur Knight’s TaleKingdom Come: Deliverance II – Brushes with DeathLeilaManiacMotoGP 25Onimusha 2 Samurai’s DestinyPirates VR: Jolly RogerRevenge of the Savage PlanetRoadCraftSpellcaster UniversitySpirit of the North 2Tainted Grail: The Fall of AvalonThe Elder Scrolls IV: Oblivion RemasteredThe Midnight WalkThe PrecinctTowerborneTrident’s TaleWarhammer 40000: Speed FreeksWings of Endless W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.
Opublikowano 29 maja29 maj Można śmiało powiedzieć, że okładka to kandydat okładki roku w tym miesiącu Już upatrzone parę artykułów także będzie czytane day one.
Opublikowano 29 maja29 maj No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.Okładka fajna, zobaczymy jak sama gra.2 godziny temu, Perez napisał(a): TEMATY NUMERUGTA VI – migawka zajawekGTA – tłocznia charakterówKmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.
Opublikowano 29 maja29 maj 2 minuty temu, sadiker napisał(a):Kmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".TAKIE CZASY.
Opublikowano 29 maja29 maj Autor Godzinę temu, sadiker napisał(a):No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.Nieee, wszystko zgodnie z planem :) Niezmiennie wychodzimy pierwszy czwartek miesiąca, a zapowiedź tydzień wcześniej. Chociaż ciekawostka, bo wczoraj znajomy ze sklepu z grami dzwonił (nie, nie z Perfect Blue) i pytał, kiedy numer, bo Klienci go podpytywali. Chyba niektórzy żyją tym cyklem 4-tygodniowym, a że zdarzają się 5-tygodniowe przerwy to jest zamieszanie.
Opublikowano 29 maja29 maj Ależ pyszny numer się zapowiada. Kundelka I czyżby moja prośba została wysłuchana i ten Twin Peaks z Szaraka to gra, o której myślę?
Opublikowano 29 maja29 maj Autor 1 godzinę temu, Shen napisał(a):Okładka legancka.Koudelke rozumiem ruszył mój ulubiony zgred Kubica?Zgadza się.
Opublikowano 29 maja29 maj Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka.
Opublikowano 29 maja29 maj Ogólnie coraz mniej ostatnio ciekawych treści w internecie to ludzie spragnieni prasy PREMIUM
Opublikowano 29 maja29 maj 12 minut temu, LeifErikson napisał(a):Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka. Mam nadzieję, że chodzi o Mizzurna Falls
Opublikowano 29 maja29 maj 4 godziny temu, Kmiot napisał(a):Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".TAKIE CZASY.
Opublikowano 29 maja29 maj Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco).
Opublikowano 29 maja29 maj Jeśli ta retrorecka to ten Primal, co myślę (tj. ten z PS2, od twórców Ghosthuntera i 24: The Game) to bardzo dziękuję dobremu człowiekowi, który się za to wziął i spełnił moje życzenie; w ramach premii nabędę tym razem dwie sztuki, i ktokolwiek jest autorem recenzji lofciam go całym sercem!P.S. Twin Peax z PS1, hmmmm... Stawiam na The City of Lost Children, ale tak bez większego przekonania bo jest i parę innych opcji na stole. Edytowane 29 maja29 maj przez Nomen dubium
Opublikowano 30 maja30 maj Panie @Nomen dubium proszę uprzejmie i tak, to ten Primal, co myśli. Jam Ci to popełnił i mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Miłej lektury!
Opublikowano 30 maja30 maj 16 godzin temu, Enepsignos napisał(a):Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco). Masz chociaż czas porządnie ograć te wszystkie jrpgi na 60 godzin, które recenzujesz?
Opublikowano 30 maja30 maj W dniu 29.05.2025 o 07:35, Perez napisał(a):Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie.Czyli znowu się nie chciało się grać w gierki i recenzować.
Opublikowano 30 maja30 maj Tak z innej beczki, od czasu RDR2 chyba nie było w piśmie dłuższej recenzji- 6 stron.
Opublikowano 30 maja30 maj Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!Jak dla mnie to powinna być zasada:NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.
Opublikowano 30 maja30 maj 58 minut temu, sph! napisał(a):Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!Jak dla mnie to powinna być zasada:NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.Ciekawa zasada Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^
Opublikowano 30 maja30 maj 8 minut temu, Piechota napisał(a):Ciekawa zasada Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^To wywalcie tę publicystykę. Jak nie ma chętnych.Z chęcią poczytam dodatkowe recenzje, zamiast rozczulania się jakiś noname'ów na różne tematy.