Skocz do zawartości

PSX EXTREME 333

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

001okl_psx-333.jpg

Czerwcowy numer dostępny od 5 czerwca (czwartek)
Prenumerata wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)
Patronite wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)
Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron)

Roger: Numer PSX Extreme, który trzymacie w rękach, miał premierę 5 czerwca, dokładnie w dzień premiery konsoli Nintendo Switch 2. Niestety współczesny rynek rządzi się swoimi prawami, a jednym z tych praw są duże premierowe łatki. I takie właśnie dostały pierwsze gry na Switcha 2, więc zrecenzujemy je w następnych numerze. Na szczęście mieliśmy okazję przetestować solidnie zarówno samą konsolę, jak i ograć Mario Kart World – lektura idealna na premierę nowego systemu Nintendo.

Switch 2 nie był jedynym tematem, jaki rozgrzewał fanów gier w ostatnich tygodniach. W końcu poznaliśmy datę premiery GTA 6, a my z tej okazji zbieramy nie tylko wszystkie informacje o najnowszej części serii, ale serwujemy również Temat Numeru skupiony na historii marki. Bez obaw – to nie jest, drogi czytelniku, kolejna wyliczanka. Tym razem poczytacie, jak Rockstar tworzył bohaterów i jak nadawał im osobowość. Kulisy powstawania tak pierwszych protagonistów z klasycznego GTA, jak i tak ikonicznych postaci jak Tommy Vercetti, CJ, Trevor czy Nico Belic, to prawdziwa skarbnica wiedzy i smaczków, często ukrywanych przez lata przez Rockstara. A jeśli gangsterki dalej będzie Wam mało, to w numerze znajdziecie też obszerną zapowiedź najnowszej Mafii, która zadebiutuje już latem.

Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie. Poczytacie, skąd w grach wzięła się szybka podróż i jak twórcy potrafią kreatywnie z niej korzystać, będzie też o fikcyjnych językach tworzonych na potrzeby filmów i gier (i wcale nie zaczęło się od Tolkiena), fascynującej ewolucji dźwięku w kolejnych konsolach PlayStation, wersjach reżyserskich kultowych filmów, które czasem kompletnie zmieniały zakończenia i odbiór pierwotnych, kinowych wersji, czy zaginionych perełkach z automatów, nigdy niewydanych na konsolach (są tu takie marki jak Castlevania, Silent Hill czy Terminator), które teraz możecie odpalić w zaciszu domowym. Jak? O tym wszystkim w dziale publicystyki.

W Retro też nie zwalniamy tempa. Z pewnością zainteresuje Was artykuł o pewnej perełce z pierwszego PlayStation, która do złudzenia przypominała serial „Miasteczko Twin Peaks”. Będzie też o tym, jak pierwsza część serii Deus Ex przepowiedziała przyszłość i wydarzenia, których jesteśmy obecnie świadkami, a także pokręcona historia gry Koudelka, na którą wydano ciężarówki pieniędzy, wypełniając cztery płyty CD spakowane w pudełku z logo pierwszego PlayStation. Dla fanów jeszcze głębszego retro przygotowaliśmy też wywiad z ojcem polskiego gamedevu – Rolandem Pantołą – twórcą takich gier jak A.D. 2044 czy Schizm.

Nie zapomnieliśmy oczywiście o dziale recenzji, gdzie czeka na Was ponad 30 produkcji, w tym takie tytuły jak Elden Ring: Nightreign, Doom: The Dark Ages, F1 25 czy remaster The Elder Scrolls IV: Oblivion. Niezmiennie, jak co miesiąc, życzymy miłej lektury!

gta.jpg

wersje.jpg

jezyki.jpg

dzwiek.jpg

automaty.jpg

deus.jpg

TEMATY NUMERU

Testujemy Nintendo Switch 2

GTA VI – migawka zajawek

GTA – tłocznia charakterów

CO NOWEGO

Patriot P400 V4 – test

HARDKOR

Skąd się biorą wersje reżyserskie?

Sztuczne języki w tekstach kultury

Szybka podróż

30 lat ewolucji dźwięku na PlayStation

Papugowanie automatów

RETRO

Retrocenzja – Primal

Roland Pantoła – wywiad

Deus Ex – prorok cyfrowego wieku

Koudelka nieposkromiona

Twin Peaks z Szaraka

FELIETONY

Fabularna tawerna [Zax]

Savepoint [Michał Walkiewicz]

Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]

Na piechotę [Piechota]

Od gracza dla graczy [Mazzi]

Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Co nowego

Ohayo Nippon

Dobre, bo polskie

Hyde Park

Headshot

Myszaq lubi

Region Filmowy

Comix Zone

Bardzo Ambitny Kącik Anime

Prenumerata

Graczpospolita

Głos Ludu

Patronite

Listy

GRY
CO NOWEGO

Aces of Thunder

Hyrule Warriors: Age of Imprisonment

Mafia: The Old Country

Star Wars Zero Company

PLAYTEST
Mario Kart World

RECENZJE

Age of Empires II: Definitive Edition

Bartender Hustle

Blades of Fire

Captain Blood

Copycat

Days Gone Remastered

Deliver at All Costs

Doom: The Dark Ages

Elden Ring: Nightreign

Empyreal

F1 25

Fantasy Life i: The Girl Who Steals Time

Hot Rod Mayhem

King Arthur Knight’s Tale

Kingdom Come: Deliverance II – Brushes with Death

Leila

Maniac

MotoGP 25

Onimusha 2 Samurai’s Destiny

Pirates VR: Jolly Roger

Revenge of the Savage Planet

RoadCraft

Spellcaster University

Spirit of the North 2

Tainted Grail: The Fall of Avalon

The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered

The Midnight Walk

The Precinct

Towerborne

Trident’s Tale

Warhammer 40000: Speed Freeks

Wings of Endless

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.

• Odpowiedzi 129
  • Wyświetleń 6,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czerwcowy numer od dzisiaj w sprzedaży. Punkty stacjonarne z prasą, e-kioski, nasz sklep, Allegro - jak komu wygodniej :) Dzięki wielkie za kolejny miesiąc!

• LeifErikson
    LeifErikson

Here we go again. Szmatławiec to ostatni bastion jakościowej, publicystycznej lektury popkulturowej na papierze tworzonej przez grono różnorodnych autorów o potężnej wiedzy i talencie. Moim zdaniem

• kotlet_schabowy
    kotlet_schabowy

Dla mnie nawet najbardziej odklejone wynurzenia Marcellusa (a kiedyś Zoltara) mają większą wartość rozrywkową, niż zajmująca podobną ilość miejsca recka jakiejś visual novelki albo kolejnej rouglikeme

Opublikowano

Można śmiało powiedzieć, że okładka to kandydat okładki roku w tym miesiącu gigachad

Już upatrzone parę artykułów także będzie czytane day one.

Opublikowano

No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.

Okładka fajna, zobaczymy jak sama gra.

2 godziny temu, Perez napisał(a):

TEMATY NUMERU

GTA VI – migawka zajawek

GTA – tłocznia charakterów

Kmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.leo

Opublikowano
2 minuty temu, sadiker napisał(a):

Kmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.leo

Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.

Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".

TAKIE CZASY.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, sadiker napisał(a):

No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.

Nieee, wszystko zgodnie z planem :) Niezmiennie wychodzimy pierwszy czwartek miesiąca, a zapowiedź tydzień wcześniej. Chociaż ciekawostka, bo wczoraj znajomy ze sklepu z grami dzwonił (nie, nie z Perfect Blue) i pytał, kiedy numer, bo Klienci go podpytywali. Chyba niektórzy żyją tym cyklem 4-tygodniowym, a że zdarzają się 5-tygodniowe przerwy to jest zamieszanie.

Opublikowano

Ależ pyszny numer się zapowiada. Kundelka banderas

I czyżby moja prośba została wysłuchana i ten Twin Peaks z Szaraka to gra, o której myślę?

Opublikowano

Okładka legancka.

Koudelke rozumiem ruszył mój ulubiony zgred Kubica?

Opublikowano

Zapowiada się świetny numer.

Oczywiście zalupię.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Shen napisał(a):

Okładka legancka.

Koudelke rozumiem ruszył mój ulubiony zgred Kubica?

Zgadza się.

Opublikowano

Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.

Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka. philosoraptor

Opublikowano

Ogólnie coraz mniej ostatnio ciekawych treści w internecie to ludzie spragnieni prasy PREMIUM lapka

Opublikowano
12 minut temu, LeifErikson napisał(a):

Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.

Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka. philosoraptor

Mam nadzieję, że chodzi o Mizzurna Falls

Opublikowano
4 godziny temu, Kmiot napisał(a):

Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.

Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".

TAKIE CZASY.

image.png

Opublikowano

Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco). ;)

Opublikowano

Jeśli ta retrorecka to ten Primal, co myślę (tj. ten z PS2, od twórców Ghosthuntera i 24: The Game) to bardzo dziękuję dobremu człowiekowi, który się za to wziął i spełnił moje życzenie; w ramach premii nabędę tym razem dwie sztuki, i ktokolwiek jest autorem recenzji lofciam go całym sercem!

P.S. Twin Peax z PS1, hmmmm... Stawiam na The City of Lost Children, ale tak bez większego przekonania bo jest i parę innych opcji na stole.

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano

Panie @Nomen dubium proszę uprzejmie i tak, to ten Primal, co myśli. Jam Ci to popełnił i mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Miłej lektury!

Opublikowano
16 godzin temu, Enepsignos napisał(a):

Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco). ;)

Masz chociaż czas porządnie ograć te wszystkie jrpgi na 60 godzin, które recenzujesz?

Opublikowano
W dniu 29.05.2025 o 07:35, Perez napisał(a):

Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie.

Czyli znowu się nie chciało się grać w gierki i recenzować.

Opublikowano

Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!

Jak dla mnie to powinna być zasada:
NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.

Opublikowano
58 minut temu, sph! napisał(a):

Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!

Jak dla mnie to powinna być zasada:
NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.

Ciekawa zasada D Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^

Opublikowano
8 minut temu, Piechota napisał(a):

Ciekawa zasada D Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^

To wywalcie tę publicystykę. Jak nie ma chętnych.

Z chęcią poczytam dodatkowe recenzje, zamiast rozczulania się jakiś noname'ów na różne tematy.