Opublikowano 29 maja 20251 r Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Czerwcowy numer dostępny od 5 czerwca (czwartek)Prenumerata wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)Patronite wysyłka 2 czerwca (poniedziałek)Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron) Roger: Numer PSX Extreme, który trzymacie w rękach, miał premierę 5 czerwca, dokładnie w dzień premiery konsoli Nintendo Switch 2. Niestety współczesny rynek rządzi się swoimi prawami, a jednym z tych praw są duże premierowe łatki. I takie właśnie dostały pierwsze gry na Switcha 2, więc zrecenzujemy je w następnych numerze. Na szczęście mieliśmy okazję przetestować solidnie zarówno samą konsolę, jak i ograć Mario Kart World – lektura idealna na premierę nowego systemu Nintendo.Switch 2 nie był jedynym tematem, jaki rozgrzewał fanów gier w ostatnich tygodniach. W końcu poznaliśmy datę premiery GTA 6, a my z tej okazji zbieramy nie tylko wszystkie informacje o najnowszej części serii, ale serwujemy również Temat Numeru skupiony na historii marki. Bez obaw – to nie jest, drogi czytelniku, kolejna wyliczanka. Tym razem poczytacie, jak Rockstar tworzył bohaterów i jak nadawał im osobowość. Kulisy powstawania tak pierwszych protagonistów z klasycznego GTA, jak i tak ikonicznych postaci jak Tommy Vercetti, CJ, Trevor czy Nico Belic, to prawdziwa skarbnica wiedzy i smaczków, często ukrywanych przez lata przez Rockstara. A jeśli gangsterki dalej będzie Wam mało, to w numerze znajdziecie też obszerną zapowiedź najnowszej Mafii, która zadebiutuje już latem.Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie. Poczytacie, skąd w grach wzięła się szybka podróż i jak twórcy potrafią kreatywnie z niej korzystać, będzie też o fikcyjnych językach tworzonych na potrzeby filmów i gier (i wcale nie zaczęło się od Tolkiena), fascynującej ewolucji dźwięku w kolejnych konsolach PlayStation, wersjach reżyserskich kultowych filmów, które czasem kompletnie zmieniały zakończenia i odbiór pierwotnych, kinowych wersji, czy zaginionych perełkach z automatów, nigdy niewydanych na konsolach (są tu takie marki jak Castlevania, Silent Hill czy Terminator), które teraz możecie odpalić w zaciszu domowym. Jak? O tym wszystkim w dziale publicystyki.W Retro też nie zwalniamy tempa. Z pewnością zainteresuje Was artykuł o pewnej perełce z pierwszego PlayStation, która do złudzenia przypominała serial „Miasteczko Twin Peaks”. Będzie też o tym, jak pierwsza część serii Deus Ex przepowiedziała przyszłość i wydarzenia, których jesteśmy obecnie świadkami, a także pokręcona historia gry Koudelka, na którą wydano ciężarówki pieniędzy, wypełniając cztery płyty CD spakowane w pudełku z logo pierwszego PlayStation. Dla fanów jeszcze głębszego retro przygotowaliśmy też wywiad z ojcem polskiego gamedevu – Rolandem Pantołą – twórcą takich gier jak A.D. 2044 czy Schizm.Nie zapomnieliśmy oczywiście o dziale recenzji, gdzie czeka na Was ponad 30 produkcji, w tym takie tytuły jak Elden Ring: Nightreign, Doom: The Dark Ages, F1 25 czy remaster The Elder Scrolls IV: Oblivion. Niezmiennie, jak co miesiąc, życzymy miłej lektury! zamów numer w sklepie PSX Extremezamów numer na Allegro TEMATY NUMERUTestujemy Nintendo Switch 2GTA VI – migawka zajawekGTA – tłocznia charakterów CO NOWEGOPatriot P400 V4 – test HARDKORSkąd się biorą wersje reżyserskie?Sztuczne języki w tekstach kulturySzybka podróż30 lat ewolucji dźwięku na PlayStationPapugowanie automatów RETRORetrocenzja – PrimalRoland Pantoła – wywiadDeus Ex – prorok cyfrowego wiekuKoudelka nieposkromionaTwin Peaks z Szaraka FELIETONYFabularna tawerna [Zax]Savepoint [Michał Walkiewicz]Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]Na piechotę [Piechota]Od gracza dla graczy [Mazzi]Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKICo nowegoOhayo NipponDobre, bo polskieHyde ParkHeadshotMyszaq lubiRegion FilmowyComix ZoneBardzo Ambitny Kącik AnimePrenumerataGraczpospolitaGłos LuduPatroniteListy GRYCO NOWEGOAces of ThunderHyrule Warriors: Age of ImprisonmentMafia: The Old CountryStar Wars Zero CompanyPLAYTESTMario Kart World RECENZJEAge of Empires II: Definitive EditionBartender HustleBlades of FireCaptain BloodCopycatDays Gone RemasteredDeliver at All CostsDoom: The Dark AgesElden Ring: NightreignEmpyrealF1 25Fantasy Life i: The Girl Who Steals TimeHot Rod MayhemKing Arthur Knight’s TaleKingdom Come: Deliverance II – Brushes with DeathLeilaManiacMotoGP 25Onimusha 2 Samurai’s DestinyPirates VR: Jolly RogerRevenge of the Savage PlanetRoadCraftSpellcaster UniversitySpirit of the North 2Tainted Grail: The Fall of AvalonThe Elder Scrolls IV: Oblivion RemasteredThe Midnight WalkThe PrecinctTowerborneTrident’s TaleWarhammer 40000: Speed FreeksWings of Endless W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.
Opublikowano 29 maja 20251 r Można śmiało powiedzieć, że okładka to kandydat okładki roku w tym miesiącu Już upatrzone parę artykułów także będzie czytane day one.
Opublikowano 29 maja 20251 r No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.Okładka fajna, zobaczymy jak sama gra.2 godziny temu, Perez napisał(a): TEMATY NUMERUGTA VI – migawka zajawekGTA – tłocznia charakterówKmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.
Opublikowano 29 maja 20251 r 2 minuty temu, sadiker napisał(a):Kmiot się ucieszy, lubi jak jest dużo GTA, zwłaszcza w newsach.Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".TAKIE CZASY.
Opublikowano 29 maja 20251 r Autor Godzinę temu, sadiker napisał(a):No nareszcie, już się bałem że jakieś opóźnienie będzie.Nieee, wszystko zgodnie z planem :) Niezmiennie wychodzimy pierwszy czwartek miesiąca, a zapowiedź tydzień wcześniej. Chociaż ciekawostka, bo wczoraj znajomy ze sklepu z grami dzwonił (nie, nie z Perfect Blue) i pytał, kiedy numer, bo Klienci go podpytywali. Chyba niektórzy żyją tym cyklem 4-tygodniowym, a że zdarzają się 5-tygodniowe przerwy to jest zamieszanie.
Opublikowano 29 maja 20251 r Ależ pyszny numer się zapowiada. Kundelka I czyżby moja prośba została wysłuchana i ten Twin Peaks z Szaraka to gra, o której myślę?
Opublikowano 29 maja 20251 r Autor 1 godzinę temu, Shen napisał(a):Okładka legancka.Koudelke rozumiem ruszył mój ulubiony zgred Kubica?Zgadza się.
Opublikowano 29 maja 20251 r Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka.
Opublikowano 29 maja 20251 r Ogólnie coraz mniej ostatnio ciekawych treści w internecie to ludzie spragnieni prasy PREMIUM
Opublikowano 29 maja 20251 r 12 minut temu, LeifErikson napisał(a):Zgodnie z przewidywaniami mamy materiały o GTA i to się chwali. :) Na pewno trzeba się nagimnastykować, żeby ten temat poruszyć w świeżym stylu, więc z niecierpliwością czekam na lekturę.Intrygujący jest też ten artykuł o Twin Peaks z Szaraka. Mam nadzieję, że chodzi o Mizzurna Falls
Opublikowano 29 maja 20251 r 4 godziny temu, Kmiot napisał(a):Spokojnie, jestem psychicznie przygotowany, bo przecież był nowy ZWIASTUN, więc należy się z sześć stron na analizę stopklatek i w ogóle. Ale rozumiem też prawidła, ludzie na grę czekają, więc pewnie przytłaczająca większość czytelników będzie zadowolona.Bardziej zaskoczony jestem faktem, że test Switcha 2 już w tym numerze. W kolejnym pewnie będzie drugi test, bo "nie zdążyliśmy / nie mieliśmy okazji tego przetestować przed premierą", albo "wleciała aktualizacja oprogramowania dodająca/naprawiająca...".TAKIE CZASY.
Opublikowano 29 maja 20251 r Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco).
Opublikowano 29 maja 20251 r Jeśli ta retrorecka to ten Primal, co myślę (tj. ten z PS2, od twórców Ghosthuntera i 24: The Game) to bardzo dziękuję dobremu człowiekowi, który się za to wziął i spełnił moje życzenie; w ramach premii nabędę tym razem dwie sztuki, i ktokolwiek jest autorem recenzji lofciam go całym sercem!P.S. Twin Peax z PS1, hmmmm... Stawiam na The City of Lost Children, ale tak bez większego przekonania bo jest i parę innych opcji na stole. Edytowane 29 maja 20251 r przez Nomen dubium
Opublikowano 30 maja 20251 r Panie @Nomen dubium proszę uprzejmie i tak, to ten Primal, co myśli. Jam Ci to popełnił i mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Miłej lektury!
Opublikowano 30 maja 20251 r 16 godzin temu, Enepsignos napisał(a):Więcej Aysnela w ramach pokuty od Kmiota :) (Chociaż pewnie niewystarczająco). Masz chociaż czas porządnie ograć te wszystkie jrpgi na 60 godzin, które recenzujesz?
Opublikowano 30 maja 20251 r W dniu 29.05.2025 o 07:35, Perez napisał(a):Publicystyka rozrosła nam się w tym miesiącu solidnie.Czyli znowu się nie chciało się grać w gierki i recenzować.
Opublikowano 30 maja 20251 r Tak z innej beczki, od czasu RDR2 chyba nie było w piśmie dłuższej recenzji- 6 stron.
Opublikowano 30 maja 20251 r Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!Jak dla mnie to powinna być zasada:NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.
Opublikowano 30 maja 20251 r 58 minut temu, sph! napisał(a):Myślisz, że im się chce pisać 7 stron?!Jak dla mnie to powinna być zasada:NIE MASZ RECENZJI w numerze, NIE MASZ WSTĘPU DO DZIAŁU PUBLICYSTYKA.Ciekawa zasada Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^
Opublikowano 30 maja 20251 r 8 minut temu, Piechota napisał(a):Ciekawa zasada Niestety, w redakcji jest trochę odwrotnie i to z chętnymi do publicystyki zawsze był problem ^^To wywalcie tę publicystykę. Jak nie ma chętnych.Z chęcią poczytam dodatkowe recenzje, zamiast rozczulania się jakiś noname'ów na różne tematy.