Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Game Boy Extreme

Featured Replies

Opublikowano

Jestem z tych co najpierw grali w Turoka na GB, później tego z N64. Dokładnie w dwójkę grałem, i to jest całkiem dobra gra, tylko pierwszy stage jest pokrętny, bo trzeba iść na sam koniec, zdobyć broń, wybić przeciwników, i wejść do portalu. Muzyka top. Aż sobie odpaliłem po latach

IMG_20251219_134019.jpg

• Odpowiedzi 384
  • Wyświetleń 22,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A co tu stary wymyślisz? :) Umówmy się - to wszystko działa dzięki Wam, tej niedużej grupce Czytelników, która kupuje dosłownie wszystko. Mówimy o sprzedażach rzędu 3-5 tysięcy na książkę/specjal itp.

• Dobry! Zgodnie z planem czas na info odnośnie kolejnego specjala. W połowie grudnia pojawi się Game Boy Extreme. 132 strony skupione wokół GB i GBC, ponad 60 recenzji i ponad 20 artykułów traktujących

• Z kim rozmawialiśmy to by pewnie musiał @MatekDM powiedzieć, bo on te współprace dogrywał. Natomiast w tym roku: ogarnęliśmy sociale, świetnie tu działa @Piechota - wzrosty takie, że za PRL-u by się

Opublikowano

Nie czytałem jeszcze, ale nie wiem czy wiesz że Wave Race też najpierw był na GB a potem dopiero na N64

Opublikowano

Gadżety jak rozumiem, wrócą do sklepu, po Świętach? Bo zauważyłem, że już ich nie ma.

Opublikowano
17 minut temu, Asperger napisał(a):

Gadżety jak rozumiem, wrócą do sklepu, po Świętach? Bo zauważyłem, że już ich nie ma.

Najwcześniej po nowym roku, bo po prostu się skończyły - zostało nam z 10 sztuk koszulki w rozmiarze L i ze dwie eMki. Kubków też może z 10. Tak że trzeba najpierw uzupełnić braki, ale to też jeszcze do przemyślenia, czy zostawić to co było, czy coś dodać, natomiast najwcześniej 2026, teraz chwila przerwy :)

Opublikowano
6 hours ago, Mari4n said:

Jestem z tych co najpierw grali w Turoka na GB, później tego z N64. Dokładnie w dwójkę grałem, i to jest całkiem dobra gra, tylko pierwszy stage jest pokrętny, bo trzeba iść na sam koniec, zdobyć broń, wybić przeciwników, i wejść do portalu. Muzyka top. Aż sobie odpaliłem po latach

IMG_20251219_134019.jpg

Zgadzam się dlatego nie rozumiem dlaczego artykuł sugeruje, że to złe porty. Większość omawianych tam gier jest w porządku, nawet autor je chwali z nielicznymi wyjątkami.

Opublikowano

W końcu mam i ja! Rewelacyjny magazyn, mnóstwo ciekawych tekstów, recenzji i fajne wspominki. Na minus tylko papier, nie lubię go, ale rozumiem że tak musi być. Zostawię sobie lekturę na Święta, na razie przeczytałem tylko wspominki i recki Zeldzioszek. No i jestem w szoku że Dajkaszana wyszła na GBC :) Okładka limitki to petarda i 10/10, choć zawsze wolałem art na pudełku bazowej wersji bez Tetrisa. Fajnie że pomaga wam Rozkminator, wolę go sto razy od roztrzepanego NRGeeka. Tak więc panowie zgedzi, jak zwykle dobra robota!!

20251220_134842.jpg

Opublikowano

Wczoraj wysyłka, dzisiaj rano już jest, no ja w szoku. InPost też na święta kręci korbą szybciej. Najwspanialszy jest fakt, że wracam do roby dopiero 7-go stycznia, więc nadrobię kupkę wstydu wydań specjalnych, bo doba ma zbyt mało godzin w dzień powszedni. To jest orgazm czytelniczy Panowie i dziękuję za milusie wolne. IMG_20251220_140745.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, aux napisał(a):

W końcu mam i ja! Rewelacyjny magazyn, mnóstwo ciekawych tekstów, recenzji i fajne wspominki. Na minus tylko papier, nie lubię go, ale rozumiem że tak musi być. Zostawię sobie lekturę na Święta, na razie przeczytałem tylko wspominki i recki Zeldzioszek. No i jestem w szoku że Dajkaszana wyszła na GBC :) Okładka limitki to petarda i 10/10, choć zawsze wolałem art na pudełku bazowej wersji bez Tetrisa. Fajnie że pomaga wam Rozkminator, wolę go sto razy od roztrzepanego NRGeeka. Tak więc panowie zgedzi, jak zwykle dobra robota!!

20251220_134842.jpg

Fajna kolekcja limitek w szczególności ten Xbox banderas

Opublikowano

130 stron przeczytane.

W składzie osób prowadzących - Malecki i Murzyński.

Po wstępniaku dostajemy od razu bombę historyczną - kto stoi za całą ideą gameboya i dlaczego w ogóle powstał czyli "Od kieszeni do legendy".

Przyznam, że nie miałem pojęcia o tym, że gameboy to był tak zacofany technologicznie sprzęt. Miałem szczęście obcowania na własność przez pewien czas ATARI LYNX, który bił na głowę Gameboya. Było to co prawda w latach 00' i pamiętam, że latało się helikopterkiem i niszczyło bazy. Co z tego jak wchodziło się na giełdę i od Atari były może 2 gry na stoisku, a do gameboya było 30 i to co miesiąc nowe.

Trzej muszkieterowie - gameboy light to dla mnie nowość - nie byłem świadom, że takie coś istniało. Posiadałem pożyczonego od kuzynki jedynie gameboy pocketa z super mario land, które było powtarzane pare razy dziennie. Gameboy FAT to dla mnie po dziś produkt, który mogłem zobaczyć jedynie w muzeum wiele lat później.

Akcesoria - nawet nie wiedziałem, że tyle tego było. Ja osobiście posiadałem lupe z lampą do GB colora oraz takie dziwne coś do liczenia kroków w Firered.

Farbowane lisy - trochę o anbernickach i aktualnych podróbach z wieloma emulatorkami. Można wspomnieć ale 4 strony?

Trochę mamy później technikaliów o kadridżach, trochę wspomnień czar. Przejdźmy do ciekawszych recek:

Sekcja GB

Super mario land 1 i 2 - jedynke znam na pamięc, a o dwójce nie miałem pojęcia, że istnieje. Ocena prawie dycha?! Właśnie się zaopatruję w swoją cyfrową kopie...

Wario - jedynkę ograłem, animacja w tej produkcji pamiętam była tip top. Jednak nie przypominam sobie bym wsiąknął na dłużej.

Pokemon Red/Blue - klasyka, ale żeby dać taką średnią ocene? Dla mnie to absolutny hit tamtych czasów i maksymalna ocena. Chyba, że Kamiński ocenia grę z dzisiejszej perspektywy....

Donkey Kong - nigdy nie byłem fanem małpy.

Trip world - ciekawa propozycja, a nazwa nawiązuje bardziej do wąchania psychodelicznej mąki niż obcowania z grą dla dzieci. Do sprawdzenia.

Operation C - super pomysł tylko z tego co pamiętam to kontra najlepsza była na dwóch graczy. Ale jak działała tak samo jak na Pegazusie to trzeba nadrobić.

Mortal Kombat - pamiętam tego potworka. Nie dało się w to grać

Zelda - przeczytałem reckę Rozkminatora. Maksymalna ocena? Mi ta gra totalnie nie siadła gdy wyszła na gameboya. Później ograłem ocarine of time w czasach PS3 i nie poczułem magii. Może to się zmieni przy Breath of the wild? Will see

Darkwing Duck - klasyka. Jednak pamiętam, że nie siadło mi tam pare mechanik i gra była dość trudna (nigdy jej nie ukończyłem).

DucK Tales - bez 10/10? Muszyński pogniewamy się.

Sekcja GBC

Pokemon Silver/Gold/Crystal - gra legenda. Dycha siedzi. Więcej chyba nie trzeba komentować. Jak ktoś nie grał to trąba i niech nadrabia tyle, że nie jestem pewien czy to już to samo doświadczenie jak było się tym 12sto latkiem.

Pokemon TCG - poksy z kartami. Fanem nigdy tego nie byłem, opinie o tej konkretnej produkcji były podzielone i autor wytłuszczył największe wady produkcji. Jednak czy na tamte czasy przeszkadzały słabe wizualia audio video?

MGS / MGS Ghost babel - nie miałem okazji nadrobić. Liczę, że wskoczy to do nowej kolekcji konami vol2, bo wysoka ocena po tylu latach mówi sama za siebie - to był świetny kieszonkowy Metal Gear.

Warlocked - RTS na GBC z tak wysoką oceną? Do nadrobienia (dzięki Ural!)

Stranded Kids - Cypher ale w tekście piszesz o jakieś grze SURVIVAL KIDS cały czas. To na pewno ta sama gra? Przypomina mi się mem z Joey'em z przyjaciół, który powtarza jedno zdanie a na końcu powtarza ten sam błąd co był na początku.

HP i kamień filzoficzny - Azi obiecał, że będzie recka tak o to jest. Czytamy, że gra posiadała mocny grind jednak ja wtedy byłem świeżo upieczonym fanem Harrego błyskawicy więc tłukłem te szczury ile wlezie by móc przejść dalej z fabułą. Dla mnie pozycja nostalgiczna. I taka niech pozostanie w mojej pamięci.

Ghost 'n goblins - gierka na 10 i nigdy o niej nie słyszałem? Zapisane do backloga.

Jak pokeony opanowały świat - świetny felieton o początkach serii. Dla mnie największą ciekawostką jest "Pokemon adventures" - czyli odważna manga, która nigdy nie doczekała się Anime. W zamian dostaliśmy tego bezbecznego Asha keczapa, który jeszcze w pierwszym sezonie robił wrażenie jako coś nowego i świeżego tak w każdym kolejnym wiało nudą i powtarzaniem tych samych schematów. Nadrobiłem Pokemon adventures i wielka szkoda, że to nie ukazało się jako główne anime serii. Jakieś umieranie pokemonów czy ludzi w świecie pokemon? BIERE !

Scena Chiptune - a to dla mnie totalna nowość. Prawdziwa muzyka retro grana na gameboyu, który robił za syntezator? Wow.

Gameboy magazyn - ja myślałem zawsze, że to jakaś popierdółka dla dzieci 6-10. A widzę, że ekipa redaktorska była dość mocna. Szkoda, że tak szybko umarło.

Na końcu wspomniane delikatnie nowsze wersje gameboya - Advance, advance SP i mikro. Osobiście posiadałem dwie ostatnie. Mikro to był niezły wariat technologiczny. Miał najbardziej dopracowany ekran z tych trzech ale komfort użytkowania tego maleństwa to był koszmar - szybko trafił u mnie na pchli.

Podziękowania dla każdego kto przyłożył rękę do tego wydania. Dla mnie GBC to wstęp do magicznego świata handheldów i pielegnowania go później przez kolejne dekady. Ciepło na serduszku się zrobiło czytając stare recenzje gier przez takich samych świrów jak ja sam. W tamtych czasach myślałem, że w polsce to nikt na tym nie gra. Gdy w szkole wyciągnąłem gameboya colora to inne dzieciaki myślały, że to jakaś nowa odmiana BRICK'a (tak ta konsola do grania na sraczu) więc go więcej nie przynosiłem.

Do zobaczenia w GAMEBOY ADVANCE extreme fsg