Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 54 minuty temu, Jutrzen napisał(a):Ok, przemęczyłem.Stopka redakcyjna - granatowe litery na czarnym tle. Do odczytania potrzebne dobre światło, podobnie jak z ekranem oryginalnego GejmBoya, więc plus za odpowiednie nawiązanie!Te gry na GejmBoya były często dość prostackie, więc czy aby cała strona na recenzję to nie za dużo?Coś się porobiło ze składem albo łamaniem tekstu, bo często przy podaniu roku to [r.] przechodzi do nowego wiersza. Raz to nawet zamknięcie nawiasu [)] przeszło do nowego wiersza.Czy ktoś oprócz mnie też uważa, że gry na GejmBoya miały naprawdę piękne okładki?Patent z szarymi stronami pod recenzjami gier na oryginalnego GB i kolorowymi pod GBC jest bardzo fajny, choć w kolorowych oceniaczkach plusik przy zaletach stał się przez to dość słabo widoczny.Wspomnień czar - Majk - automatami arcade- automatami po prostuSuper Mario Land - Niejaki Aki ściga się z Dżujem, kto więcej razy napisze "kultowy"goombasami-> goombamiza projekt odpowiadał, nad projektem czuwał -> produkcjęW tekście autor pisze 2 razy o Gunpeiu, 2 razy o debiucie Daisy, 2 razy o poziomach shooterowych. Ktoś to czytał przed zatwierdzeniem? Jak do tej pory najgorszym tekstem w PSXE był test evercade EXP, gdzie Voyager na początku tekstu wymienił zainstalowane na konsoli gry Capcomu i na końcu tekstu zrobił to ponownie, ale chyba ktoś tu chce Voyagera pobić.SML 2 - 2 razy o debiucie Wario, 2 razy o owartym świecie jak w Super Mario World. Ehe, znowi Aki. Tak to można znaki nabijać. Nic dziwnego, że cała strona na recenzję.Kirby - ani słowa, że to pośladek?Kupemon - core'owym założeniom-> pierwotnym, oryginalnym,mistrzem pokemon -> pokemonówDK Land - Cranky Konga-> Cranky'egopozostaje Donkey Kongiem Country dla dzieci - no tu odmiana po byku - metodą rzutu monetąDK 94 - 2 razy o super game boyu, 2 razy o ramkach, 2 razy o kolorach Dlaczego? Za co? Ile jeszcze Aki? 3 teksty i już najgorszy autor w historii PETrip World - świetny tekst Urala. Chyba najlepsza recenzja i najlepszy tekst w tym wydaniu.Batman - kto faktycznie zna histr\orię postaci, to wie, że Batman kiedyś wesoło hasał z pistoletem i strzelał do bandytów. W tekście wymienione poziomy: ulice gotham, axis chemicals, kanały - znowu dwa razy! (O dziwno nie Aki).Tiny Toon - coinsów -> coinów, a jeszcze lepiej monetgumbasami-> gumbami, goombamiHarvest moon - mobilny -> przenośny Chyba drugi najlepszy tekst w numerze.Mega Man - jest Dżujo i jest dwa razy kultowy w ciągu trzech zdań.Kid Icarus passwordy-> hasła"mogą do dziś w nie pograć"-> w nią"jeśli podobał Ci się oryginał, to spodoba Ci się sequel" zaraz potem "jeśli więc lubisz oryginał, naprawdę docenisz też tę część" - nie płaćcie autorom od liczby znaków, bo powstają takie koszmarkiTMNT Radical Rescue - najbardziej wartościową->najwartościowsząDouble Dragon - archaiczny relikt - w przeciwieństwie do nowoczesnych reliktów, co nie? Znowu Aki.Double Dragon 2 - bardziej różnorodne-> różnorodniejsze2 razy, że w Japonii gra wydana pod innym tytułem, 2 razy, że zmieniono projekty postaci, 2 razy, że przeprojektowano, by wykorzystać popularność marki - czy Aki jest jakiś ograniczony? Jakim cudem nikt tego nie wyłapał?Mortal Kombat - bardziej bolesna-> boleśniejszazredukowany roster -> garnitur, wachlarz postaci,2 razy, że MK 2 to ogromny krok w przód,3 razy informacja, że fatality trudne do wykonania! Aki! na ten moment, gdyby pojechać na Papuę-Nową Gwineę i wyciągnąć rolnika prosto z dżungli, to pewnie pisałby lepiej.Ninja Gaiden - bardziej grywalna->grywalniejszaukrytymi itemami-> przedmiotamimegarajcowna - przedrostek mega tylko z rzeczownikaminowych oponentów-> przeciwnikówZelda - goombasy-> jak wyżejMetroid - passwordami - hasłamiKid Dracula - obiektywnie ocenić-> nie ma czegoś takiego. Ocena jest z definicji subiektywna.Adventure Island - mobilną konsolę->przenośnąMole Mania - gra mobilna->przenośnanie zdobył sławy Mario->Mariabrak battery save - możliwości zapisu stanu gry? albo po prostu save'owania?Kwirk - dzieciaków wychowanych na cartoon network - Gra jest z 1989. Cartoon Network z 1992. Żeby dzieciaki grające w tę grę w trakcie premiery wychowały się na CN, to musiałyby podróżować w czasie.Duck Tales - to by było na tyle-> to by było tyleTetris - trochę na marginesie dygresja, ale co to za tów salony arcade? Salony gier po prostu. W latach 80. czy 90. się to nazywało salon gier. Nie twórzmy potworków językowych.GBC wspomnień czar - "odtwarzał też gry ze zwykłego DMG" - co to DMG? Pytam serio.inaczej się nazywają niż na merchu - och, cóż za koszmarek! Cypherrzadkie itemy w grze-> przedmiotyna Gwiazdkę-> Boże Narodzenienajbardziej magiczne->najmagiczniejszeKupemon Gold, Silver, Crystal - tazosy-? tazos, tazopoksów, poksy - Wiem, że tak ludzie mówią, więc pozostawię bez komentarza.peak->szczytdodatkowy content, dodatkowy content i mnóstwo contentu - treści, zawartości. Znowu Cypher.TCG -rozgrywa pojedynki na regularnych meetach -> spotkaniachpierwsza iteracja w wersji digital-> cyfrowej,podobną grafikę overworlda, deck, "pójdziemy w kierunku szybkiego decka, decka typu disruptor albo talii supportującej" AI, menusach, UX, brać pod uwagę ability - cały tekst jest tak zły, że nie chce mi się nawet go rozbijać. Bełkot. Pisane to było już z myślą o anglojęzycznej wersji GB Extreme (po sukcesie wydania MGS we Włoszech) i w zasadzie nie trzeba go nawet dla Anglików tłumaczyć. Cypher kocha angielski.Dragon Warrior - okazją do zdobycia golda-> złotaWarlocked - mobilną maszynkę-> przenośnąUI-> zakładam, że interfejsStranded Kids - menusy, whimsical, kryptyczność-> Cypher to druga gwiazda numeru obok AkiegoRayman - dwoma konsolami -> dwiemaShantae - horny design postaci, pełnią rolę key itemów, oryginał jest ultra-rare tytułem - Cypher, a jakżeSMB deluxe - pierwsza ever gra, minionom Bowsera, dodatkowym contencie, dodatkowego contentu - CypherA 99 żyć w tej grze, to nie bug, to czemu ktoś miał to poprawiać?Wario 2 - trzecia część serii - Jak to? Jest Super Mario Land 3: Wario Land i potem Wario Land 2. Gdzie ta zaginiona część?DKC - projekt i tak się udał, megaresponsywne, poziomy wypełnione contentem - Cypherstwory, których nie wiem, jak nazwać-> którewracamy do gry jako "monke" - Co to monke? Gdzie Y? Czy nie lepiej małpa? A po angielsku małpa człekoształtna, którą goryl niewątpliwie jest to ape, nie monkey. Cypher angielskiego też nie zna.Wario land 3 - najbardziej oryginalny-> najoryginalniejszyImiona Mario i Wario się jednak odmieniają."wszystko, co da się zebrać z pierwszego poziomu, będzie możliwe dopiero pod koniec przygody" = co prawda wiem, o co autorowi chodziło, ale to zdanie się nie spięło. Zdobycie wszystkiego napierwszym poziomie, będzie możliwe dopiero pod koniec przygody, kiedy już odblokujemy nowe umiejętności.Wendy - generyczną licencję, generyczne motywy muzyczne-> zwyczajne, schematyczne, banalnepracując nad mniejszymi projektami-> projektującGhosts and Goblins - automat arcade?Ghouls and Ghosts jest sequelem, a nie portem.Wkładam kij w mrowisko i stwierdzam, że to gra logiczna, a nie platformer.Cannon Fodder - barakach - jeśli w oryginal było barracks, to-> koszarachTomb Raider - oddał projekt -> produkcjęTomb Raider CotS - da się wciąż dostarczyć solidnej zabawy -> solidną zabawęTHPS - edycji mobilnej, mobilne wydania-> przenośnemanualsach->manualachMario Tennis - arkadówką - Arkada – Wikipedia, wolna encyklopediaSFA - w XBOX Extreme Konsolite obniżał oceny DOA 3 i DOAU za balans. Tu nie obniżył oceny za balans. Panie i panowie! Street Fighter na GejmBoya najlepiej zbalansowanym mordobiciem wszech czasów!Return of the Ninja - zdobywcamy scrolla ->zwójnaciskowi na stealth-> skradaniePerfect Dark - "perfekcyjna ciemność" - ciemność to by było Darkness, czyli Cypher nadal nie zna angielskiego,wszelkie te aktywności szpiegowskie - albo "wszelkie te aktywności" albo "wszelkie aktywności szpiegowskie".około ośmiu broni - mniej niż 8? Więcej niż 8? Równe 8? Przy trzydziestu można pisać "około". Do ośmiu można doliczyć, nawet na palcach.ma funkcję rumble - w sensie wibruje?Tanio już było - nabardziej osobliwy, najbardziej skrajny-> najosobliwszy, najskrajniejszyBiedni bracia - deweloper -developerzakorzenionej w lore - w świecie gry może? W uniwersum?za pomocą glitcha - błęduopinie kontrowersyjne - film może i był kontrowersyjny, ale opinie?Kupemony opanowały świat - zeitgeist - duch czasów, duch czasu, duch epoki. Angole nie mają swojego odpowiednika, ale w języku polskim się to tłumaczy.GameBoy magazyn - mobilną - tiaaa..."od czwartego numeru 4 w górę" - zgadza się - czwarty umer jest 4.Serio panowie, jedt gigantyczna różnica między starymi autorami (Ural, Konsolite) a jakimiś nowicjuszami (Aki, Cypher). Pewnie niektórzy będą tutaj rozdzierać szaty i bronić Cyphera, że przecież to tylko pismo o giereczkach dla dzieci, więc pozioma języka nie jest ważny, no ale Akiego powtarzającego raz po raz to samo w swoich tekstach obronić się nie da (chyba, że Alzheimerem). W grodze wyjątku dałem kilka tekstów do przeczytania swojej rodzicielce, która za działalność filologiczną otrzymała Srebrny Krzyż Zasługi. Jej recenzja była krótka: "Ty zapłaciłeś za coś takiego?"Przeczytałem, ale prośba by robić borderem tytuly, bo wszystko się zlewa na telefonie podczas czytania.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Just now, oFi said:Przeczytałem, ale prośba by robić borderem tytuly, bo wszystko się zlewa na telefonie podczas czytania.Daj mu spokój, jego rodzicielka ma żelazny krzyż zasługi.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 4 minuty temu, Perez napisał(a):Brakło czasu na te zmiany tekstowe. Ja coś tam próbowałem miejscami lekko to szlifować, ale to się zaczynało poprawianie w jednym miejscu i rozsypywanie w 5 innych. Poprawki od Was wpadały jakoś czwartek-sobota, ja całą niedzielę walczyłem z tym, co dało się poprawić od ręki (a było tego kilkadziesiąt, lekko zeszło kilka godzin), a w poniedziałek już mieliśmy termin w drukarni.Wniosek taki że trzeba wcześniej udostępnić teksty tak żeby był czas na większe poprawki.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 9 minut temu, łom napisał(a):Wniosek taki że trzeba wcześniej udostępnić teksty tak żeby był czas na większe poprawki.Tak jest, jeśli chcieć to wszystko solidnie poprawić. Oczywiście kwestia, ile tego będzie, bo teraz było sporo - od naprawdę drobnicy po już większe uwagi merytoryczne, a tu np. jakieś zmiany w tekście czasami rozsypują to co poskładane, więc trzeba dłużej nad tym posiedzieć, aby to ułożyć na nowo - ale oczywiście warto, tylko kwestia czasu.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 15 minut temu, Czoperrr napisał(a):Daj mu spokój, jego rodzicielka ma żelazny krzyż zasługi.Srebrny.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Też mam niestety problem ze specjałami robionymi przez "drużynę B". Przy xboksie i teraz przy game boyu zaczęły się pojawiać jakieś aki, rozkminatory i inne caspery. Nie mam pojęcia kim są i skąd się wzięli, ale wiem, że zdecydowanie odstają poziomem od reszty. Pojawili się znikąd i nagle odpowiadają za jedną trzecią całej zawartości. No ale tak to jest, jak robicie milion dodatkowych wydawnictw i brakuje rąk do pomocy. A szkoda, bo jednak autorzy, których znam i lubię byli ważnym czynnikiem przyciągającym mnie do specjali. Po xboksie i game boyu jestem niestety trochę zawiedziony kierunkiem, w jakim to zmierza (ilość ponad jakość).
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Mimo tych powtórzeń, to moim zdaniem i tak specjal z najmniejszą ilością baboli.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 14 minutes ago, Shen said:Mimo tych powtórzeń, to moim zdaniem i tak specjal z najmniejszą ilością baboli.Dokładnie. Czytam teraz PC Extreme i tam jest tego dużo, szczególnie w artykule o GPU jest masa błędów, literówek i zdań bezsensu.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 30 minut temu, Pix napisał(a):Też mam niestety problem ze specjałami robionymi przez "drużynę B".Przy xboksie i teraz przy game boyu zaczęły się pojawiać jakieś aki, rozkminatory i inne caspery. Nie mam pojęcia kim są i skąd się wzięli, ale wiem, że zdecydowanie odstają poziomem od reszty. Pojawili się znikąd i nagle odpowiadają za jedną trzecią całej zawartości.No ale tak to jest, jak robicie milion dodatkowych wydawnictw i brakuje rąk do pomocy. A szkoda, bo jednak autorzy, których znam i lubię byli ważnym czynnikiem przyciągającym mnie do specjali. Po xboksie i game boyu jestem niestety trochę zawiedziony kierunkiem, w jakim to zmierza (ilość ponad jakość).Redakcja ma zawsze pierwszeństwo w zaklepywaniu tekstów, natomiast czasami jest tak, że dana konsola średnio pasuje i wtedy uzupełniamy skład. To że w Xboksie czy innym wydaniu jest mniej stałej ekipy to oczywiście może być kwestia nagromadzenia wydań (ergo braku czasu), ale też kwestia tego, że większość z PE nie ma za specjalnie z danym sprzętem na tyle wspomnień/doświadczeń, aby brać udział w takim specjalu. Wiesz, to by było trochę dziwne, gdyby nagle PC Extreme miała w większości zapełniać redakcja PE, gdzie wielu zgRedów wprost mówi, że nie grało na kompie. W Twoim przypadku kluczowe jest jeszcze to, na ile to jest kwestia sentymentu do autorów, a na ile różnica jakościowa. Na czerwiec planujemy PS one to wtedy redakcja powinna się uaktywnić :) Inna rzecz, że GB Extreme zbiera naprawdę fajne opinie - nawet na redakcyjną skrzynkę wpadło kilka maili chwalących wydanie, że jest w nim mnóstwo "mięsa".
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Sentyment sentymentem, ale moim zdaniem różnica jakościowa też istnieje.Ale żeby nie było, że tylko marudzę na "nowych" - zwerbowanie Pisarskiego i Aziego uważam za duży plus. Mam nadzieję, że będzie ich widać częściej, bo bardzo dobrze mi się ich czyta.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, Pix napisał(a):Też mam niestety problem ze specjałami robionymi przez "drużynę B".Przy xboksie i teraz przy game boyu zaczęły się pojawiać jakieś aki, rozkminatory i inne caspery. Nie mam pojęcia kim są i skąd się wzięli, ale wiem, że zdecydowanie odstają poziomem od reszty. Pojawili się znikąd i nagle odpowiadają za jedną trzecią całej zawartości.No ale tak to jest, jak robicie milion dodatkowych wydawnictw i brakuje rąk do pomocy. A szkoda, bo jednak autorzy, których znam i lubię byli ważnym czynnikiem przyciągającym mnie do specjali. Po xboksie i game boyu jestem niestety trochę zawiedziony kierunkiem, w jakim to zmierza (ilość ponad jakość).Kij ma zawsze dwa końce. Trudno wrzucić tutaj redaktora którego lubisz do specjala o Xboxie jak ten nigdy Xboxa nie miał. Ngreeka itp się trudno czytać, ale biorę poprawkę i staram się to zrozumieć. Albo czytam albo omijam. Nie czytam wszystkiego, bo nie wszystko mnie interesuję, więc często omijam tych dobranych redaktorów.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Godzinę temu, Perez napisał(a):Na czerwiec planujemy PS oneO swietnie, mam nadzieje ze pojawi sie w nim cos o metal gear solid i silent hill.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 3 godziny temu, Jutrzen napisał(a):co to DMG? Pytam serio.Skrót od Dot Matrix Gameboy, nazwa kodowa pierwszego Gameboya3 godziny temu, Jutrzen napisał(a):Co to monke?To z mema "Reject humanity, return to monke". Celowo nie ma tam "y" na końcu.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 32 minuty temu, Mejm napisał(a):O swietnie, mam nadzieje ze pojawi sie w nim cos o metal gear solid i silent hill.Koniecznie! I o Residencie nie zapominaj :D
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. A na wiosnę jest już potwierdzony jakiś specjal? Czy coś mi umknęło
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 7 minut temu, Słupek napisał(a):A na wiosnę jest już potwierdzony jakiś specjal? Czy coś mi umknęłoJeszcze nie, ale w pierwszej połowie stycznia będzie info i może nawet ankieta okładkowa. Natomiast ogólnie tematy komputerowe w ramach przerwy od konsol.
Opublikowano 31 minut temu31 min 2 godziny temu, Pix napisał(a):Sentyment sentymentem, ale moim zdaniem różnica jakościowa też istnieje.Ale żeby nie było, że tylko marudzę na "nowych" - zwerbowanie Pisarskiego i Aziego uważam za duży plus. Mam nadzieję, że będzie ich widać częściej, bo bardzo dobrze mi się ich czyta.Chciałbym Aziego zobaczyć w podstawowym sztabie PE i innych specjalach. Chlop ma smykalke do tekstów oraz masę ciekawych spostrzeżeń. Do tego zawsze trafione tematy w swoim podkaście, który słucha się świetnie od początku do końca.