Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forza Horizon 6

Featured Replies

• Odpowiedzi 407
  • Wyświetleń 25,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Driveclub wyglądał i działał jak gówno. A deszcz to był żart. Nie chciałbym żadnych elementów tego kasztana w forzie.

• Nie będę ukrywał, bardzo lubię całą serię jednak piąta część serii troszkę mnie rozczarowała nie tylko zawartością ale też lokacją. Uważam, że Meksyk słabo się sprawdził. Przy szóstce miałem pewne wąt

• Paolo de Vesir
    Paolo de Vesir

Nie ukrywam, rozczarowany jestem, że to nie Niemcy.

Opublikowano

Na Xboksie niestety ten trik nie działa, ale jeszcze godzinka z hakiem!

Opublikowano

Muza daje rade. Dużo bardziej mi sie podoba od 5. Gra śmiga bardzo dobrze i wygląda bardzo dobrze z hdr miażdży na oledzie, żadnych popów/doczytywań. Jeździ się inaczej jakoś. Bardziej ociężale co mi się bardzo podoba.

Klimat siadł mi od razu, bo mexyk to niezbyt.

Opublikowano
18 minut temu, Rozi napisał(a):

Na Xboksie niestety ten trik nie działa, ale jeszcze godzinka z hakiem!

no później już zostanie tylko narzekanie, że nie potrzebnie płaciłeś za premium xD

Ta gra będzie w Game Pass normalnie od 19, tak?

Opublikowano
9 minut temu, easye napisał(a):

no później już zostanie tylko narzekanie, że nie potrzebnie płaciłeś za premium xD

Premium normalnie to jest od jutra, a dzisiaj za niecałą godzinę jak ktoś ma bilet do NZ.

9 minut temu, easye napisał(a):

Ta gra będzie w Game Pass normalnie od 19, tak?

Tak. Doprecyzujmy: od 19.05 żeby ktoś o dziewiętnastej nie siadł do konsoli i nie psioczył, że MS go znowu oszukał.

Opublikowano
14 minut temu, easye napisał(a):

Witam, ty znowu pierdolisz, kiedy przestaniesz pierdolić? GOTY Crimson Desert skończyłeś?

Opublikowano

Zaczęły wyskakiwać recenzje. Sporo maksymalnych albo prawie maksymalnych ocen. W tych niższych narzekania na to, że seria stanęła w miejscu albo nie wykorzystała potencjału nowego settingu.

Opublikowano
  • Autor

Czyli w sumie bez zaskoczenia

Opublikowano

Od razu rzuca się w oczy brak doczytywania tekstur (xsx) oraz zero problemów z online i serwerami. Kto grał w 5 wie o czym pisze.

Bardzo ładnie gra działa w trybie wydajność.

Opublikowano

91 na meta, dowieźli skubańce.

Opublikowano

Czaicie, że ktoś czeka na GTA 6 żeby się pościgać kiedy najlepsza wyścigówka już wyszła?

45gthuyu.jpg

Co Xbox to Xbox, Saros klasa niżej.

Opublikowano

Sorry, powinienem napisać że w Nowej Zelandii już można grać )

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Szymek napisał(a):

Od razu rzuca się w oczy brak doczytywania tekstur (xsx) oraz zero problemów z online i serwerami. Kto grał w 5 wie o czym pisze.

Z tym chwaleniem za brak problemów za online i serwerami to bym jeszcze poczekał, bo to dopiero wczesny dostęp. Prawdziwy test serwery będa miały jak zwykli śmiertelnicy dostaną się do gry po 19 maja ;)

Z innej beczki, oglądam analizę i optymalizacyjnie wygląda naprawdę w porządku, nawet na słabszych sprzętach. Co mnie cieszy bo mam w planach grać zarówno na konsoli jak i na handheldzie.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Nie będę ukrywał, bardzo lubię całą serię jednak piąta część serii troszkę mnie rozczarowała nie tylko zawartością ale też lokacją. Uważam, że Meksyk słabo się sprawdził. Przy szóstce miałem pewne wątpliwości i koniec końców czuć większy powiew świeżości niż przy poprzedniej odsłonie za sprawą wielu mniejszych bądź większych zmian, a także dzięki nowemu regionowi - Japonii. Natomiast, nie jest to żadna rewolucja, a jedynie ewolucja już sprawdzonych pomysłów i raczej szybko bym się nie spodziewał by to się zmieniło.

Jak zapowiadano przez twórców, w szóstce wracają opaski znane z pierwszej części. Im wyższy poziom opaski tym zawody posiadają wyższe kategorie aut natomiast sam system jest bardzo zbliżony do tego co widzieliśmy już wcześniej - musimy po prostu robić aktywności związane z festiwalem Horizon. Za nie kończymy wyróżnienia, które mają wartość punktową, a punkty napełniają nam pasek postępu do kolejnej opaski. Coś jak w dodatku Lego Speed Champions gdzie każde wyróżnienie miało swoją wartość klocków. Tak samo działa druga kategoria oferująca pieczątki - Dicover Japan, która jest związana z wszystkimi pobocznymi rzeczami jak domy, tablice, maskotki do rozbicia (przeurocze są) czy wozy do znalezienia. Po osiągnięciu kolejnego poziomu opaski czeka na nas specjalna pokazówka znana z poprzednich części serii lub Horizon Rush, który jest czymś na wzór Gymkhany z DiRT-ów. Playground przygotowało kilka niespodzianek chociaż jak to w niemal każdej odsłonie - niektóre są lepsze, a niektóre troszkę gorsze.

Większość aktywności pobocznych jest taka sama jak w poprzednich odsłonach. Jest jednak kilka nowości jak wyścigi Togue czyli pojedynki 1 na 1 na krętych, górskich ścieżkach. Szkoda jednak, że jest ich tylko 5. Poza zaginionymi autami w opuszczonych garażach są także samochody-skarby, które musimy znaleźć tylko po informacji i zdjęciu, a także misje kurierskie gdzie wchodzimy w buty dostawcy jedzenia na czas po Tokyo i w zależności od wyniku dostajemy odpowiednią liczbę punktów które umożliwiają nam awansowanie na kolejne pozycje w firmie. Poza tym twórcy wprowadzili używane auta, które stoją przy drogach czy domach w różnych miejscach na mapie i można je kupić ze zniżką. Pojawiają się one dynamicznie w zależności od tego jakie auta posiadamy, a więc jak zdecydowaliśmy się na zakup jakiegoś auta, w tym samym miejscu może stać inne gdy będziemy przejeżdżać tam następnym razem. Ogólnie przyjemny dodatek. Wywalono także Forza punkty oraz sklepik, a za uczestnictwo w Horizon Stunt Party otrzymujemy kredyty (100 000 za ukończenie 3 poziomu) co jest jak najbardziej dobrą zmianą.

Nie ma także tablic szybkiej podróży. W szóstce jest ona darmowa od samego początku do dróg już odwiedzonych co również jest na plus. Tych jest prawie 700 ale udało mi się je znaleźć bez problemu chociaż są miejsca gdzie przecinają się drogi na różnych kondygnacjach więc trzeba być uważnym. Przy wydarzeniach na mapie widoczny jest postęp ogólny danej kategorii, a cała mapa jest podzielona na regiony które mają wylistowane wszystkie rzeczy do zrobienia więc możemy w łatwy sposób się zorientować czego nam brakuje do 100%. Szkoda, że dopiero teraz ale lepiej późno niż wcale. Niestety, kto grał w piątkę ten zapewne pamięta album samochodów, który w bardzo przejrzysty sposób pokazywał jakich aut w kolekcji nam brakuje, a także jak je zdobyć lub nawet zakupić samochód bezpośrednio ze sklepu. Tutaj to zmieniono i teraz każdy samochód ma osobny kafelek w wyzwaniach i jest to niestety słabo czytelne.

Chyba dosyć sporą nowością jest posiadłość z ogromnym podwórkiem, na którym można budować. Teren posiadłości jest naprawdę duży, a na jej terenie można postawić sporo różnorodnych obiektów - od elementów drogi, przez rampy, rośliny, wieżowce (tak, dobrze czytacie), elementy parkingu, pojazdy, a na dinozaurach kończąc. Elementy można usuwać odzyskując kredyty, a wnętrza garażu również można udekorować wedle własnych upodobań gdyż garaże innych graczy można odwiedzać. Osobiście to nie są atrakcje, którymi jestem zainteresowany ale jestem pewien, że społeczność stworzy niesamowite konstrukcje, które chętnie odwiedzę. A jak komuś się spodoba to posiadłość, w zależności od atrakcyjności, generuje dzienny przychód kredytów.

A jak przy kredytach jesteśmy to ekonomia w tej grze przechodzi samą siebie. W żadnej części serii po skończeniu ‘fabuły’ nie miałem tyle kasy jak w tej, a w międzyczasie kupowałem sporo używanych aut, których cena wahała się od 20 do nawet 500 tysięcy. W grze ponownie jest tryb drona i jak w Meksyku mógł on jeszcze mieć sens bo świat był raczej dosyć płaski ale w Japonii absolutnie nie. Dron, który lata tylko kilka metrów nad ziemią w dosyć wertykalnym Tokyo jest bezużyteczny, zwłaszcza że spada na dół jak tylko poczuje dziurę pod sobą i trzeba znowu nim gibać na około bo nie da się swobodnie wznieść na sensowną wysokość i wrócić do poprzedniego miejsca. A żeby tego było mało to wielokrotnie zdarzyło mi się że latając dronem po Tokyo wlatywałem w obiekty bez kolizji i byłem w niedostępnych normalnie miejscach. Szkoda, że twórcy nie rozszerzyli możliwości drona bo tutaj aż się o to prosi.

Model jazdy w zasadzie pozostał niezmieniony więc nie ma co się o nim rozpisywać. Dalej jeździ się po prostu bardzo dobrze i jest to prawie, że idealny balans między mocną wyścigówką arcade, a symulacją. Miałem wrażenie, że sztuczna inteligencja przeciwników jest niemal identyczna jak w poprzednikach aczkolwiek prawdziwy test będzie kiedy odpalą w końcu Playliste Festiwalową bo tam niestety często trafiał się jeden Drivatar który dostawał niesamowitego dopalacza (mimo podobnych lub gorszych parametrów) jak się go szybko nie wyprzedziło na starcie.

Świat jest zdecydowanie największy w serii, najbardziej różnorodny i naprawdę przepiękny. Tokyo jest zdecydowanie najbardziej szczegółowym i dopracowanym miastem w serii, pełnym wąskich uliczek, wieżowców czy typowej japońskiej architektury jak domki czy świątynie. Jest dużo typowych dla miasta autostrad, są piękne lasy, tereny uprawne, pole golfowe, farmy wiatrowe, port z żurawiami, górskie kręte drogi, ośnieżone tereny narciarskie gdzie możemy zamienić się w Małysza czy nadmorskie krajobrazy. Niby sporo tego już widziałem w poprzednich odsłonach, ale od czasów trójki nic nie zrobiło na mnie tak dobrego wrażenia jak Japonia bo wszystko tutaj jest bardzo spójne i dobrze przemyślane. Cała mapa jest podzielona na 10 regionów.

Jeśli chodzi o technikalia to grałem w wersję Steamową na PC ale przez połączenie kont osiągnięcia jednocześnie wpadały mi na konto Xbox i miałem dostęp do znajomych stamtąd. Gra automatycznie ustawiła mi wszystkie opcje na maksymalne ustawienia poza dwiema odnoszącymi się do odbić RT i to bez żadnego skalera. W takich ustawieniach na leciwym już Ryzenie 5 3600 i RTX 4070Ti gra wyciąga bez problemu betonowe 60 klatek, a bez limitu klatek oscyluje między 85-100 fps. Optymalizacja w tym wypadku jest znacznie lepsza niż w piątce, a dodatkowo nie miałem żadnych błędów, crashy czy artefaktów graficznych (których w piątce niestety było troszkę jak słaba jakość flar, masa doczytujących się obiektów podczas szybkiej jazdy, czarne tekstur w dali na trasie które się zmieniały na normalne w bliższej odległości). Modele są bardzo ładne, tekstury ostre, a jedyne zastrzeżenie mam do…postaci którą tworzymy na początku gdyż nie dość, że kreator jest dosyć ubogi to twarze są zwyczajnie brzydkie. W porównaniu z piątką krok w tył, tam udało mi się zrobić znacznie lepiej wyglądającego avatara.

Teraz kilka słów o ścieżce dźwiękowej. Moją ulubioną stacją zarówno w 4 jak i w 5 było Horizon Pulse. Do tej pory uwielbiam słuchać sobie tej stacji szczególnie z czwórki. Pokładałem więc dosyć spore nadzieje w muzyce i tutaj jestem troszkę zawiedziony. Horizon Pulse niestety średnio mi siadło w tej części chociaż ogromny plus za Empire of the Sun - Cherry Blossom, w Horizon Bass wpadło w ucho kilka utworów ale nie porwało mnie na tyle abym słuchał tylko tej stacji, a Horizon Wave które skupia się na synthwave jest niezłe ale uważam, że mogli pokusić się o lepszy dobór utworów zwłaszcza, że artystów wzięli topowych (Midnight, Lazerhawk, Timecop1983, Miami Nights 1984, FM-84 czy FOOL). Koniec końców ścieżką dźwiękową jestem troszkę rozczarowany chociaż przyznaję, jest kilka piosenek, które będę katował dosyć długo ale w przypadku tej części wolę odpalić własną playlistę na Spotify z pojedynczymi utworami z różnych stacji niż słuchać jednej w grze na okrągło.

Niestety ale nie byłem w stanie przetestować trybów multiplayer bo nie potrafiło znaleźć sesji. Co prawda w świecie gry pojawiali się gracze od czasu do czasu ale było ich niewielu, a jeszcze trzeba byłoby ich ‘zmusić’ do odpalenia tego samego trybu co ja (a trybów jest sporo). Jedyna aktywność multiplayer jaką udało mi się ukończyć to Horizon Stunt Party, o którym wspominałem już wcześniej. Niemniej, maksymalna liczba graczy jaką udało się zebrać to 3, ale było wystarczająco czasu aby ukończyć 3 poziom trybu.

Od premiery piątki minęło prawie 5 lat i wielu ludzi może mówić, że to przecież kolejny raz to samo i…. mają w sumie rację, ale prawdą też jest to, że twórcy przez lata usprawniali formułę do perfekcji i w obecnej formie ta gra to totalna kokaina. Przez ponad 30 godzin (a to dopiero początek), które spędziłem z tą grą na ten moment, mówiłem sobie, że jeszcze jeden wyścig, jeszcze jedna rozwalona tablica, że pojadę sobie dokończyć odkrywanie drogi, a potem się budzę po kolejnych 3 godzinach spędzonych na robieniu dosłownie wszystkiego co mi gra podsuwa pod nos. I to jest piękne. Od tej gry ciężko się oderwać, a jazda nocą po krętych drogach kiedy w słuchawkach przygrywa nasza ulubiona piosenka to wisienka na torcie.

Fotki niestety musiałem skompresować z PNG do JPG bo przez limit mógłbym wrzucić tylko 2 na post. xD

Kilka fotek ogólnych

Forza Horizon 6 11.05.2026 12_43_51.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 12_44_51.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 14_21_54.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 14_53_12.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 19_16_16.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 22_07_34.jpg

Fotki maskotek do rozbicia

Forza Horizon 6 09.05.2026 15_50_54.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 14_49_15.jpg

Fotki z Showcase'ów

Forza Horizon 6 08.05.2026 12_56_37.jpgForza Horizon 6 09.05.2026 16_49_42.jpgForza Horizon 6 11.05.2026 15_37_25.jpg

Fotka obszaru budowy

Forza Horizon 6 08.05.2026 11_21_40.jpg

Tradycja rejestracji podtrzymana

Forza Horizon 6 06.05.2026 14_21_11.jpg

Jak macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Opublikowano

Ziobro zaskoczenia.

Opublikowano

Ciekawe, czy widzieli, że Suteq grał w Dooma Eternal na easy, taki to redaktor )

A Japonia jest kurwa cudowna, już zrobiłem pierwsze spotkanie z randomami pod forzowym Seven Eleven obama

Opublikowano
Godzinę temu, Szymek napisał(a):

To zajebiście, największą bolączką techniczna FH5.

To prawda że wyleciały oskryptowane wyścigi z samolotami/pociągami? frog

Opublikowano
6 minut temu, Figaro napisał(a):

@suteq czyli kampania znowu bez poczucia progresu itd?

Co dokładnie rozumiesz przez 'bez poczucia progresu'? Jak spodziewałeś się czegoś innego niż w 4 i 5, a bardziej w stylu jedynki to nie. Jedyny progres to odblokowanie kolejnych pokazówek (jak w poprzedniczkach) aż do ostatniej gdzie udajesz się na wyspę legend i masturbujecie się z innymi legendami jacy zajebiści jesteście.

2 minuty temu, Daddy napisał(a):

To prawda że wyleciały oskryptowane wyścigi z samolotami/pociągami? frog

Nieprawda, ale takich oskryptowanych pokazówek jest mniej, bodajże 3 + prolog.

Opublikowano

W każdej FH jest ten sam UI i menusy?