Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Project Helix - dyskusje ogólne

Featured Replies

Opublikowano

szybko szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu asax

• Odpowiedzi 77
  • Wyświetleń 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Najważniejsze, że Copilot będzie sam przechodził gierki, to ma być główny ficzer tego czegoś.

• Konsola odpalająca gry z Xboxa i PC. Niezła konsola.

• Wszystko rozbije się o działanie, czy to będzie ta niedojebana nakładka czy faktycznie jakis dashboard i odrębny zupełnie tryb. Trochę kłóci mi się to z tym hasłem Powrotu Xboxa gdzie wypuszcza sprzę

Opublikowano
31 minut temu, łom napisał(a):

Nadal nie czaję jak to ma działać. Ma być dostęp tylko do sklepu MSu (z grami wydanymi i na PC i na konsole) bez Steam/Epica/GoGa to muszą dać mocno konkurencyjną cenę. Będzie też dostęp do Steama/Epica/GoGa to MS z automatu rezygnuje z 30% prowizji z każdej sprzedaży na swoim sklepie. I jak już reklamują że będzie można odpalić gry PC to też granie online powinno być bez opłat.

No tak będzie.

Nie zamierzam wtedy kupować nic m$ store a tylko na steam gdzie już mam sporo gier.

Nie widzę dla siebie wad takiej platformy

Opublikowano

Czym to ma się różnić od laptoka z biedronki oprócz ewentualnych parametrów?

Opublikowano
10 godzin temu, Figaro napisał(a):

W sumie naszła mnie myśl. Sony na pewno wiedziało o tym, że nowy Xbox będzie odpalał gierki z PC. Może to jest jeden z powodów, dla którego wycofują się z blaszaków, żebyśmy nie mogli ogrywać Last of Us 3 na Xboxie :)

To więcej niż pewne.

Opublikowano

Dobrze że zdążyli wydać już prawie wszystko a te kilka tytułów przez następne 10 lat jakoś się przeżyje.

No i jeszcze dwa są zapowiedziane Kena 2 i ds2 plus reklamują swojego pada do pc więc niezły brak wsparcia.

Opublikowano
26 minut temu, OldMuffin napisał(a):

Niczym.

Opublikowano

Już skończcie z tym cw bo znowu dostajecie sraczki z powodu zmartwychwstania Xboxa.

Oczywiście że będzie się różniło będzie miało soc (system on chip) które odpali normalne konsolowe gry z 360/one/series x.

Po prostu konsola w postaci chipa co nie jest niczym niespotykanym robiło to Nintendo z kompatybilnością gc na Wii, czy gba na ds.

Opublikowano

Oho, już zealoty Sony w natarciu xD

22 minuty temu, SnoD napisał(a):

To więcej niż pewne.

Zabawne to jak niby ten xbox którego nikt nie obchodzi spowodował że Sony wymiksowuje się z wydawania gier na PC, tak im pieniądze śmierdzą że wolą nie narażać się psychofanom wierzącym w "markę" xD

2 godziny temu, MYSZa7 napisał(a):

Druga sprawa to hardware pewnie będzie spoko jak to Xbox od wydania One X, ale software? Natywny dash jest tragiczny, a co dopiero jaka mają nakładkę robić na PC, którym będzie ten Project Helix.

dash tragiczny? Przecież akurat w tej chwili dash na Xboxie jest najlepszy w historii, wszystko na swoim miejscu i działa dobrze/płynnie bez zacinek. Jak przypomnę sobie jak to działało na Xbox One albo jeszcze pare lat temu to niebo a ziemia. Chyba że mówimy o Rog Ally X, bo tam to rzeczywiście dramat jest póki co, przynajmniej ten ostatni raz jak testowałem.

Opublikowano
36 minut temu, OldMuffin napisał(a):

Prawdopodobnie interfejsem zrobionym głównie pod granie i brakiem konieczności używania myszy i klawiatury. Teoretycznie można sobie zrobić takiego PCta i ustawić żeby bootował od razu do Steam Big Picture ale przeciętny Kowalski tego nie wie i nigdy tego nie zrobi.

Właściwie to chyba wydają Steam Machine tylko z logiem Microsoftu xd

Edytowane przez UberAdi

Opublikowano
1 godzinę temu, łom napisał(a):

Nadal nie czaję jak to ma działać.

Nie czaisz bo nic wiecej w tym ogloszeniu nie ma.

Opublikowano

Wiadomo dokładnie jak to będzie działało. Nieraz hintowali żeby przyglądać się jak wygląda to na rogu i tak to będzie działało i wyglądało mniej więcej na helixie.

Oby oczywiście lepiej bo narazie nakładka Xboxa działa średnio, niedawno dodali dopiero dźwięki poruszania się po menu które i tak wydaje mi się że lagują.

W każdym razie ciągle nad tym pracują a posiadacze roga Ally x to testerzy.

A wygląda to z grubsza tak - sprzęt loguje się od razu do nakładki Xbox zwanej Xbox full screen expirience tam widzimy gry teraz tylko Playanywhere ale na helixie dzięki chipowi AMD całą swoją bibliotekę xbox.

Na urządzeniu nie startuje całkowicie windows tylko jego lżejsza część bez gowien. Nie widzimy pulpitu czy czy innych gowien ale jak chcemy to możemy bez problemu do niego wejść.

Gry ze steam czy goga instalujemy przez ich sklepy i potem normalnie są widoczne w nakładce Microsoftu tylko mają w dolnym rogu grafiki ikonkę steam lub gog.

Nakierowujemy na taką grę naciskamy A i gramy i tyle.

Wiem że to może rozwalić mózg niektórym tutaj ale to zwyczajnie działa. Już chodzi ok nawet na rogu.

Opublikowano

Miejmy nadzieję, że na GDC podadzą już jakieś szczegóły, a nie tylko kolejny pr-owy bełkot.

HCra806XgAAoAlT?format=jpg&name=small

Opublikowano

Jedyne co się nie spina to cena.

Będzie albo zaporowa albo będą dużo dopłacać ale to im się nie opłaca bo nie odbiją sobie na sklepie.

No ja np będę wolał kupić kluczyk za kilka zł na steama niż zostawiać pieniądze u nich.

Opublikowano
Godzinę temu, MaZZeo napisał(a):

Oho, już zealoty Sony w natarciu xD

Zabawne to jak niby ten xbox którego nikt nie obchodzi spowodował że Sony wymiksowuje się z wydawania gier na PC, tak im pieniądze śmierdzą że wolą nie narażać się psychofanom wierzącym w "markę" xD

dash tragiczny? Przecież akurat w tej chwili dash na Xboxie jest najlepszy w historii, wszystko na swoim miejscu i działa dobrze/płynnie bez zacinek. Jak przypomnę sobie jak to działało na Xbox One albo jeszcze pare lat temu to niebo a ziemia. Chyba że mówimy o Rog Ally X, bo tam to rzeczywiście dramat jest póki co, przynajmniej ten ostatni raz jak testowałem.

W porównaniu z tym co było na One to może działa „płynnie”, ale to wciąż jest dash z poprzedniej generacji dla mnie. Płynnie to działa dash na Xboxie 360 czy teraz na PS5, a nie to co mamy na Xboxie Series X.

Przykład aktualizacji na tym OS’ie. Dla mnie katorga, co nie odpale Xboxa to mam aktualizacje np. Microsoft Store, która zazwyczaj zacina się pod koniec i ani drgnie dalej.

A jak sobie pomyślę, że teraz to nie ma być natywny OS tylko nakładka jak na ROG’u to reggie

Opublikowano

Projekt Helix zapowiada się niemal tak dobrze, jak swego czasu ofensywa Microsoftu z Windows Phone.

Opublikowano

Na forum pisali że na rog Ally Xbox trzeba wyjebać ta nakładkę ms bo jest taka super. Tutaj pewnie bedzie inaczej w końcu to firma od softu to robią dobre prawda )

Opublikowano
1 minutę temu, messer33 napisał(a):

Na forum pisali że na rog Ally Xbox trzeba wyjebać ta nakładkę ms bo jest taka super. Tutaj pewnie bedzie inaczej w końcu to firma od softu to robią dobre prawda )

Oczywiście że można wyjebać to pc nie ma obowiązku korzystania.

Można ustawić że sprzęt loguje się na starcie do steam i wygląda to wtedy jak menu w steam decku, albo korzystać z nakładki Asus armored crate która jest świetna i responsywna.

Jeżeli ta od m$ nadal będzie chujowa to właśnie tak zrobię bo będę miał taką opcję.

Tak samo jak będę miał opcje kupić nową grę na steama kluczyk za 180zł a nie być skazanym na cyfrę u Sony za 350zł.

Opublikowano

To jeśli będzie dostęp do Steama/Epica/GoGa na czym MS chce zarabiać? Abonament za granie on-line odpada, prowizja ze sprzedaży też, zarobek ze sprzętu tak samo.

Opublikowano
1 minutę temu, łom napisał(a):

To jeśli będzie dostęp do Steama/Epica/GoGa na czym MS chce zarabiać? Abonament za granie on-line odpada, prowizja ze sprzedaży też, zarobek ze sprzętu tak samo.

No tego nikt nie wie.

Może coś na gamepassie.

Na pewno sporo na tym sprzęcie zarobi steam i valve

Opublikowano
2 minuty temu, łom napisał(a):

Pewnie na danych do nauki AI, na pewno w tle będzie masa serwisów do zbierania zasobów krytycznych.

Opublikowano

Podobno będą od razu 2 modele (w tym Pro):

Screenshot_20260306_110842_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260306_110902_Samsung Internet.jpg

Opublikowano
13 minut temu, devilbot napisał(a):

Oczywiście że można wyjebać to pc nie ma obowiązku korzystania.

Można ustawić że sprzęt loguje się na starcie do steam i wygląda to wtedy jak menu w steam decku, albo korzystać z nakładki Asus armored crate która jest świetna i responsywna.

Jeżeli ta od m$ nadal będzie chujowa to właśnie tak zrobię bo będę miał taką opcję.

Tak samo jak będę miał opcje kupić nową grę na steama kluczyk za 180zł a nie być skazanym na cyfrę u Sony za 350zł.

Nadal pozostaje Pecetoza, aktualizacje windows, aktualizacje sterowników, logowania do launcherów, do tego usypianie zjadające baterie, albo hibernacja która nie trwa 2 sekund, logowania, cudowania. Ten ich interface musiałby wszystko ogarniać i w teorii mogliby zrobić jak steamdeck - tam wszystko działa bardzo wygodnie do momentu jak nie kombinujesz z wychodzeniem poza nakładkę Steam, więc mogliby tak zmuszać do zakupów w ich sklepie nawet jeżeli z innych sklepów by się dało korzystać w widoku desktopowym.

Ja mam doświadczenie z Deckiem średnie, akurat w kwestii innych launcherów na windows będzie trochę lepiej, tak czy owak cokolwiek miałem robić pecetowego to mi się odechciewało. Tak wiem, można podpiąc m+k i będzie łatwiej, ale przechodzenie do tego interface desktopowego, nawigacja po tym, a potem i tak dodatkowe launchery były wnerwiające, bo ciągle zapominały haseł, albo taki epic miał tendencję do walenia jakąś reklamą przy zegarze, którą było cięzko zamknąć. A po jakimś czasie aktualizacja systemu albo mi w ogóle zabijała Non Steam Games Launchers, albo Deckyloader i grzeb w tym od nowa. Używam PC i tam też Epic mi ciągle zapomina hasła, co bym nie robił, nie jestem sam z takim problemem, nawigowanie po interface nieprzystosowanym do obsługi padem, a w przypadku tych małych konsolek jeszcze nieprzystosowanym do takich małych ekranów to jest dramat.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

No tak to będzie pc, wiadomo od 2 lat.

Żadna konkurencja dla PlayStation. To już minęło. Sprzęt dla kilku tysięcy pasjonatów.

Opublikowano
3 godziny temu, łom napisał(a):

Nadal nie czaję jak to ma działać. Ma być dostęp tylko do sklepu MSu (z grami wydanymi i na PC i na konsole) bez Steam/Epica/GoGa to muszą dać mocno konkurencyjną cenę. Będzie też dostęp do Steama/Epica/GoGa to MS z automatu rezygnuje z 30% prowizji z każdej sprzedaży na swoim sklepie. I jak już reklamują że będzie można odpalić gry PC to też granie online powinno być bez opłat.

Już teraz wszystkie komputery z Windowsem i Asus Xbox Rog Ally pozwalają grać na Steamie, Steam jest od iluś miesięcy dumną dużą częścią aplikacji Xbox na PC.

Może to dziś wyglądać jak wycinanie sobie sporego tortu. Ale jeśli kiedyś w przyszłości będzie tak, że następnym razem twórcy jakiegoś Crimson Desert pomyślą "hm, w sumie czy jest sens w ogóle robić to na PS5, w Chinach 10x tyle ludzi gra na pececie, zróbmy na razie PC i zobaczmy potem", i tak pójdzie rynek gier, to może być inaczej.

Przy czym nie sądzę, by rynek gier sam w sobie był dla Microsoftu kluczowy. Ta firma ma wiele innych źródeł przychodu.

Opublikowano

Moze i ma ale nie wyjebali 70mld na gierki video zeby teraz tego nie spieniezyc.