Opublikowano 22 godziny temu22 godz. Lipcowy numer dostępny od 2 lipca (czwartek)Prenumerata pocztowa wysyłka 29 czerwca (poniedziałek)Patronite i prenumeraty InPost wysyłka 29 czerwca (poniedziałek)Cena magazynu - 24,99 zł (124 strony) Roger: Tegoroczny Summer Game Fest i wszystkie towarzyszące mu wydarzenia okazały się czymś, czego branża po upadku E3 potrzebowała od dawna – powiewem świeżości i energii, jakiego nie widzieliśmy od lat w letnim okienku. Bez większej przesady można powiedzieć, że była to najlepsza edycja w historii. Konkretne zapowiedzi, mocne gameplaye i przede wszystkim skupienie się na grach, które wyjdą w tym roku lub na początku przyszłego. Opisujemy ponad 30 nadchodzących tytułów zaprezentowanych na Summerze, z czego część mieliśmy okazję sprawdzić osobiście. Przeczytacie więc playtesty między innymi Control Resonant, Resonance: A Plague Tale Legacy, Halo: Campaign Evolved, 1666: Amsterdam czy nowego Raymana. W dziale Recenzje tym razem nieco skromniej niż przed miesiącem, ale wciąż jest na czym zawiesić oko. Na pierwszy plan wysuwa się Gothic Remake, który próbuje udźwignąć ciężar legendy, nowe UFC, niespodzianka od Square w postaci The Adventures of Elliot: The Millennium Tales, a także powrót Star Foksa w odpicowanej odsłonie. W sumie uzbierało się 25 recenzji, a do tego dorzucamy testy sprzętu. Sprawdzamy choćby nową wersję kultowego domowego komputera, czyli The Spectrum White Edition. Ucieszą się również fani skradanek. Seria Thief powraca, a my nie tylko przyglądamy się nadchodzącemu remasterowi, ale też rozmawiamy z jego twórcami o tym, jak przywrócić do życia jedną z najbardziej klimatycznych marek w historii gier.A co w Hardkorze? Sporo tematów, również takich, które wykraczają poza same gry. Przyglądamy się przyszłości Marvel Cinematic Universe i temu, czy Marvel faktycznie ma szansę wrócić na szczyt przy okazji „Avengers: Doomsday”. Zderzamy też fenomen trylogii Mass Effect z rzeczywistością Andromedy, zastanawiając się, gdzie dokładnie coś poszło nie tak. Nie zabrakło również tematów bliższych naszemu podwórku – w tekście o Sundog zaglądamy za kulisy jednego z najgłośniejszych (i najbardziej kontrowersyjnych) projektów finansowanych z publicznych pieniędzy.Bardzo mocno prezentuje się również dział Retro. Wracamy do korzeni Gothica i próbujemy zrozumieć, dlaczego historia Bezimiennego wciąż rezonuje z kolejnymi pokoleniami graczy. Zaglądamy na plan „Obcego – decydującego starcia”, by zobaczyć moment, w którym kino sequeli zmieniło się na zawsze. Cofamy się też do początków serii Yakuza oraz analizujemy fenomen Star Foksa – marki, która kiedyś wyznaczała kierunki rozwoju branży. Nie zapomnieliśmy też o klasykach bliższych sercu wielu z Was – fani Need for Speed: Underground zdecydowanie powinni zajrzeć do naszego działu Retrorecenzja.Jak zawsze też w felietonach i dziale Co Nowego staraliśmy się spojrzeć na gry z różnych perspektyw. Bo choć branża nie zwalnia, to właśnie teraz widać wyraźnie, że przed nami wyjątkowo intensywna druga połowa roku. Miłej lektury i dużo słońca. zamów numer w sklepie PSX Extremezamów numer na AllegroTEMAT NUMERUSummer Game FestTESTYGamepad Yaxo Evo Deck Nintendo Switch 2Podstawka chłodząca Yaxo Arctic BreezeThe Spectrum White EditionHARDKORInne czasy, inni AvengersiIbru, czyli opowiem Ci bajkę...W galaktyce „Androbiedy”RETRORetrocenzja – Need for Speed: Underground 2„Aliens” – więcej niż sequel doskonałyHistoria początków Star Foksa. I ich końcaGothic – historia, którą pokochali PolacyYakuza – niczym smokFELIETONYSuper Pisario [Michał Pisarski]Fabularna tawerna [Zax]Savepoint [Michał Walkiewicz]Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]Story Mode [Adamus]Od gracza dla graczy [Mazzi]Okiem maniaka [Roger]STAŁE RUBRYKIPrenumerata Co nowego Ohayo NipponDobre, bo polskieHyde ParkHeadshotReplayMyszaq lubiRegion FilmowyComix ZoneBardzo Ambitny Kącik AnimeGraczpospolitaGłos LuduPatroniteListyGRY / CO NOWEGOKingdom Hearts IVMinecraft Dungeons IIStar Trek: Shadow FrontierThief: The Dark Project RemasteredGRY / SUMMER GAME FEST1666: Amsterdam Castlevania: Belmont’s Curse Clockwork Revolution COD: Modern Warfare 4 Control: Resonant Crazy Taxi World Tour Echoes of Aincrad Exodus Fable Final Fantasy VII Revelation Gears of War: E-Day gen ATLAS God of War: Laufey GUNDAM ROGUE ORBIT Halo: Campaign Evolved Marvel’s Wolverine Obcy: Izolacja 2 Rayman Legends Retold Resident Evil Veronica Resonance: A Plague Tale Legacya Saw: Genesis Senua Silent Hill: Townfall Spyro: A Realm Beyond Star Wars: Zero Company State of Decay 3 Stellar Blade: Blood Rain Stranger Than Heaven Stuntman: Hollywood Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin The Wolf Among Us 2 Tomb Raider: Legacy of Atlantis Until Dawn 2 Virtua Fighter Crossroads GRY / RECENZJEBeat the ChampionsCoffee Talk TokyoCopa CityDead or Alive 6: Last RoundEA Sports UFC 6Echo Generation 2eFootball Kick-Off! F1 25: 2026 Season PackFarming Simulator 26: Nintendo Switch EditionGobliiins CollectionGothic RemakeHouse Flipper Remastered CollectionMonopoly: Star Wars Heroes vs. VillainsNBA The RunNecrophosis: Full ConciousnessRealm of InkRiver City Saga: Journey to the WestSave My ScrapStar FoxThe 7th Guest RemakeThe Adventures of Elliot: The Millennium TalesThe Necromancer’s TaleWall World 2World of Tanks: HEAT W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. Chętnie poczytam podsumowanie letnich imprez. Tyle tego pokazali, że łatwo mogło coś człowiekowi umknąć, więc fajnie będzie to wszystko przestudiować w uporządkowanej formie.Perez, planujecie jakiś uroczysty 350 numer w listopadzie, czy już raczej wstrzymacie się do przyszłego roku i trzydziestolecia?
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. Autor 16 minut temu, tannerpl napisał(a):HIV zbiera siłyTrochę prawda - teraz pauza, ale na kolejny numer wstępnie wpisane 4 strony, ale co z tego wyjdzie... ;)20 minut temu, Pix napisał(a):Perez, planujecie jakiś uroczysty 350 numer w listopadzie, czy już raczej wstrzymacie się do przyszłego roku i trzydziestolecia?Bardziej pytanie do @Roger , ale póki co niespecjalnie coś myśleliśmy. Tych różnych -leci i okrągłych numerów trochę było, te kolejne wspominki już trochę się dublują, więc z dwojga tych rocznic wydaje mi się, że fajniej będzie podziałać przy okazji 30-lecia, bo tak to by wyszło, że listopad i potem po 10 miesiącach 30-lecie.
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Trochę mi żal dzisiejszych redaktorów Szmatławca. Stara gwardia może wspominać zjeżdżanie na krzesłach po ulicy i kąpiel w umywalce, a nowi co? Wewnętrzne dyskusje o konstruktach na komunikatorach internetowych?
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. 1 godzinę temu, Jutrzen napisał(a):Inne czasy, inni AvengersiOch kurna.Wzięło z zaskoczenia, dobre ;)
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. dziwnie się czyta zapowiedź relacji z targów, gdzie wydaje się, że tegoroczne Summer Game było już dawnooo. a teraz każdy już żyje gta6 xd
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. tragiczny art tego Thiefa Wam dali, ale przynajmniej kolorki akcentów na okładce dobrze dobrane
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 23 minuty temu, Słupek napisał(a):dziwnie się czyta zapowiedź relacji z targów, gdzie wydaje się, że tegoroczne Summer Game było już dawnooo. a teraz każdy już żyje gta6 xdA w cda dopiero we wrześniu. Ja tam lubię te relacje, kiedy na kolejnych stronach masz zebrane zapowiedzi nadchodzących gierek.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Kurde, ostatnio mam trochę mało czasu na granie (i tym bardziej czytanie), ale jak widzę Yakuzę, to aż mną telepie i w przyszłym tygodniu lecę do kiosku. Szczególnie że to właśnie dzięki forum PE ~20 lat temu odkryłem pierwszą odsłonę na PS2 - na początku nie mogłem się przekonać, miałem ze dwa nieudane podejścia, aż w końcu wszedłem to całym ciałem. Lata później, jedną z pierwszych gier, które ograłem na świeżo kupionej PS4, było Kiwanko z PS Plus. Nie dość na tym! Aktualnie ogrywam Yakuza: Jak Smok i przez tę grę ciągle mam ochotę na azjatyckie żarcie. Robię kulinarny przejazd od Japonii, przez Koreę, aż po Chiny. Ostatnio robiłem podejście do hong shao rou (polecam, starej aż się uszy trzęśli z pyszności), niedawno żarliśmy też klasyczny ryż z kimchi, dzisiaj zrobię jakie podudzia w sojowcu. W ogóle żarcie inspirowane gierkami to bardzo fajny temat, szczególnie w takiej Yakuzie, gdzie wpieprzanie to ważny element gameplayu