Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 347

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Nieee, takich planów nie ma, żeby jakość druku obniżać. Ja to raczej w drugą stronę - marzy mi się właśnie takie pro wydanie - grubszy papier w środku, grubsza okładka. No ale stety lub nie, na dzisiaj wciąż mamy na tyle duży nakład, że taka jedna zmiana robi się odczuwalna finansowo.

• Odpowiedzi 86
  • Wyświetleń 5,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Konsolite już po kilku Guinnessach musiał być przy pisaniu recki Hyperwired. No trzeba przyznać, że chłopak jak to mówią Amerykanie "cooked" tym fragmentem

• Jukka Sarasti
    Jukka Sarasti

Ja tylko czytam uwagi Jutrzena.

• ProstyHeker
    ProstyHeker

słuchaj no

Opublikowano
13 minut temu, Perez napisał(a):

Nieee, takich planów nie ma, żeby jakość druku obniżać. Ja to raczej w drugą stronę - marzy mi się właśnie takie pro wydanie - grubszy papier w środku, grubsza okładka. No ale stety lub nie, na dzisiaj wciąż mamy na tyle duży nakład, że taka jedna zmiana robi się odczuwalna finansowo.

A jakby papier w środku zostawić jaki jest a okładkę podrasować🤔 to o ile skoczyła by cena magazynu przy obecnym nakładzie?

Opublikowano

Już bym wolał papier w środku zmienić na ciut grubszy, bo okładka jest ok. Porównajcie sobie obecne wydanie z tymi z bodaj 22/23, gdzie przy tej samej liczbie stron (albo 108) pismo było wyraźnie grubsze na grzbiecie.

Opublikowano

To wy czytacie ikstrima? Ja tylko okładkę oglądam

Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

To wy czytacie ikstrima? Ja tylko okładkę oglądam

Ja tylko czytam uwagi Jutrzena.

Opublikowano
W dniu 30.07.2026 o 22:47, Perez napisał(a):

Mi się za to marzy (no, może to nieco za mocne słowo) powrót takiego PE w starym dobrym stylu, tj. na cienkim papierze (tak, żeby miejsce na półce oszczędzać) i z malutką czcionką, tak aby upchnąć na każdej stronie jak najwięcej tekstu; może jestem trochę staroświecki ale uważam, że wyznacznikiem tego czy dany magazyn jest "pro" czy nie, nie jest grubość (ani zapach) papieru tylko zawartość merytoryczna. W innych słowach: czasopisma służą IMO po prostu do tego by je CZYTAĆ, a nie żeby szpanersko prezentowały się na półce jako element dekoracji.

Opublikowano

Czyli robimy sam czarny tekst na białym tle, zero screenów i papier jak w "Piłce Nożnej" (nawet ulotki z biedry mają lepszy). Pozwoli to zaoszczędzić strony i koszta, więc wrócimy do ceny 10zł. D

Ja tam lubię jak pismo jest na dobrym papierze, dlatego EVO jest dla mnie idealne pod tym względem. Bardziej nie lubię jak w środku jest kram odpustowy- pełno fontów i misz masz screen-art-tekst w totalnym nieładzie.

Opublikowano

To znaczy, ten papier z Ekstrimów sprzed 20 lat nie był moim zdaniem złej jakości, był cieńszy od obecnego (dzięki czemu dało się więcej gazetek na półce upchnąć) ale jakościowo IMO w porządku, a i pamiętajmy że wtedy (zdaje się od 63 numeru) nawet okładka była przecież lakierowana.

Opublikowano

Nie wiem na ile to są prawilne dane, ale według internetu grubość papieru standardowego magazynu wynosi 0,08 mm, a najcieńsze (nie gazetowe) to 0,06 mm. Przy 124 stronach PE daje to różnicę ok. 2,5 mm, czyli dopiero po 15 numerach uzyskałbyś miejsce na dodatkową małą książkę w cienkiej okładce, a przy okazji grzbiet PE byłby za mały, żeby napisać co jest w numerze i który to numer

Edytowane przez Grześ

Opublikowano
W dniu 30.07.2026 o 22:47, Perez napisał(a):

ale chyba nie to co ma CDA albo ostatnie specjale?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Nomen dubium napisał(a):

Mi się za to marzy (no, może to nieco za mocne słowo) powrót takiego PE w starym dobrym stylu, tj. na cienkim papierze (tak, żeby miejsce na półce oszczędzać) i z malutką czcionką, tak aby upchnąć na każdej stronie jak najwięcej tekstu; może jestem trochę staroświecki ale uważam, że wyznacznikiem tego czy dany magazyn jest "pro" czy nie, nie jest grubość (ani zapach) papieru tylko zawartość merytoryczna. W innych słowach: czasopisma służą IMO po prostu do tego by je CZYTAĆ, a nie żeby szpanersko prezentowały się na półce jako element dekoracji.

Ale ja nie mówię, że jakość wydania ma się odbywać kosztem merytoryki. Optymalnie właśnie chodzi o to, aby to łączyć, czyli wciąż być merytorycznym, ale móc to podawać w atrakcyjnej formie, tyle że ta atrakcyjna forma swoje kosztuje i stąd robi się z tego trochę takie marzenie. My na dzisiaj jesteśmy gdzieś w miarę po środku, jeśli chodzi o druk - papier środków to 70g, czasami 80g, okładka 170g, więc żaden luksus, ale też nie jesteśmy "gazetowi". Natomiast te stare dzieje, o których wspominasz - nie wiem, czy to by dzisiaj przeszło, sami Czytelnicy narzekali na wielkość fontu, że był za mały (a i tak większy niż kiedyś).

8 minut temu, MYSZa7 napisał(a):

ale chyba nie to co ma CDA albo ostatnie specjale?

W sensie mówisz o nakładzie czy papierze czy czym?

Opublikowano
3 godziny temu, Perez napisał(a):

sami Czytelnicy narzekali na wielkość fontu, że był za mały

No Adrian Chmielarz na przykład, pamiętam :)

Opublikowano
6 godzin temu, Perez napisał(a):

Ale ja nie mówię, że jakość wydania ma się odbywać kosztem merytoryki.

Absolutnie nie posądzam Was o takie niecne plany, twierdzę jedynie że choćby zamienić papier nawet na 3x grubszy, nie sprawi to że pismo stanie się bardziej "pro" (zwiększy to jedynie jego wagę i objętość) ponieważ to nie od grubości papieru zależy.

6 godzin temu, Perez napisał(a):

Natomiast te stare dzieje, o których wspominasz - nie wiem, czy to by dzisiaj przeszło, sami Czytelnicy narzekali na wielkość fontu, że był za mały (a i tak większy niż kiedyś).

Za to na lakierowaną (a przy tym wcale nie grubą) okładkę która wówczas była raczej nie narzekali, i powrót takowej podejrzewam że jak najbardziej by "przeszedł".

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano
10 godzin temu, Perez napisał(a):

W sensie mówisz o nakładzie czy papierze czy czym?

Chodzi mi o gramature papieru.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, MYSZa7 napisał(a):

Chodzi mi o gramature papieru.

Specjale mają też 70g, tylko inny papier, bo to też inna drukarnia (ta co drukuje miesięcznik nie drukuje raczej mniejszych nakładów).

Opublikowano
  • Autor

Sierpniowy PE już u mnie, przesyłki gotowe (prenumeraty i wydanie dla Patronów) i jutro ruszają w trasę.

IMG_6694.JPEG

Opublikowano
5 minutes ago, Perez said:

Sierpniowy PE już u mnie, przesyłki gotowe (prenumeraty i wydanie dla Patronów) i jutro ruszają w trasę.

IMG_6694.JPEG

Czas skończyć poprzedni numer haha

Opublikowano

Kolor na mapach temperatur w dniu premiery, idealnie będzie pasował pod kolory na okładce. Przynajmniej u mnie.

Opublikowano

Okładka wygląda świetnie. Konkurencja także miała podobny motyw, ale dużo gorszy. Mam nadzieję, że ta okładka sprzeda wuchtę magazynów. Przynajmniej mamy jeszcze fizyczne gazetki...

Opublikowano
  • Autor

E-wydanie w ramach prenumeraty powinno być już dostępne.

Opublikowano

Tylko nie spoileruj przypadkiem oceny dla Burnouta 5, bo chcę mieć niespodziankę w czwartek; obawiam się jednak, że na żadne 9/10 (czy choćby 8) nie ma co liczyć, skoro Adam wyżej ceni sobie nawet taką "petardę" jak Ridge Racer 5, oh well...

Opublikowano

Pdf przeglądnięty, ale czytane będzie jutro, jak wyjmę numer z paczkomatu.

Czyli prawie jak co miesiąc.