Opublikowano 24 lutego 20196 l to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki. Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście.
Opublikowano 24 lutego 20196 l 40 minut temu, grzybiarz napisał: masz coś do papieru do pieczenia? nie rozumiem Do samego papieru nic nie mam. Skrytykowalem Reda, kiedy pokazal swoj slynny kulinarny wyziew, zeby wyje.bal ten papier wpiz.du i uzywal blaszki do pizzy. No ale tak teraz mysle, ze na nic mu sie by ta blacha zdala bo wszystko by przez dziurki przecieklo. Nie mowiac juz o takim malym fakcie, ze papier do pieczenia ma wytrzymalosc max 220C a pizze robi sie w pierkarniku na pelnej pi.zdzie. I nie Red, polozenie dwoch plasterkow papieru nie zalatwi sprawy
Opublikowano 24 lutego 20196 l 15 minut temu, D.B. Cooper napisał: to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki. Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście. Ph akurat z wolowina i salami jest na bogato
Opublikowano 25 lutego 20196 l a przeszedłem się do ph ostatnio i niczego jej nie brakowało - ot, typowa amerykańska pizza z sieciówki, przy jedzeniu której tłuszcz cieknie po łokciach
Opublikowano 25 lutego 20196 l Skoro przy sieciówkach jesteśmy to bardzo chciałbym pochwalić Dragon Pizzę z Przymorza w Gdańsku: ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny, w środku cieńkie ciasto, regularnie nieszczególnie tłusta i bardzo dużo składników. 50cm to prawdziwy moloch, z dziewczyną jedliśmy na dwa razy. Edytowane 25 lutego 20196 l przez Paolo de Vesir
Opublikowano 25 lutego 20196 l Jadłem raz, bo koło mnie. Pizza była nijaka i wszystkich brzuch potem bolał. Mógł to być randomowy incydent, bo widzę, że pizzeria się cieszy dużą popularnością, ich auta od dowozu często u mnie pod blokiem widzę. No ja raz sprawdziłem i więcej nie mam zamiaru. Na Przmorzu jest dużo lepszego jedzenia, a od niedawna jest też włoska knajpka z ciekawą pizzą, ale jeszcze nie sprawdzałem.
Opublikowano 25 lutego 20196 l 10 minut temu, Paolo de Vesir napisał: ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny, W ph tez tak wygladaja i raczej nie jest to pozytyw. 12 minut temu, Paolo de Vesir napisał: regularnie tłusta Co?
Opublikowano 25 lutego 20196 l Chodziło mi o to że nie ocieka tłuszczem, ani nie jest to oryginalna włoska pizza.
Opublikowano 28 lutego 20196 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. To i ja dodam jakie pizze robiłem jakiś czas temu. W rancie był ser Edytowane 28 lutego 20196 l przez Tynio
Opublikowano 28 lutego 20196 l 2 minuty temu, Mejm napisał: Byl papier do pieczenia grany? U mnie bez papiera Edytowane 28 lutego 20196 l przez Tynio
Opublikowano 28 lutego 20196 l 11 minut temu, mcp napisał: Tynio, dej przepis bo ładnie to wygląda. Proszę bardzo 250 gr. mąki typu 00 (do dostania w większych marketach przykładowo Kasia lub Pivetti)- 150-160 ml ciepłej wody, podzieloną na dwie części (miękkiej - z filtra, warto mieć w szklance jeszcze jakieś 10-15 ml jako rezerwę)- 5-6 gram drożdży instant (są pewniejsze), polecam je rozrobić w ciepłej wodzie (około 50-60 ml) z płaską łyżeczką cukru + dwie łyżki mąki i odczekać by zaczęły rosnąć.- około 1-1 1/2 łyżki dobrej oliwy z oliwek- szczypta soli do smaku (ja dodaję soli himalajskiej)- dodać dosłownie szczyptę proszku do pieczenia. (nie za dużo) Opcja -do ciasta dodać po jednej lub połowie płaskiej łyżeczce tartego oregano i bazylii (ciasto ma fajny ziołowy aromat)-trochę mąki kukurydzianej (na stolicę by można dobrze "rozwałkować" ciasto)Dzięki temu pizza nie będzie się kleić, a całość nabierze ciekawego żółtego koloru. Wychodzi z tego pizza na średnim cieście o średnicy 32-33 cm.Mąkę przesiać przez sitko, dodać rozpuszczone drożdże + resztę wody (opcjonalnie bazylię i oregano), dodać proszku do pieczenia i ugniatać przez około 5-7 minut.Następnie dodać oliwę oraz sól i wyrabiać minimum 3-5 minut.Jeżeli ciasto jest klejące to dodać trochę mąki, a jak nie jest sprężyste tylko twarde do dodać wody i wyrabiać jeszcze chwilę.Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. (ciasto musi rosnąć minimum 50-60 minut w ciepłym miejscu.Jak ciasto jest gotowe to teraz zależny czy chcemy mieć średni czy cienki spód.- średni to całość robimy ręcznie, formujemy kulkę i ręką powoli formujemy placek następnie smarujemy sosem pomidorowym i zostawiamy na kilka minut by trochę urosło.- cienki, bierzemy wałek i z kulki formujemy placek, a potem smarujemy sosem pomidorowym (tu nie czekamy by wyrosło)Kładziemy co chcemy i do piekarnika.Ja w starym piekarniku miałem max 220-230C i trzymałem około 10 minut w nowym mam 240-250C i trzymam około 8-9 minut (oba gazowe)Najlepiej przetestować ile czasu będziesz potrzebował w swoim piekarniku.Smacznego. Edytowane 28 lutego 20196 l przez Tynio
Opublikowano 28 lutego 20196 l Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął
Opublikowano 28 lutego 20196 l za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza
Opublikowano 28 lutego 20196 l 1 minutę temu, D.B. Cooper napisał: Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął Wiesz czego mnie klienci w pracy nauczyli? Że czasem nawet jak coś średnio wyjdzie to wystarczy tylko zrobić odpowiednią fotkę z dobrym oświetleniem i wygląda o 50% lepiej.
Opublikowano 28 lutego 20196 l 4 minuty temu, D.B. Cooper napisał: Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął no już już twoja też na pewno jest bardzo dobra xd
Opublikowano 28 lutego 20196 l 5 minut temu, Shen napisał: za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza Dwie pierwsze masz po 3 max 4 dodatki więc to nie taka typowa polska pizza, co do trzeciej, tak jest tam więcej dodatków, ale ja lubię sobie dodać więcej Często ostatnia pizza u mnie ma więcej dodatków bo zostają i staram się nie marnować jedzenia. Edytowane 28 lutego 20196 l przez Tynio
Opublikowano 28 lutego 20196 l Aaaiii i dokladnie taka blaszka na pizze o jakiej pisalem Mejm apprroved. No, nowa strona wiec pizza legit 100% a biedaki co ich nie stac na skladniki to cicho tam.
Opublikowano 28 lutego 20196 l 6 minut temu, D.B. Cooper napisał: Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął Takie czasy. czy ktoś by wziął do gęby zdeformowanego wacka?