Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 246,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki.

Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście.  

Opublikowano
40 minut temu, grzybiarz napisał:

masz coś do papieru do pieczenia?
nie rozumiem :/

Do samego papieru nic nie mam. Skrytykowalem Reda, kiedy pokazal swoj slynny kulinarny wyziew, zeby wyje.bal ten papier wpiz.du i uzywal blaszki do pizzy. No ale tak teraz mysle, ze na nic mu sie by ta blacha zdala bo wszystko by przez dziurki przecieklo. Nie mowiac juz o takim malym fakcie, ze papier do pieczenia ma wytrzymalosc max 220C a pizze robi sie w pierkarniku na pelnej pi.zdzie. I nie Red, polozenie dwoch plasterkow papieru nie zalatwi sprawy :)

Opublikowano
15 minut temu, D.B. Cooper napisał:

to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki.

Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście.  

Ph akurat z wolowina i salami jest na bogato

Opublikowano

plus za ananas

Opublikowano

a przeszedłem się do ph ostatnio i niczego jej nie brakowało - ot, typowa amerykańska pizza z sieciówki, przy jedzeniu której tłuszcz cieknie po łokciach

Opublikowano

Skoro przy sieciówkach jesteśmy to bardzo chciałbym pochwalić Dragon Pizzę z Przymorza w Gdańsku: ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny, w środku cieńkie ciasto, regularnie nieszczególnie tłusta i bardzo dużo składników. 50cm to prawdziwy moloch, z dziewczyną jedliśmy na dwa razy.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano

Jadłem raz, bo koło mnie. Pizza była nijaka i wszystkich brzuch potem bolał. Mógł to być randomowy incydent, bo widzę, że pizzeria się cieszy dużą popularnością, ich auta od dowozu często u mnie pod blokiem widzę. No ja raz sprawdziłem i więcej nie mam zamiaru. 

 

Na Przmorzu jest dużo lepszego jedzenia, a od niedawna jest też włoska knajpka z ciekawą pizzą, ale jeszcze nie sprawdzałem.

Opublikowano
10 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny,

W ph tez tak wygladaja i raczej nie jest to pozytyw.

 

12 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

regularnie tłusta

Co?

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

To i ja dodam jakie pizze robiłem jakiś czas temu.

 

3aKDKq9.jpg

 

1xDP3zx.jpg

 

MWpFjWm.jpg

 

W rancie był ser 

 

4RLVhzZ.jpg

 



CzygQ19.jpg

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

:notbad:

 

Byl papier do pieczenia grany?

Opublikowano
2 minuty temu, Mejm napisał:

:notbad:

 

Byl papier do pieczenia grany?

 

U mnie bez papiera :dunno:

 

ajzaAa0.jpg

 

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

Tynio, dej przepis bo ładnie to wygląda.

Opublikowano
11 minut temu, mcp napisał:

Tynio, dej przepis bo ładnie to wygląda.

 

 

Proszę bardzo 

 

 250 gr. mąki typu 00 (do dostania w większych marketach przykładowo Kasia lub Pivetti)
- 150-160 ml ciepłej wody, podzieloną na dwie części (miękkiej - z filtra, warto mieć w szklance jeszcze jakieś 10-15 ml jako rezerwę)
- 5-6 gram drożdży instant (są pewniejsze), polecam je rozrobić w ciepłej wodzie (około 50-60 ml) z płaską łyżeczką cukru + dwie łyżki mąki i odczekać by zaczęły rosnąć.
- około 1-1 1/2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- szczypta soli do smaku (ja dodaję soli himalajskiej)
- dodać dosłownie szczyptę proszku do pieczenia. (nie za dużo)

Opcja 

-do ciasta dodać po jednej lub połowie płaskiej łyżeczce tartego oregano i bazylii (ciasto ma fajny ziołowy aromat)
-trochę mąki kukurydzianej (na stolicę by można dobrze "rozwałkować" ciasto)
Dzięki temu pizza nie będzie się kleić, a całość nabierze ciekawego żółtego koloru.

 

Wychodzi z tego pizza na średnim cieście o średnicy 32-33 cm.
Mąkę przesiać przez sitko, dodać rozpuszczone drożdże + resztę wody (opcjonalnie bazylię i oregano), dodać proszku do pieczenia i ugniatać przez około 5-7 minut.
Następnie dodać oliwę oraz sól i wyrabiać minimum 3-5 minut.
Jeżeli ciasto jest klejące to dodać trochę mąki, a jak nie jest sprężyste tylko twarde do dodać wody i wyrabiać jeszcze chwilę.
Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. (ciasto musi rosnąć minimum 50-60 minut w ciepłym miejscu.

Jak ciasto jest gotowe to teraz zależny czy chcemy mieć średni czy cienki spód.
- średni to całość robimy ręcznie, formujemy kulkę i ręką powoli formujemy placek następnie smarujemy sosem pomidorowym i zostawiamy na kilka minut by trochę urosło.
- cienki, bierzemy wałek i z kulki formujemy placek, a potem smarujemy sosem pomidorowym (tu nie czekamy by wyrosło)

Kładziemy co chcemy i do piekarnika.
Ja w starym piekarniku miałem max 220-230C i trzymałem około 10 minut w nowym mam 240-250C i trzymam około 8-9 minut (oba gazowe)

Najlepiej przetestować ile czasu będziesz potrzebował w swoim piekarniku.

Smacznego.

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD 

Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął 

Opublikowano

za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza

Opublikowano
1 minutę temu, D.B. Cooper napisał:

Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD 

Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął 

 

Wiesz czego mnie klienci w pracy nauczyli?

 

Że czasem nawet jak coś średnio wyjdzie to wystarczy tylko zrobić odpowiednią fotkę z dobrym oświetleniem i wygląda o 50% lepiej. 

 

 

Opublikowano
4 minuty temu, D.B. Cooper napisał:

Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD 

Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął 

no już już :empathy: twoja też na pewno jest bardzo dobra xd

Opublikowano
5 minut temu, Shen napisał:

za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza

 

Dwie pierwsze masz po 3 max 4 dodatki więc to nie taka typowa polska pizza, co do trzeciej, tak jest tam więcej dodatków, ale ja lubię sobie dodać więcej :) 

Często ostatnia pizza u mnie ma więcej dodatków bo zostają i staram się nie marnować jedzenia. 

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

Aaaiii i dokladnie taka blaszka na pizze o jakiej pisalem :banderas:

 

Mejm apprroved.

approved-rubber-stamp-vector-illustratio

 

No, nowa strona wiec pizza legit 100% a biedaki co ich nie stac na skladniki to cicho tam.

Opublikowano
6 minut temu, D.B. Cooper napisał:

Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął 

 

Takie czasy.

czy ktoś by wziął do gęby zdeformowanego wacka?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.