Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Pokrojone, posiatkowane, starte i ugniecione. Teraz odczekać tak z 30 minut aż ciasto podrośnie i na szybko polecą pizze na obiad dla dwóch rodzin (szwagierka/siostra żony wpadła z dziećmi). 
 

Przy odrobinie wprawy to te pizze robi mi się przyjemniej niż np. takie schabowe. Oliwa, oregano i sól - u mnie mus przy włoskiej pizzy. 

63-B26428-417-A-49-E5-A75-D-2608-C636268

 

 

Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj pierwszy raz robiłem własną pizzę, z ciastem i sosem własnej roboty. Ciasto znalazłem na jakiejś stronce (nie chciało mi się wertować całego forumka :( ), przepis na sos od food emperora xddd

 

Wyszło bardzo spoko, zwłaszcza, że nie mam kamienia do pizzy, piekłem tylko na papierze i na kratce. W brzegi włożyłem minimalną ilość sera, to nawet żona zjadła (a zazwyczaj mi oddaje xD).

 

Spoiler

image.thumb.png.cad6c4a28f8cbb9496a6ccc74a3a02bb.pngimage.thumb.png.6b3a0b02df5b9fb6fd1c4d411a4220f8.png

Koledzy z forumka, fituje?

  • Plusik 6
  • Lubię! 3
Odnośnik do komentarza
W dniu 8.08.2022 o 19:53, Adam GlapJńskJ napisał:

Dawaj dalej z robotą - nie mogę się doczekać jak to finalnie ci wyjdzie. :headbanger:

Nie ma się czym specjalnie chwalić. Miał być lepszy i tańszy. Zwłaszcza mając darmowe cegły z odzysku od sąsiadów. Dużo więcej betonu poszło, niż mi się wydawało, że trzeba. Plan był na taki w kształcie iglo. Ogień obok pizzy. 

Tutaj ogień mam od dołu. Z tyłu pieca jest szczelina, by ciepło opływało pizzę. Kamień na pizzę, to kuchenny kawał granitu z odzysku. Idealnie oszlifowany. Ogień tylko do testów i pierwszego wypalenia. Nie wiem, kiedy coś tam będę piekł, bo to 3x więcej roboty, niż normalnie jak człowiek w domu, w piekarniku sobie zrobić. :kekw:
 

C65108-F3-F1-F0-486-F-A318-A1537834-B4-B


 

 

B7707-D8-B-E3-AB-4182-817-C-C29465-C4-A9

  • Plusik 3
Odnośnik do komentarza
12 godzin temu, Figaro napisał:

pytanko do bardziej ogarniętych - czy mogę trzymać taki piecyk na gazie na balkonie w mieszkaniu? jakie są warunki? Chyba nie można w budynkach powyżej 4 pięter? Oczywiście nie ma sieci gazowej w budynku.

A po co chcesz to uzywac na balkonie skoro masz ogrod. Zreszta nawet jesli odpalisz to na balkonie to bedziesz je.bal sasiadom pieczonym plackiem po oknach.

Odnośnik do komentarza

Nie zwalniamy, auu. Tym razem ciasto na zakwasie żytnim, 40 % mąki chlebowej, 30% mąki orkiszowej, 20% pełnoziarnistej żytniej, 10% semoliny. Tym razem sos ugotowałem z czosnkiem, oliwą i przyprawami i zrobiło to ogromną różnicę na plus. Wszystkie piccki zostały pochłonięte w mniej niż 5 minut. Ten zakwasowy posmak robi robotę.

 

 

299200539_3252306188349648_8575649951613208132_n (2).jpg

 

298595908_386556280225394_911131969001307133_n (2).jpg

  • Plusik 2
  • Lubię! 5
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...