Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 340,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i zrobiłem to. Objechałem całe Tatry. 240 km, 3000 m przewyższeń, dwa dni. Rekord dniówki pobity i to w górach, mogę być z siebie dumny. Aż sam nie wierzę, że to zrobiłem i jeszcze wróciłem au

• No i za mną pierwszy backpacking, w pobliżu Połczyn-Zdrój.   Dziesiątki popełnionych błędów, ale było dobrze. W dwa dni pykło 130 km. Śpiwór niby na chłodne noce, ale było zimno na hamaczku.

• Mam takie hobby że uczestniczę w lokalnych maratonach MTB na Podlasiu. W co którąś tam niedzielę wrzucam rower do auta i jadę na miejsce startu. Nie jestem profesjonalistą, nawet amatorem nie jestem,

Opublikowano
W dniu 25.05.2025 o 17:25, Artur_K napisał(a):

Rower to świetna sprawa, fajnie że złapałeś bakcyla. Przebiegi widać już słuszne, zaciekawił mnie brak koszyków na bidon. Nie pijesz czy wozisz picie gdzieś indziej? Jednak bidon w koszyku to najwygodniejsza sprawa.

Z moich doświadczeń chciałbym polecić Ci sprzęt który bardzo lubię, pierwsze to torba na ramę, zmieścisz tam co tylko potrzeba mniejszego mieć pod ręką, czy coś do przegryzienia, czy telefon, czy powerbank do telefonu który masz na kierownicy, ogólnie fajna i wygodna sprawa, ja mam taki model:

CentrumRowerowe
No image preview

Torba na ramę JACK PACK Płetwa 2.5 | CentrumRowerowe.pl

Płetwa 2.0 to torba na górną rurę opracowana przez polską markę Jack Pack. To model, który będziesz chciał mieć zawsze przytroczony do swojego roweru.

Druga sprawa to moim zdaniem must have przy płaskiej kierownicy i dłuższych dystansach, czyli rogi wewnętrzne - to taka namiastka baranka, pozwala na diametralną zmianę pozycji rąk i nadgarstków, do tego pozycja robić się bardziej Aero i nie stawiasz takiego oporu. Montujesz je albo pomiędzy klamka hamulca i przerzutka, albo bliżej środka kierownicy, jak wygodniej.

Nie wiem tylko jak u Ciebie z miejscem na kierownicy bo widzę że masz tam spory telefon.

Zerknij

CentrumRowerowe
No image preview

Rogi SQLAB Innerbarends® 411 2.0 | CentrumRowerowe.pl

Kup Rogi SQLAB Innerbarends® 411 2.0 w największym internetowym sklepie rowerowym. Szybka dostawa oraz atrakcyjna cena - już od 129,99 zł.

No i nie weszły na kierownicę tę gripy rayos

Screenshot_20250528_203256_Chrome.jpg

Dobrze rozumiem że pod 31.8mm muszę szukać? Tę co kupiłem miały 22.2

Opublikowano
17 minut temu, maciucha napisał(a):

Dobrze rozumiem że pod 31.8mm muszę szukać? Tę co kupiłem miały 22.2

31,8 mm to średnica w miejscu gdzie kierownica mocowana jest do mostka. Jak się przyjrzysz to zobaczysz, że kierownica pośrodku się rozszerza.

Gripy, klamki hamulców czy manetki przerzutki mają mocowanie standardowo 22,2 więc te rogi też muszą do każdej płaskiej kierownicy pasować.

Nie obraź się za pytanie, ale żeby założyć te rogi musisz zdjąć gripy, klamkę hamulca i ewentualnie manetkę przerzutki i wtedy nasuwasz je na kierownicę, to wiesz?

Bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić że nie pasują. Najlepiej przyłóż linijkę do rurki na końcu kierownicy i sprawdź średnicę.

Edytowane przez Artur_K

Opublikowano
9 minut temu, Artur_K napisał(a):

31,8 mm to średnica w miejscu gdzie kierownica mocowana jest do mostka. Jak się przyjrzysz to zobaczysz, że kierownica pośrodku się rozszerza.

Gripy, klamki hamulców czy manetki przerzutki mają mocowanie standardowo 22,2 więc te rogi też muszą do każdej płaskiej kierownicy pasować.

Nie obraź się za pytanie, ale żeby założyć te rogi musisz zdjąć gripy, klamkę hamulca i ewentualnie manetkę przerzutki i wtedy nasuwasz je na kierownicę, to wiesz?

Bo jakoś nie potrafię sobie wyobrazić że nie pasują. Najlepiej przyłóż linijkę do rurki na końcu kierownicy i sprawdź średnicę.

No po zdjęciu gripów nie wchodzą w ogóle na drążek kierownicy xd

Opublikowano

Śruba w tych rogach nie jest doyebana fest? Ta kierownica co masz to standard rozmiar, tu wszystko prosto ze sklepu powinno wejść.

Edytowane przez Bartolinsky

Opublikowano
7 godzin temu, Bartolinsky napisał(a):

Śruba w tych rogach nie jest doyebana fest?

Ja przy montażu swoich (inny model ale zasada ta sama) musiałem lekko rozchylać czymś tą obejmę, bo tak ciasno wchodziła, nawet po całkowitym poluzowaniu śruby. Na moje musi pasować, bo to jest taki podstawowy standard, że inaczej być nie może. Te rogi może połączyć z gripami albo nałożyć osobno na kierownice, w zestawie masz do tego tuleję z tworzywa.

Tu akurat starszy model, bez tulei ale zasada ta sama. Zerknij jeszcze na stronę producenta na grafiki.

Rogi wewnętrzne SQlab 411 2.0 (czarne) | SQLAB.pl

To nie może się nie udać, jak dalej będziesz miał problem, to zrób jakieś zdjęcia czy filmik, na pewno uda się coś pomóc.

Opublikowano

Dobra jednak lekko rozchylając udało się założyć rogi. Natomiast przy składaniu wszystkiego z powrotem przy dokręcaniu gripa pękł plastik CoolStoryBro

20250531_142205.jpg

Teraz szukam dobrych gripów frog

Opublikowano
10 minut temu, maciucha napisał(a):

Dobra jednak lekko rozchylając udało się założyć rogi. Natomiast przy składaniu wszystkiego z powrotem przy dokręcaniu gripa pękł plastik CoolStoryBro

20250531_142205.jpg

Teraz szukam dobrych gripów frog

jeszcze dwie takie rzeczy za mocno dokręcone i dojdziesz do wniosku że jednak w dłuższej perspektywie taniej wyjdzie zainwestować w klucz dynamometryczny ;)

Opublikowano

Wleciało dziś 50km. Miało być 60km ale 2 dni temu mnie podkusiło na szybkie 40km po robocie CoolStoryBro i czułem że zabraknie mi siły (i faktycznie tak było bo ostatnie 5km człapałem już na odcięciu).

Gdzieś w połowie dzisiejszego dystansu najsmaczniejsze 2 ciastka w życiu i podsumowanie miesiaca chyba niezłe jak na pierwszy miesiąc obama

Screenshot_20250531_191731_Strava.jpg20250531_171405.jpgScreenshot_20250531_190908_Connect.jpg

Opublikowano

A mi jakoś w tym sezonie spadła pizda na rower:/ w tamtym roku kupiłem gravela i smigałem jak głupi. W tym roku zapisałem się na siłkę i jakoś się wkręciłem w trening siłowy. Nawet wolę iść na bieżnie, szybki chód ustawiony pod kątem, podcast albo set na uszy i leci niż wkurwiac się jadąc pod wiatr albo ze zjebanymi kierowcami na drogach. Eh ale może się odmieni.

Opublikowano
7 minut temu, bartiz napisał(a):

A mi jakoś w tym sezonie spadła pizda na rower:/ w tamtym roku kupiłem gravela i smigałem jak głupi. W tym roku zapisałem się na siłkę i jakoś się wkręciłem w trening siłowy. Nawet wolę iść na bieżnie, szybki chód ustawiony pod kątem, podcast albo set na uszy i leci niż wkurwiac się jadąc pod wiatr albo ze zjebanymi kierowcami na drogach. Eh ale może się odmieni.

No i ok, nic na siłę. Mi kompletnie przeszła faza na trening siłowy. Obecnie przeplatam ergometr wioślarski, pływanie i rower. Przez wagę odstawiłem bieganie, bo nawet po 5km stawy skokowe dochodziły do siebie kilka dni. W maju zrzuciłem 2,5kg, obecnie 93kg. Może jak zejdę do 90kg to dam znowu szanse bieganiu.

A rogi wewnętrzne zajebiste. Dziś po tych 50km zero bólu nadgarstka w którym miałem zerwane wiezadlo. Barki i plecy też dziękują za zmianę pozycji co jakiś czas. Ekstra :)

Opublikowano
1 godzinę temu, bartiz napisał(a):

Dobrze ze porzucilem kariere duathlonisty bo jakbym mial w takim maju trenowac to zryłbym sobie tylko leb xD

Teraz tylko jazda jak jest fajna pogoda dla przyjemnosci.

Z kierowcami wspolczuje, u mnie niewielki ruch jak sie wyjedzie na wiochy.

Opublikowano

no maj był taki piękny że gdyby nie siłka to siedziałbym cały na dupie przed konsolą xD

Opublikowano

U mnie w tym roku rower jedynie wyczyszczony, podregulowany i nasmarowany. Przejechane ze 3 km do kompresora :)

20250416_182250.jpg

20250416_181347.jpg

Opublikowano

FB_IMG_1747416865872.jpg

Ćwiczyć ćwiczyć to i nóżki będą!

Kurde pomyśleć że typ wyciska na suwnicy dwukrotność mojego maxa na suwnicy, miazga.

Opublikowano

A ja ostatnio z bracholem pojechałem na weekendowy wypad nad morze rowerem. I dosłownie po 70 km dojechaliśmy nad morze... i bratu pierdolnęła dętka. Późna sobota, żaden serwis nie był już dostępny. Więc zrobiliśmy sobie kawkę w przenośnej kawiarce na plaży i piechotą na pociąg z powrotem. Dziękować panu Bogu, że akurat zaparkowaliśmy w miejscowości, do której dojeżdzają pociągi z Kołobrzegu.

I dziękować, że dojechaliśmy na tę plażę.

494578433_1393771845099715_3654068046657

494820934_1403459150783108_4925148644726

A tu coś z dzisiaj.

494574844_1245778690498049_2781663832377

Opublikowano
6 godzin temu, Figaro napisał(a):

bratu pierdolnęła dętka

No co z Was za gravelowycy, obładowani sprzętem jak na tydzień a dętka Was pokonała?

A tak, na serio to poważnie nie byliście przygotowani, czy jakiś grubszy problem wyskoczył?

Opublikowano

To niezly heroizm wybierac sie na wyprawy dalsze niz do biedronki bez zapasowej detki i pompeczki na naboje co2.

No ale czlowiek uczy sie na wlasnym przykladzie zawsze :)

Opublikowano

Zawsze to jakaś dodatkowa adrenalina, taki survival mode.

Opublikowano
42 minutes ago, kanabis said:

To niezly heroizm wybierac sie na wyprawy dalsze niz do biedronki bez zapasowej detki i pompeczki na naboje co2.

No ale czlowiek uczy sie na wlasnym przykladzie zawsze :)

Ostatnio z Co2 przerzuciłem się na podreczna pompke elektryczna. Swietny gadget.

Opublikowano
29 minut temu, bartiz napisał(a):

Zawsze to jakaś dodatkowa adrenalina, taki survival mode.

Po tym jak mi jebnela 15km od chaty na poczatku kariery to pierdole takie survivale xd

Odkad kupilem dobre opony, dbam o cisnienie w ooonach to detka mi chyba nie strzelila od dwoch lat

7 minut temu, shinian napisał(a):

Ostatnio z Co2 przerzuciłem się na podreczna pompke elektryczna. Swietny gadget.

Jak to wyglada wymiarowo?

Opublikowano
13 minut temu, shinian napisał(a):

Jaki model?

Opublikowano

2 godziny temu, Artur_K napisał(a):

No co z Was za gravelowycy, obładowani sprzętem jak na tydzień a dętka Was pokonała?

gravel i dętka to też dziwne połączenie ;)

2 godziny temu, Artur_K napisał(a):

A tak, na serio to poważnie nie byliście przygotowani, czy jakiś grubszy problem wyskoczył?

ja tam nie wiem, ale mimo zalanych mlekiem kół to nawet w koło komina to jeżdżę z zestawem naprawczym, pompką i co2, zapasową dętką, do tego z łatkami, a na duże rozcięcia mam jeszcze takie cos:

CentrumRowerowe
No image preview

Łatki do opon RESTRAP Tyre Boot Kit | CentrumRowerowe.pl

Kup Łatki do opon RESTRAP Tyre Boot Kit w największym internetowym sklepie rowerowym. Szybka dostawa oraz atrakcyjna cena - już od 54,99 zł.

i oczywiście nigdy nic się nie stało od kiedy wożę taki zestaw ;)

Edytowane przez gtfan