Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 24 minutes ago, suteq said:No dokładnie, szkoda że tak was boli rzeczywistość że musicie wymyślać swoją własną wersję i podpinać pod nie argumenty które się kupy nie trzymają aby tylko wyjść na swoje. Dosłownie jak gadka z szurami o płaskiej ziemi którym się pokazuje racjonalne argumenty i badania a oni i tak będę mówić że głupoty, przekupione i oni wiedzą lepiej. A jaka jest ta rzeczywistość? Ciekawy jestem jak wygląda, według Ciebie, rzeczywistość
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. - fatalny wynik na Steam- gra jebana i wyśmiewana w każdym zakątku internetu- status Shadows na forum PE: 10 osób zagrało, 2 skończyły - chwalenie się przez Ubisoft ilością grających zamiast ilością sprzedanych kopii- od dłuższego czasu głucha cisza odnośnie kolejnych "sukcesów"Suteq: rzeczywistość jest inna. Ale w sumie nie wiem jaka.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. ubi sobie zaraz odbije $ portem SW outlaws na s2 bo tam wszystko kupią byle by w pudelku było xD
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Rzeczywistość jest bardziej złożona niż cząstkowy obraz ze Steama i echo chamber z forum. Tutaj dane z USA:Assassin's Creed: Shadows had a...Assassin's Creed: Shadows had a fantastic launch in t...Assassin's Creed: Shadows had a fantastic launch in the US, ranking as the best-selling game of March 2025. However, it wasn't enough to push the market to growth. Here are all the March 2...Dzisiaj też ukazał się raport finansowy Ubisoftuogólnie gra może nie była takim sukcesem o jakim marzył Ubisoft, ale na pewno nie jest też taką porażką jak opisują to internetowi znawcy
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Z jednej strony dobre wyniki a z drugiej trzeba zauważyć że Shadows był robiony 2 lata dłużej niż Valhalla (5 vs 3 lata) a sprzedał się w mniejszej ilości egzemplarzy. Więc wątpię że zarząd jest zadowolony tym bardziej że przed premierą było ciśnienie na jakąś kosmiczną sprzedaż.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. No tak, to kolejny przykład że zrobienie jeszcze większej, jeszcze bardziej rozbudowanej gry, jeszcze droższej gry nie zawsze oznacza jeszcze większą sprzedaż. Nie dziwie się dlatego takiemu Sony które mówi że zamierza bardziej restrykcyjnie podchodzić do budżetów gier. Ne można pompować budżetów bez końca.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 3 minuty temu, Homelander napisał(a):A jaka jest ta rzeczywistość? Ciekawy jestem jak wygląda, według Ciebie, rzeczywistośćAsasyn to od dawna marka konsolowa, w zasadzie od prawie samego początku jej istnienia i to tam sprzedaje się najlepiej27 marca Ubi pochwaliło się że w AC: Shadows zagrało 3 mln osóbNie wiadomo ile osób zagrało w grę do tej pory (słabo ze strony Ubi że przestali dostarczać kolejne aktualizacje)Gra w USA jest aktualnie drugą najlepiej sprzedającą się grą zaraz po MH: WildsGra w dniu premiery była najlepiej sprzedającą się odsłoną po Valhalli - Valhalli nie miała opcji przebić bo wtedy była pandemia więc ludzie siedzieli w domach i grali w gryNa PC gra po raz pierwszy wyszła na Steam w dniu premiery, dużo graczy mogło dalej wybrać wersję na Ubisoft Connect na tej platformie bo wcześniej przez wiele lat to była jedyna wersja na PC (przypominam że istnieją każuale) + i tak trzeba używać Ubisoft ConnectGra wyszła w abonamencie Ubisoft+ (przypominam że gry day1 tylko na PC są dostępne), gracze na PC mogli wydać mniej i spróbować gry (sam bym tak zrobił jakbym chciał grać na PC tbh) niż wydawać więcej poprzez kupnoPrzywoływanie tylko liczb na Steam aby decydować o sukcesie/porażce gry która jest najmocniejsza na konsolach to manipulacja pod tezę, wystarczy sprawdzić sobie jakie liczby ma ostatnia FIFA na Steam a jakoś nikt nie wieszczy porażki i upadku EAUbisoft od wielu lat nie podaje liczby sprzedanych egzemplarzy swoich gier, tak samo robi EA i MS - potencjalny czynnik wspólny: wszystkie ich gry wychodzą w dniu premiery w abonamencie + liczba graczy jest atrakcyjniejsza w przekazieFIFA bez liczby sprzedanych egzemplarzy, Black Ops 6 to samo (największa premiera serii według danych)Gra na pewno nie sprzedała się tak jak Ubisoft by chciał ale nie na tyle źle jak twierdzisz, Asasyn to gigantyczna gra i zawsze ma długie nogi jeśli chodzi o sprzedaż więc poczekałbym z wyrokami Tencent nie pchałby się w spółkę z Ubi jeżeli nie widziałby że mógłby osiągnąć zyski, nie bez powodu interesują ich tylko największe marki jak Asasyn, Far Cry i Rainbow Six27 minut temu, Josh napisał(a):- fatalny wynik na Steam- gra jebana i wyśmiewana w każdym zakątku internetu- status Shadows na forum PE: 10 osób zagrało, 2 skończyły- chwalenie się przez Ubisoft ilością grających zamiast ilością sprzedanych kopii- od dłuższego czasu głucha cisza odnośnie kolejnych "sukcesów"Suteq: rzeczywistość jest inna. Ale w sumie nie wiem jaka.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Najlepiej sprzedająca się gra marca 2025? Wow. Serio sukcesem jest to, że w miesiącu premiery, w którym to miesiącu nie ukazało się nic innego, Assassin był najlepiej sprzedającą się grą? Oczywiście zero konkretnych liczb. Słyszałeś powiedzenie: w krainie ślepców jednooki jest królem? Fakty są takie, że Assassin NIE zwrócił kosztów produkcji. Każdy produkt, który nie NIE zwrócił kosztów produkcji jest porażką. Biznes nie polega na tym żeby do niego dokładać. Argumentów o konsolowości i abonamentach nawet nie będę komentował, bo to chociażby Ekspedycja 33 wyjaśniła dokładnie.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 4 minutes ago, ASX said:Skąd te "fakty "że Asasyn nie zwrócił kosztów produkcji?Stąd, że do zwrotu, wg różnych obliczeń, trzeba sprzedać 5-7 milionów kopii w pełnej cenie.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. ależ cudowny fikołek. Poproszę o brawa na stojąco dla tego pana, być może ma dla nas w zanadrzu jeszcze jakąś sztuczkę.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Ale to nie są fakty, a tylko twoje przypuszczenia. Sam narzekasz że nie wiesz jak gra się sprzedała bo Ubisosft nie opublikował danych
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 5 minut temu, Homelander napisał(a):Najlepiej sprzedająca się gra marca 2025? A gdzie takie coś jest w tym co napisałem? Ty umiesz czytać w ogóle czy specjalnie manipulujesz?7 minut temu, Homelander napisał(a):Assassin był najlepiej sprzedającą się grą? Oczywiście zero konkretnych liczb. Bo to nie info od Ubi tylko od https://bsky.app/profile/matpiscatella.bsky.social/post/3lmrugvasic24Ale rozumiem, spisek.7 minut temu, Homelander napisał(a):Argumentów o konsolowości i abonamentach nawet nie będę komentował, bo to chociażby Ekspedycja 33 wyjaśniła dokładnie.To czekam na info co takiego wyjaśniła Ekspedycja 33 tylko napisz konkrety a nie ogólniki.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 1 hour ago, ASX said:Ale to nie są fakty, a tylko twoje przypuszczenia. Sam narzekasz że nie wiesz jak gra się sprzedała bo Ubisosft nie opublikował danychFirma z pompą informowała o zaangażowaniu miliona, dwóch, trzech milionów graczy, ale zapomnieli, albo olali, pochwalenie się sprzedażą 5 milionów. Tak, ma to sens...1 hour ago, suteq said:A gdzie takie coś jest w tym co napisałem? Ty umiesz czytać w ogóle czy specjalnie manipulujesz?Bo to nie info od Ubi tylko od https://bsky.app/profile/matpiscatella.bsky.social/post/3lmrugvasic24Ale rozumiem, spisek.To czekam na info co takiego wyjaśniła Ekspedycja 33 tylko napisz konkrety a nie ogólniki.Nigdzie nie napisałem, że Ty coś napisałeś. Info o marcowrj sprzedaży podał ASX. Zluzuj poślady.Ekspedycja. Proszę. Przypominam: gra gatunku jrpg i day1 w gamepass
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. I tak Console Wars swobodnie przeszlo w Cyferki Wars. Tyle dobrze, ze skrot zostal ten sam.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. A w sumie czy to ważne czy ten assasyn jest sukcesem czy nie? Kolejny tasiemiec pokroju fify, coda, pokemonów czy final fantasy. Wyjebane na takie gierki mam ale mają swoich fanów.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 9 minutes ago, Ukukuki said:A w sumie czy to ważne czy ten assasyn jest sukcesem czy nie? Kolejny tasiemiec pokroju fify, coda, pokemonów czy final fantasy. Wyjebane na takie gierki mam ale mają swoich fanów.Ma to bardzo duże znaczenie dla rynku, bo Ubi ma bardzo duże znaczenie dla rynku. Dlatego jest to dla mnie interesujący temat. Na Assassina jako na grę mam tak samo wyjebane jak Ty.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Miałoby to duże znaczenie jakby Shadows faktycznie okazał się taką porażką. Ale niestety lub stety nic się nie zmieniło, Ubisoft dalej będzie klepać te Assasyny i już zapowiedział że przeciągu następnych 5 lat wyjdzie 9 gier z tej serii xd
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Asasyn to od dawna marka konsolowa, w zasadzie od prawie samego początku jej istnienia i to tam sprzedaje się najlepiejNiestety nie na tyle dobrze, żeby Ubi uczciwie i bez kręcenia podało informację ile osób kupiło grę na Xboxie/Pleju. 27 marca Ubi pochwaliło się że w AC: Shadows zagrało 3 mln osóbZagrało to nie to samo co kupiło :( Ty to wiesz, ja to wiem, krawaciarze w Ubisofcie też.Nie wiadomo ile osób zagrało w grę do tej pory (słabo ze strony Ubi że przestali dostarczać kolejne aktualizacje)Przestali, bo cyferki się nie zgadzają, nie potrzeba tu zbyt tęgiej głowy, żeby do tego dojść. Chyba, że masz jakieś inne pomysły? 2 godziny temu, suteq napisał(a):Gra w USA jest aktualnie drugą najlepiej sprzedającą się grą zaraz po MH: WildsUSA to nie cały świat i nawet dobra sprzedaż w tym kraju nie da rady uratować ani marki, ani Ubisoftu :( poza tym sugerowanie się sprzedażą w Stanach, gdzie najmocniejszymi seriami od zawsze są CoD i Madden: xD Gra w dniu premiery była najlepiej sprzedającą się odsłoną po Valhalli - Valhalli nie miała opcji przebić bo wtedy była pandemia więc ludzie siedzieli w domach i grali w gryMiała. Od Valhalli minęło sporo czasu, szkoda że nie udało im się przyciągnąć więcej odbiorców i trzeba się ratować tak kiepskimi argumentami jak pandemia. Resident Evil 3 też wyszedł w trakcie pandemii, ciekawe że to remake czwórki sprzedał się lepiej. Przywoływanie tylko liczb na Steam aby decydować o sukcesie/porażce gry która jest najmocniejsza na konsolach to manipulacja pod tezę, wystarczy sprawdzić sobie jakie liczby ma ostatnia FIFA na Steam a jakoś nikt nie wieszczy porażki i upadku EAAni manipulacja, ani też nie jakiś ostateczny argument co stanu sprzedaży gry (tutaj zgoda). Ale po prostu zabawnie i żenująco to wypada w zestawieniu z Clair Obscur, które jest totalnie nowym IP, tak samo nie pecetowym, jak i KONSOLOWYM, które też wylądowało day 1 w GAME PASS, a rozjechało tak wielką i znaną markę jak Assassin's Creed niczym walec drogowy psie gówno. Ubisoft od wielu lat nie podaje liczby sprzedanych egzemplarzy swoich gier, tak samo robi EA i MS - potencjalny czynnik wspólny: wszystkie ich gry wychodzą w dniu premiery w abonamencie + liczba graczy jest atrakcyjniejsza w przekazieZnowu: Ekspedycja 33 też wyszła w abo, mnóstwo graczy zapoznało się z tą grą w ten sposób, ale jakoś chłopaki z Sandfall nie miały problemu, żeby podać uczciwie dane odnośnie sprzedaży. Kurde, czyli chyba jednak się da. No, ale tylko pod warunkiem, że te dane będą dla wydawcy oznaczać sukces. Gra na pewno nie sprzedała się tak jak Ubisoft by chciał ale nie na tyle źle jak twierdzisz, Asasyn to gigantyczna gra i zawsze ma długie nogi jeśli chodzi o sprzedaż więc poczekałbym z wyrokamiTencent nie pchałby się w spółkę z Ubi jeżeli nie widziałby że mógłby osiągnąć zyski, nie bez powodu interesują ich tylko największe marki jak Asasyn, Far Cry i Rainbow SixTo miał być mesjasz ratujący Ubisoft, który od 2021 roku stracił na giełdzie 80% swojej wartości i który miał im pozwolić odbić się od dna. Wszystko poniżej prognoz sprzedażowych powinno być więc traktowane w kategoriach porażki. Nie pykło i Francuzi są tego w pełni świadomi, więc ratunku zaczęli upatrywać w Tencencie, któremu sprzedali się jak tanie dziwki, żeby nie upaść (mimo że sam prezes zarzekał się, że nigdy do tego nie dojdzie, a tu klops). Chinole jacy by nie byli, to na pewno nie są głupi: wiedzą jaki potencjał kryje się w portfolio Ubisoftu, a teraz mając spore udziały w firmie będą mieli duuuużo do powiedzenia i - w porównaniu do Żabojadów - będą dobrze wiedzieć czego chcą klienci i jak zarobić na znanych markach. Stąd to całe pchanie się w spółkę. Oto stan serii Assassin's Creed oraz Ubi na 2025 rok. A teraz proszę otworzyć szeroko buzię, bo leci samolocik z Twoim ulubionym lekarstwem o smaku bambusa
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Chciałbym mieć w życiu tyle siły i samozaparcia do czegokolwiek ile ma kazuo w walce z grami, które go kompletnie nie interesują.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Nienawiść do gównianych korporacji srających na swoje najlepsze marki i forsujących woke-szambo potężnie mnie napędza. Niech w końcu wydadzą ten remake Prince of Persia, który zapowiedzieli 10 lat temu albo nowego Splinterka, to chętnie zmienię o nich zdanie.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. btw całkiem niezły musi być ten asasyn że przed premierą najebane stron beki z murzyna a zaraz coś cicho i wychodzi na to że fani tej marki dla podgraczy nawet gry nie skończyli.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Szanuje Josh że jako jedynemu chciało ci się odpisać merytorycznie bo Homelander mimo 40 lat grania gry potrafił tylko wrzucić dwa obrazki beż żadnego komentarza jak jakiś memcen gejmingu. Odpisze punktowo bo na mobilce to chuj a nie odpowiadanie No ale czemu NAGLE oczekujesz od Ubi że ci będzie robić coś skoro od kilku lat tego nie robią. Nie rozumiem tego argumentu. Rozumiem że to byłoby najlepiej bo byłoby czarno na białym widać. Jedyne info jakie było od kogoś z zewnątrz to że sprzedaż na PC to podobno 27% (Steam+UC) a konsole 73% z czego pewnie większość plejka i dlatego pisali że to ogromny hit na PS. N/AZgadzam się że pierwszym powodem jaki przychodzi do głowy to to że cyferki się nie zgadzają tylko ciężko mi uwierzyć że gra nie dobiła do 4 mln graczy przez 1,5 miesiąca od informacji że osiągnęła 3mln. Jest to oczywiście możliwe. Co by nie mówić to USA jest gigantycznym rynkiem i nie lekceważyłbym go tylko dlatego że popularne są tam Maddeny i Cody. Owszem nie uratuje sprzedaży jednak może to mieć duży kawałek tortu w ogólnej sprzedaży. Wydaje mi się że w przypadku odświeżonych Residentów Capcom pokazał że odwalają kawał dobrej roboty (nawet jak 3 była odbierana różnie) więc nie dziwi mnie że 4 sprzedała się tak dobrze. Poza tym, to jest RE4 - kultową gra, to nie miało opcji się źle sprzedać. Zgoda że same cyferki pokazują że E33 zrobiła zdecydowanie lepsze wyniki na Steam. Pytanie brzmi czy rynek nie zmienił się na tyle że teraz jrpg to jednak nie jest już takim konsolowym gatunkiem jak kiedyś? Z tego co pamiętam Square mocno narzekało że im się ostatnie Finale nie sprzedaly i wydali je na PC a niedawno ogłosili że będą wypuszczać wszystko na wszystkim w tym PC od razu. Po tych wszystkich sukcesach turówek mam wrażenie że pecetowi gracze przyjmują takie gry jak E33 z pocałowaniem ręki bo też nie ma tego zbyt dużo. Ale to tylko takie moje przemyślenia bo nie śledzętego gatunku i mogę się mylić. Owszem nie mieli problemu ale przypominam że oni podali sztuki wysłane do sklepów a nie sprzedane. Mały detal ale jednak detal. Plus skoro podawanie liczb to sukces to w takim razie ostatnia Fifa i CoD to porażki bo ani EA ani Activision/MS się nie chwalili? Zgadzam się i jestem ciekaw co wyjdzie z tej współpracy. Ubisoft już zapowiedział kolejne redukcje kosztów w tym zmniejszenie liczby ludzi zatrudnionych. Ciekawe do jakiego poziomu dojdzie. Ale no bądźmy szczerzy: Ubisoft sam sobie zapracował na taką sytuację robiąc bez opamiętania tasiemce i niewypały finansowe jak Avatar, Riders Republic, xDefianty zamykane po pół roku i inne gównogierki o które nikt nie prosił. Bardzo smaczne copium, pozdrawiam.