Opublikowano 15 października 20231 r https://sklep.cdaction.pl/?s=retro&post_type=product&product_cat=
Opublikowano 11 listopada 20231 r @grzybiarz https://retronics.eu/?a=cat&id=40&l=pl PSX Fan powraca. Cena zaporowa, ale to pełnoprawny remaster poskładany na nowo. Nie to, co lipne wydania Szmatławca ze skanów. Ponoć im więcej chętnych, tym bardziej może cena spaść i pojawią się kolejne numery, a może nawet i nowe. Zamówiłbym jakiś numer, ale tam były same opisy więc w sumie mało to potrzebne teraz.
Opublikowano 11 listopada 20231 r 52 minuty temu, Emtebe napisał: PSX Fan powraca Dzięki, ale zamówiłem już dawno, pewnie w lutym będą numery, patrząc po innych ich wydaniach. Mnie trochę wkurzyło, że w stopce redakcyjnej widnieje nijaki Oskar (ten co kogoś tam uderzył na woodstocku), typ co ma nierówno pod kopułą, odpowiedzialny jest za nowe screeny.
Opublikowano 11 listopada 20231 r Na to wyglada. e: chyba mialem te 4 numery i dorzucilem je w gratisie typowi ktoremu sprzedawalem szaraka.
Opublikowano 12 listopada 20231 r Nie do końca rozumiem wydania PSX Fana.Przecież tam były tylko solucje i listy ciosów.Ile jest osób, które będą potencjalnymi kupcami?Takie archiwalne PSX-y czy NEO zawsze można poczytać-publicystyka, recenzje ,zapowiedzi....ale w tym momencie kupno gazety z opisem przejścia Jackie Chan Stuntmaster?
Opublikowano 12 listopada 20231 r Wyszedl niedawno "remaster" MGS1 to moze niektorzy moga miec problem ze znalezieniem czestotliwosci do Meryl.
Opublikowano 18 listopada 20231 r Też kupiłem, w preorderze do paczkomatu, i przyszło akurat teraz jak wyjechałem na weekend. Ktoś wie czy jak sie przekroczy czas odbioru z paczkomatu to da sie jeszcze później otworzyć skrytkę? Akurat w niedzielę mi minie termin, więc chyba kurier w niedzielę tego nie wyjmie z powrotem.
Opublikowano 18 listopada 20231 r Da się przedłużyć termin odbioru paczki: https://inpost.pl/pomoc-jak-przedluzyc-termin-odbioru-paczki-w-paczkomacie
Opublikowano 19 listopada 20231 r @LeifErikson to nie jest tak, że kod jest ważny 48h i po prostu ci skrytki nie otworzy? U mnie w deli na półce dalej dumnie leży CDA 2/23, pomimo zmiany półki na prasę. Retro pewnie sobie kupię jak przy okazji będę w empiku.
Opublikowano 19 listopada 20231 r No właśnie nie wiem, tego się obawiałem, dlatego wykupiłem to przedłużenie. Ale jeśli to faktycznie blokuje możliwość otwarcia nawet jak nikt jeszcze tej przesyłki nie wyjął z powrotem do odesłania, to bez sensu. Dobra, EOT.
Opublikowano 19 listopada 20231 r Ręki sobie nie dam uciąć, ale z tego co pamiętam (bo chyba 1 miałem taką sytuację) to normalnie się otworzy dopóki kurier nie zabierze paczki.
Opublikowano 21 listopada 20231 r Ciekawy kanał mi YouTube podsunął, wrzucam tutaj bo pasuje do tematu:
Opublikowano 30 listopada 20231 r Też mi to podsunęli. Gość się nieźle napracował z odpaleniem tych starych gier.
Opublikowano 1 grudnia 20231 r Na fali popularności PS2 Extreme, Smuggler napisał coś na swoim fejsie, że chętnie opisałby historię PS2. Odpisałem mu coś w stylu (pewnie się tu wydam swoim fejk kontem), że on dla mnie jest pececiarzem i nie miał ps2 w tamtych latach. Coś tam mi odpisał że przecież ludzie opisują np. Bitwę pod Grunwaldem, a tam nie uczestniczyli. No w sumie ta. I natrafiam w 5# Retro na jego tekst o krachu na rynku gier wideo, z 1983 roku. W zasadzie to odpalona Wikipedia i jechanie z tematem: https://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_crash_of_1983 nawet screen z E.T. się zgadza. W tekście Smugglera pełno wyliczanek typu, gry na Atari sprzedawały się 3x lepiej, konsola sprzedawała się 10x lepiej, obroty branży spadły o 97%, wyliczanka egzotycznych konsol itp. Nawet coś wspomina o tym, że nie było w tych czasach tzw. killer-app - ja o czymś takim nie słyszałem, a jedynieo system-seller, no, ale to killer app jest opisane na wikipedii w linku wyżej. Kurła wiecie co? Jak ludzie pisali artykuły sprzed ery wikipedii? Weźcie do łapy ten numer z 2002 roku: tam są w środku realne foty konsol zgredów: ściery, hiva itp i tam jest kultowy tekst "zapach 8 bitów" Natomiast dzisiaj chyba odpala się wikipedię, kopiuje foty Evansa (typ co zrobił zrzutkę, zakupił konsole i zrobił foty dla Wikipedii, ale jest też książka/album - polecam Konsole do gier 2.0) nie ma tu większego reserchu, jaki robi np. Piechota, czy Adamus. No i jak będzie wyglądała historia PS2 oczami emeryta który zaczynał zabawę z komputerami w 1956 na komputerach Odra?
Opublikowano 2 grudnia 20231 r Grzybek a ty myslisz, ze Piechoty i Adamusy to robia jakis uber risercz? Dzwonia do typow w japonii co projektowali ps2 a potem leca tam na wywiad z nimi? Daj spokoj. Jeszcze jak nie bylem do tylca z pe to w tekstach ekipy czesto pojawialy sie cytaty z jakichs ksiazek (a moze jedynie wywiadow z) devow i widac, ze bylo wczesniej czytane a potem na podstawie tego pisane. No i pamietaj, ze ten tekst o ps2 w cda to przeczytaja (i dla nich jest pisany) glownie laicy pctowcy jako ciekawostke, a nie ktos kto spedzil mlodosc z ta konsola i wie jak regulowac laser potencjometrem albo wlutowac modbo. Historia ps2? Z pamieci. Po sukcesie psx sony poszlo za ciosem. Konsola miala byc silniejsza, a z powodu uzycia czytnika dvd wygladem miala pasowac takze do salonow. Po wersji fat powstaly dwie wersje slim, ta druga z wbudowanym zasilaczem. Na ps2 wyszla masa swietnych gier i nowych ip co przyczynilo sie finalnie do ogromnego sukcesu sprzedazowego i ustalenia rekordu swiata (niepobitego do dzis). Hegemonii ps2 nie przelamala nawet konkurecja w postaci microsoftu z pierwszym, znacznie sprzetowo silniejszym xboxem oraz nintendo z gamecubem. I tak w kolko co piec lat bo nie maja juz o czym pisac w tych szmatlawcach.
Opublikowano 2 grudnia 20231 r Grzybi ostatnio prowadzi jakąś krucjatę w stronę CDA. Ostatnio punktował jego zdaniem głupoty w całkiem fajnym artykule Kluski o Famicomie które okazały się niezgodne z jego projekcją i wymyślonymi faktami w jego głowie. A artykuł bardzo dobry i merytoryczny bez głupot.
Opublikowano 4 grudnia 20231 r Kolejne wydanie specjalne po HoMM ogłoszone, tym razem Gothic. W marcu ma się pojawić, póki co preorder. https://www.cdaction.pl/newsy/cd-action-gothic-numer-specjalny
Opublikowano 4 grudnia 20231 r Na pewno wezmę. Z jedynką mam mnóstwo miłych wspomnień jak ogrywaliśmy wspólnie na osiedlu i rozkminialiśmy każde zadanie. Poczytam z nostalgią.
Opublikowano 4 grudnia 20231 r W dniu 2.12.2023 o 10:05, Mejm napisał: Jeszcze jak nie bylem do tylca z pe to w tekstach ekipy czesto pojawialy sie cytaty z jakichs ksiazek (a moze jedynie wywiadow z) devow i widac, ze bylo wczesniej czytane a potem na podstawie tego pisane. Jest tak w ps2 extreme np w tekście Soqa