Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 19 minut temu, Bzduras napisał(a):Do tego to peceta potrzebujesz. Ostatnio z nudów sprawdziłem sobie czy to w ogóle ma jakiś sens i tak, ma. 20 minut zabawy i proszę:Nie wiem co te soniaki tak nienawidzą tej gry, przecież rzucają remasterka w 60fps na PS5/PC i kasa płynie sama stałym strumyczkiem. Tym bardziej, że mają Kadokawę na własność i mogą im to narzucić w dowolnym momencie.Kurde, zupełnie zapomniałem o tym emulatorze, pamiętam już dawno, że jeszcze nie było doszlifowane, ale teraz widzę, że to serio pełnoprawny BB w 60 fps i 4K, dzięki za przypomnienie!
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 44 minuty temu, Bzduras napisał(a):Nie wiem co te soniaki tak nienawidzą tej gry, przecież rzucają remasterka w 60fps na PS5/PC i kasa płynie sama stałym strumyczkiem.Otóż to. Też tego za chuja nie rozumiem. Pograłem w to 2h, zobaczyłem jak wygląda i pomyślałem, że poczekam na remake albo chociaż remaster. I tak czekam jak debil.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 10 minut temu, Mejm napisał(a):No w bb graficzka najwazniejsza. Bez graficzki nie ma bb.Graficzka może sobie zostać taka sama, ale niech to działa jakoś po ludzku. TLoU2, Spider-Man i Horizon śmierdziały soniakom w 30fps i po 2-3 latach trzeba klepać remasterka, ale Bloodbornik sprzed dekady już jest ok? Coś tu się nie dodaje.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Czają się może z tym na jeden z tytułów na start ps6 Najlepszy moment na fali hype wywołanego przez ER już przespali.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 28 minut temu, Bzduras napisał(a):Coś tu się nie dodajeNo wlasnie sie dodaje, pienionszki sie dodaja. Tlou2, SM, Horizion to sa duze marki. BB to jest nisza i remaster kupiloby mniej osob. Wiec na ch.uj sie z tym meczyc? Z reszta, ja nie wiem co tam wam nie pasuje, normalna gra konsolowa z konsolowymi ulomnosciami do ukonczenia bez wiekszych problemow. Nie przypominam sobie zeby zabily mnie klatki w ktoryms z pojedynkow. To skamlenie konsolorzy o 60pfs to juz mem na rowni z H-L3. Dwa pietra wyzej beka z suwaczka do cieni za 3200zl a tutaj ciagle jeczenie o remaster. Skonczcie zalobe, ruszcie dalej i najwyzej dajcie sie soney zaskoczyc. A jak cos to jest zawsze pc z emu.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Teraz, Mejm napisał(a):BB to jest nisza i remaster kupiloby mniej osob. Wiec na ch.uj sie z tym meczyc?No nie wiem, gdzie nie spojrzysz to po pierwsze przewija się w marketingu Sony i zawsze jest ogromny kwik (ostatnio chyba jakiś filmik promocyjny był, ostatnia scena to łowca z BB i napis "It's about persistence" - takiego spłakania jak pod tym filmikiem to nie widziałem od czasów odsunięcia kaczuchy od władzy) o remaster, tak samo w rankingach popularności gier na PS4 zawsze czołowe miejsce zarezerwowane jest dla BB.2 minuty temu, Mejm napisał(a):Z reszta, ja nie wiem co tam wam nie pasujeBędzie trudne, ale damy radę: framepacing przede wszystkim. 30fps niby jest, ale odczuwalnie to może z 22fps i to jak dobrze wiatr zawieje. Wszystkie trzy poprzednie wymienione gry mają idealne 30 klatek, które normalnie wystarczy do grania. Już pomijam to, że prawdziwy konsolowiec nie widzi więcej tych klatek, ale od tamtego czasu dostaliśmy gry od From w 60fps i w każdą z nich lepiej gra się właśnie w wysokim klatkażu. To nie statyczna visual novela w której takie rzeczy to fanaberia tylko szybka i wymagająca gra, która faktycznie w wymierny (i mierzalny - input lag choćby) sposób korzysta z wyższego klatkażu. 5 minut temu, Mejm napisał(a):To skamlenie konsolorzy o 60pfs to juz mem na rowni z H-L3. Dwa pietra wyzej beka z suwaczka do cieni za 3200zl a tutaj ciagle jeczenie o remaster. Skonczcie zalobe, ruszcie dalej i najwyzej dajcie sie soney zaskoczyc. A jak cos to jest zawsze pc z emu.To w końcu trzeba siedzieć na konsoli jak prawdziwy polak-katolik czy dołączyć do tych z których toczy się bekę i mają lepiej za drożej? Instrukcje są niejasne. Z drugiej strony jakby Sony powiedziało posiadaczom PS5 "kupcie se peceta i zemulujcie" to dałbym im serduszko pod postem, nie będę ukrywać.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 55 minut temu, Mejm napisał(a):No w bb graficzka najwazniejsza. Bez graficzki nie ma bb.Pewnie nie jest najważniejsza, nie przeszkadzała mi w ogrywaniu ds1, ale skoro tyle słyszałem, że bb to najlepsze soulsy to fajnie jakby można było z ta grą obcować w ładniejszej oprawie graficznej.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Jak sobie człowiek uruchomi takie Lies of P i płynnie popyka w podobnych sceneriach to po prostu smutno się robi, że nie chcą zainwestować w dopracowanie tego tytułu jako remaster. Rzesza fanów kupiłaby to day one. No ale mówimy o firmie, która zaorała Days Gone więc dużych wymagań w sumie nie warto mieć.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 10 minut temu, Bzduras napisał(a):7 minut temu, Mejm napisał(a): BB to jest nisza i remaster kupiloby mniej osob. Wiec na ch.uj sie z tym meczyc?No nie wiem, gdzie nie spojrzysz to po pierwsze przewija się w marketingu Sony i zawsze jest ogromny kwik (ostatnio chyba jakiś filmik promocyjny był, ostatnia scena to łowca z BB i napis "It's about persistence" - takiego spłakania jak pod tym filmikiem to nie widziałem od czasów odsunięcia kaczuchy od władzy) o remaster, tak samo w rankingach popularności gier na PS4 zawsze czołowe miejsce zarezerwowane jest dla BB.Sony gra Bloodbornem bo to ich ex i bedzie go wciskac wszedzie, bo jednak jakas tam atencje generuje. Jestem jednak w stanie postawic teze, ze fanbaza (mimo ze liczna i wierniejsza) jest o wiele mniejsza od kazdej z trzech wyzej wymienionych. Ale to polityka firmy, na ktora nie mam wplywu poza jeczeniem w komentarzach na socjalach, a mi ten remester to jest do niczego potrzebny bo w oryginal gralo mi sie po prostu dobrze.15 minut temu, Bzduras napisał(a):7 minut temu, Mejm napisał(a): Z reszta, ja nie wiem co tam wam nie pasujeBędzie trudne, ale damy radę: framepacing przede wszystkim. 30fps niby jest, ale odczuwalnie to może z 22fps i to jak dobrze wiatr zawieje. Wszystkie trzy poprzednie wymienione gry mają idealne 30 klatek, które normalnie wystarczy do grania. Już pomijam to, że prawdziwy konsolowiec nie widzi więcej tych klatek, ale od tamtego czasu dostaliśmy gry od From w 60fps i w każdą z nich lepiej gra się właśnie w wysokim klatkażu. To nie statyczna visual novela w której takie rzeczy to fanaberia tylko szybka i wymagająca gra, która faktycznie w wymierny (i mierzalny - input lag choćby) sposób korzysta z wyższego klatkażu.22 klatki? Serio? DF zrobilo testy? Odczuwalne? No ja nic takiego nie odczuwalem. Nawet jesli tam bylo 22, to stabilne 22 to i tak lepiej niz dropy. Nie powiem ze 100% pewnoscia, ze przez cala gre nic nie chrupnelo bo pewnie chrupnelo a nie pamietam, ale generalnie odczucia po ukonczniu mialem takie, ze o co ten ambaras z 60 klatkami. I jasne ze 60 lepiej niz 30, ale nie jestem w stanie przywolac jakiegokolowiek wspomnienia/przypadku kiedy stwierdzilem ze boss jest nie do przejscia bo gra dropi. Sorry, to nie mialo miejsca u mnie.20 minut temu, Bzduras napisał(a):7 minut temu, Mejm napisał(a): To skamlenie konsolorzy o 60pfs to juz mem na rowni z H-L3. Dwa pietra wyzej beka z suwaczka do cieni za 3200zl a tutaj ciagle jeczenie o remaster. Skonczcie zalobe, ruszcie dalej i najwyzej dajcie sie soney zaskoczyc. A jak cos to jest zawsze pc z emu.To w końcu trzeba siedzieć na konsoli jak prawdziwy polak-katolik czy dołączyć do tych z których toczy się bekę i mają lepiej za drożej? Instrukcje są niejasne. Z drugiej strony jakby Sony powiedziało posiadaczom PS5 "kupcie se peceta i zemulujcie" to dałbym im serduszko pod postem, nie będę ukrywać.Nie wiem po co sony mialoby tak powiedziec xD Moze to byc jedynie zaskoczeniem dla kogos kto pierwszy raz kupuje konsole, ale jak ktos robi to od kilku generacji to powinien dawno wiedziec, ze konsole od czasu psx/ss sa ulomne wzgledem pc. Co generacje (od ps360) obiecanki o HD, 4k itd ktore dopiero dowoza generacje po tej, na ktorej je zpowiedziano a konsola sobie ledwo radzi z wlasnym menu xD Ale przewaga byla od zawsze w exach i moze na psx quake 2 nie wygladal jak odpalony na pc z voodoo2, ale jak chciales sobie pograc w tekkena 3 to trzeba bylo przelknac 320x200 albo zadowolic sie fx fighterem. Wiec oczywiscie mozna siedziec na konsoli, kto co lubi, ale po co robic z siebie mazgaja bo mu korpo nie chce rzucic pacza zeby zagral w dziesiecioletnia gre w stabilnym klatkarzu, ktory powinien miec zagwaranowany (przez marketing) bez proszenia sie. Jedyne co ewentualnie moze robic sony to trzymanie tego bb jako jakas ostateczna ostatecznosc zeby czyms rozpedzic ps6. Ale szczerze, jesli na nastepnej generacji dadza pacza, ktory wywietli te gre w 60 klatkach to bedzie dla mnie mialo taki sam wydzwiek jak brandzlowanie sie 1080p na ps3 a wyswietleniem tego dopiero na ps4. Czyli klasyczny konsolizm w wykonaniu korpo.ps. a co z bb odpalonym na ps5? to nic nie pomaga?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 36 minut temu, Mejm napisał(a):22 klatki? Serio? DF zrobilo testy? Odczuwalne? No ja nic takiego nie odczuwalem. Nawet jesli tam bylo 22, to stabilne 22 to i tak lepiej niz dropy. Nie powiem ze 100% pewnoscia, ze przez cala gre nic nie chrupnelo bo pewnie chrupnelo a nie pamietam, ale generalnie odczucia po ukonczniu mialem takie, ze o co ten ambaras z 60 klatkami. I jasne ze 60 lepiej niz 30, ale nie jestem w stanie przywolac jakiegokolowiek wspomnienia/przypadku kiedy stwierdzilem ze boss jest nie do przejscia bo gra dropi. Sorry, to nie mialo miejsca u mnie.Problemem jest frame pacing a nie framerate. Średnia w klatkach wynosi 30 tylko że raz na jakiś czas gra zamiast dostarczać 2 identyczne klatki (przy 30 FPSach na ekranie 60 Hz) raz dostarczy 3 identyczne (tak jak by działała w 20 FPSach) a następnie aby 'nadrobić' wrzuca jedną nową (jak przy 60 FPSach). Czyli zamiast wzoru AABBAA jest czasami AABBBA.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 53 minuty temu, Mejm napisał(a):Sony gra Bloodbornem bo to ich ex i bedzie go wciskac wszedzie, bo jednak jakas tam atencje generuje. Jestem jednak w stanie postawic teze, ze fanbaza (mimo ze liczna i wierniejsza) jest o wiele mniejsza od kazdej z trzech wyzej wymienionych. Ale to polityka firmy, na ktora nie mam wplywu poza jeczeniem w komentarzach na socjalach, a mi ten remester to jest do niczego potrzebny bo w oryginal gralo mi sie po prostu dobrze.Jasna sprawa, ale skoro wykorzystują ją w marketingu to chyba znak, że jest warta wykorzystania. A stąd już niedaleka droga do wypuszczenia prostej wersji na PS5 czy nawet PC z podbitą rozdziałką i klatkami - nie mówię tu o jakimś super nie wiadomo jakim rimejku na nowym silniku. Proste podretuszowanie tu i tam, wykorzystanie zasobów obecnego sprzętu i proszę bardzo, tu są pieniążki od spoconych nerdów wychwalających BB pod niebiosa. Po fali popularności Elden Ringa nie widzę opcji, że to by flopnęło. Gra była ograniczona sprzętem i dlatego rusza się jak się rusza, ale skoro nawet na PS4 Pro jeden ziomek potrafił napisać patcha i zmusić ją do działania w 60fps na tej platformie to nie wierzę, że Sony i From nie byliby w stanie tego ogarnąć relatywnie niskim nakładem pracy na obecnym hardwarze.Godzinę temu, Mejm napisał(a):22 klatki? Serio? DF zrobilo testy? Odczuwalne? No ja nic takiego nie odczuwalem. Nawet jesli tam bylo 22, to stabilne 22 to i tak lepiej niz dropy. Nie powiem ze 100% pewnoscia, ze przez cala gre nic nie chrupnelo bo pewnie chrupnelo a nie pamietam, ale generalnie odczucia po ukonczniu mialem takie, ze o co ten ambaras z 60 klatkami. I jasne ze 60 lepiej niz 30, ale nie jestem w stanie przywolac jakiegokolowiek wspomnienia/przypadku kiedy stwierdzilem ze boss jest nie do przejscia bo gra dropi. Sorry, to nie mialo miejsca u mnie.Łom już wytłumaczył, ale tak - gra działała w 30fps (w większości), ale nie przekładało się to na percepcję obrazu właśnie przez nierówny framepacing. To nie jest wymysł świrów z peceta, to jest mierzalna wartość którą odpowiednimi narzędziami można wykazać i w przypadku BB występuje. Porównałbym to do temperatury w prognozie pogody - powiedzą Ci w TV ile będzie na termometrze, ale powiedzą też jaka będzie temperatura odczuwalna. I podobnie jest w relacji klatkażu do framepacingu - wskazanie może się różnić od odczuwalnej płynności. Jeśli Ty tego nie odczuwasz (nie tylko w BB) to nawet trochę zazdroszczę, bo w obecnym światku gamingowym takie problemy są bardziej powszechne niż by się mogło wydawać, niezależnie od platformy (na PC wiadomo, jak wiesz gdzie posmarować i jakim kremem to czasami da się to zniwelować). Od zawsze też jako przykład takich 30 klatek w których komfortowo da się grać przywoływałem eksy sonki z czasów PS4. TLoU, Horizon, Days Gone, Uncharted, Tsushima - to są gry, które 30 klatek mają wzorcowo zrobione i gra się w nie komfortowo. BB do tego grona nie dołączy i to nie jest tylko moje widzimisię czy opinia, to po prostu techniczny fakt.Godzinę temu, Mejm napisał(a):Nie wiem po co sony mialoby tak powiedziec xD Moze to byc jedynie zaskoczeniem dla kogos kto pierwszy raz kupuje konsole, ale jak ktos robi to od kilku generacji to powinien dawno wiedziec, ze konsole od czasu psx/ss sa ulomne wzgledem pc. Co generacje (od ps360) obiecanki o HD, 4k itd ktore dopiero dowoza generacje po tej, na ktorej je zpowiedziano a konsola sobie ledwo radzi z wlasnym menu xD Ale przewaga byla od zawsze w exach i moze na psx quake 2 nie wygladal jak odpalony na pc z voodoo2, ale jak chciales sobie pograc w tekkena 3 to trzeba bylo przelknac 320x200 albo zadowolic sie fx fighterem. Wiec oczywiscie mozna siedziec na konsoli, kto co lubi, ale po co robic z siebie mazgaja bo mu korpo nie chce rzucic pacza zeby zagral w dziesiecioletnia gre w stabilnym klatkarzu, ktory powinien miec zagwaranowany (przez marketing) bez proszenia sie.Widzisz, ja zawsze w takich momentach mówię, że kiedyś to się na osiołku z Radomia do Sosnowca jechało tydzień, a teraz samochodem w kilka godzin się wyrobisz. Czasy się zmieniły, zmieniła się świadomość technikaliów, zmieniła się wiedza zagrajmerów na tematy techniczne, zmieniły się dostępne narzędzia oraz możliwości jakie dają i przede wszystkim zmieniły się standardy odnośnie gierek jako takich. Można się nabijać z "elitystów", którzy kręcą nosem na tytuły które działają w 30fps z lekkimi dropami, ale to nie zmienia faktu, że to po prostu w 2025 coraz rzadziej przechodzi bez echa, moim zdaniem bardzo słusznie. Nie raz i nie dwa widać, że jak jedna z drugą firmą się przyłożą do optymalizacji to nawet na słabszych sprzętach da się zrobić cuda z graficzką. Co do tego, dlaczego Sony miałoby wygonić ludzi na peceta - no nie wiem, napisałeś, że jak coś to zostaje pece z emu to pociągnąłem temat xD Oczywiście, że taka opcja jest, ale wygodniej byłoby włożyć kitajcom do kiermany dwie i pół bomby czy ile by tam zawołali i dostać oficjalny port BB na PS5 (czy PC).Godzinę temu, Mejm napisał(a):Ale szczerze, jesli na nastepnej generacji dadza pacza, ktory wywietli te gre w 60 klatkach to bedzie dla mnie mialo taki sam wydzwiek jak brandzlowanie sie 1080p na ps3 a wyswietleniem tego dopiero na ps4.Podkreśliłem bardzo istotny fragment. Oczywiście dla Ciebie może to być bzdet, ale coś mi się wydaje, że większość by jednak wyłożyła siano na stół, pocałowała w rękę i powiedziała czułym szeptem "dziękuję, Sony-sama" z erekcją w spodniach. I tu wracamy do początku - nie wiem czemu Sony tak kisi to IP skoro sałata po prostu leży na stole i wystarczy wyciągnąć po nią rękę.1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):BB jest najlepsze w 30 klatkach.Brzmi jak tajne hasło by dostać się do wewnętrznego kręgu w Choroszczy.