Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konsolowa Tęcza

Featured Replies

Opublikowano
Digital Foundry
No image preview

Sega Saturn Does Ray Tracing - And No, We're Not Joking

Unprecedented for a machine of this vintage.

Można? Można. Po co komu nowa generacja?

• Odpowiedzi 17,3 tys.
  • Wyświetleń 1,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Tak wszyscy wrzucają swoje zaliczone tytuły, ciągiem, bez refleksji, a ja wolałbym, aby każdy dodał do tego dwa, trzy zdania, nadając swojemu zdaniu jakiejś indywidualnej opinii - było warto? Nie? Bo

• A ja podejmę rękawicę bo to może być ciekawe.    @ogqozo    Na steam w tej marży 30% mam:   - darmowy SteamOS od Valve który mogę sobie zainstalować na dowolnej maszynie

• No ale co byście powiedzieli na taką Forumkową Bitwę Gierek? Wiadomo, że nie wyszedłby z tego żaden poważny ranking, tylko pewnego rodzaju połączenie popularności, sentymentu, console warsowych antypa

Opublikowano

- Jak bardzo jesteś autystyczny?

-Ok, nic więcej nie mów ziom

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sony zrobiło coś mądrego i wywaliło kolejną partię śmiecio 'gierek'. Jak dla mnie to powinni wyczyścić PS Store z 50% produkcji i w przyszłości nawet nie dawać certyfikacji takim odpadom.

Opublikowano

Jak by patrzyli tylko na sprzedaż to pewnie z 70% by wyleciało. Patrząc na Steam w 2025 wydano 19000 gier z czego tylko ~5k miało powyżej 50 opinii..

Opublikowano

Masa statystyk odnośnie rynku gier. Z dobrych wieści na rynku konsolowym 50% przychodu to nadal sprzedaż gier (na PC jest to ~30%, 50% mikrotransakcje a 20% DLC /). Ilość godzin poświęconych na Fortnite spadła o 30% w ciągu roku.

Opublikowano

Ja mam nadzieje, że to już stały trend i to zdechnie. Szkoda, że nie sprzedadzą nikomu Unreal Trournament jako IP i już nigdy pewnie nic nowego w temacie nie zobaczymy :(

Opublikowano

Figaro minusuje, bo "jak śmiesz nie przejmować się ludźmi, którzy tracą pracę", ale zgadzam się - fajnie, jakby to wszystko jebło, wielkie korpo-molochy przestały zatrudniać nadmierne ilości mięsa tylko po to, by utrzymywały przy życiu jakąś monetyzację w grach-usługach, a najlepiej całkiem upadły i rozwaliły sobie głupi ryj.
Chciałbym, żeby gierki wróciły do romantycznych czasów mniejszych ekip i projektów robionych od serca bez tej całej korpo-otoczki, a przynajmniej nie na pierwszym planie - wiadomo, fajnie jak się sprzedaje, więc ktoś musi projekt nadzorować, ale nie powinno to wpływać na kreatywność ekipy grę tworzącej.
Gdybym robił w gierkowej developerce to w życiu nie poszedłbym do jakiegoś Acti, UBI, EA czy Epica bo wiadomo, że wolności kreatywnej nie ma tam żadnej i jesteś tylko trybikiem w bezdusznym korpo, który można wykorzystać i wywalić po skończonym projekcie na bruk - skoro ja to wiem to mogę śmiało założyć, że osoby w tym siedzące doskonale wiedzą, w co się pakują, więc ciężko mi teraz płakać nad ich losem.

Opublikowano
2 minuty temu, Wredny napisał(a):

Chciałbym, żeby gierki wróciły do romantycznych czasów mniejszych ekip i projektów robionych od serca bez tej całej korpo-otoczki

ale... ale w takiej właśnie żyjemy. nigdy nie wychodziło tyle gier robionych przez paro-paronasto osobowych grupach z totalnymi pasjonatami

Opublikowano

Wiem i chciałbym, żeby te wielkie molochy to dostrzegły, albo żeby utalentowani ludzie z pasją przestali zasilać ich szeregi i dawali sobie wyssać duszę, pracując przy nienatchnionych projektach, byle tylko zadowolić akcjonariuszy.

Opublikowano

Dokładnie, indorów i mniejszych gier AA jest od zajebania i to właśnie od małych ekip.

Opublikowano

Ludzi to mi szkoda ale ich zycie nie skonczy sie po odejsciu z Epic Games. Ja chce zeby Fortnite i inne tego typu gówna poszly do piachu.

Opublikowano

Każdy by chciał, ale to są jedne z najbardziej dochodowych gierek na tej planecie i nie ma szans, żeby ktoś je pożegnał. Co najwyżej mogą zniszczyć je jakimiś nieprzemyślanymi zmianami jak to bywało w przeszłości, ale o kury znoszące złote jaja raczej dba sztab luda i raczej nie ma co na to liczyć.

Opublikowano

A no to wiadomo ziomeczku. Nie zmienia to faktu ze trzymam kciuki zeby ludzie jednak wiecej grali w cos innego i nie robilo to taz takiej forsy, bo potem Sony marnuje cala generacje na nasladownictwo z ktorego nic nie wynika.

Opublikowano

Najgorsze dla ogólnego rynku gier w tych niekończących się GaaSach jest przyzwyczajenie dosłownie setek milionów ludzi do grania tylko i wyłącznie w jedną grę. Nawet jeśli Fortnite padnie na ryj to wątpię że Ci gracze spojrzą na cokolwiek innego i nagle zaczną kończyć normalne gry, co najwyżej znajdą sobie inny tytuł albo odpuszczą granie w gierki bo po wydaniu kasy na nic nieznaczące cyfrowe śmieci poczują się oszukani. Kiedyś nawet ludzie którzy grali tylko i wyłącznie w CS 1.6 (czy Fifę) ogrywali GTA, Max Payne czy Half Life. Teraz "dzieciaki" grają w jeden tytuł/serię i nic innego ich nie interesuje.

Opublikowano

Ale co wam ten fortnajt wadzi? Myslicie, ze jak zetki przestana w to napier.dalac to wielkie korposy nagle klekna wam do miecza i zaczna przepraszac szanownego pana gracza coreowca co ma wszystkie sprzety w danej generacji i 40 lat stazu w gierkach i teraz to juz gierki tylko pod niego beda robic? xD

1 godzinę temu, łom napisał(a):

Teraz "dzieciaki" grają w jeden tytuł/serię i nic innego ich nie interesuje.

Dokladnie. I korposy to widza i wiedza, ze w to sie teraz inwestuje a nie w dziadow co za chwile zejda z tego padola i ch.uja korpo excel ich kase zobaczy. Poza tym skoro jest taki AA dobrobyt to po co to plakanie do epica, sony czy ea ze gaasy robia, przeciez jest milion alternatyw.

Opublikowano

Są alternatywy ale pewne gatunki potrzebują większej kasy i porządnej ekipy do zrobienia czegoś wartego uwagi. Motorstorm nie doczekał się dobrej alternatywy od prawie 20 lat, Burnout też (chyba że liczyć NFS HP z 2010) i patrząc na to co się dzieje w EA nie wiadomo czy Criterion zrobi jeszcze jakieś wyścigi. Jest jakiś indyczy odpowiednik SSXa, Tricky Madness ale wygląda gorzej niż SSX1. Ofensywa GaaSowa Sony nie dość że zaorała studia to kompletnie rozjechała plany wydawnicze, dodać do tego bezsensowną pogoń za coraz większymi grami i zamiast 2-3 gier na generację od developerów dostajemy jedną.

Opublikowano

Ja tam na brak gierek nie narzekam, cały czas wychodzi masa świetnych indyków i AA. Z drugiej strony nie ma się też co oszukiwać, gdyby nie ten owczy pęd korporacji w kierunku gaasów, to również w segmencie AAA byłby jakiś wybór i zamiast setek milionów przewalonych na Concorda Sony zainwestowałoby w produkcję Days Gone 2, Naught Dog nie marnowałoby czasu na Frakcje tylko już dawno wysrałoby ten swój Intergalactic, w miejsce Marathona Bungie mogłoby klepnąć kolejnego goty shootera single-player, a gdyby nie sukces GTA5 online to na GTA6 nie musielibyśmy czekać 13 lat. Dzięki bogu Capcom nie umie za bardzo w takie gry, bo Residenty też dostawalibyśmy co dekadę, a takie rodzynki jak Pragmata to już w ogóle nie miałyby racji bytu. Więc tak, gaasy to jest przekleństwo naszych czasów i całkiem dobry powód do narzekania. Wiadomo że to nie zdechnie, czasy za bardzo się zmieniły, takie gry generują zbyt duże pieniądze, Brajanki i Rodżerki lat 13 wolą z ziomeczkami poszczelać się kolorowymi ludkami niż grać w skomplikowane erpegi albo przerażające survival horrory, z tym niestety trzeba się pogodzić. Ale jebać przy okazji też nie zaszkodzi, po to mamy forum, żeby pisać co nam leży na serduszkach.

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Nie ma co się złościć na graczy grających w jedną grę. Dla nich ważny jest aspekt socjalny. Nie pójdą magicznie grać w RE9 tylko znajdą sobie inną gierkę to odmóżdżenia ze znajomymi po pracy czy szkole.

Opublikowano

Mogła kupić Mario to skakałby po żółwiach albo Zelde i szlachtował świnie mieczem.