Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

The Legend of Heroes Trails of Cold Steel

Featured Replies

Opublikowano
17 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To chyba dobry czas by wejść w tą serię. Jak oceniasz to demko?

Chyba też podjadę serię od tego remake'u.

Z serią jestem związany od lat. Nie grałem we wszystkie odsłony, ale kilka zaliczyłem.

Trails in the Sky prezentuje losy rodzeństwa Brightów i w zasadzie jest początkiem linii czasowej TLoH. Tutaj masz rozpiskę lat i gier, które się toczą w danym momencie:

https://www.facebook.com/JRPGWarrior/posts/the-legend-of-heroes-trails-series-timeline/912335357605592/

W demko długo nie grałem, bo i tak zamierzam kupić i właśnie z takim nastawieniem je odpalałem.

To co mnie w nim zaskoczyło to system walki - może być tradycyjny turowy lub podchodzący pod arpg. Nie ukrywam, że od zawsze w jrpg chcę turowy.

Ta część nie będzie też wyglądać jak ogrywane przeze mnie w roku ubiegłym Azure czy Zero. Bliżej do YS czy Cold Steel, czyli 3d.

TLoH to pięknie wykreowany świat. Z jego głębią, zawiłościami, powiązaniami i połączeniami nie znam innej takiej serii gier. Chętnie bym zagrał w coś równie epickiego, ale chyba nie ma na rynku drugiego takiego produktu.

• Odpowiedzi 84
  • Wyświetleń 28,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zajebiście, oryginał zestarzał się paskudnie. W końcu się ogra jak człowiek.

• To nie jest kwestia kogo pytasz, tylko jaką ilością wolnego czasu dysponujesz. Nadrobienie wszystkich odsłon od samego początku to cholernie karkołomne zadanie, które zajmie Ci od 500 do 1000 godzin,

• Aż dziw bierze, że ten topic jest pusty. Ograłem obydwie części całkiem niedawno i sądzę, że to świetne, mało znane u nas w kraju gry, które wciągneły mnie po same uszy. Fabularnie są oryginalne i nie

Opublikowano

Ja się zaciąłem na TitS 3rd i nie mogę ruszyć. Nie lubię dungeon crawlerów. W ogóle nie lubię takich dungeonów w grach (w jedynce też był na końcu), ale jak się trafia co jakiś czas, to zaciskam zęby i prę do przodu. A tu mi zrobili z całej gry dungeona :( Historie w Drzwiach są super, ale poza tym gameplay mnie nie interesuje. Bardzo bym chciał to ukończyć, żeby ruszyć z serią dalej. 1 i 2 kocham.

Opublikowano

Współczuję każdemu kto dopiero teraz wchodzi w tę serię. To nie są gry na 10 godzin, więc nie ma opcji, żeby się nie zmęczyć nadrabiając wszystkie odsłony dog Sam zacząłem dopiero od Trails of Cold Steel i uważam, że dla świeżaka to najlepszy możliwy punkt wejścia w TLoH, ze względu na:

a) przystępność (w miarę atrakcyjna grafa, pełne 3D, gameplay trochę jak w Personach)

b) fakt, że to tak jakby "reset" fabuły (nowy kontynent, nowi bohaterzy, nowe wątki)

Wiadomo, traci się sporo smaczków, a jak od ToCD 3 zaczynają się przewijać postacie i wątki fabularne z poprzednich części to można się poczuć mocno zdezorientowanym, ale mówi się trudno, ja właśnie tak zacząłem tę epicką przygodę i dopiero teraz powoli staram się nadrabiać poprzednie części uzupełniając wszystkie luki. Ale jeżeli ktoś się uprze żeby zacząć od samego początku i przebić się przez wszystkie 12 kolosów na 50-100 godzin, no to powodzenia :)

Opublikowano
3 godziny temu, Josh napisał(a):

Współczuję każdemu kto dopiero teraz wchodzi w tę serię. To nie są gry na 10 godzin, więc nie ma opcji, żeby się nie zmęczyć nadrabiając wszystkie odsłony dog Sam zacząłem dopiero od Trails of Cold Steel i uważam, że dla świeżaka to najlepszy możliwy punkt wejścia w TLoH, ze względu na:

a) przystępność (w miarę atrakcyjna grafa, pełne 3D, gameplay trochę jak w Personach)

b) fakt, że to tak jakby "reset" fabuły (nowy kontynent, nowi bohaterzy, nowe wątki)

Wiadomo, traci się sporo smaczków, a jak od ToCD 3 zaczynają się przewijać postacie i wątki fabularne z poprzednich części to można się poczuć mocno zdezorientowanym, ale mówi się trudno, ja właśnie tak zacząłem tę epicką przygodę i dopiero teraz powoli staram się nadrabiać poprzednie części uzupełniając wszystkie luki. Ale jeżeli ktoś się uprze żeby zacząć od samego początku i przebić się przez wszystkie 12 kolosów na 50-100 godzin, no to powodzenia :)

Nie zapomnij jeszcze o Trails of Nayuta. W sumie to taki spin-off ale wyjaśnia kilka smaczków dla serii. :)

Poza tym tak, o ile w pierwsze Cold Steel można bez problemu wchodzić bez znajomości poprzedniczek, to już Cold Steel II czerpie już dużo z poprzednich części, ale to wytrzymania. Jednak do części III i IV bez znajomości dylogii Crossbell bym nie podchodził. Z drugiej strony w Crossbell Arc można bez bólu przechodzić bez znajomości trylogii Trails in the Sky, wprawdzie nie będziemy kojarzyć Estelle i Joshuy ale oni są tam drugoplanowi. Co do odsłony Daybreak ty niestety kompleksowa znajomość serii będzie konieczna, więc chętnych czekają całe miesiące nadrabiania. Ważne tu są chociażby wydarzenia z Trails in the Sky 3 kluczowe dla zrozumienia losów tak ważnych postaci jak Quattre i Renne.

Edytowane przez Enepsignos

Opublikowano
3 godziny temu, Josh napisał(a):

Ale jeżeli ktoś się uprze żeby zacząć od samego początku i przebić się przez wszystkie 12 kolosów na 50-100 godzin, no to powodzenia :)

Ja tak zrobiłem i po 5 grach z serii jestem z jednej strony trochę przerażony tym, ile dosłownie lat mi zajmie dojście do bycia z serią na bieżąco, a z drugiej cieszę się, że póki co taki tasiemiec mi daje frajdę i przy braku pomysłu, w co by tu sobie pograć, zawsze mogę odpalić kolejne Trailsy. Jak dobrze pójdzie, to końcem roku bym chciał zacząć Cold Steel.

Opublikowano
10 minut temu, Jukka Sarasti napisał(a):

Ja tak zrobiłem i po 5 grach z serii jestem z jednej strony trochę przerażony tym, ile dosłownie lat mi zajmie dojście do bycia z serią na bieżąco, a z drugiej cieszę się, że póki co taki tasiemiec mi daje frajdę i przy braku pomysłu, w co by tu sobie pograć, zawsze mogę odpalić kolejne Trailsy. Jak dobrze pójdzie, to końcem roku bym chciał zacząć Cold Steel.

Powiem szczerze że ja też nie grałem po kolei, z powodu chaotycznego wydawania i tłumaczenia poszczególnych odsłon i wtedy w sumie jakoś mi to w sumie przeszkadzało. Chociaż jak sobie uświadomiłem jakie dziury miałem w historii to przestało.

Opublikowano

Szczerze demko wygląda nawet lepiej niż się spodziewałem, poszedł preorderek od razu. Tylko ile lat poczekamy na całą trylogię z sagi Sky frog.

Opublikowano
4 godziny temu, MichAelis napisał(a):

To demko jest na Switcha? bo nie mogę znaleźć.

jeszcze nie ma, ale ma byc, albo czekaja na jakas autoryzacje od Nintendo, albo na wrzesniowy direct ktory musiałby być w takim wypadku na poczatku wrzesnia.

Wiele się nasłuchałem o Kiseki, ale głupio bylo tak wchodzić w połowie, więc cieszę sie bardzo na tego remastera, jak siądzie to się powoli bedzie nadrabiać serię, a jak nie to nie strace połowy życia.

Opublikowano

Niby tak, ale jedynka to też w sumie tylko lekki wstęp do całej sagi i sama w sobie bez następców nie oddaje jeszcze największych osiągnięć serii. W końcu ile można opowiedzieć w ciągu 100 godzin gry której połowa to scenki?