Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 288,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Sharp Objects.  Niestety na Netflixie nie ma co liczyć na takie seriale. Biała obsada,  prawdziwe duszne południe, bez wyciskania na siłę czarnych aktorow, flagi konfederacji, brak przedstawiciel

• w fortnite w każdej sekundzie gameplayu dominuje gó.wno ale na to jakoś nie narzekasz

Opublikowano

Wygląda okej, książek nie czytałem, więc mnie tu nic specjalnie nie razi. Kiedyś się pewnie obejrzy.

Opublikowano

Wygląda jakby było totalnie wyprane z klimatu i magii oryginalnej wersji.

Opublikowano

Czy ja wiem, dla mnie prezentuje się całkiem nieźle. W dwugodzinnych filmach trzeba było wycinać masę materiału, tu nie będzie takiego problemu.

Główne trio wygląda na naprawdę sympatyczne dzieciaki. Zgadzam się z Figaro, że ciężkie lata przed nimi. Oby mieli ogarniętych rodziców, którzy będą ich chronili przed ciemnymi stronami sławy.

Co do kontrowersyjnego castingu jednej postaci, to wstrzymam się do premiery. Jeśli gość aktorsko dostarczy to podejrzewam, że wiele osób szybko się przyzwyczai do Rastamana Snape'a.

Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 13:54, YETI napisał(a):

Wydarzenia przestawione w tym serialu, działy się naprawdę i ten wpis na X, opisuje 10% tego, co tam się odjebało. Jeżeli ktoś jest ciekawy, to niech wygogluje sobie, "zbrodnia połaniecka".

I przeczyta książkę "Nie oświadczam się" Wiesława Łuki. Niespotykana rzecz w historii i kryminalistyce światowej.

Opublikowano
32 minuty temu, Pix napisał(a):

Czy ja wiem, dla mnie prezentuje się całkiem nieźle. W dwugodzinnych filmach trzeba było wycinać masę materiału, tu nie będzie takiego problemu.

Główne trio wygląda na naprawdę sympatyczne dzieciaki. Zgadzam się z Figaro, że ciężkie lata przed nimi. Oby mieli ogarniętych rodziców, którzy będą ich chronili przed ciemnymi stronami sławy.

Co do kontrowersyjnego castingu jednej postaci, to wstrzymam się do premiery. Jeśli gość aktorsko dostarczy to podejrzewam, że wiele osób szybko się przyzwyczai do Rastamana Snape'a.

Nikt się nie przyzwyczai, bo to jest kompletne zaprzeczenie postaci w książce, jednej z najważniejszych i totalnie zjebany casting. A to nie koniec, bo Voldemorta może zagrać Tilda Swinton )

Opublikowano

Fakt, że casting jest dość niefortunny, bo niektóre sceny będą miały teraz zupełnie inny wydźwięk (wyjdzie na to, że stary Harry'ego i jego ekipa to banda rasistów ;d), ale to nie zmienia faktu, że gość może przynajmniej pod względem czysto aktorskim pociągnąć rolę.

Opublikowano

No byłoby spoko, gdyby nie ta... CZARNA PLAMA, ale zawsze coś musi być namieszane. Świrki nie mogły sobie odmówić.

Niczym się teraz nie można za bardzo nacieszyć w popkulturze. Wszystko musi iść na jakiś debilny kompromis.

Opublikowano

Filmową sagę oglądałem po kilka razy, jest dla mnie sentymentalna i kultowa. Wydawać by się mogło, że serial będzie spełnieniem marzeń wielu fanów, a przyciągnie też i nowych ludzi, którzy mogliby pokochać ten świat czarodziejów. Nawet ktoś taki jak ja, który z radością przyjął informacje o tym, że będą robić serial jest raczej nastawiony neutralnie. Niby zwiastun ma magię, jest na swój sposób ciepły i familijny, ale to nie do końca to. Filmy robiły się mroczniejsze wraz z dorastaniem bohaterów, tutaj od razu kolory w tym zwiastunie są jakbyśmy już byli przy czarze ognia, to mi na pewno nie leży. Wiem, że serial ma też trafić do tych starszych, którzy wychowywali się na filmach, ale moim zdaniem więcej kolorów nie zaszkodzi. Jeszcze ten Snape, casting kompletnie nietrafiony i nie chodzi tutaj o kolor skóry, tylko po prostu że jest on kierwa nietrafiony! Jeszcze do tego te dredy, a różdżkę to mam wrażenie trochę jak klamkę trzyma kekw Dzieciaki co odgrywają główną rolę też nie mają lekko, bo jak były filmy to media społecznościowe jeszcze w dobre nie istniały, a teraz jak coś pójdzie nie tak, to będzie jechanka. Przykre, ale prawdziwe. Plusem na pewno jest to, że mogą fajnie rozwinąć wątki, których film rozwinąć po prostu nie mógł. Tylko też podobno ma być tak że 1 sezon nie równa się jedna książka, to nie wiem czy oni chcą kręcić siódmą książkę jak aktorzy będą mieli po 30 lat? Dziwne to wszystko, ja tam obejrzę, ale nie czekam jakoś z wypiekami. Gdyby wrzucili np. Adama Drivera w rolę Snape'a, to wiele więcej osób przyjęłoby ten zwiastun z pocałowaniem ręki.

Opublikowano

Oprócz Snejpa murzyna dla mnie wszystko w normie z Harrym najbardziej im sie udało, ale i tak sie będzie dziwnie oglądało po tylu latach z filmami

Opublikowano

Poza tym, że pierwszą książkę będą pewno tłukli na 3 sezony, a po castingu widać, że nie obędzie się bez wpychania różnego rodzaju ideologii to nawet wstydu nie ma (poza CZARNYM PANEM).

Opublikowano

O, już jest obrońca uciśnionych mniejszości kolorowych rofl

Opublikowano

Ja tam do filmów średnio jestem przywiązany. W sumie tylko do pierwszych 3, z naciskiem na trójkę.

Ekranizacje 4-7 były moim zdaniem słabe, ewentualnie mocno średnie. Już nie mówiąc ile fajnych momentów z książek zostało wyciętych. Najgorzej chyba było z Zakonem Feniksa, no ale nie da się zmieścić 1000 stron opowieści w dwugodzinnym filmie. Dlatego chociaż z tego powodu chętnie obejrzę serial, bo przy 8 odcinkach na sezon spokojnie dadzą radę wszystko pokazać.

Opublikowano

Mniejszy przypał byłby gdyby Harry'ego grał murzyn. Snape to ulubiona postać czytelników, w filmach kolo został genialnie zagrany przez Alana Rickmana co tylko zwiększyło jego fanbase, więc tak kiepski casting akurat tej postaci nie miał prawa przejść bez echa, sami z pełną premedytacją strzelili sobie w kolano. Ale pomijając już to oraz uwaloną od sadzy Hermionę: jak napisałem wyżej, zwiastun prezentuje się totalnie bezjajecznie, bez magii oryginału, bez charakterystycznego udźwiękowienia i jest zbyt mroczny. Pierwsze trzy części to było lekkie kino przygodowo-familijne, dopiero od Czary ognia weszły mroczniejsze motywy i ton całej opowieści zaczął się zmieniać, tutaj mam wrażenie że oglądam trailer kolejnego filmu ze stajni DC, aż wali zimnem i deprechą po oczach. Kolejna sprawa to to dla kogo oni w ogóle ten serial robią, bo fanów oryginalnych filmów raczej to nie zainteresuje, a młodzi to uniwersum kojarzą chyba tylko z tej nędznej gierki od Avalanche. Powodzenia życzę.

Opublikowano

Myślę, że dla fanów książek, którzy w końcu zobaczą to wszystko, czego nie dostali w filmach.

Opublikowano
5 minut temu, Pix napisał(a):

Myślę, że dla fanów książek, którzy w końcu zobaczą to wszystko, czego nie dostali w filmach.

Myślę, że fani książek chcieliby bardziej wiernego odwzorowania bohaterów i uchwycenia sielankowej atfmosfery. Skoro twórcy wyjebali się na podstawach, to nie liczyłbym tu na wierną adaptację tylko na jakieś reimagination.

Opublikowano
17 minut temu, Josh napisał(a):

Myślę, że fani książek chcieliby bardziej wiernego odwzorowania bohaterów i uchwycenia sielankowej atfmosfery. Skoro twórcy wyjebali się na podstawach, to nie liczyłbym tu na wierną adaptację tylko na jakieś reimagination.

Wszyscy bohaterowie z wyjątkiem jednego wydają się wiernie odwzorowani. Ba, powiedziałbym nawet, że widzę po tym zwiastunie naprawdę spore przywiązanie do szczegółów, które wyłapią tylko fani książek.

A czarny Snape? Jakiegokolwiek aktora by wybrali i tak by miał mocno pod górkę, bo byłby porównywany do Alana Rickmana, który jak wiadomo zrobił świetną robotę w filmach.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

2166cb025f3e14881778bbea724e9f24c0b4c34aea185dac6e32202828f35cb9.jpg

Opublikowano

Przecież z czarnym Snapem to będzie serial komediowy.

Opublikowano

Nie ma co się oszukiwać, czarny Snape jest tylko po to, żeby zadowoli pewne środowiska i ich agendę wewnątrz HBO. No bo jednak trzeba być mocno odklejonym, żeby stwierdzić, że to jest dobry wybór i w całej Wielkiej Brytanii nie znaleziono białego aktora z odpowiednim warsztatem, który bardziej z wyglądu pasował do książkowego pierwowzoru (z tego co pamiętam mówili, że aktorzy mają być Brytyjczykami).

Ci wszyscy twórcy dalej się nie nauczyli, że jak pierwowzór mówi, że ktoś jest biały, to jest biały a nie czarny, jak ktoś jest facetem to w adaptacji nie ucina mu się przyrodzenia, zwłaszcza dla tak ważnych postaciach w całym uniwersum.

Przy mniej znaczących postaciach nie ma to aż takiego znaczenia. Jak w Diunie, Denis Villeneuve z Liet-Kynes zrobił kobietę, to aż tak to nie biło po oczach, bo jednak to postać drugoplanowa, ale jakby np. z Duncana Idaho zrobiono kobietę, to podejrzewam, że fani książek Herberta też nie byliby zadowolenie i siedzieli cicho.