Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hollow Knight Silksong

Featured Replies

• Odpowiedzi 661
  • Wyświetleń 33,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja czytałem, że już brakuje powoli cyfrowych kopii, przejebane...

• W końcu dotarł do mnie ten piękny numer "Edge'a" z czerwoną okładką z Hornet. Materiał długi, ale podstawowe info nie szokuje - ta gra to nadal głównie "więcej Hollow Knighta", zawierając różne elemen

Opublikowano

To jest po prostu Blightown + ogólnie gra to jest duchowy spadkobierca Dark Souls 2, to bardziej Black Gulch.

17578774600982028975789554747259.jpg

Opublikowano

Piekna gra a nie jakies soulsy 2 o turlaniu w pizdzie. Musze to bilwater odwiedzic chyba. Juz chyba moge powoli isc na ostatniego bossa. Od 2h zwiedzam sobie i robie side questy. Jest elegancko. Zastanawiam sie jeszcze czy duzo mi zostalo tych questow bo tablice puste, w dzienniku 4 do zrobienia i tyle. W tych nie obowiazkowych lokacjach sa jakies dodatkowe? W sinners Road dostalem na ubicie 10 tych jebanych pso-karaluchow a tak to nie pamietam czy cos jeszcze gdzies wpadalo.

Opublikowano
1 minutę temu, pawelgr5 napisał(a):

Piekna gra a nie jakies soulsy 2 o turlaniu w pizdzie. Musze to bilwater odwiedzic chyba. Juz chyba moge powoli isc na ostatniego bossa. Od 2h zwiedzam sobie i robie side questy. Jest elegancko. Zastanawiam sie jeszcze czy duzo mi zostalo tych questow bo tablice puste, w dzienniku 4 do zrobienia i tyle. W tych nie obowiazkowych lokacjach sa jakies dodatkowe? W sinners Road dostalem na ubicie 10 tych jebanych pso-karaluchow a tak to nie pamietam czy cos jeszcze gdzies wpadalo.

Zrob sobie ten z wiedźmą jeszcze i Crest Architekta odblokuj, jest mocny.

Opublikowano

Chyba nie wiem o jakiej wiedzmi piszesz. U architekta bylem raz i pasuje tam wrocic. Dzieki.

Opublikowano
7 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Jak wszedłem do Bilewater to myślę, ok nie jest tak źle, ale kurna, akumulacja gówien na drodze dalej bez ławeczki jest powalająca. Nie bez powodu tyle osób w sieci pomstuje, że to "najgorsza lokacja w grach ever" lol. Pewnie przesadzają.

"Tablice puste" to nic nie znaczy. W tej grze jest MASA postaci rozsianych po świecie i stopniowo pojawiających się questów. Kiedyś jak wszystko pykniesz to sobie zobacz listę w internecie i może się zdziwisz, ja sam nie wiem ile tego jest, ale na pewno pojawia się sporo z różnych okazji, a niektóre całkiem istotne przedmioty czy nawet całe lokacje są ukryte za tak mało widocznym tropem (a czasami naprawdę niewidocznym, ot, znajomość jedynki i wchodzisz dosłownie w każdy róg), że głowa mała. Nie mam pojęcia, jak ludzie robili 100% w tej grze tak na spontanie (i czy to faktycznie jest 100%).

Ludzie mówią tutaj niektórzy o tym "Akcie 3" jako jakimś dodatku... jeśli tylko przeszli żeby zakończyć Akt 2, to mogli większość gry pominąć, a ciekawostek jest sporo.

No i można przypakować. Na świecie jest nawet taki przedmiot, że ułatwia Bilewater, ale... jest powalająco ciężko znaleźć wejście do lokacji, gdzie się znajduje.

Opublikowano

No ten akt 3 to w sumie spory kawałek gry, ale wszystko po napisach końcowych jest tak traktowane przez graczy. Tutaj akt 3 to sporo kontentu, nowy ending itp.

W ogóle są juz speedruny w 70 minut do "zwykłego" zakonczenia, niesamowite, oczywiście Chińczyk.

Opublikowano

Zastanawiam się czy chłopaki z TeamCherry tworząc Hollow Knighta o Silksonga nie inspirowali się.. obiema częściami Duck Tales na Nesa (u nas Pegasusa). Tam też było skakanie pogo, liczne tajne przejścia, sekrety a nawet sekrety w sekretach!

Od samego początku zacząłem lizać ściany, obczajać gdzie się mogę dostać a gdzie wrócić później, kto mi spuszcza łomot i lepiej go ominąć i zawalczyć później z nowymi skillami itd.

Choć narazie nie za wiele mogłem pograć bo mam nocne zmiany i odsypianie ale widzę tu sporo podobieństw do Kaczych Opowieści. Oczywiście Silksong to zupełnie oryginalny świat z masą nowych mechanik. Ale ma kilka elementów wspólnych z kilkoma grami retro.

Opublikowano

Pierwszą grą z pogo stickiem na przeciwnikach była Zelda 2, i twórcy Hollow Knighta nigdy nie ukrywali, że ta gra była jedną z największą inspiracji dla ich gry. Ogólnie najwięcej wspominają różne Zeldy, i jako całokształt stare gry w których "nigdy nie wiedziałeś co może być za ścianą". Oczywiście również Metroid, Mario, Mega Man, a z mniej dziś znanych gier, Faxanadu (platformówkowy spinoff Xanadu z widokiem z boku).

I podobno bardzo mało grali w Soulsy i o tym myśleli, w co jednak zawsze trudno mi uwierzyć lol.

Opublikowano

Myślę że główną inspiracją pogo dla Cherry był Shovel Knight. Jestem tego pewien.