Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 24,6 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

To już chyba któryś raz, że ona nie dostarcza gierki.

Opublikowano
2 godziny temu, Square napisał(a):

To już chyba któryś raz, że ona nie dostarcza gierki.

Assassin's Creed dostarczyła. Dla mnie ta gra tak dojebała do pieca, że aż zgasło. Normalnie tak mnie AC wynudził, że nie mam już więcej ochoty w tą serię grać.

Opublikowano

Gra celuje teraz w wiosnę 2026. Proponuję końcówkę maja. Do odważnych świat należy

Opublikowano

Nigdy nie wygląda to dobrze jeśli założyciel i szef studia odchodzi ze swojego studia, na rok przed premierą, w dodatku po wewnętrznych testach które sugerują że gra nie będzie zbyt dobra. Niezły tam burdel musi być.

W ogóle cała ta ofensywa GAASowa Sona jak do tej pory to wtopa za wtopą, za wyjątkiem Helldivers 2 (ale Arrowhead to studio niezależne i może dlatego im się udało.) Ale wewnątrz Sony te gry powstają w ogromnych bólach albo są anulowane. A nawet jak już wychodzą to wyglądają tak jakby nie wiadomo dokładnie były skierowane i nikt nie chce w nie grać jak Concord .

Opublikowano

Sony umie robić gierki single player nastawione na story i w to powinni pchać 90% swojej pary. To od zawsze napędza im sprzedaż i konsol i gierek, GAASy to grząski grunt gdzie trzeba mieć team który zna specyfikę takich produkcji i masę szczęścia żeby przebić się w tym nasyconym pod korek segmencie.

Opublikowano

No skąd ja wiedziałem że kolejna do odstrzału będzie ta gówno gierka od baby. Wogole ona oprócz pierwszego assassin's zrobiła jakąś grę ?

Opublikowano
8 minut temu, Bzduras napisał(a):

Sony umie robić gierki single player nastawione na story i w to powinni pchać 90% swojej pary. To od zawsze napędza im sprzedaż i konsol i gierek, GAASy to grząski grunt gdzie trzeba mieć team który zna specyfikę takich produkcji i masę szczęścia żeby przebić się w tym nasyconym pod korek segmencie.

Problem w tym że na PS coraz bardziej dominują gry usługi i coraz więcej zarabia się na mikrotransakcjach, a na sprzedaży gier w tym takich singlowych zarabia się coraz mniej. Na razie jest spoko, bo biorą 30% od mikrotransakcjach w CoDzie, Minecrafcie,Forciku czy SoT albo FH5, nic nie muszą robić, a i tak zarabiają. Ale nie jest powiedziane że zostanie tak na zawsze, dlatego też chcieliby mieć własne tego typu gry. Dlatego kupili Bungie wraz Destiny, i wyszli z inicjatywą robienia kilkunastu GAASów.

Kierunek ten jest uzasadniony, potrzebują własnych popularnych gier multi, żeby zdywersyfikować portfolio i zabezpieczyć sobie przyszłość. Ale to trzeba robić z głową.

Opublikowano

Jestem w 200% pewien, że gdyby zrobili te Frakcje tylko z lepszą grafiką to wygenerowaliby więcej kasy i zaangażowania niż robiąc Marathony, tę gierkę o napadach na bogatych i inne takie. Helldivers im się udało, ale zaraz zbalansowali to porażką Concorda i finalnie czy się opłaciło? Nie wiem, choć się domyślam. A zaraz wjedzie takie Yotei, które sprzeda z 4 bańki w pierwszych dwóch miesiącach i pieniążek sobie przyjdzie.

Opublikowano

Jak anulują albo zamkną po miesiącu Fairgames to będę mógł napisać że Sony zamiast wyrzucać kasę w szambo GaaSowe mogło nadal trzymać nie tylko Evolution ale też London Studios, Japan, Liverpool i Zipper Interactive (pewnie by zostało też na kupno np. Ready at Dawn), i jeśli te studia nadal robiły by to co wcześniej to mogli byśmy już mieć Driveclub 2, Motorstorm 4, Gravity Rush 3, nowego Wipeouta, parę gierek na PS VR2 i strzelankę (być może GaaS) od Zipper (który na PS3 zrobił MAGa na 256 osób...). Zastanawia mnie czy ofensywa GaaSow już pochłonęła ponad milard $ bez żadnego zwrotu.

Opublikowano
22 minuty temu, Ma_niek napisał(a):

Wogole ona oprócz pierwszego assassin's zrobiła jakąś grę ?

Z tym pierwszym Asasynem też byłbym ostrożny. Ojcem i pomysłodawcą serii jest tak naprawdę Patrice Désilets, a ona to miała chyba tylko fajny PR (o, ładna baba robi gry), bo od tego czasu praktycznie nic nie dowiozła (same flopy i anulowane projekty) i tylko skacze z kwiatka na kwiatek.

Opublikowano

Sony niestety może sobie pozwolić tracić miliard dolków rocznie na gaasy do kolejnego sukcesu na miarę Helldivers 2. Niestety tracą na tym gracze bo gdyby nie te wtopy to rok temu spokojnie moglibyśmy już grać w remake Bloodborne od Bluepoint, Days Gone 2 czy Uncharted ale poświęcone lata zostały zmarnotrawione na skasowane projekty.

Opublikowano

No odjebało im z tymi gaasami ale to też nie jest tak że nie mają singlowych gier. Ten rok jest taki że w sumie GoY, DS2 i List Soul Aside wychodzą (czyli przez wiele lat więcej niż Xboxowy standard hehe).

Ale w zeszłym mieli naprawdę spoko rok, nawet jeśli pomogły im deale to nadal jeśli chodzi o konsole to tylko u nich można zagrać w Wu Konga czy Sh2.

Naughty Dog robi singla, Housemarqe też. Insomniak singiel. Santa Monica założę się że też.

Guerilla chyba multi Horizon i nową część

Więc tragedii nie ma. Może nie strzelają z karabinu grami jak ostatnio MS, ale co z tego kiedy i tak gry Xboxa lądują u nich.

W sumie to sam MS pomógł im żeby mogli się spokojnie pozbierać i ogarnąć, nawet jeśli wszystko się trochę rozjechało. Ale patrząc na plotki o hh itp to na start PS6 też będzie tu całkiem fajny ekosystem

Opublikowano

No mają potężnego farta, że przejdą praktyczne suchą stopą przez ten gaasowy pierdolnik. Akurat jak potrzebowali złapać oddech to Xbox klęknął ostatecznie, a Microsoft sypnął multiplatformami. Do tego praktycznie każdego miesiąca potężne tytuły 3rd party i spokojnie dojadą do końca tego roku, a od Yotei zaczną wpadać kolejne single od PS Studios (z przerwą na GTA oczywiście).

Szczęście sprzyja lepszym obama

Opublikowano
3 godziny temu, jimmy napisał(a):

Z tym pierwszym Asasynem też byłbym ostrożny. Ojcem i pomysłodawcą serii jest tak naprawdę Patrice Désilets, a ona to miała chyba tylko fajny PR (o, ładna baba robi gry), bo od tego czasu praktycznie nic nie dowiozła (same flopy i anulowane projekty) i tylko skacze z kwiatka na kwiatek.

Dokładnie tak. Nie skończono żadnej gry której była "wizytówką".

Opublikowano

Trudna do zaakceptowania prawda jest taka że rynek jest tak zabetonowany. A pozycja Xboxa w wielu krajach ,w tym UE, tak słaba że MS może wydawać gry za grą, do GP wpadać najlepsze gry, ale sytuacji na rynku konsol i tak by to nie odmieniło. Czasy kiedy istniała realna konkurencja między PS i Xboxem już dawno minęły

Studia First party mogą sobie pozwilić na chwilę słabości, bo PS5 nie rywalizuje jak kiedyś z xboxem. A gry first party nie mają już takiego znaczenia, bo na obu platformach dominują coraz bardziej multiplatformowe GAASy jak CoD i Fornite, przy których kolejna gra Housmarque czy nawet Ghots of Yotei nie mają szans się równać.

Przede wszystkim Sony walczy ze sobą, aby produkować gry i żeby zarabiały one jak najwiecej, stąd nacisk na GAASy, któy wcale się nie skończy przy jednej, drugiej, czy nawet trzeciej porażce.

Opublikowano

Nie powiem , bardzo urocza kobieta - fotka za czasów pierwszego assasyna zacna
image.png

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

dobrze, że się wyrobiłeś z takimi odkryciami póki jeszcze żyje

Panie, kupiłem pierwszego ac na premierę w steelbooku na ps3 - co sklepałem do tej foty to moje!

Edit:

oooo mam
image.png

Edytowane przez BieŃ

Opublikowano

Cześć,

Postanowiłem przerzucić sie z Xboxa one na PlayStation 5. I na tą chwilę nie żałuję ale widzę że jestem laikiem, potrzebuje Waszej rady.

Na konsoli założyłem 2 profile, swój i dziecka(lat 10). W zasadzie to teraz nie wiem po co aż dwa. Czy można korzystać z jednego zapisu wszystkich lub pojedynczych gier? Na przykładzie. Kupiłem tekkena 8 nasze profile są w zupełnie innym punkcie gry, chciałbym żeby niezależnie od profilu być w tym samym miejscu przejścia gry? Już myślałem żeby usunąć po prostu konto dziecka z konsoli ale usunął bym jego profil w fornite, zapewne by mi tego nie wybaczył 😅 da się coś z tym zrobić. Szukam po necie i nic nie mogę znaleźć. Mogę ewentualnie usunąć swój profil ale czy jego dane będę mógł zmienic żeby zrobić "konto dorosłego"?? Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Opublikowano

Każde konto ma osobne sejwy.

Chyba się nie da zmienić konta dopóki nie osiągnie 18 lat (wg podanych dat).