Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

Steam survey pokazuje że nie da się zlekceważyć ludzi z 8gb pamięci,

No tak, nawet DF mówiło ostatnio, że obecnie jest to najbardziej popularna wartość VRAM przez lapki z rtxem 4060. No i one celują w 1440-1600p a PS5 Pro będzie zdecydowanie celowało w 4K żeby rozdzielczość była zbliżona do natywnej w TV Oledowych. 

• Odpowiedzi 24,5 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

No tak, nawet DF mówiło ostatnio, że obecnie jest to najbardziej popularna wartość VRAM przez lapki z rtxem 4060. No i one celują w 1440-1600p a PS5 Pro będzie zdecydowanie celowało w 4K żeby rozdzielczość była zbliżona do natywnej w TV Oledowych. 

No bedzie, z prockiem słabszym niż ten 5600x i GPU słabszym niż 4070 Super, ale za to z 2gb vramu więcej :), dla mnie to nie ratuje tego sprzętu dla Ciebie ratuje, nie dagadamy się :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
2 hours ago, Bartg said:

Bardzo jestem ciekawe, czy R* gotuje tam po cichu bombę pt "GTA VI 4k60 only on PS5 Pro". Wtedy jeśli wersja PC nie wyjdzie równo z konsolowymi to sprzedaż Pro wyjebie w kosmos.

Nie

Opublikowano
3 minuty temu, Kangus napisał(a):

No bedzie, z prockiem słabszym niż ten 5600x i GPU słabszym niż 4070 Super, ale za to z 2gb vramu więcej :), dla mnie to nie ratuje tego sprzętu dla Ciebie ratuje, nie dagadamy się :).

Czy uratuje tego nie wiem ale rozdzielczość i tekstury najbardziej wpływają na jakość obrazu a do 4K nawet upscalowanego potrzeba jak najwięcej tej pamięci, teraz jak PSSR im pozwali łatwiej to osiągnąć to reszta pamięci może być wpakowana np w RT.

Opublikowano
Godzinę temu, GearsUp napisał(a):

Czy uratuje tego nie wiem ale rozdzielczość i tekstury najbardziej wpływają na jakość obrazu a do 4K nawet upscalowanego potrzeba jak najwięcej tej pamięci, teraz jak PSSR im pozwali łatwiej to osiągnąć to reszta pamięci może być wpakowana np w RT.

Nie kłócę się z tym. Tyle, że wydajność w RT układów od AMD też jest słabsza niż NV, nie ma też ray reconstruction, które polepsza wygląd i wydajność. Jak dla mnie(i pewnie większosci) 1440p potrafi wyglądać naprawdę dobrze na tv 4k. Ja w Alana gram streamując go na TV, a strumień leci 1440p, bo taki mam monitor a zeby to zmienić musiałbym robić jakieś mumbo jumbo z wirtualnym wyświetlaczem czego mi się robić nie chciało :). Może pomaga to że mam oleda. Choć np jak sprawdzałem Space Marine 2 to już mi się mniej ten obraz podobał, jak siadłem pół metra dalej to było ok ;). Róznicę ofc widzę, jestem zwyrolem ;) i widzę nawet niedostatki grafy z horizona w 40 fps, względem 30, w Jedi Survivor grałem w 30, bo za duże mydło w 60 itp itd. 

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
36 minut temu, Whisker napisał(a):

I widać że ludzie kupują   napęd wartości konsoli Xbox

IMG_2503.jpeg

Psportal na pniu poszedl, prosiak będzie to samo przecież mial to ludzie co są zainteresowani kupnem po prostu wykupili caly nakład który i tak był bardzo niski.

Opublikowano
41 minutes ago, Whisker said:

I widać że ludzie kupują   napęd wartości konsoli Xbox

IMG_2503.jpeg

:woot: Kupiłem dwa po 575 bo to była najniższa cana, którą znalazłem, oj wej oj wej :szekle: 

Opublikowano
43 minuty temu, Whisker napisał(a):

I widać że ludzie kupują :D  napęd wartości konsoli Xbox

IMG_2503.jpeg

Ale wiecie że gdy koleś startował z ceną 539zł i się sprzedały wtedy po czym podnosisz cenę w aukcji to dalej widnienie komunikat że się sprzedały pomimo wywindowanej ceny więc to wcale nie musi oznaczać że ludzie kupili na tej aukcji produkt w tej cenie. Pomimo to chwyt sprzedażowy dobry żeby zarobić na jeleniach 

Edytowane przez Redmitsu

Opublikowano
6 minut temu, Kangus napisał(a):

Nie kłócę się z tym. Tyle, że wydajność w RT układów od AMD też jest słabsza niż NV, nie ma też ray reconstruction, które polepsza wygląd i wyadajność. Jak dla mnie(i pewnie większosci) 1440p potrafi wyglądać naprawdę dobrze na tv 4k. Ja w Alana gram streamując go na TV, a strumień leci 1440p, bo taki mam monitor a zeby to zmienić musiałbym robić jakieś mumbo jumbo z wirtualnym wyświetlaczem czego mi się robić nie chciało :). Choć np jak sprawdzałem Space Marine 2 to już mi się mniej ten obraz podobał, jak siadłem pół metra dalej to było ok ;). Róznicę ofc widzę, jestem zwyrolem ;) i widzę nawet niedostatki grafy z horizona w 40 fps, względem 30, w Jedi Survivor grałem w 30, bo za duże mydło w 60 itp itd. 

Skalowanie z niższej jest słabo zauważalne w samej grze ale w menusach i na czcionkach już to widać dlatego Sony tak cisnęło z tymi checkerboardami i innymi sztuczkami żeby tylko rozdziałka się zgadzała ale traciła na tym jakość gry w ruchu.

Opublikowano
1 godzinę temu, tjery napisał(a):

Po tych wszystkich latach olewania BB to chyba jedyna wersja next gen 4K/120 na jaką można liczyć to jak ten koleś doprowadzi swój projekt do końca

https://www.youtube.com/@fromsoftserve/videos

Ewentualnie shadps4:

https://x.com/shadps4

https://www.youtube.com/@gmoralistube

Opublikowano
17 godzin temu, Pupcio napisał(a):

W sensie dziwi cie jedyna sensowna reakcja na pokaz tego czegoś?

Oczywiście .Sprzęt dla wąskiej grupy graczy, który sprzeda się w ilości nie mającej wpływ na politykę ani Sony ani innych producentów sprzętu.

To bardziej kaprys dla kupującego niż j wymóg,żeby być na bieżąco w świecie gier.

Ktoś jest w stanie zapłacić za coś unikalnego-proszę bardzo.Ludzie są w stanie zapłacić więcej tylko za edycję specjalne konsol , różniące się dodaniem pigmentu do odlewu obudowy konsoli i pada

Tutaj płacę za drobne usprawnienia w grafice i trzy paski.

Nie mam z tym problemu, bo wiem,że w żaden sposód nie jestem do tego zmuszany.

Natomiast ton tych filmików jest taki, jakby miało to mieć niewiadomo jaki wpływ na branżę gamingową-spoiler-nie będzie miało wpływu.

Ale wiadomo-filmy typu "w interesie graczy ujawniamy praktyki wielkiej korporacji" klika się mocno.

Opublikowano

Zamknęli temat, a przecież jeszcze trzeba kupić kubek, koszulkę i bluzę ^^

Opublikowano
2 godziny temu, Whisker napisał(a):

I widać że ludzie kupują :D  napęd wartości konsoli Xbox

IMG_2503.jpeg

Kupili ale niekoniecznie w tej cenie. 

Opublikowano
49 minutes ago, AdiCarrion said:

Oczywiście .Sprzęt dla wąskiej grupy graczy, który sprzeda się w ilości nie mającej wpływ na politykę ani Sony ani innych producentów sprzętu.

To bardziej kaprys dla kupującego niż j wymóg,żeby być na bieżąco w świecie gier.

Ktoś jest w stanie zapłacić za coś unikalnego-proszę bardzo.Ludzie są w stanie zapłacić więcej tylko za edycję specjalne konsol , różniące się dodaniem pigmentu do odlewu obudowy konsoli i pada

Tutaj płacę za drobne usprawnienia w grafice i trzy paski.

Nie mam z tym problemu, bo wiem,że w żaden sposód nie jestem do tego zmuszany.

Natomiast ton tych filmików jest taki, jakby miało to mieć niewiadomo jaki wpływ na branżę gamingową-spoiler-nie będzie miało wpływu.

Ale wiadomo-filmy typu "w interesie graczy ujawniamy praktyki wielkiej korporacji" klika się mocno.

No nie takie małe te różnice skoro linneman z DF mówi o "night and day difference", no i kurde obrzydzili mi granie w Rebirth a właśnie Junon skończyłem :( . Kusi troche cholera...kończyć na podstawce giereczki czy gonić za tyle ile dadzą i czekać na prosię 

Opublikowano

Teraz to z pogonieniem będzie ciężko, bo ludziom szajba odbije przy prosiaku i sprzedaż starą w cenie napędu ;), pewnie następny dobry termin na sprzedaż ps5 to premiera GTA VI :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Ja się nie obawiam sprzedaży mojej PS5 z napędem. Szczególnie teraz, gdy ludzie boją się, że Sony zamknie serwery i te dołączone napędy działać nie będą :yao:

Opublikowano
20 godzin temu, Daffy napisał(a):

Piękny pclab tutaj się zrobił xdddd a konsolarze niby tak tym gardzą, tutaj na konsolach wkładasz płytę i grasz bez ustawień graficznych, sama dusza i pieprz xddd

"Niby" czyli co konkretnie lol, każdy temat o dużej grze to jest PC lab od dawna. Nie ma innego podejścia od wielu lat.

Jednak ogólny argument nie wymaga właściwie żadnych cyfer i konkretów. Ogólnie wiadomo jak jest:

1) wielu ludzi mówi, że lepiej grać na PC, bo co prawda droższy, ale więcej pikseli, więc dla nich lordów wymagających jakości i niezadowalających się byleczym to jest lepsze.

2) Sony ogłosiło konsolę, która daje więcej pikseli za więcej kasy i

3) ludzie ją jebią że jest absurdalnie i nierealistycznie droga, podczas gdy pecet z tym samym efektem byłby droższy. Obojętnie jakie to są wartości i co są dla kogo warte, tak pod względem czystej logiki widzę tu coś dziwnego.

Wydałem to 600 euro głównie po to żeby pograć w Rebirth (warto, ale serio, co poza tym normalny człowiek ma z tego wydatku). Może mi się to wydawać przesadne wydawać drugie 600 euro (wliczając sprzedaż amatora), żeby pograć w Rebirth w 60 FPS. Ale wiele osób tutaj serio uprawia taką matematykę - jak jest dwa razy więcej FPS to gra jest dwukrotnie lepsza, cały czas, więc w sumie czemu nie, opcja jest.

Opublikowano
49 minut temu, ogqozo napisał(a):

3) ludzie ją (pipi)ią że jest absurdalnie i nierealistycznie droga, podczas gdy pecet z tym samym efektem byłby droższy. Obojętnie jakie to są wartości i co są dla kogo warte, tak pod względem czystej logiki widzę tu coś dziwnego.

No właśnie w tym problem ze cena PCta o potencjalnie lepszej wydajności(nie ma testów to na razie potencjalnie) jest zbliżona do tego jaka będzie cena tej konsoli z napędem. Jak zawsze konsole miały super wydajność w stosunku do ceny tak ta niestety nie będzie miała już od startu, co nie zmienia faktu że pewnie będzie bardzo dobrym sprzętem, tylko prezentacje kiepsko przeprowadzili.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Digital Foundry zrobiło analizę materiałów z PS5 Pro, na razie dostępna jest ona tylko dla patronów, ale ktoś już zrobił podsumowanie

20240915_155332.thumb.jpg.83b297f31d55b0e4dfbaa255f5ec1d0a.jpg

Najważniejsza informacją to chyba to że PSSR wypada nieźle w porównaniu do FSR 3.1 ale do DLSS wg Digital Foundry mu daleko.

No i ten Alan chodzący w 864p nie napawa optymizmem. 

Edit:

Nowy Asasyn też podobno w 864p

Opublikowano

Pozdrowienia dla właścicieli napędu za 1400 zł :D