Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano

pod sport :D

pod gt sport?

idealna kalibracja dla szejdiego 

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano

Kalibracja przez jakiegoś faceta za 50 zł mojego Telewizora kojarzy mi się z wyru,chaniem mojej dziewczyny przez obcego faceta za 50 zł.

No sorry ale każdy z nas akceptuje nasycenie kolorów w zupełnie inny sposób więc sam powinien wziąć dupę w troki i ustawić sobie swój telewizor tak jak pasuje pod jego własne oko.

Tyle w temacie. Kupujcie nowe telewizory 4K i sami ustawiajcie sobie kolory itp. 

Opublikowano

Kalibracja przez jakiegoś faceta za 50 zł mojego Telewizora kojarzy mi się z wyru,chaniem mojej dziewczyny przez obcego faceta za 50 zł.

Ale koleś nie robi tego "na oko", tylko ma odpowiedni ekhm... sprzęt.
Opublikowano

Na jakich grafikach najlepiej ustawiac kolory?

Odpal sobie konfigurację HDTV w Xbox one.
Opublikowano

Ta konfiguracja w Xie jest naprawde spoko - szkoda, ze Sony czegos takiego nie dalo.

Opublikowano

ale chyba nie ma tak dokladnej kalibracji obrazu krok po kroku - gdzie nawet kontrast, czy podswietlenie pomagaja Ci skonfigurowac?

Edytowane przez easye

Opublikowano

nope - tutaj masz pare plansz, w ktorych dokladnie masz opisane, co masz robic, jak dany obrazek ma wygladac, jaka jasnosc ma byc np. slonca na bialym tle itp. Bardzo przydatna funkcja, ktora powinna byc standardem w konsolach.

Opublikowano

Panowie który TV bedzie dobry do grania.

Xbox One S i za rok Scorpio

Mam dostepne takie:

PHILIPS 43PUS6501/12

LG 43UH668V

SAMSUNG UE43KU6400

LG 49UH668V - Narazie zastanawiam sie najbardziej nad tym 

Czy ten LG 49UH668V nadaje sie do grania ? 

Bardzo was prosze o pomoc w wyborze.

Edytowane przez TrueGrand

Opublikowano

Jeżeli Samsung i chcesz mieć 4K i HDR to tylko KS7000 i wyżej.

Opublikowano

jaki tivik 55" polecacie

nie chcę hdr, 4k, 3d bo jest mi to nie potrzebne 

sprzęt full hd, fajnie jak by miał wifi - głównie cyfrowy polshit i xbox one

Opublikowano

Na Allegro taniej o 400zl. W grudniu powinien jeszcze spaść ale za tą cenę takiej jakości obrazu nie doświadczasz w żadnym lcdeku

Opublikowano

Czołem, skoro pojawiły się linki do mojej strony to postanowiłem zarejestrować się na portalu i odpisać na kilka ciekawszych zagadnień ;)

No w olsztynie jest jeden pan co kalibruje niby profesjonalnie. Dzwonie i pytam się ile za kalibracje ten 700 zł.... potem w rozmowie powiedział że to za jeden sygnał czyli jak bym chciał dodatkowo hdmi 2 czy hdmi 3 to dodatkowo 100 zł każde. Powiedziałem że zadzwonie później :D

Nie istnieje coś takiego jak kalibrowanie złączy HDMI osobno. W każdym przypadku ustawienia można powielać (propagować) na pozostałe porty tego samego typu. W tym przypadku "fachowiec" musiał chcieć naciągnąć.

kalibracja telewizorów XDDDD ale do czego, do każdego filmu osobno? do każdej gry inaczej? XDD

Każda gra i film powstaje na wyświetlaczach graficznych lub postprodukcyjnych, które ustawione są ściśle do standardu Rec 709 / D65 z gammą 2.2 lub 2.35, nie ma zatem różnych kalibracji do różnych filmów. Być może błędnie interpretujesz pojęcie kalibracja, co zaraz wyjaśnię koledze poniżej...

Złodziejstwo i tyle , kazdy widzi ciut inaczej i ma inne preferencje odbioru .

Jednak każdy materiał wideo ma też swoją źródłową formę, nad którą pracował reżyser na swoim wyświetlaczu. Jeśli chcemy zobaczyć obraz właśnie w tej, najwierniejszej formie, to potrzebna jest kalibracja. Nie ma to żadnego związku z osobistymi preferencjami ;)

Opublikowano

panowie posiadam xone i gram jak zwierze na 26 calach hdready. Nie wiem co robić, iść kupić jakieś 43 cale fullhd dla mnie będzie to i tak pewnie sporo przeskok jakościowy. Czy czekać do premiery scorpio i patrzeć jak się rozwinie sytuacja z 4k i hdrem? Sumy rzędu 5k za tv nie są na mój budżet, 2k to max co mogę dać za tv, a raczej tak szybko to tanieć nie będzie. Czy może kupić jakiś tv 4k za 2 tysiące i oszukiwać samego siebie, że mam zaje.bisty sprzęt gotowy na kolejną generację? A może kupić coś za 1300 zł fullhd i z nim przeczekać? 

Opublikowano

dam więcej info - teraz mam samsunga 32" model b530

8 lat katowany - zero problemów

nie był to top jak go kupiłem ale spełnia swoje zadanie i jestem z niego mego zadowolony

parametry - wiem że 1080p i tyle

jaki lag, odświeżanie itd jest dla mnie niewiadomą - działa super to nie wnikałem

wpadł mi w oko philips 55pus6401 ale płaczą że tylko 60hz - mój obecny 50hz (chociaż przy zmianie kanału/hdmi mam 1080@60hz) i nie wiem o co im chodzi - obraz z dekodera ok, gierki z konsoli też ok

te 60hz to aż taka tragedia w przypadku nowszych tv?

Edytowane przez maciekww28