Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

• Odpowiedzi 9,8 tys.
  • Wyświetleń 818,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano
1 minutę temu, Bielik napisał(a):

Martwi trochę ten 7900x3d - w porównaniu z 7800 w wielu grach osiąga gorszą wydajność ;/

To czemu sobie z nim nie złożysz w innym sklepie.

Opublikowano

Chłopaki, postanowiłem, że zbuduję sobie komputer i wyszło mi takie coś:

AMD Ryzen 5 7600 - proc

Gigabyte B650 EAGLE AX - płyta

Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO - ram

WD 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Blue SN580 - ssd

Sapphire Radeon RX 9060 XT Pulse OC 16GB GDDR6 - karta

MSI MAG 650W 80 Plus Bronze - zasilacz

ENDORFY Ventum 200 Air - obudowa

Thermalright Peerless Assassin 120 SE 120mm - chłodzenie do proca

Czy byłby ktoś miły, żeby rzucić okiem i stwierdzić, czy wszystko jest tutaj mniej więcej na miejscu, czy może o czymś zapomniałem albo po prostu wybrałem nie to co trzeba, bo są jakieś ciekawsze alternatywy? Wyszło mi troszkę ponad 4600 zł za to tak w ogóle. Chciałem Ryzena 5 7500f zamiast tego wyżej, bo sporo tańszy, ale nie ma go już w x-komie, a chyba jestem na nich skazany, bo pała jestem i pewnie sam bym sobie tego wszystkiego nie dał rady złożyć, więc pewnie skończy się na tym, że zapłacę im te nieszczęsne dwie i pół stówki, żeby zrobili to za mnie. Nie znam się w ogóle na tym całym budowanie pecetów, więc jeśli gdzieś ktoś zwróci uwagę, że może zasilacz nie taki jak trzeba, dysk ma za małą pojemność, obudowa do dupy albo coś w tym stylu, to bardzo proszę o feedback.

Opublikowano

Na tej karcie masz zamiar nadrabiać starocie w 1080p w medium detalach, dopóki GTA 6 na niej w ogóle nie pójdzie, dobrze rozumiem?

Opublikowano

E tam, akurat w 1080 będzie śmigać elegancko.

Zresztą ja od wielu lat siedzę na 1050 ti pawel, więc to będzie jak różnica generacji. Albo dwóch.

Opublikowano

Otrzymałeś zwrotkę od gościa dla którego rozwiązaniem na każde pytanie o PC jest 5090. Ten 9060XT pięknie Ci pozwoli grać w 1440p/60 na Ultra, ale Black w swojej recenzji zauważył, ze szyna pamięci może z czasem ograniczać tę kartę.

Opublikowano

Weź mocniejszy zasilacz na przyszłość, z 850W.

No i jeżeli budżet nie jest sztywny to przemyślał bym jednak dopłatę to chociażby takiej 5070.

Opublikowano
8 minutes ago, bartiz said:

Weź mocniejszy zasilacz na przyszłość, z 850W.

No i jeżeli budżet nie jest sztywny to przemyślał bym jednak dopłatę to chociażby takiej 5070.

5070? Jak już to Ti ale nie wiem czy warte jest dopłaty. Też bym brał kompa z RX 9070 XT w tym przypadku. Tak jak piszą 650W to może być za mało i może weź pod uwagę procesor 7800 x3D.

Opublikowano
5 minut temu, Czoperrr napisał(a):

5070? Jak już to Ti ale nie wiem czy warte jest dopłaty. Też bym brał kompa z RX 9070 XT w tym przypadku. Tak jak piszą 650W to może być za mało i może weź pod uwagę procesor 7800 x3D.

Nie wiem jaki ma budżet, wiadomo że Ti lepiej, a najlepiej od razu 5090 i 9800x3D D

Opublikowano
2 minutes ago, bartiz said:

Nie wiem jaki ma budżet, wiadomo że Ti lepiej, a najlepiej od razu 5090 i 9800x3D D

Chodziło mi o to, że polecanie 5070 nie ma sensu bo nie jest lepsze od tego Radeona.

Opublikowano

Ale 650W będzie za mało pod ten konkretny build czy tak jak bartiz napisał, żeby brać więcej na przyszłość, jakbym ewentualnie w przyszłości chciał zmienić gpu na mocniejsze?

5070 i 7800 x3D to już spora dopłata, chyba tylko 5060 Ti wchodzi w grę, bo co prawda jest troszkę droższa, ale też szybsza i z lepszymi bajerami. W ogóle dziękuję za te wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
4 minutes ago, Ludwes said:

Ale 650W będzie za mało pod ten konkretny build czy tak jak bartiz napisał, żeby brać więcej na przyszłość, jakbym ewentualnie w przyszłości chciał zmienić gpu na mocniejsze?

5070 i 7800 x3D to już spora dopłata, chyba tylko 5060 Ti wchodzi w grę, bo co prawda jest troszkę droższa, ale też szybsza i z lepszymi bajerami. W ogóle dziękuję za te wszystkie odpowiedzi.

Bierz tego Radeona.

Opublikowano
32 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Ludwes chce wziąć 9060 nie 70.

Opublikowano
3 minutes ago, tjery said:

Ludwes chce wziąć 9060 nie 70.

aa faktycznie, To nie wiem, tą kartą się nie interesowałęm. W tym przypadku faktycznie chyba lepsze będzie RTX 5070.

Opublikowano

Nie wiem czy nie lepiej wziąć rx 7800xt który często chodzi po 2k. Wiem, że tylko nowa seria ma FSR4 ale czy warto dla tego kupować 29% słabszą kartę? Do tego dosłownie kilka gier to wspiera na ten moment. Chyba upscalery mają większy sens na wyższych rozdzielczościach, w 1080p lepiej grać natywnie.

Zasilacz jak znajdziesz jakiś na promce to możesz mieć golda w podobnej cenie.

CPU ja bym się zastanowił nad 9600x bo mała różnica w cenie.

Poza tym jest git imo.

Teraz, Ludwes napisał(a):

Pewnie masz na myśli 5060ti 16gb to imo nie warto dopłacać. Wersji 8gb lepiej nie komentować.

5 minut temu, Czoperrr napisał(a):

aa faktycznie, To nie wiem, tą kartą się nie interesowałęm. W tym przypadku faktycznie chyba lepsze będzie RTX 5070.

5070 to w ogóle inna półka cenowa, ja bym nie brał ze względu na 12gb ale do 1080p powinno styknąć

Opublikowano

Pomocy ;).

Minęło dobre 25 lat od czasy gdy kupowałem PC z przeznaczeniem do gier. Później były tylko "biurowe" laptopy, a do dziś gram na konsoli.

No ale syn 13l, ostatecznie jakiegoś pc potrzebuje, czy to do lekcji czy do pogrania w CS z kumplami, czy w co tam się teraz gra online gayos.

Jeżeli chodzi o gry ma to być uzupełnienie konsoli, nie celujemy w granie w 4k (monitor mały, full hd). Gry po prostu mają w miarę płynnie działać.

Nie wiem czy takie porównanie ma sens, ale to jak gry wyglądają na bazowej ps5 podpiętej do starego tv FHD w zupełności nas satysfakcjonuje.

Uważam, że budżet na poziomie 4000 (bez monitora) musi wystarczyć, kupimy w kawałkach, niech młody sam sobie złoży, będzie trochę satysfakcji.

Ilość dostępnych podzespołów a do tego niektóre ceny mnie przytłoczyły, ostatecznie wybrałem coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/4g5taulzg

Zrzut ekranu 2025-06-10 095927.png

Czy taki zestaw ma ręce i nogi? Czy zasilacz i chłodzenie są wystarczające? Czy pamięć jest wystarczająca? Jak by ktoś chciał poświęcić chwilę to będę wdzięczny.

Opublikowano
Godzinę temu, Artur_K napisał(a):

Pomocy ;).

Minęło dobre 25 lat od czasy gdy kupowałem PC z przeznaczeniem do gier. Później były tylko "biurowe" laptopy, a do dziś gram na konsoli.

No ale syn 13l, ostatecznie jakiegoś pc potrzebuje, czy to do lekcji czy do pogrania w CS z kumplami, czy w co tam się teraz gra online gayos.

Jeżeli chodzi o gry ma to być uzupełnienie konsoli, nie celujemy w granie w 4k (monitor mały, full hd). Gry po prostu mają w miarę płynnie działać.

Nie wiem czy takie porównanie ma sens, ale to jak gry wyglądają na bazowej ps5 podpiętej do starego tv FHD w zupełności nas satysfakcjonuje.

Uważam, że budżet na poziomie 4000 (bez monitora) musi wystarczyć, kupimy w kawałkach, niech młody sam sobie złoży, będzie trochę satysfakcji.

Ilość dostępnych podzespołów a do tego niektóre ceny mnie przytłoczyły, ostatecznie wybrałem coś takiego:

https://www.x-kom.pl/lista/4g5taulzg

Zrzut ekranu 2025-06-10 095927.png

Czy taki zestaw ma ręce i nogi? Czy zasilacz i chłodzenie są wystarczające? Czy pamięć jest wystarczająca? Jak by ktoś chciał poświęcić chwilę to będę wdzięczny.

AM4 już się nie opłaca, tu masz zestaw z tą samą kartą https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-czerwiec-2025?page=0,8

Opublikowano
3 godziny temu, Chewie napisał(a):

CPU ja bym się zastanowił nad 9600x bo mała różnica w cenie.

Myślisz, że jakbym zamiast tego RX 9060 XT wziął jednak tę 9070, to musiałbym koniecznie wziąć coś lepszego niż ten 5 7600? Ten 9600x albo Ryzen 7 7700 byłby dużo lepszy czy różnica w 1440 nie byłaby aż tak znacząca?

Opublikowano
7 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Otrzymałeś zwrotkę od gościa dla którego rozwiązaniem na każde pytanie o PC jest 5090.

Pewnie dlatego, że to prawda. @MarekCol używa po prostu języka faktów.