Opublikowano 17 stycznia17 sty Ja nie kupowałem nigdy w pro-line, w komputronik, czy popularnym od jakiegoś czasu KR-System. Następnym razem spróbuję w którymś z tych.Kupowałem też Xboksa w oficjalnym sklepie Allegro na tej platformie i byłem zadowolony, bo zapakowane było dobrze, a karton konsoli w stanie idealnym - dosłownie. Może przypadek, no ciężko stwierdzić po jednym zakupie.proshop.pl chyba nie jest kojarzony z wysyłaniem outletów, a jeśli jest problem, to raczej głównie z czasem dostawy. No i czasami zdarzy się, że do kogoś trafi fabrycznie uszkodzony sprzęt, ale to niezależnie od sklepu może się zdarzyć. Edytowane 17 stycznia17 sty przez krzysiek923
Opublikowano 17 stycznia17 sty W ogóle to producenci pozycjonują chyba swoje karty ze względu na jakość wykonania czy chłodzenie i tak Windforce to jest najtańsza, budżetowa wersja karty, gaming oc, jest wyższym modelem, i ich flagowy model to aorus master, nad nim jest jeszcze ewentualnie ta wersja z blokiem wodnym. Podobne pozyconuje MSI i inni.
Opublikowano 17 stycznia17 sty 12 minut temu, Chewie napisał(a):Gaming OC chyba lepszy niż windforce. Nie wiem czy jest u nas jakiś sklep, z którym nie było jaj. Ja np od xkoma dostałem płytę główną po jakimś zwrocie. Na morele jest duży hejt ale osobiście nie miałem z nimi problemów poza tym że mi anulowali kompa za 8 zł Komputronik i apollo. Piszę oczywiście ze swojej perspektywy.
Opublikowano 17 stycznia17 sty 11 minut temu, Ukukuki napisał(a):Komputronik i apollo. Piszę oczywiście ze swojej perspektywy.No to napisz jeszcze, czy sporo tych zakupów było i jakie konkretnie (pomijając pierdoły jakieś). Bo inaczej niewiele to mówi.
Opublikowano 17 stycznia17 sty 29 minut temu, krzysiek923 napisał(a):No to napisz jeszcze, czy sporo tych zakupów było i jakie konkretnie (pomijając pierdoły jakieś). Bo inaczej niewiele to mówi.Z komputronika to masę rzeczy przez lata. Spokojnie z kilkadziesiąt zakupów. Apollo dużo mniej ale przez te lata też się nazbierało.
Opublikowano 7 lutego7 lut i5-12600K32 gb ramu ddr4 3600 cas 16 Zotac 3080 z 10 gb ramu Jest jakaś realna opcja na zwiększenie wydajności kompa? W sensie cena/ lepsza grafika bo te nowe karty w tym zestawieniu jakoś tak nie zachęcają do wymiany bo przy tym sprzęcie bottlenecka mieć nie będę. I nie wiem na ile na rynku brytyjskim mógłbym sprzedać obecną kartę graficzną. Nie żebym nie był zadowolony po prostu się pytam. Bo nie mam hajsów na zmianę całego kompa i w sumie nawet obecnie tego nie potrzebuję ;)
Opublikowano 7 lutego7 lut przeskok na 5070 albo 5070 Ti i kiedyś tam wymiana procka na i7 14700, maszyna wytrzyma jeszcze kilka lat.
Opublikowano 7 lutego7 lut to tem RED znowu nie liczy się w tej generacji? Ja wiem że może zaraz być kolejna, ale tak tylko pytam się
Opublikowano 7 lutego7 lut Nie warto, powinno Ci starczyć to co masz zakładając, że grasz w 1440p. Ewentualnie jak brakuje Ci mocy i vramu to znajdziesz 5070ti jeszcze za 3700 zł ale powoli znikają. Zamiast 5070 lepiej 9070 xt. AMD ma w tej generacji dwie sensowne karty czyli 9060xt 16gb i 9070xt. Wg ostatnich plotek może nie być nowej generacji greedvidia aż do 2028 nie wiem co z amd. Ogólnie bieda.
Opublikowano 7 lutego7 lut Godzinę temu, Kaczi napisał(a):to tem RED znowu nie liczy się w tej generacji? Ja wiem że może zaraz być kolejna, ale tak tylko pytam sięNo jak chcesz po taniości to 14700, plyta i ram zostaje. Jak na bogato to idziesz w AMD ale wtedy nowa plyta i DDR5 które są obecnie kosmicznie drogie.
Opublikowano 7 lutego7 lut w sumie zapomniałem dodać ale tak obecnie mam dobry monitor 1440p chociaż na matrycy VA. W sumie nie wiem na ile nowe gry utylizują Vram, który ten jako taki jest bardziej potrzebny przy 4K niż 2K. Głównie się tylko pytam dla informacji i dyskusji. Skoku jakościowego w 2K pomiędzy 3080 10gb a np 5070 nie ma na tyle dużo aby włożyć ekstra pieniądze. Do tego dochodzą jeszcze optymalizację gier samych w sobie, w sensie że nadal znajdą się takie lokalizacje jak Novigrad gdzie zawsze będzie chrrupać
Opublikowano 8 lutego8 lut 15 godzin temu, Kaczi napisał(a):i5-12600K32 gb ramu ddr4 3600 cas 16 Zotac 3080 z 10 gb ramu Jest jakaś realna opcja na zwiększenie wydajności kompa? W sensie cena/ lepsza grafika bo te nowe karty w tym zestawieniu jakoś tak nie zachęcają do wymiany bo przy tym sprzęcie bottlenecka mieć nie będę. I nie wiem na ile na rynku brytyjskim mógłbym sprzedać obecną kartę graficzną. Nie żebym nie był zadowolony po prostu się pytam. Bo nie mam hajsów na zmianę całego kompa i w sumie nawet obecnie tego nie potrzebuję ;)Jedynie bym wymienił kartę na 9070 xt - można wyrwać w promkach za około 2800-3000 (chyba, że ceny poszły w górę, bo miały iść). Rtx 5000 są obecnie tak drogie, że nie warto w to iść. Ten radeon będzie Ci długo służyć do grania w 1440p, a można go jeszcze podkręcić o te 10% mocy na zegarach i pamięci.
Opublikowano 25 lutego25 lut https://www.pepper.pl/promocje/komputer-pc-7800x3d-rtx-5070ti-ddr5-32gb-6000mhz-cl36-nv3-ssd-2tb-corsair-rm750e-gold-nzxt-h6-flow-win-11-tuf-gaming-b650-1231707Chyba spoko cena jak na obecne czasy jakby ktoś nie chciał samemu składać (co w sumie teraz i tak się nie opłaca)
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Jest sens przesiadki z 7800x3d na 9800x3d? Czy lepiej poczekac na cos mocniejszego?
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Spójrz jakie zużycie ma cpu w grach, ja mam 9800x3d i jest to zawsze do 50% (a najczęściej okolice 20/30%). To jak u Ciebie będzie nawet 60% to co za różnica. Z czysto sprzętowego punktu widzenia to nie ma sensu taka zmiana, ale jak masz ochotę sprzedać 7800x3d, dołożyć 3 stówki i kupić nowego 9800x3d to Twój wybór. Upgrade jest upgrade.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nie. Będziesz miał parę klatek więcej, których nawet nie poczujesz.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 godzinę temu, rafanus2 napisał(a):Spójrz jakie zużycie ma cpu w grach, ja mam 9800x3d i jest to zawsze do 50% (a najczęściej okolice 20/30%). To jak u Ciebie będzie nawet 60% to co za różnica. Z czysto sprzętowego punktu widzenia to nie ma sensu taka zmiana, ale jak masz ochotę sprzedać 7800x3d, dołożyć 3 stówki i kupić nowego 9800x3d to Twój wybór. Upgrade jest upgrade.Akurat CPU to trochę inna bajka i użycie procka niewiele mówi o tym jak bardzo nowy procek pomoże nam w grach, tu działa to trochę inaczej niż w przypadku GPU, gdzie masz użycie na 100% jak karta leci na maksa.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, tjery napisał(a):Akurat CPU to trochę inna bajka i użycie procka niewiele mówi o tym jak bardzo nowy procek pomoże nam w grach, tu działa to trochę inaczej niż w przypadku GPU, gdzie masz użycie na 100% jak karta leci na maksa.A w jaki sposób to działa? To raczej najprostszy sposób żeby sprawdzić czy cpu jest wystarczający czy nie. Jeżeli przy 5070Ti cpu 9800x3d ma 30% użycia a karta 99% to jest elegancko. Jeżeli 7800x3d ma 35% użycia a gpu 99% to też jest elegancko. A jeżeli miałbym 12400f i cpu miałoby 99% a gpu 60% to wiadomo, że cpu do zmiany. Wiadomo że niektóre gry bardziej korzystają z cpu inne mniej, że zależy też od rozdziałki. Niemniej myślę, że to najprostszy sposób na sprawdzenie czy potrzebujemy upgradu cpu. Chyba że się mylę to możesz wytłumaczyć, będę mądrzejszy na przyszłość.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Teraz, rafanus2 napisał(a):A w jaki sposób to działa? To raczej najprostszy sposób żeby sprawdzić czy cpu jest wystarczający czy nie. Jeżeli przy 5070Ti cpu 9800x3d ma 30% użycia a karta 99% to jest elegancko. Jeżeli 7800x3d ma 35% użycia a gpu 99% to też jest elegancko. A jeżeli miałbym 12400f i cpu miałoby 99% a gpu 60% to wiadomo, że cpu do zmiany. Wiadomo że niektóre gry bardziej korzystają z cpu inne mniej, że zależy też od rozdziałki. Niemniej myślę, że to najprostszy sposób na sprawdzenie czy potrzebujemy upgradu cpu. Chyba że się mylę to możesz wytłumaczyć, będę mądrzejszy na przyszłość.Chodziło mi o to, że jak procek nie domaga to nie jest tak jak w przypadku GPU, że leci na 100% zużycia i to jest jego limit. W sensie jak np. masz 9800x3D i ma zużycie na powiedzmy 30% to nie znaczy, że 7800x3D w tej samej sytuacji będzie miał zużycie na powiedzmy 60% i da Ci tyle samo klatek, tak jak by to było w przypadku GPU.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Jak analizowałem ten sam temat to okazywało się że 9800x3d w interesujących mnie grach w 144p albo 4K daje dosłownie parę klatek różnicy. Mnie by sie nie chciało wymontowywac starego procesora z tego powodu i bujać się z OLX.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Też myślę, że różnica między 7800x3d a 9800x3d będzie marginalna, generalnie oba procki są świetne, jak się składa nowego kompa to wiadomo, że 9800x3d ale jak masz dotychczasowego to póki co niewiele to da. Więcej da upgrade GPU, przyznam się, że zmieniłem rtx-a 4080 na 5080, wyszło mnie to ostatecznie nawet mniej niż jakbym kupił PS5 pro a jestem zachwycony sprzętem. W takim Wiedźminie 3 zyskałem między 30 a 40 klatek, a MFG robi robotę i jest to lepsze niż się spodziewałem, w wymagających grach z PT mogę nawet wyłączyć gsync, zablokować klatki na 120 i mam stałe 120. Ogólnie mocno odczuwam tutaj zmianę mimo, że na papierze tak nie wygląda.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 5 godzin temu, Donatello1991 napisał(a):Jest sens przesiadki z 7800x3d na 9800x3d? Czy lepiej poczekac na cos mocniejszego?Dla mnie kupowanie 9800x3d tylko do gier to jak strzelanie z bazooki do wróbla. To jest raczej procek do bardziej zróżnicowanych rozwiązań. 7800x3d to taka bestia że tak jak chłopaki piszą, różnica to pewnie będzie kilka klatek w grach które nic nie zmieni.