Opublikowano piątek o 15:311 dzień 15 minut temu, Chewie napisał(a):Teraz mam rozkminę z kartą, 9070xt można teraz najtaniej kupić za 2700 a 5070ti znalazłem za 4k. Czy warto dopłacać 1300 zł do goyvidii jak karty mają prawie taką samą wydajność? Mi się wydaje, że nie. Rzadko korzystam z rozmydlaczy a RT zawsze wyłączam w opcjach. Chciałem iść w zielonych ale przez ceny ramów odechciewa się wszystkiego.Bez sensu takie rozkminy, dołóż 18-20k i bierz 5090
Opublikowano piątek o 16:121 dzień Ja też w chwili obecnej bym brał 9070xt, 2700pln to bardzo przyzwoita cena, taniej. Iż w UK
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Szybkie pytanie od totalnego laika, który na konsolach przesiedział całe życie i czasem tylko pogra na lapku na emulatorze PS2: jak dobrego kompa mogę sobie zmontować za 10k? Najnowsze gierki pójdą na wysokich ustawieniach? Tyle miałbym do wydania na ten moment, ale jeszcze rok się pewnie wstrzymam, więc trochę się odłoży, może RAM i inne karty graficzne nie zdążą wypierdolić do kosmicznego poziomu.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Za 10 koła spokojnie teraz coś złożysz z 5070 Ti i jakimś prockiem typu Ryzen 7800X3D - na ten moment wszystko na takim sprzęcie zapierdala na wysokich/ultra (z DLSS oczywiście)
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 50 minut temu, Josh napisał(a):Szybkie pytanie od totalnego laika, który na konsolach przesiedział całe życie i czasem tylko pogra na lapku na emulatorze PS2: jak dobrego kompa mogę sobie zmontować za 10k? Najnowsze gierki pójdą na wysokich ustawieniach? Tyle miałbym do wydania na ten moment, ale jeszcze rok się pewnie wstrzymam, więc trochę się odłoży, może RAM i inne karty graficzne nie zdążą wypierdolić do kosmicznego poziomu.W 4k? Nawet jak wyżej z takim setupem pograsz w 4k. Jak mało fps to dlss performance. Prawie 2 lata temu kupiłem pc i to jest przepaść w użytkowaniu i graniu w porównaniu z konsolami. No gierki tańsze.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Godzinę temu, Josh napisał(a):Szybkie pytanie od totalnego laika, który na konsolach przesiedział całe życie i czasem tylko pogra na lapku na emulatorze PS2: jak dobrego kompa mogę sobie zmontować za 10k? Najnowsze gierki pójdą na wysokich ustawieniach? Tyle miałbym do wydania na ten moment, ale jeszcze rok się pewnie wstrzymam, więc trochę się odłoży, może RAM i inne karty graficzne nie zdążą wypierdolić do kosmicznego poziomu.Kwotę masz taka że nie czekaj. Tu nigdy nie ma dobrego momentu i ZAWSZE coś jest. poczekaj tydzień, pokażą nowe kartypoczekaj kwartał, może czerwoni dadzą nowe kartypoczekaj pół roku, może ram stanieje.Chcesz, kupuj. Nie czekaj.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Dosłownie jedyne co mnie powstrzymuje, żeby już teraz kupić PC, to brak pewności czy Sony nie wycofa się z decyzji o ubiciu płytek. Raczej marne na to szanse, ale chyba nikt nie może tego stwierdzić na 100%, ostatecznym dowodem zapewne będzie zapowiedź PS6 bez napędu. Daję im rok czasu, moje PS5 spokojnie jeszcze trochę pociągnie, docisnę te kilka gierek które chcę ograć, wbiję ostatnią 200 platynę i jeżeli Japończyki twardo będą stać przy obecnym stanowisku, to się z nimi pożegnam na dobre. Wiem że w tym czasie ceny za podzespoły pójdą w górę, ale ja też będę miał więcej niż te 10k, więc koniec końców i tak zmontuję jeszcze silniejszą bestię. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Josh
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Ja bym jednak zaczekał na serię 60, chipy będą na nowej, cieńszej architekturze więc kultura pracy się polepszy. Też czekam żeby sobie coś złożyć ale dopóki pobór prądu/temperatury będą leciały w górę to imo bez sensu, jak przy nowej serii nastąpi w tym względzie przełom to moim zdaniem będzie to "dobry moment".
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 23 minuty temu, Josh napisał(a):Dosłownie jedyne co mnie powstrzymuje, żeby już teraz kupić PC, to brak pewności czy Sony nie wycofa się z decyzji o ubiciu płytek. Raczej marne na to szanse, ale chyba nikt nie może tego stwierdzić na 100%, ostatecznym dowodem zapewne będzie zapowiedź PS6 bez napędu. Daję im rok czasu, moje PS5 spokojnie jeszcze trochę pociągnie, docisnę te kilka gierek które chcę ograć, wbiję ostatnią 200 platynę i jeżeli Japończyki twardo będą stać przy obecnym stanowisku, to się z nimi pożegnam na dobre. Wiem że w tym czasie ceny za podzespoły pójdą w górę, ale ja też będę miał więcej niż te 10k, więc koniec końców i tak zmontuję jeszcze silniejszą bestię.Kup sobie streaming gf now na rok, do 8 lipca jest w promocji - zmieniając rejon na USA wychodzi 130 dolców na rok
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 zakup największy i najgorszy- bo najdroższy. Kartę graficzną najłatwiej podmienić na nowszą. Ja bym nie czekał, mając kasę bym składał. Pytanie czy sama buda i podpięta pod TV czy monitor do tego.A sony nawet jak się wycofa, to i tak odłożenie decyzji w czasie. ASX mode onKierunek jest znany od ponad dekady xD
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. W dniu 3.07.2026 o 17:14, Chewie napisał(a):Teraz mam rozkminę z kartą, 9070xt można teraz najtaniej kupić za 2700 a 5070ti znalazłem za 4k. Czy warto dopłacać 1300 zł do goyvidii jak karty mają prawie taką samą wydajność? Mi się wydaje, że nie. Rzadko korzystam z rozmydlaczy a RT zawsze wyłączam w opcjach. Chciałem iść w zielonych ale przez ceny ramów odechciewa się wszystkiego.Nie wiem jak to jest z tymi czerwonymi, bo nigdy nie miałem, ale każdy chyba wie, że na forach często ludzie piszą, że są problemy ze sterami przy nowych gierkach. Nvidia też na pewno nie jest święta, ale ja ze swojej strony nigdy w życiu nie miałem problemu z gpu od zielonych, więc osobiście wziąłbym znowu nvidie jakbym kupował gpu. A tak poza tym też myślałem, że nie będę używał rt, ale jak już się ma sprzęt, na który odpali wszystko to jednak się używa tego rt ;p Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez rafanus2
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 godziny temu, Josh napisał(a):Szybkie pytanie od totalnego laika, który na konsolach przesiedział całe życie i czasem tylko pogra na lapku na emulatorze PS2: jak dobrego kompa mogę sobie zmontować za 10k? Najnowsze gierki pójdą na wysokich ustawieniach? Tyle miałbym do wydania na ten moment, ale jeszcze rok się pewnie wstrzymam, więc trochę się odłoży, może RAM i inne karty graficzne nie zdążą wypierdolić do kosmicznego poziomu.Za 10 zmontujesz eleganckiego skurwiela, który opierdoli wszystko w 1440p natywnie przez najbliższy czas. Zawsze możesz się poratować dlls jak nie starczy mocy do rt/pt (do pt to na pewno nie starczy) albo jak chcesz grać w 4k na 5070ti. I jak chcesz kupować pcta i masz mamonę to się bierze od razu i nie czeka, bo zaraz ceny pójdą w górę albo zabraknie jakiegoś komponentu albo konkretna marka wycofa dany produkt czy chuj wie co. Jak kupisz porządnej jakości mobo, zasilacz, cpu, ramy i dysk to jedyne co zmienisz przez najbliższe ~8 lat to gpu, oczywiście jeżeli dalej będziesz chciał grać w 1440p albo 4k. A zmiana gpu na nową serię to mniej więcej tak: sprzedajesz swoją (dalej całkiem niezłą) kartę, dokładasz jakieś 2 klocki do nowej i dalej masz zajebistego pcta na kolejną generację.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Masz jeszcze 2 lata, nie masz ciśnienia. Ja bym poczekał jednak na normalne ceny pamięci bo to co jest teraz to dramat. Akurat wyjdzie nowa seria kart, rynki mniejmy nadzieje się unormują. Najgorszy jest pierwszy zakup.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 21 minut temu, Ukukuki napisał(a):Masz jeszcze 2 lata, nie masz ciśnienia. Ja bym poczekał jednak na normalne ceny pamięci bo to co jest teraz to dramat. Akurat wyjdzie nowa seria kart, rynki mniejmy nadzieje się unormują.Najgorszy jest pierwszy zakup.Oj sądząc po ostatnich plotkach to do 2028 może czekać i chuj wie co będzie dalej. Zacisnąć zęby zrobić ten pierwszy najdroższy zakup a potem się można bawić w mniejsze lub większe upgrady.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Godzinę temu, GearsUp napisał(a):Ja bym jednak zaczekał na serię 60, chipy będą na nowej, cieńszej architekturze więc kultura pracy się polepszy. Też czekam żeby sobie coś złożyć ale dopóki pobór prądu/temperatury będą leciały w górę to imo bez sensu, jak przy nowej serii nastąpi w tym względzie przełom to moim zdaniem będzie to "dobry moment".Zobaczymy ile da zmniejszenie procesu które tak naprawde jest trochę bardziej na papierze niż fizycznie, bo to są nazwy marketingowe od pewnego czasu. Druga sprawa że "czekanie" jest imho bez sensu.Nie wiadomo ile będą kosztować nowe GPU, może znów im odwali i będzie jeszcze drożej. Jednocześnie jak masz 5070Ti w górę to zapewne pograsz na wysokich z DLSS też w czasach PS6. Ostatnio było tak - kolejna generacja lepsza energetycznie ale stosunkowo małe zyski, kolejna po niej znów małe zyski ale dowalamy prądem(i ew wielkością krzemu).Ram leci nadal do góry, dyski to samo, prognozy są raczej takie że to będzie rosło do końca 2027 i się nie odwróci wcześniej niż w 2028, ale czy będzie wtedy taniej niż jest teraz/ile będzie trzeba na taki stan rzeczy czekać? Kto to wie.Wsparcie dla AM5 ma być chyba oficjalnie przynajmniej do 2029, może wtedy zaczną się pojawiać DDR6 dla konsumenta, które pewnie też będą w chorej cenie, a jest duża szansa że wyjdą procki X3d na jednowarstwowym CCD z większą ilością rdzeni. Zawsze będzie można zrobić kiedyś upgrade i o ile pewnie procek klasy 7800x3d jeszcze wystarczy na długo do 60 fps, to na AM5 włoży się taki który da jeszcze spory zapas. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Tak z obserwacji własnych mi sie nasuwa, ze najlepsza strategia to czekać na premierę konsol i potem kupić coś z high endu z kolejnej linii grafik jakie wyjdą po tej premierze. Będzie się miało wtedy odpowiednik wszystkich technologii z konsol.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 27 minut temu, rafanus2 napisał(a):Nie wiem jak to jest z tymi czerwonymi, bo nigdy nie miałem, ale każdy chyba wie, że na forach często ludzie piszą, że są problemy ze sterami przy nowych gierkach. Nvidia też na pewno nie jest święta, ale ja ze swojej strony nigdy w życiu nie miałem problemu z gpu od zielonych, więc osobiście wziąłbym znowu nvidie jakbym kupował gpu. A tak poza tym też myślałem, że nie będę używał rt, ale jak już się ma sprzęt, na który odpali wszystko to jednak się używa tego rt ;pJa osobiście nie miałem problemu z żadną grą, bardziej z całym kompem na jednym sterowniku ale dosyć szybko to naprawili. Na tej serii chyba RT już lepiej działa a między FSR a DLSS są małe różnice, nie jak kiedyś. Bardzo chciałem pójść w zielonych ale moim zdaniem nie są to różnice warte tysiąca złotych.22 minuty temu, Ukukuki napisał(a):Masz jeszcze 2 lata, nie masz ciśnienia. Ja bym poczekał jednak na normalne ceny pamięci bo to co jest teraz to dramat. Akurat wyjdzie nowa seria kart, rynki mniejmy nadzieje się unormują.Najgorszy jest pierwszy zakup.Przez 2 lata to może się zmienić na gorsze, podobno kryzys może trwać do 2030
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. A w 2028 będzie poczekaj, bo zara seria 70. I tak w kółko Macieju, to co pisałem wyżej. Jest kasa się kupuje i tyle. A budżet spokojny.