Skocz do zawartości

Console Wars 13: chujnia ale dobrze

Featured Replies

Opublikowano

@alb84 - trzeba przyznać, że marketing Xboxa to jest padaka i youtuberzy muszą tłumaczyć graczom, co m$ miał na myśli i dlaczego halo wygląda jak na xbox one ( bo jest na xbox one).

Ps5 będzie miało lepsze gry i nie mam tutaj większych wątpliwości.

Myślę jednak, że M$ ma szansę tą wojnę wygrać nawet mając gorsze gry. Mówię to jako przeciwnik m$.

Jeśli wejdą agresywnie i zaczną z większą bazą graczy, to przyciągną kolejnych developerów. 

Nikt na rynku nie jest nietykalny. 

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Wyświetleń 364,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Ile jest na świecie Xbox One? 38 mln zaokrąglając? PS4 ma ponad 100 mln. Jak Ty chcesz przy takiej różnicy mieć dużą bazę w porównaniu z konkurencją? Przecież to się w podobnej różnicy przełoży PS5/XSX.

Opublikowano
2 godziny temu, C1REX napisał:

@alb84 - trzeba przyznać, że marketing Xboxa to jest padaka i youtuberzy muszą tłumaczyć graczom, co m$ miał na myśli i dlaczego halo wygląda jak na xbox one ( bo jest na xbox one).

Ps5 będzie miało lepsze gry i nie mam tutaj większych wątpliwości.

Myślę jednak, że M$ ma szansę tą wojnę wygrać nawet mając gorsze gry. Mówię to jako przeciwnik m$.

Jeśli wejdą agresywnie i zaczną z większą bazą graczy, to przyciągną kolejnych developerów. 

Nikt na rynku nie jest nietykalny. 

No i na to miałem szczerą nadzieję, ale wygląda na to że prześpią okazję na agresywne wejście w następną generację. Myślę, że jeżeli od początku nie będą szli równo z PS, to szybko umoczą następną wojnę o klienta i mojim zdaniem muszą doyebać coś ekstra żeby od 1 dnia przejmować graczy związanych do tej pory z PS. 

PS5 intryguje świeżym podejściem - > padzik, customowy ssd, 3D Audio czy też wygląd (choć to już bardziej subiektywne). Zestawiając przy tym Series X, to TAK JAKBY szli po najmniejszej linii oporu... taki doyebany XboxOneX w prostej obudowie (też subiektywne) + ssd.

Zgodzę się, że padzik jest na tyle dobry że nie wiele zostało do poprawy, ale masowy odbiorca się nad tym nie zastanawia, odbiera to jako stagnację. A DualSense? już sama nazwa działa na wyobraźnię, i chce się spróbować położyć na tym łapska i przekonać się o co ten cały raban z wibracjami. VR to nastepna kwesja gdzie X leży. 

Obawiam się, że lepsze multiplatformy i gamepass z paroma exami na krzyż to za mało by z tym konkurować. 

Edytowane przez alb84

Opublikowano
2 godziny temu, Nemesis napisał:

Ile jest na świecie Xbox One? 38 mln zaokrąglając? PS4 ma ponad 100 mln. Jak Ty chcesz przy takiej różnicy mieć dużą bazę w porównaniu z konkurencją? Przecież to się w podobnej różnicy przełoży PS5/XSX.

Ps2 sprzedało się wielokrotnie lepiej od pierwszego Xa, a X360 a początku szedł lepiej od ps3.

Nikt na rynku nie jest nietykalny i wszystko się może zdarzyć.

Opublikowano
6 godzin temu, Nemesis napisał:

Ile jest na świecie Xbox One? 38 mln zaokrąglając?

na świecie jest więcej xboxów one

Edytowane przez ASX

Opublikowano
9 godzin temu, C1REX napisał:

Konsole są dowodem, że większość ludzi ma wylane  na 4K/60fps.

Prawie każdy konsolowy bestseller jest w 30Hz.

Fajnie jest mieć więcej, ale dla prawdziwego pc master race wszystko poniżej 144hz się tnie, a prawdziwa płynność jest od 240hz.

Przeciętny PC jest słabszy od konsol.

Ci co inwestują w PC, to potem nie mają czasu grać. Szkoda też kasy na gry, bo na nowe GPU trzeba odkładać

Jasne na monitorach fajnie grać w 144 fpsach, ale nadal częściej wybieram duży telewizor 4k z lockiem na 60 fpsow. Wszyscy którzy już w tej generacji kupili zamiast konsol komputery mają Nextgeny w domu od 4 lat, a inni niech czekają na kolejną generację w 26 fpsach.

A co do tych, którym szkoda kasy na wszystko, "bo oszczędzają na nowe GPU latami" to i tak pewnie graja w każda gre z torrentow, bądź abonamentow.

Na PC nie tylko Gamę Pass jest, Origin ma od (pipi)a multiplatform, Uplay też w abonamencie daje kazda swoją gre na premierę, Epic rozdaje gry za darmo, no ogólnie PC poza wydatkiem początkowym na sprzęt to jest raj dla cebularzy.

Edytowane przez easye

Opublikowano

EA Access - 20zł

UbiPlay - 60zł

XboxGamePass - 19zł

Razem niby na miesiąc 100zł, ale tymi abonentami można wachlować do woli, bo gry z z EA Access czy UbiPlay nie znikną... Grania w opór za śmieszne pieniądze.

Ogólnie wychodzi na to, że obecnie PS5 jest zdecydowanie najdroższą platformą do grania :dunno:

Opublikowano

Zaraz dobije 10:00, a na forumku wciąż ani jednego posta o leakniętym screenie z nowego God of Wara na PS5? Wygląda lepiej jak życie, zresztą sami zobaczcie

Spoiler

zq9mgvrw59d51.jpg

Opublikowano
EA Access - 20zł
UbiPlay - 60zł
XboxGamePass - 19zł

Razem niby na miesiąc 100zł, ale tymi abonentami można wachlować do woli, bo gry z z EA Access czy UbiPlay nie znikną... Grania w opór za śmieszne pieniądze.
Ogólnie wychodzi na to, że obecnie PS5 jest zdecydowanie najdroższą platformą do grania :dunno:

I co Janusze te abonamenty kupują?

Z tego co widzę po moich znajomych z IRL to większość gra i tak w Fify,jakies warzony gta 5, kompletnie mają w dupie te gry z plusa.

Już widzę jak będą płacić 100 miesięcznie aby gierkę ściągnąć xd

Nie wiem czy przeciętny Janek zadaje sobie pytanie ,że tutaj nie gram bo najdrożej xd
Pewnie myśli w stylu o tym masz też PS4 to sobie w fife pogramy i coda.

Kupowanie tych abonamentów i granie w te gry to jakiś wyższy lvl gejmingu xd

Opublikowano

Ty, ale ja mam wywalone co myśli przeciętny Janusz. Ja znam rynek i dokonuję oceny i ona jest taka, że w tym momencie najbardziej opłacalną platformą do grania jest PC :dunno:. Próg wejścia może wysoki jak chce się mieć konkret maszynę, ale w grach to się potem odbija na zdecydowaną korzyść cenową. 

Edytowane przez Shago

Opublikowano

Przeciętny użytkownika Playstation czy Xboxa kupuje w ciągu życia sprzętu 4-6 gier. Co dla producentów konsol zarabiających przede wszystkim na sprzedaży gier i usługach jest wynikiem grubo ponieżej oczekiwań.

Dlatego w tej i następnej generacji tak dużą rolę dla korporacji odegrają wszelakie abonamenty, równiez dla Sony dla którego,  jak sami przyznają, PS Plus jest jednym z głównych źródeł zysku.

Gamepass jest strategią Microsoftu, aby wyciągnąć od graczy pieniądze którzy wcześniej kupowali mało gier, albo kupowali używki. Na razie wydaje się to działać całkiem dobrze bo liczba abonentów rośnie szybko, a sami gracze którzy subskrybują usługę grają w więcej gier, więcej czasu spedzają przy konsoli i próbują więcej gatunków niż wcześniej.

Edytowane przez ASX

Opublikowano

Rocznie średnio kupuje tak do 10 gier premierowych i resztę na obniżki łącznie z indykami. Ładnie to idzie wyciągnąć tak z 3-4k zł na grach. Więc można porównać kto tu najwięcej kasy dają niż abonamenty. Są i tacy co są kolekcjonerami i nie zwracają w sumie uwagi na te abonamenty. W sumie napisałbym, że to była średnia wysokość wydatków i faktycznie może wyjść więcej wydanych hajsu na hobby.

Edytowane przez Faka

Opublikowano
2 minuty temu, Faka napisał:

Rocznie średnio kupuje tak do 10 gier premierowych i resztę na obniżki łącznie z indykami. Ładnie to idzie wyciągnąć tak z 3-4k zł na grach. Więc można porównać kto tu najwięcej kasy dają niż abonamenty. Są i tacy co są kolekcjonerami i nie zwracają w sumie uwagi na te abonamenty. 

To rocznie wychodzi 10 premier wartych uwagi?

Opublikowano

Tak, o co chodzi?

Opublikowano
3 godziny temu, ASX napisał:

Przeciętny użytkownika Playstation czy Xboxa kupuje w ciągu życia sprzętu 4-6 gier.

https://www.pushsquare.com/news/2019/01/ps4_has_a_very_high_software_attach_rate_average_player_owns_around_ten_games

1 godzinę temu, Faka napisał:

Rocznie średnio kupuje tak do 10 gier premierowych i resztę na obniżki łącznie z indykami. Ładnie to idzie wyciągnąć tak z 3-4k zł na grach. 

Dlatego hardkory dalej mają znaczenie.

Opublikowano

Hardcory mają znaczenie nie tylko ze względu na ilość gier, ale to są też ludzie daradzający jankom co mają kupić.

Zastanawiam sie tylko, jak te 10 gier zostało zliczone. Czy gry z płatnego ps plus też sie liczą?

Opublikowano
3 minuty temu, C1REX napisał:

Zastanawiam sie tylko, jak te 10 gier zostało zliczone. Czy gry z płatnego ps plus też sie liczą?

Nie, tylko sprzedane egzemplarze.

Opublikowano

Na ps4 jest w co grać, to kupują 10, a na iksboksie 4-6 :smutas:

Opublikowano
22 minuty temu, ASX napisał:

Przepraszam za błędne dane, ale wciąż nie zmienia to tezy

Luzik. Dla xboxa nie znalazłem linka.

Tak czy owak, sprzedaż gier to wciąż potężne pieniądze, o to mi chodziło.

Opublikowano

10 gier w ciągu 7 lat, czaicie noobów? Co za casuale, har tfu.

Opublikowano

Zależy jak na to spojrzeć, dla 2019 na PS4 to jest 274mln sprzedanych gier ( bez DLC i innych), czyli ponad 2.5 gry na łebka. Dorzuć rosnącą cyfrę, czyli jakieś 7 dolców per gra dla wydawcy i robi się okrągła sumka.

Opublikowano

Co ty mi tu o pinionszkach gadasz jak ja o lamusach, co kupują konoslę dla <10 gier, piszę. Pewnie w same exy plejston i inne gry AAA dla retardów grają. Coorva, jak gram teraz w hollow knight i My friend pedro na S rank, to oddczuwam jakimi samograjami są te wszystkie asasyny i inne komboje. Będę musiał sobie odpalić jakiegoś open worlda, bo nie wyrabiam psychicznie jak mnie masakrują te gry :smutas:

Opublikowano

Casuale raczej cisną w Cody fifki, nba i inne masówki, imo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.