Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XBOX (XBOX Series X|S, XBOX on PC, XBOX Cloud) - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Przecież on pierdoli śmieci, niech pokaże co mu inne firmy przeportowały na jego Roga Ally

• Odpowiedzi 39,9 tys.
  • Wyświetleń 3,3 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano
  • Autor

Ja czekałem od ponad roku, bo mniej więcej wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze informacje odnosnie planów Xboxa na PC, wówczas jeszcze mało kto dowierzał, że się to wydarzy.

Teraz nareszcie pierwsze gry z Xboxowej wstecznej zaczęły trafiać na PC. Pewnie będzie to miało schemat podobny do wstecznej z Xboxa 360 na Xboxa One, czyli co kilka tygodni będą dodawać kolejną falę nowych tytułów.

Btw. 2017 rok, prawie dekadę temu:

https://mcvuk.com/business-news/phil-spencer-wants-to-extend-xbox-backwards-compatibility-to-pc/

Opublikowano
1 godzinę temu, ASX napisał(a):

Ja czekałem od ponad roku, bo mniej więcej wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze informacje odnosnie planów Xboxa na PC, wówczas jeszcze mało kto dowierzał, że się to wydarzy.

Ale co się wydarzy? Co się wydarzyło?

Xbox OG, Xbox 360... Do gier z Xbox One jeszcze daleka droga, jeśli w ogóle opłaca się w to inwestować. Pewnie zostanie chmura, bo kto będzie grać w bazową wersję gry z XBO, kiedy wyszło ulepszenie pod XOX? Przecież to musi być jakaś emulacja, nie dadzą po prostu pecetowej wersji gry z dodanymi osiągnięciami posiadaczowi gry w wersji na konsolę - kwestia licencji. Już teraz mógłbyś mieć xboksowe osiągnięcia w Asasynach przykładowo. Bez emulacji to nawet trylogii Gearsów nie zobaczymy na zwykłym pececie. Pisałeś o pełnej wstecznej na wszystkich urządzeniach z nowym chipem AMD przygotowywanym pod Helix ORAZ wszystko oparte o nowe procesory AMD. Zobaczymy. Tak naprawdę nie wydarzyło się jeszcze nic. Ja nie wierzę w pełna wsteczną dostępną poza oficjalną zabawką MS. Na innych urządzeniach to będą jakieś wybrane ochłapy.

Opublikowano

To teraz dodajcie do nich Playanywhere

Opublikowano
3 minuty temu, devilbot napisał(a):

To teraz dodajcie do nich Playanywhere

To są zwykłe pecetowe wersje, nie zagrasz w nie na XSX. Jak kupisz to zagrasz na Ally i czymkolwiek na Windowsie.

Opublikowano

No ale teraz mają te wersje pc w swoim storze więc wystarczy zrobić Playanywhere i kupując far cry na Xboxie dostanę wersje pc.

Coraz bliżej dominacji jak za czasow 360:

https://www.purexbox.com/news/2026/07/xbox-achieves-its-biggest-month-for-us-console-sales-in-2026-so-far

"Although everyone's a bit doom and gloom about the price of Xbox Series consoles following an increase announcement in late June, it turns out that last month was the best month of 2026 for Xbox console sales in the US.

Mat Piscatella of Circana has highlighted today how Xbox Series sales were up a whopping 86% compared to the previous June, resulting in a "good month" for Xbox hardware overall."

Opublikowano
3 minuty temu, devilbot napisał(a):

No ale teraz mają te wersje pc w swoim storze więc wystarczy zrobić Playanywhere i kupując far cry na Xboxie dostanę wersje pc.

Nie dodadzą play anywhere do gier, które już wyszły. Quantum Break, Sunset Overdrive, Wolfenstein... Gry MS, a mają osobne wersje na PC.

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):

Nie dodadzą play anywhere do gier, które już wyszły. Quantum Break, Sunset Overdrive, Wolfenstein... Gry MS, a mają osobne wersje na PC.

Ale co chwilę dodają do starych też. Dodali do Batmana arkahm knight, do re 7 po latach jest tego więcej. Pewnie ubi nie doda do swoich bo to chuje ale jest to możliwe i się dzieje.

Ostatnio dodają też swoje tytuły do Playanywhere typy od arcade archives, dodali wszystkie gry z Aca neogeo i pojedyncze z serii arcade archives 2 się pojawiają.

Opublikowano

O, nie wiedziałem o Batmanie. Co gra to licencja/umowa, może faktycznie jest jakaś furtka przynajmniej dla części starszych gier.

Batman AK nawet osiągnięcia dostał... Fajnie, teraz już nie ma powodu żeby grać w 640p z ziarnem w 30 klatkach na konsoli.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano

1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):

O, nie wiedziałem o Batmanie. Co gra to licencja/umowa, może faktycznie jest jakaś furtka przynajmniej dla części starszych gier.

Niektórzy dodają sami z siebie ale większość jak gra trafia albo jest w gamepassie. Są podobno benefity jak gra ma Playanywhere to m$ nie zabiera 30% a mniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, devilbot napisał(a):

Although everyone's a bit doom and gloom about the price of Xbox Series consoles following an increase announcement in late June, it turns out that last month was the best month of 2026 for Xbox console sales in the US.

Mat Piscatella of Circana has highlighted today how Xbox Series sales were up a whopping 86% compared to the previous June, resulting in a "good month" for Xbox hardware overall.

Tzw efekt Gears of War E Day

Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.07.2026 o 22:24, devilbot napisał(a):

Phil rozdawał kasę jak chciał:

Studio to sprostowalo mówiąc że ten gość chuya wiedział. Kolejny fake news

Insider Gaming
No image preview

STALKER 2 Studio Shuts Down Recent Xbox Funding Claims

In a response from recent claims regarding Xbox funding, STALKER 2 developer GSC Game World has refuted the company founder's statements.

Odpaliłem na chwilę Conkera żeby sprawdzić jak to wygląda na Xbox Rog Ally X i przed uruchomieniem gry, wyskakuje proste okienko, gdzie możemy wybrać podstawowe ustawienia jak rozdzielczość, język, wygładzanie krawędzi. Potem gra uruchamia się identycznie jak na XSX, nawet z tym charakterystyczną animacją startową xboxa z konsoli. Co ciekawe gra jest Play Anywhere, więc sejwy w konsoli automatycznie się synchronizują. Wizualnie to to samo co na XSX, wciąż jest limit do 30 fpsów.

7 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):

Batman AK nawet osiągnięcia dostał... Fajnie, teraz już nie ma powodu żeby grać w 640p z ziarnem w 30 klatkach na konsoli.

rzadko to robią ale jednak co jakiś czas jakiś starszy tytuł dostaje wsparcie Play Anywhere, najcześciej przy okazji wrzucania do Game Passa tak jak devilbot pisze.

Czas to w końcu pieniądz, dodanie Play Anywhere wymaga dodatkowej pracy od developerów więc rzadko się zdarza by jakiś developer sam z siebie to dodał. Ale jak ma przyjść przelew za wrzucenie swojej gry do Game Passa to coraz częściej developerzy dodają wsparcie Play Anywhere bo wiedzą że dzięki temu mogą więcej zarobić. Tak było np. z tym Batmanem, tak jest teraz z Hell is Us, które też dostało wsparcie Play Anywhere.

I tak też będzie wyglądała integracja biblioteki konsoli ze zwykłymi pecetami. Kompatybilność nigdy nie będzie pełna, ale coraz wiecej gier będzie dostawać wsparcie Play Anywhere.

Opublikowano

Wzięli gotowy emulator. Nie oni pierwsi (Nintendo nawet używało gotowego w składance Mario nawet te same glitche były w Mario sunshine co na pc) ale i tak na bank muszą sporo poprawiać ręcznie w tych grach bo w emulacji og Xboxa zawsze coś nie działa są glitche, rwie dźwięk itp

Wczoraj sprawdzałem blinxa na rogu, ok działa i ma fajne menu przywoływane star+select do ustawien rozdzielczości itp. klatek się nie da zwiększyć jak gra miała 30 na Xboxie jak blinx to tyle ma jak miała 60 jak fusion Frenzy to ma 60.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli to prawda, to gry z X360 to już tylko kwestia czasu.

Opublikowano
1 hour ago, devilbot said:

Wzięli gotowy emulator. Nie oni pierwsi (Nintendo nawet używało gotowego w składance Mario nawet te same glitche były w Mario sunshine co na pc) ale i tak na bank muszą sporo poprawiać ręcznie w tych grach bo w emulacji og Xboxa zawsze coś nie działa są glitche, rwie dźwięk itp

Wczoraj sprawdzałem blinxa na rogu, ok działa i ma fajne menu przywoływane star+select do ustawien rozdzielczości itp. klatek się nie da zwiększyć jak gra miała 30 na Xboxie jak blinx to tyle ma jak miała 60 jak fusion Frenzy to ma 60.

Emulator emulatora. Dziwi mi, że emulacja Xboxa jeszcze jest na dość niskim poziomie, przecież to był pecet w konsolowej obudowie.

Opublikowano

No nie jest za ciekawie ale to nie chodzi o performance bo te gry działają np na steam decku bez problemu w pełnej prędkości ale zawsze coś jest nie tak a to już trzeba łatać każdy tytuł osobno a nie ma takiego zainteresowania jak emulator PS2 to pewnie nikomu się nie chce.

W każdym razie Microsoft daje za darmo gry na PC ciężko będzie z tego zrobić zły news ale nie jest to niemożliwe.

Opublikowano

Pewnie teraz ruszy scena bo dostali nową zabawkę od microsoftu

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, devilbot napisał(a):

W każdym razie Microsoft daje za darmo gry na PC ciężko będzie z tego zrobić zły news ale nie jest to niemożliwe.

Ja już widziałem komentarze w interncie jak mogą to robić jak zwolnili gościa od wstecznej kompatybilności że to brak szacunku, albo narzekania że na Steama nie ma tych gier xddd

Ludziom nie dogodzisz

Opublikowano

No i fajnie ale tu musimy się skupiać na konsoli, nie chcemy żeby ten dział wyglądał jak ten pod spodem, ja pierdole PC lab się tam zrobił

Opublikowano
Teraz, drozdu7 napisał(a):

No i fajnie ale tu musimy się skupiać na konsoli, nie chcemy żeby ten dział wyglądał jak ten pod spodem, ja pierdole PC lab się tam zrobił

No właśnie nie musimy Xbox to ekosystem konsola plus handheld pc plus Xbox mode na pc więc ma to jak najbardziej sens.

Opublikowano

Dokładnie, dostałem za frikasa wersję PC za posiadanie wersji na kloca więc nie mam na co narzekać. Jeszcze dorzucić gierki z 360, przyprawić Positronem i nareszcie będę mógł pograć w OG NG2 na konkutrze bez ceregieli z setupem emulatorafsg

Opublikowano

Ależ będę wbijał achivmenty w tych klasykach. Jak ogólnie nie przepadam za osiągnięciami tak uważam, że w klasycznych tytułach retro itp dobrze się sprawdzają.

Opublikowano
  • Autor

Tylko że Positron nie zadziała z płytkami z X360 lapka Ale w sumie jest cyfra NG2 do kupienia normalnie w sklepie, więc jest szansa.