Opublikowano 17 grudnia 20213 l Mamy tematy dla pozostałych gigantów streamingowych, więc niech będzie też temat dla Prime Video. Temat zakładam głównie z chęci polecenia wspaniałej Kolei podziemnej, czyli 10-odcinkowego mini-serialu, którego jeszcze nie skończyłem, ale który odcinek za odcinkiem robi na mnie wielkie wrażenie. Kolej podziemna, będąca w rzeczywistości siecią powiązań i schronów dla uciekających niewolników w XIX-wiecznej Ameryce, tutaj potraktowana jest dosłownie, co nadaje historii pewnego baśniowego nastroju, choć jest to baśń niezwykle okrutna. Co ciekawe, połączenie brutalnego realizmu z motywem wyimaginowanej kolei tworzy spójny obraz, który nie przesłania tego co najważniejsze, czyli przedstawienia przerażających doświadczeń czarnoskórych w ówczesnych Stanach. Znając też naszą lokalną historię, łatwo znaleźć podobieństwa do sytuacji Żydów w czasie II WŚ, którzy też byli traktowani jak zwierzęta, też musieli chować się po strychach, a osobom, które niosły im pomoc groziła kara śmierci. W pierwszych odcinkach pojawia się myśl, która wydaje mi się przewodnią myślą serialu, mówiąca o tym, że człowiek jest zdolny do wielkich okrucieństw, jeśli tylko myśli, że postępuje w słusznym celu. Niesamowite jest to, że tak niedawno (zaledwie 160 lat temu) w USA można było mieć niewolnika i traktowało się go jako swoją własność. Nasze pra-pra-prababcie żyły w tamtych czasach, a będąc coraz starszym i pamiętając dobrze moją prababcię uważam, że to zaledwie chwilę temu. Bardzo podoba mi się aktorstwo. Główna bohaterka tworzy niezwykle autentyczną postać i można odnieść wrażenie, jakby sama pochodziła z dawnych czasów. Zresztą wszystko tutaj tworzy wrażenie, jakby serial był oknem na przeszłość. Znakomita jest postać łowcy niewolników, granego przez Joela Edgertona, który daleki jest od prostego człowieka z prostym celem, a którego motywy zahaczają wręcz o biblijne archetypy, ale więcej nie zdradzę. Serial jest pięknie nakręcony i towarzyszy mu przeszywająca ścieżka dźwiękowa, a tempo historii idealnie trafia w mój gust. Dużo tu interakcji między bohaterami, dużo skupienia na ich przeżyciach, a obserwując ich podróż przez owładnięty szaleństwem świat można poczuć napięcie towarzyszące im przez cały ten czas. Na koniec każdego odcinka na napisach końcowych wjeżdża rapowy utwór i choć przy pierwszym odcinku było to dla mnie spore zaskoczenie, to uważam, że idealnie łączy tamtejszy świat z obecną Ameryką, wciąż targaną napięciami rasowymi, będącymi pokłosiem nie tak dawnych wydarzeń. Polecam bardzo.
Opublikowano 7 stycznia 20223 l Nowy film z Affleckiem dziś wyszedł, zapraszam https://www.imdb.com/title/tt3108894/
Opublikowano 8 stycznia 20223 l 18 godzin temu, Fanek napisał: Nowy film z Affleckiem dziś wyszedł, zapraszam Co zapraszasz co! Niestety, Affleck powoli wraca, ale sam film mocno o niczym, lepiej włączyć coś innego, naciągane 5/10
Opublikowano 8 stycznia 20223 l Obejrzałem i nie polecam. Jako że sam go wrzuciłem to nie chciałem abyście tracili czas
Opublikowano 11 stycznia 20223 l Ja też nie to wiele mówi o tym serialu Niestety. Formuła się wyczerpała i tylko urywki z Outlanderem raz na 5 odcinków były ok.
Opublikowano 12 stycznia 20223 l No ja przeskipowałem 2 sezon do ciekawych momentów. Tak to coś nie pykło
Opublikowano 12 stycznia 20223 l Autor Też początkowo czułem zmęczenie, bo wątki zaczęły rozłazić się na boki bez wyraźnego celu (np. Deep ), ale w drugiej połówce już chwyciło i ta nowa laska była dobrym dodatkiem.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l 4 lutego premiera Jack Reacher trzymam kciuki. Nie oczekuję arcydzieła, ale dobre rozrywki. Jestem ciekaw jak to zrobią bo książki to jedno wielkie power fantasy. Reacher idzie przez przeciwników i problemy jak gorący noż przez masło. Będą musieli go chyba trochę "zmiękczyć" na potrzeby serialu. Zobaczymy.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l Wypadałoby brać znowu Prime'a bo te 45zł to extra cena, tylko jak zawsze wkurza mnie różna oferta na różne rynki. Już pal licho polską wersję, no ale jak czegoś w ogóle u nas nie można odpalić albo pojawia się ze sporym opóźnieniem no to się odechciewa. Na innych platformach też tak jest?
Opublikowano 21 stycznia 20223 l 3 minuty temu, Square napisał: Na innych platformach też tak jest? Tak, jedynie VPNy ratują sytuację. Mam tak samo jak Ty - sprawdzam, czy coś jest w danym streamingu w sieci - o, jest, super! Odpalam polską wersję i okazuje się, że jednak nie. Strasznie denerwująca rzecz.
Opublikowano 21 stycznia 20223 l Życie, ja dzięki temu mam bardzo ograniczonego netflixa w Finlandii. Mało jest polskich napisów. Prime pod tym względem jest wiele lepszy, ale zdarzają się np niedostępne sezony
Opublikowano 5 lutego 20223 l Książki uwielbiam, czytałem wszystkie, więc byłem zażenowany, jak w filmach obsadził się kurdupel Tom Cruise. Tutaj aktor pasuje do swojego książkowego odpowiednika. Z tego co widzę, oceny dobre, więc się zabieram za oglądanie. Materiału jest na ponad 25 sezonow
Opublikowano 6 lutego 20223 l Zostały mi jeszcze dwa odcinki, jutro skończe, świetny!! w książce on był też taki wielki?
Opublikowano 6 lutego 20223 l 30 minut temu, Fanek napisał: w książce on był też taki wielki? 196cm i ponad 100kg, wiec jak w filmie Tom Cruise się obsadził w roli głównej z tym swoim 1,6m to szczególnie walka w barze, gdzie było 5 na 1
Opublikowano 6 lutego 20223 l Ooo zawsze lubiłem te klimaty, a typowy sensacyjny czy jest jakaś większą intryga i kosnpira?
Opublikowano 6 lutego 20223 l W książkach zazwyczaj jest grubsza intryga a nie tylko lanie po mordach, ale nie wiem na ile pozmieniali fabułe w serialu no i nie chce spoilerowac.
Opublikowano 6 lutego 20223 l Części z Tomem mi się podobały, więc to też sprawdzę. Dzięki za polecajke
Opublikowano 6 lutego 20223 l Obejrzałem 3 odcinki i bardzo mi się podoba, może jutro uda się skończyć.
Opublikowano 7 lutego 20223 l Obejrzalem dopiero dwa i da sie ogladac ale myslalem ze to bedzie w jakiejs ciezszej konwencji thrillera a dostajemy taka w sumie czarna komedie sensacyjna. btw w USA podwyzka ceny Prime, pewnie w Europie tez bedzie za jakis czas bo w sumie usluga jest bardzo tania na tle konkurencji biorac pod uwage ze dostaje sie wiecej niz tylko Video. Edytowane 7 lutego 20223 l przez Il Brutto