Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Kmiot 13 545 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 W dniu 6.06.2022 o 09:28, LeifErikson napisał: Hydepark Rogera w tym numerze to taki nie za wesoły. Trzymaj się tam chłopie! Właśnie też mnie to trochę zbiło z tropu. @Roger, mordeczko, poważnie przejmujesz się tego typu "zarzutami"? Przecież pisać, że tworzycie PE dla pieniędzy, to tak jakby napisać... no nie wiem, że ktoś lubi być bezdomny, bo nie trzeba płacić czynszu za mieszkanie. Każdy, kto ma więcej niż 15 lat i odrobinę rozumu powinien wiedzieć, że dzisiaj pismo o grach raczej nie przynosi kolosalnych zysków i to już zajęcie wyłącznie dla pasjonatów. Dla mnie taki mail nadaje się wyłącznie do zignorowania, bo na cholerę się przejmować opiniami takiego kogoś? Zdaję sobie sprawę, że w związku ze zbliżającym się jubileuszem masz więcej na głowie (jak wspomniałeś - numer "0" i film), więc po co dorzucać sobie jeszcze zmartwień. Ale już blisko, a potem trochę oddechu, bo następna taka okazja dopiero przy numerze 400. o istnieniu PICO-8 dowiedziałem się właśnie podczas gry w Celeste (na tradycyjne konsole), gdzie nawet można było zagrać w oryginał (w ramach znajdźki, więc trzeba poszperać), ale fajnie było o tym patencie poczytać szerzej, wiec pomysł na materiał jak najbardziej trafiony. A ta konsolka na korbkę to już w ogóle pozytywny odlot, bo nie wiedziałem, że istnieje. Pojebane xd materiał o Wiedźminie. Ech, ten temat to musi wyjątkowo podnosić sprzedaż pisma, skoro męczycie siwego po raz kolejny, tylko z nieco innej strony. Do samego artykułu raczej się nie przyczepię, ale tematyka już tak wytarta, że nie budzi we mnie kompletnie żadnych emocji. za to temat Harry'ego Garncarza pojawiał się zaskakująco rzadko (przynajmniej takie mam wrażenie), ale to pewnie dlatego, że ostatnia warta uwagi gra w tym uniwersum pojawiła się kiedy? Na PS2 jeszcze? PS3? Teraz z okazji zbliżającej się nowej gry będzie pewnie wałkowany częściej. No i ok, jest jeszcze potencjał na ciekawe artykuły. No i Kacper Adamus autorem, więc wyszło bardzo dobrze, bo chłopa się czyta ostatnio niezwykle przyjemnie. Pan Anonim napisał całą prawdę. Obecnie daty premier powinny być ogłaszane wraz z wysłaniem gier do tłoczni, czy też oficjalnym zamknięciem prac. Kilka miesięcy na szlify i premiera. A niektórzy wciąż udają, że na rok czy więcej przed premierą są już pewni jej daty. Śmiechu warte. Przydałoby się im trochę dyscypliny. Przy okazji: kiedy poznamy tożsamość Anonima? Czy to wciąż ten "Z DUPY" (czy jak on miał), tylko udajemy, że to nie on? Koso potwierdza, że OST z Chrono Crossa to ponadczasowe arcydzieło. Zamykam dyskusję, bo nie ma o czym. debiut Ottona uważam za co najmniej poprawny, a najlepiej wypadł w playteście Overwatch 2. Widać, że nie gryzł się w jęz... eee, palce. Konsolite znów samodzielnie zapełnia 1/3 działu recenzji. W sumie godne podziwu jest to, ile on miesięcznie gier ogrywa (by nie napisać, że kończy, bo pewnie niekoniecznie). w ogóle można usunąć odznaczenie Gra Numeru, bo trochę przypałowo wygląda, gdy dostaje ona pół strony (Rogue Legacy 2), a gry na 6 dostają dwie strony. Nikomu tego typu odznaczenie nie jest dzisiaj potrzebne. bardzo solidny i przyjemny materiał o The Legend of Dragoon. Pan Grabarczyk się spisał, a ja chciałbym jeszcze więcej tego typu artykułów o nieco już zapomnianych grach. Panowie Piechota, Adamus, Grabarczyk z pewnością mają pomysły i ulubione tytuły spośród tych mniej oklepanych. Dać im miejsce i możliwość, by przelali to na papier. fajnie, że Sobek znalazł czas, by coś naskrobać. Gość ma swoje zainteresowania często nieco luźniej związane z grami, więc warto to wykorzystać. No i lubię jego styl. w materiale dotyczącym Pameli doczekałem się gościnnego występu: Nie powiem, to strasznie miła niespodzianka, która w trakcie lektury ułatwiła mi wypróżnienie się. Dziękuję Pan Adamus. Za artykuł z dużą ilością krągłości na zdjęciach i za uhonorowanie. A Wy co, nadal bez osiągnięć na forum? GDZIE JEST PIECHOTA? PISZ MORDECZKO. Zax się powtarza w felietonach. Ogólnie się z nim zgadzam w temacie, że fabularna otoczka (choćby symboliczna) to zawsze zaleta, ale przerabiał ten temat już przy okazji felietonu o MFS, a teraz ciągnie ten sam wątek z Forzą. No dobra, Piechota jest w Felietonie (i bywa w recenzjach), ale to za mało. A tak na temat jego felietonu, to ja sam sobie drukowałem okładki na gry, korzystając z internetu i drukarki szwagra. I nikt nie zmusza, by felietony dotyczyły najnowszych rzeczy, więc bez ciśnienia Adam! styl Mazziego wciąż do mnie nie dociera, ale wiem, ze ma swoich zwolenników, więc jakoś to przecierpię. Jednak felieton w tym numerze wyszedł mu fajny. W kontraście do Graczpospolitej, gdzie w większości są takie śmieciowe wątki, że szkoda gadać. dział Listy myślę, że mógłby mieć potencjał, gdyby tylko wziął się za to ktoś, kto nie traktuje go na wyjebce, w myśl zasady "wkleję, dodam dwa zdania do siebie i fajrant, lol". Może rzucić jakiś temat do dyskusji, zmotywować czytelników, wyjść poza szablon wałkowany od 25 lat, bo czasy się zmieniły. Albo całkowicie odmienić koncepcję działu poświęconego na integrację z czytelnikami, odpuścić tradycyjne listy i wreszcie ruszyć coś w ideę podobną do nieodżałowanego Głosu Ludu? Bo w tej chwili to tylko Leif Erikson trzepie na tym kolejne trzymiesięczne PS+. felieton Rogera? Tak, mnie też w dużej mierze ukształtowały piraty i możliwości, które dawały. Gdybym wtedy, w młodym wieku i pozbawiony możliwości finansowych ograniczył się wyłącznie do oryginałów, to obecnie miałbym pewnie z 10% tych wspomnień i wrażeń w pamięci. Dzięki piratom żyło się wtedy grami na 100%, zamiast wzdychać do reklam gierek za 250 zł w czasopismach. Nie jestem z tego dumny, ale nie żałuję. Tak jak piszesz - gdyby nie możliwość zagrania za 20-30 zł, to zapewne nie zagrałbym w ogóle, bo oficjalne kanały były poza moim (i wielu) zasięgiem. Jeszcze raz Roger - olej głosy krytyki rodzaju tych, o których piszesz w HP. Nie pochodzą od czytelników, którym zależy na losie PE, wiec dlaczego Tobie ma zależeć na ich oderwanej od rzeczywistości i prawdy opinii? Trzymajcie się tam Mordy jak najdłużej, bo wraz z PE umrze jakaś część mnie, która się tli od 24-25 lat. 5 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Roger, tylko nie reaguj na krytykę jak smuggler nie czytałem jeszcze tego hyde parku, ale właśnie przeczytałem post Kmiota (dzięki za spoilery z numeru:). Co do listów, kiedyś już chyba Koso razem z Hivem prowadzili ten dział i tez było drętwo. I chyba nawet były głosy ze Listy = HIV. Pamietam w listach minidział SMS Power ze śmiesznymi smsami, czy zdjęcia kopert z bazgrołami (nawet moja koperta kiedyś została opublikowana). Były tez grające damy ale chyba feministki miały problem? Kiedyś w minidziale hc room, HIV krytykował kable, czy pisał co mu się podoba co nie, a teraz samo foto i tyle. Tez ten dział do zmiany, nie ma już wymogu gazetki PE na foto, to może i te foty są z neta? PS ten dział co Perez prowadził, już nie powróci? Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 372 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Po łebkach zerknąłem sobie na te bardziej niszowe horrory z Azji, na pierwszy rzut oka spora część wygląda jak ze steamowego wysypiska, ale uwagę przykuło Fragile od mongolskiego developera(tak, to nie żart) i naprawdę wygląda to dobrze, klimatycznie i porusza hardkorową tematykę, na tzw. faktach AUTENTYCZNYCH z tamtego rejonu, ale nie tylko. Polecam się tym zainteresować, bo to może być naprawdę fajna rzecz: Także oprócz tej nieszczęsnej graczpospolitej, wieści z nipponu, Mazzi czasami się do czegoś przyda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 545 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 Jasne, też zwróciłem uwagę na materiał o folklorze z Azji. Problem w tym, że niespecjalnie przepadam za horrorami, a na tym skupił się Mazzi. Wolałbym coś spoza opowieści grozy i by niekoniecznie było szrotem, w którym azjatycki folklor jest jedyną zaletą. A tak jak piszesz - te gry właśnie tak brzmią na pierwszy rzut oka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2022 W dniu 6.06.2022 o 09:28, LeifErikson napisał: Hydepark Rogera w tym numerze to taki nie za wesoły. Trzymaj się tam chłopie! az sprawdzilem. Niezle oderwanym trzeba być, żeby coś takiego napisać. Jak sobie prasa radzi to chyba kazdy kto ma trochę oleju w głowie widzi. Cd action przeszło na kwartalnik, inne magazyny niekoniecznie o grach padają. Ten patronite to tez dla zabawy zalozyli podczas pandemii. Szkoda strzepic ryja. Cytuj Odnośnik do komentarza
Piechota 426 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 17 godzin temu, Kmiot napisał: debiut Ottona uważam za co najmniej poprawny, a najlepiej wypadł w playteście Overwatch 2. Widać, że nie gryzł się w jęz... eee, palce. Przekazuję Ottonowi, czyli Krzyśkowi, bo to ja go namówiłem na transfer z CDA. Pewnie zrobi mu się miło. W ogóle pracowaliśmy razem na najlepszej (imo) wersji Polygamii, pod naczelnictwem Bartka Stodolnego. Gdyby nie ta przygoda, nie trafiłbym do Szmatławca. 17 godzin temu, Kmiot napisał: GDZIE JEST PIECHOTA? PISZ MORDECZKO. To był mój miesiąc „wolnego” (matury mieliśmy, wolałem nie dokładać sobie stresów). Ale w następnych dwóch znowu jestem (w 299 6-stronicowy tekst o Thrill Kill, wyśmienicie mi się to pisało), a i w zerowym mam całkiem sporo miejsca oraz recenzję, której ni chuchu się nie spodziewacie <3 mimo wszystko jednak dziękuję! Miło mi 17 godzin temu, Kmiot napisał: A tak na temat jego felietonu, to ja sam sobie drukowałem okładki na gry, korzystając z internetu i drukarki szwagra. I nikt nie zmusza, by felietony dotyczyły najnowszych rzeczy, więc bez ciśnienia Adam! Niestety, te samoróbki mi się nie uchowały. Ale zdjęcie przy felietonie jest legitne, wprost ze składzika w mieszkaniu rodziców Nie zmusza, ja wiem, ale felietony Rogera jakoś w mojej głowie zawsze służą wspomnieniom. Ja w 299, z przyczyn wiadomych, trochę o podcastach growych piszę. Btw - czy ktoś tu może rzucił uchem? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 37 minut temu, Piechota napisał: W ogóle pracowaliśmy razem na najlepszej (imo) wersji Polygamii, Najlepsza Polygamia to była ta czasów Gnypa z podcastem Polygadka (IMO) Kiedyś to było kurła Cytuj Odnośnik do komentarza
Piechota 426 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 23 minuty temu, dee napisał: Najlepsza Polygamia to była ta czasów Gnypa z podcastem Polygadka (IMO) Kiedyś to było kurła Ach, No oryginał to oryginał. Ja za czasów Gnypa mocno jeszcze trzymałem się pism jako źródeł newsów/opinii. Do Poly dołączyłem za rządów @koso - grzdyl ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza
otton 3 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 "debiut Ottona uważam za co najmniej poprawny, a najlepiej wypadł w playteście Overwatch 2. Widać, że nie gryzł się w jęz... eee, palce." Witam wszystkich i dziękuję za miłe słowo, rzeczywiście moje pojawienie się w PSX-ie wiąże się z Adamem po części. No i nie uważam żebym był dla Blizzarda nadmiernie złośliwy, stać mnie w tym kontekście na dużo więcej. Ale poczekajmy Dla mnie głównym problemem był dobór zawartości tej bety i nie wykluczam, że nowe tryby mocno odmienią mi spojrzenie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Konsolite 537 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 W dniu 11.06.2022 o 12:49, Piechota napisał: Nie zmusza, ja wiem, ale felietony Rogera jakoś w mojej głowie zawsze służą wspomnieniom. Ja w 299, z przyczyn wiadomych, trochę o podcastach growych piszę. Btw - czy ktoś tu może rzucił uchem? Wiesz o jakim podcaście musisz wspomnieć W dniu 10.06.2022 o 22:56, Kmiot napisał: Konsolite znów samodzielnie zapełnia 1/3 działu recenzji. W sumie godne podziwu jest to, ile on miesięcznie gier ogrywa (by nie napisać, że kończy, bo pewnie niekoniecznie). Większość tych gier jest na kilka godzin zazwyczaj, więc kończę z rozpędu, chyba że to jakiś dłuższy tytuł, to staram się tyle ile możliwe sprawdzić. Po za tym mało śpię i mam Guilty Gear STRIVE w międzyczasie Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 W dniu 10.06.2022 o 22:56, Kmiot napisał: dział Listy myślę, że mógłby mieć potencjał, gdyby tylko wziął się za to ktoś, kto nie traktuje go na wyjebce, w myśl zasady "wkleję, dodam dwa zdania do siebie i fajrant, lol". Może rzucić jakiś temat do dyskusji, zmotywować czytelników, wyjść poza szablon wałkowany od 25 lat, bo czasy się zmieniły. Albo całkowicie odmienić koncepcję działu poświęconego na integrację z czytelnikami, odpuścić tradycyjne listy i wreszcie ruszyć coś w ideę podobną do nieodżałowanego Głosu Ludu? Bo w tej chwili to tylko Leif Erikson trzepie na tym kolejne trzymiesięczne PS+. Sprostuję tylko, że w 298 żadnego mojego listu nie ma. Aczkolwiek faktycznie na publikację czeka jeszcze jeden, ale nie sądzę aby miał potencjał na list miesiąca, o ile w ogole zostanie wydrukowany. Tak serio to jestem prasowym freakiem, uwielbiam print (kupuje wiele roznych pism), a dział z listami to dla mnie taki kopniak nostalgii lat 90tych, więc jak tylko mam ułamek pomysłu na list, to go z przyjemnością od razu pisze i wysylam. I robilbym to również gdyby zadnych nagrod nie było, bo sama publikacja w Szmatlawcu to naprawdę mega radocha. Polecam serdecznie i zachęcam. I dzięki bardzo za ten obrazek, szczerze się uśmiałem. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Jontek80 234 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) Ja czekam bo moze po raz trzeci wrzuca moja facjate. Jak bedzie cos z wyzszych gor to znowu ja. Tez czasami cos tam napisze. Edytowane 14 Czerwca 2022 przez Jontek80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Trochę offtop, ale przeglądam starego Cd-Actiona z 2013 a tam kod QR z odnośnikiem do strony www Generowanie jest za darmo, a dać do takiej recenzji odnośnik do galerii na PPE? Np. recenzja na stronę, dwa małe screeny, na których nic nie widać i ten kod QR. Pisałem już o tym, dodatkowa robota, ale może ktoś będzie z tego korzystał? Link referencyjny, to by było widać ile wejść. No i tak przeglądam dalej tego starego Cd-Actiona, widzę reklamy sieci komórkowych, czy Lego Technic, może tam uderzyć z pozyskiwaniem reklamodawców? Bo mało reklam = trochę słabo dla pisma. Inna sprawa, jak już CD-A padnie to przejęcie takiego Smugglera... hehe, no nie wiem, ego mu by nie pozwoliło chyba pisać do konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jontek80 234 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 (edytowane) A Smuggler to nie postac fikcyjna czasem? Taka wiesz wymyslona jak kopalny w top sekrecie. Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Jontek80 Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Jak pamiętam podnickiem Smuggler krył się niejaki Jerzy Poprawa, który w CDA działał też pod innymi nickami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 2 godziny temu, grzybiarz napisał: Generowanie jest za darmo, a dać do takiej recenzji odnośnik do galerii na PPE? To bym czytał bez screenów kurła. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 2 godziny temu, grzybiarz napisał: Trochę offtop, ale przeglądam starego Cd-Actiona z 2013 a tam kod QR z odnośnikiem do strony www Generowanie jest za darmo, a dać do takiej recenzji odnośnik do galerii na PPE? Np. recenzja na stronę, dwa małe screeny, na których nic nie widać i ten kod QR. Pisałem już o tym, dodatkowa robota, ale może ktoś będzie z tego korzystał? Link referencyjny, to by było widać ile wejść. No i tak przeglądam dalej tego starego Cd-Actiona, widzę reklamy sieci komórkowych, czy Lego Technic, może tam uderzyć z pozyskiwaniem reklamodawców? Bo mało reklam = trochę słabo dla pisma. Inna sprawa, jak już CD-A padnie to przejęcie takiego Smugglera... hehe, no nie wiem, ego mu by nie pozwoliło chyba pisać do konkurencji. Ale co ma PPE do magazynu? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 To juz lepiej do tematu na forum niech taki kod prowadzi. Z ostrzezeniem, ze twoja gierka moze byc obrazana i wchodzisz na wlasna odpowiedzialnosc. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 It's happening! Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 A ja dzisiaj na ki.blu przegladalem numer 262 sprzed rowno 3 lat (bo tyle jestem w plecy xD), ktory byl ostatnim pod wodza advertigo. Roger w swoim felietonie wyraza nadzieje, ze dzieki czytelnikom uda sie mu i ekipie dojechac do numeru 300. No i sie udalo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Dosyć niedawno pisaliśmy tutaj o tym czy pc miałoby wejść. Dużo ludzi było na nie. , Z drugiej strony bardzo duży odzew i plusy leciały na to żeby było więcej recenzji na gry planszowe związane z grami na konsole. Ja bym w te drogę szedł. Nawet widać po postach na forumku, że taki temat funkcjonuje, więc jest szansa żeby się przyjął. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Ja bym tam chciał poczytać w nowym numerze o Songs of Conquest Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Dobra, dajcie już ten 299, a najlepiej numer zerowy od razu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 595 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Brak gierek pc to spora strata. Indyczki dostępne tylko na PC powinny mieć swoją rubrykę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Tak, w growym szambie. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi