Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gothic Remake

Featured Replies

Opublikowano

Karramba. Już drugi raz dzisiaj. Grasz sobie w najlepsze, błąd, wywala do menu, a zapis był jakiś czas temu sapek

• Odpowiedzi 314
  • Wyświetleń 30,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Widzieliście te recenzje na steam?

• A ja bawię się świetnie, nie ma tu infantylności finala, jest brutalna rzeczywistość kolonii karnej. Nie ma choojowych losowych walk, i wymaga ona cierpliwości i szkolenia, a nie wciskania jednego prz

• Troche pograłem - co moge powiedziec? Zostalem na pewno bardzo mocno zaskoczony in plus. Na wstepie krotkiego wywodu ustalmy jedno - jako fan gothica 1 nigdy nie uwazalem tego tytulu za rewelacyjny. W

Opublikowano
16 godzin temu, Patapon napisał(a):

Karramba. Już drugi raz dzisiaj. Grasz sobie w najlepsze, błąd, wywala do menu, a zapis był jakiś czas temu sapek

Macie juz patch na konsolach z 60 fpsami i naprawa masy bledów.

Opublikowano
Teraz, Starh napisał(a):

Serio dali 60 fps już na konsole?

No trzeba przyznać, szokujące, że tak szybko się udało i to na każdą, ciekawe jak trzyma. Widzę, że casus Crimson Desert z tym szybkim paczowaniem dużych rzeczy.

Up Coś działa:

image.png

Opublikowano

Nawet można ustawić

39 minut temu, Starh napisał(a):

Screenshots_2026-06-10-15-13-56 (1).png

Opublikowano

ktos juz sprawdzał jak działa gothic na ps5 pro z tymi odblokowanymi klatkami?

Opublikowano

Sposób na nabijanie bryłek póki nie dadzą patcha Coolface

Wystarczy wrzucić je w ekwipunek i u sprzedawcy nam ich nie ubywa gdy coś kupujemy. Potem to sprzedajemy i liczymy ekstra bryłki.

Edytowane przez Patapon

Opublikowano
12 godzin temu, szurubur napisał(a):

ktos juz sprawdzał jak działa gothic na ps5 pro z tymi odblokowanymi klatkami?

Lepiej, ale dalej występują problemy z dźwiękiem.

Opublikowano

Jestem pełen podziwu jak 20 letnia gra ma świetnie zbudowane questy, żadnych znaczników, żadnych znaków zapytania, a człowiek znika całkowicie w tym świecie. Trzeba też pochwalić grafikę, bo wejście na bagna, czy do nowego obozu (jamy), to kopara opada. Gaming zajebiście się cofnął w rozwoju, może graficznie do przodu, ale struktury questów, budowa świata, klimat, nowe gry to często wydmuszki na jedno kopyto.

Opublikowano

No wejście na bagna to był strzał w pysk. Imo najlepiej oddające klimat bagna w grach obok rdr2.

Opublikowano

Ktoś tam coś pierdolił o pochodni, w kopalniach zdałem sobie sprawę że to genialne posunięcie że bezi ja wbija w ziemię i bez naszej ingerencji dalej oświetla teren. Nie trzeba walczyć w ciemnosci, a po akcji wyciągasz z ziemi. W ogóle ten remake to jest zajebisty fun service dla wszystkich graczy, pełno Easter eggow. I fajne detale niektóre np. gnijące z czasem truchła ubitych maszkar. Albo jeśli zakrwawiony bezi wejdzie do wody to ta krew barwi wodę.

Opublikowano

Pochodnię można "chować", trzymając omawiany przedmiot zmieniamy broń i wykonujemy atak, pochodnia ląduje w kieszeni. Czasem internety się przydają.

Opublikowano
W dniu 9.06.2026 o 22:42, GSPdibbler napisał(a):

Otwieranie zamków trochę przekoksili. Z jednym się męczyłem z 15 minut 🤣

Duży patch wjechał na PC, konsole pewnie zaraz też, co pozwala wybrać poziomy trudności tego otwierania zamków.

No image preview

Gothic 1 Remake - Gothic 1 Remake — Patch 1.0.1 Is Live!...

Gothic 1 Remake — Patch 1.0.1 Is Live! Hello Gothic Community, It has been one week since the release of Gothic 1 Remake, and we've received an incredible amount of feedback from all of you. Thank you

Zakupiłem kopię, zobaczymy jak się teraz rąbie to drewno, 25 lat temu mnie to nie zachwyciło, ale teraz coś czuję będzie lepiej.

500k kopii, nieźle

No image preview

Gothic 1 Remake - Gothic 1 Remake Sells 500.000 Copies in...

Half a Million Nameless Heroes: Gothic 1 Remake Sells 500.000 Copies in First Week Barcelona, Spain / Vienna, Austria - June 12th, 2026: The Gothic 1 Remake launched just one week ago and has already

Opublikowano

Nie grałem nigdy w oryginał, bo w tych czasach zero kompa, tylko plejak, ale jaka ta gra jest zajebista. Po ograniu w ostatnich latach gier typu DA Veliguard czy Avowed to jest takie odkupienie. Srogo, twardo i ze świetnym pomysłem na świat. Najlepiej odczuwalny rozwój postaci chyba ze wszystkich gier TPP, w które grałem. Na początku leszcz totalny, tak w końcu z sensem, bez dysonansu. Byle gówno cię może zabić po sekundzie, bo jesteś nowy, nie znasz świata, zagrożeń (gram na hardzie). Potem levelujesz, poznajesz zachowania stworów i odczuwasz mega postęp. To słynne drewno, o którym słyszałem w związku z oryginałem, to dla mnie tylko in plus. Na początku niezdarne i wolne, z czasem coraz bardziej płynne. Ten slogan, że takich gier już się nie robi, pasuje tu jak ulał. Ziomek ci powie, że ta i ta chata jest wolna i tyle. Jak nie słuchasz i nie przyswajasz która, to nie znajdziesz, bo nie ma na na początku mapy, a nawet jak już uzbierasz i kupisz, to nie ma znaczników. Koleś do ciebie podchodzi i mówi, żebyś zapłacił za ochronę, to płacisz, bo jesteś nowy i jesteś leszczem (tu akurat wchodzi moje ubóstwienie do roleplajowania postaci, bo mechanicznie wcale nie trzeba, ale to ma sens dla twojego obecnego położenia). Ogólnie w tym świecie jest dużo sensu, rzadko kiedy trzeba przymykać oko na głupotki. Kolonia karna, prawie każdy chce cie wykorzystać i ma cię w dupie, nie jesteś prawdą objawioną. Zapewne później będzie się bohaterem, jak w każdej grze, ale rys tego, że jesteś zwykłym leszczem jak tu trafiasz, jest cudowny. Świetny jest ten mniejszy niż w obecnych open wordlach świat, każdy ma swoje miejsce, robi swoje, kopacze śmigają pod strażą ze starej kopalni do starego obozu, rano się myją w sadzawce pod zamkiem, wieczorkiem gra na mandolinie i imprezka. Już nie pamiętam kiedy tak się wczułem w świat przedstawiony, chyba RDR2 i KCD.

Wiem też, że jestem mało kanoniczny w naszym kraju i gram z angielskim dublażem i jest naprawdę spoko, lipsync pasuje, głosy bardzo dobrze oddane, dialogi, mimo, że nie wybitne, to bardzo dobrze pasują do tego wyobrażenia świata. Często można się zaśmiać, coś jak w Wiedźminie.

Przygrywająca muza też na dobrym poziomie, nie męczy, wpada w ucho. No i nie był bym sobą jakbym o grafice nie wspomniał, na najwyższych naprawdę to dobrze wygląda, choć czasem nierówno, są momenty totalnego WOW jak w lesie wschodzące słońce się rozlewa wśród mgły, ale są tez słabsze, jak oświetlenie i pora dnia nie zatrybi. Ale jako całość wygląda to bardzo dobrze.

Póki co największym minusem są animacje Beziego, często się ślizga, nogi mu się plączą albo nienaturalnie się przechyla, ale nie jest to coś, co by psuło rozgrywkę. Bugi są zapewne, bo wystarczy poczytać, ale ja pewnie jestem na zbyt wczesnym etapie gry, żeby się wypowiedzieć, póki co nic się nie przydarzyło, ale też nie znam oryginału i nie wiem co tu można abusować, zresztą, exploitowanie gier single player jest dla mnie żałosne.

Podsumowując w huj polecam, po Sly The Spire 2, najlepsza nowa rzecz jak mi się przytrafiła w ostatnim czasie.