Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Teraz, Czokosz napisał(a):No w moim przypadku tak było akurat. Jako dzieciak najpierw widziałem jakieś urywki na hyperze z Gothica i nie mogłem uwierzyć w to co widzę na ekranie, bo nigdy wcześniej nie grałem w grę z otwartym światem. Po jakimś czasie zakup, pierwsza sesja w górniczej dolinie i ledwo mnie od kompa odciągnęli, bo na drugi dzień musiałem rano wstać do szkoły.Znam też taki przykład ze swojej klasy.Ja grać w RPG zacząłem od Baldurów, czyli jakoś 2 lata wcześniej, potem genialny Morrowind w 3D i już Gothic wydawał się dla mnie drewnem i nigdy go nie ukonczyłem, a kumpel w zasadzie po Gothicu przez całą podstawówkę nic innego nawet nie spróbował, bo grał tylko w to i nawet nie chciał słyszeć, że jest coś innego, być może lepszego.Na pewno to był jakiś fenomen tamtych lat, sequel podobnie.Recka remake'u PC Gamer:https://www.pcgamer.com/games/rpg/gothic-1-remake-review/60 / 100Gothic 1 Remake may have made concessions for new players, but remains an RPG for people who think Daggerfall was the last good Bethesda game.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):Status tej produkcji polega na tym, że dla Januszy na PC w 2001 roku to był pierwszy RPG.Myślisz się, bo ogrywałem ostatnio dwójkę z przyjemnością. Coś mają te gry, taka magię której nowe tytuły nie posiadają.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 3 godziny temu, Patapon napisał(a):Dla mnie prawdziwym hardcorem jest wchodzenie w ekwipunek za każdym razem jak chcę zobaczyć mapę. Pewnie później zapamiętam na pamięć to nie będzie drażnić.Jak przytrzymasz touchpad na padzie ps5 to odpala się mapa jak masz już ją kupioną.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. 5 godzin temu, DarkStar napisał(a):Grałem w różne dużo lepsze RPG, staram się, ale nie mogę zrozumieć genezy kultowego statusu tej produkcji. Zastanawiam się czy ma to związek z wiekiem gracza, bo ja robię w zasadzie pierwsze podejście w wieku 40+, może jakbym miał 16 lat i grał w wakacje na komputerze do nauki, to by było inaczej? Sam nie wiem.4 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):Status tej produkcji polega na tym, że dla Januszy na PC w 2001 roku to był pierwszy RPG.Pewnie, że jest dużo lepszych RPGów i też inaczej Gothic smakował pona 20 lat temu. Dla mnie to był pierwszy albo jeden z pierwszych poważnych kontaktów ze światem RPG, a wtedy przekonał mnie do siebie tym, że świat udawał, że żyje. Robotnicy wykonujący swoje obowiązki, schemat dnia, cykl dnia i nocy, a do tego w pięknej grafice 3D. Wtedy dla wielu to było coś. W dodatku jak ktoś nie miał dużo znajomych, którzy grali to trudniej było zdobyć gry na wymianę więc wtedy to było podwójne coś.Natomiast teraz jak w to gram, to zastanawiam się czy oni naprawdę zrobili całą grę od zera czy przy dużej pomocy AI zrobili tą grę. Coś jak z trylogią GTA, bo mechanika gry i błędy są takie jakby to wynikało z czegoś takiego albo wzięcia się za grę kompletnych amatorów przez co zrobili takie drewno tkwiące w mechanice z przełomu XX i XXI wieku. Co kawałek mnie coś wkurwia albo gra się wysypuje ale gram. Wczoraj wieczorem gra mi zaczęła zwalniać do 10 fpsów więc musiałem zrobić restart. Gram w wersję pudełkową i słyszę, że podczas gry raz na jakiś czas płyta daje o sobie znać. Nie pamiętam czegoś takiego przy innych tytułach. Wogole napęd z tą płytką jakoś dziwniej i głośniej chodzi.2 godziny temu, GSPdibbler napisał(a):Myślisz się, bo ogrywałem ostatnio dwójkę z przyjemnością. Coś mają te gry, taka magię której nowe tytuły nie posiadają.Coś w tym jest. Dawno już w żadną część nie grałem ale przez te lata wiele razy wracałem do nich aby znowu wcielić się w Bezimiennego. Żadna inna seria RPGów nie miała dla mnie takiej regrywalnosci. No może poza serią Fallout. 4 godziny temu, Dragon13 napisał(a):U was też sie buduje dźwięk ? U mnie to dość częsty problem na PS5.Pisałem wcześniej o tym. Praktycznie non stop co chwila, co kawałek, co jakiś czas coś się dzieje z dźwiękiem.